nisia444 31.10.10, 10:03 Prawnicze "stawają": czy to poprawnie? Dziwnie cierpnie mi skóra i zgrzytają zęby jak czytam cos takiego... Pożenili "stoją" ze "stawili się" ??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nisia444 Re: "przed notariuszem stawają..." 31.10.10, 19:53 Weź dowolny akt notarialny - w Krakowie nie znalazłam nigdy sformułowania innego niż wyżej przytoczone włączając w to mój prywatny akt kupna-sprzedazy a dla pewności sprawdzałam też w pracy. Poniżej cytaty z mojego: "Stawający ad. 1 i 2 są notariuszowi osobiście znani, zaś tożsamość stawającej ad.3 notariusz ustalila na podstawie dowodu osobistego..." Nie będę wymieniała więcej, w umowie ja jestem stawająca, druga strona "stawający". Sformulowanie przytoczone w tytule znalazłam dosłownie w akcie notaraialnym założycielskim spółki Rozumiem, że ci, którzy "stawili się" to... stawający??? Ciekawa jestem, czy to poprawna odmiana? Odpowiedz Link
nisia444 Re: "przed notariuszem stawają..." 31.10.10, 20:48 Ci, co "stawili się", to "stawiający się" ? ci, co wstali/ stoją, to "stojący" (stąd końcówka imiesłowowa) ? ci, co wstają to wstający? ten, co się stają to stający się... Skąd ci "stawający", chyba faktycznie od tego, że "stawają" ?? Odpowiedz Link
randybvain Re: "przed notariuszem stawają..." 01.11.10, 19:12 Imiesłowy zakończone na -ący tworzy się tylko od czasowników niedokonanych, tymczasem stawić się jest dokonany, więc takiego imiesłowu nie posiada. staję - stawałem - stający stawiam się - stawiałem się - stawiający się stoję - stałem - stojący Odpowiedz Link
bunkum Re: "przed notariuszem stawają..." 03.11.10, 08:09 > Ci, co "stawili się", to "stawiający się" ? > ci, co wstali/ stoją, to "stojący" (stąd końcówka imiesłowowa) ? > ci, co wstają to wstający? Litosci. Ci, ktorzy stawili sie.. Ci, ktorzy wstali... Ci, ktorzy wstaja... Latwiej jest scierpiec prawnicze potworki. > ten, co się stają to stający się... A co to mialo byc? Odpowiedz Link
bimota Re: "przed notariuszem stawają..." 03.11.10, 12:34 > Latwiej jest scierpiec prawnicze potworki. Lepiej jest czuc juz ? Odpowiedz Link
bimota Re: "przed notariuszem stawają..." 31.10.10, 23:28 Moze to polaczenie stajacego i wstawiajacego sie... A moze kotos sie stawal wlascicielem, ktos inny bylym... Ale i tak brakuje "sie"... Wzialem dowolny i znalazlem, ze "stawiły się", pozniej nie zauwazylem nic o stawianiu. O stawaniu tez nie. Skoro notariusz znany osobiscie - trzeba bylo spytac... Odpowiedz Link
imponeross wykonywa, wykonywaja 31.10.10, 23:27 nisia444 napisała: > Prawnicze "stawają": czy to poprawnie? Dziwnie cierpnie mi skóra i zgrzytają zę > by jak czytam cos takiego... Pożenili "stoją" ze "stawili się" ??? stawac - staje, stają, stawa, stawają wykonywac - wykonuje, wykonują, wykonywa, wykonywają Zwykle formy oboczne, nie wiem, czemu tu sie dziwic... Odpowiedz Link
bimota Re: wykonywa, wykonywaja 01.11.10, 12:36 No nie ma co sie dziwic, ze ktos popieprzyl znaczenia i zamiast "stawic sie" powiedzial "stawac", a reszta to podchwycila... normalka... Odpowiedz Link
imponeross Re: wykonywa, wykonywaja 01.11.10, 19:12 bimota napisał: > No nie ma co sie dziwic, ze ktos popieprzyl znaczenia i zamiast "stawic sie" po > wiedzial "stawac", a reszta to podchwycila... normalka... czasem 'stawac' = 'stawiac sie', wszystko jest w porzadku Odpowiedz Link
nisia444 Re: wykonywa, wykonywaja 01.11.10, 20:26 No to ja "stawam oczy w słup" a wykonywający wykonywa? W jakim przypadku "stawać" to będzie to samo co "stawiać się"? Może w staropolskim "stawalo się" w polu w znaczeniu stawiania się /bycia obecnym, ale wspołczesnie? I, faktycznie stawili się to aspekt dokonany, a "stawająca" niedokonany. Cos mi się widzi, że Bimota ma rację. Odpowiedz Link
