Dodaj do ulubionych

Literatura Współczesna od lat 90. Definicja

21.02.11, 21:17
Witam, pracuje nad notatkami do matury ustnej z Polskiego. Mój temat odnosi się do literatury współczesnej - po wojennej (1939-90) i teraźniejszej (od lat 90). Do pierwszej części udało mi się zebrać jak sądzę wystarczająco informacji, lecz niestety nie potrafię znaleźć niczego konkretnego na tę drugą część;/ Czy mogę prosić Was o pomoc? nie musi być tego dużo. potrzebuje chociaż parę cech. z góry Wam dziękuję.
Obserwuj wątek
    • bimota Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 22.02.11, 00:19
      A znalazlas, ze w 90r. nastapil jakis przelom ?
      • fleesoul Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 22.02.11, 09:11
        w Polsce zakończył się okres literatury Ludowej, przeszukałam wszystkie książki jakie mam i ze względu na to że jest to epoka wciąż trwająca to nic nie ma przypisanegosad a oprócz książek poniżej lat 90 wybrałam fantastykę z przełomu XIX/XX wieku;/
    • efedra Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 22.02.11, 03:39
      fleesoul napisała:

> Witam, pracuje nad notatkami do matury ustnej z Polskiego.
      Przygotowując się do matury powninnaś wiedzieć, że polski (również matematyka, fizyka, logika itp.) pisze się