imponeross Re: wykonywa, wykonywaja 01.11.10, 22:11 nisia444 napisała: > No to ja "stawam oczy w słup" a wykonywający wykonywa? > W jakim przypadku "stawać" to będzie to samo co "stawiać się"? Może w staropols > kim "stawalo się" w polu w znaczeniu stawiania się /bycia obecnym, ale wspołcze > snie? > I, faktycznie stawili się to aspekt dokonany, a "stawająca" niedokonany. > Cos mi się widzi, że Bimota ma rację. Nie wiem w czym macie problem. 'Przed notariuszem stawaja', a 'przed notariuszem stawiaja sie' znaczy prawie to samo, ale z drobna roznica znaczeniowa. 'Stawiaja sie' brzmi zreszta jakos niezrecznie. 'Stawaja' jest chyba calkowicie poprawna forma od 'stawac'. Mowi sie tez 'przed notariuszem stawili sie'. A ty oczy w slup STAWIASZ (od stawiac) a nie stawasz (od stawac). Odmiana czasownika stawac: staje, stajesz, staje, stajemy, stajecie, staja albo: stawam, stawasz, stawa, stawamy, stawacie, stawaja W czym tu problem? Odpowiedz Link
bimota Re: wykonywa, wykonywaja 02.11.10, 13:32 > > I, faktycznie stawili się to aspekt dokonany, a "stawająca" niedokonany. Albo "stawiajaca sie" 'Przed notariuszem stawaja', a 'przed notariusze > m stawiaja sie' znaczy prawie to samo, ale z drobna roznica znaczeniowa Jaka ? > Odmiana czasownika stawac: > staje, stajesz, staje, stajemy, stajecie, staja > albo: > stawam, stawasz, stawa, stawamy, stawacie, stawaja > W czym tu problem? Wlasnie w tym, ze to 1 oznacza "stawac sie" (czyli ok), drugie "stawiac sie". Ciekawe przyklady dawasz. Odpowiedz Link
imponeross Re: wykonywa, wykonywaja 02.11.10, 18:43 bimota napisał: ... > > Odmiana czasownika stawac: > > staje, stajesz, staje, stajemy, stajecie, staja > > albo: > > stawam, stawasz, stawa, stawamy, stawacie, stawaja > > W czym tu problem? > > Wlasnie w tym, ze to 1 oznacza "stawac sie" (czyli ok), drugie "stawiac sie". Nie! To pierwsze ma kilka znaczen i nie oznacza tylko 'stawac sie' - np. 'tak krawiec kraje jak mu plotna staje', zeby nie wspomniec tez o erekcji... 'Staje' nie znaczy 'staje sie', znaczy raczej 'podnosi sie', 'stawia sie', lub 'wystarcza'. 'Stawa' znaczy raczej tylko 'stawia sie'. > Ciekawe przyklady dawasz. 'Dawasz' jest niepoprawne. Odpowiedz Link
nisia444 Re: wykonywa, wykonywaja 02.11.10, 19:53 "Odmiana czasownika stawac: > > > staje, stajesz, staje, stajemy, stajecie, staja > > > albo: > > > stawam, stawasz, stawa, stawamy, stawacie, stawaja" Czy mogę prosić o źrodło, w którym znajdę tą drugą odmianę czasownika "stawać"? Przyznam się, że znam tylko tą pierwszą... " Nie! To pierwsze ma kilka znaczen i nie oznacza tylko 'stawac sie' - np. 'tak k rawiec kraje jak mu plotna staje', zeby nie wspomniec tez o erekcji... " Ciekawiej i ciekawiej... znaczy, że erekcja to pardons, stawający penis? ) Odpowiedz Link
imponeross Re: wykonywa, wykonywaja 02.11.10, 20:47 nisia444 napisała: > "Odmiana czasownika stawac: > > > > staje, stajesz, staje, stajemy, stajecie, staja > > > > albo: > > > > stawam, stawasz, stawa, stawamy, stawacie, stawaja" > > Czy mogę prosić o źrodło, w którym znajdę tą drugą odmianę czasownika "stawać"? > Przyznam się, że znam tylko tą pierwszą... Doroszewski. To tak samo jak 'wykonywa' zamiast 'wykonuje', to prawidlowa forma. > " Nie! To pierwsze ma kilka znaczen i nie oznacza tylko 'stawac sie' - np. 'tak > k > rawiec kraje jak mu plotna staje', zeby nie wspomniec tez o erekcji... " > > Ciekawiej i ciekawiej... znaczy, że erekcja to pardons, stawający penis? ) A jaki? Odpowiedz Link
bimota Re: wykonywa, wykonywaja 03.11.10, 00:21 > 'Dawasz' jest niepoprawne. Do czasu az prawiczki zaczna uzywac w aktach... Tobie stawa ? Mi normalnie staje... Odpowiedz Link
imponeross Re: wykonywa, wykonywaja 03.11.10, 22:32 bimota napisał: > > 'Dawasz' jest niepoprawne. > > Do czasu az prawiczki zaczna uzywac w aktach... > > Tobie stawa ? Mi normalnie staje... Przeczytaj ze zrozumieniem: forum.gazeta.pl/forum/w,10102,118174570,118250666,Re_wykonywa_wykonywaja.html Odpowiedz Link
bimota Re: "przed notariuszem stawają..." 06.11.10, 12:19 Zwroty w stylu "przed notariuszem" tez sa ciekawe... Jakby to jakis Bog byl... Podobnie jak ubieranie sie sedziow w te smieszne kubraczki i obwieszanie lancuchami, ktore niby maja dodawac powagi "majestatu"... Odpowiedz Link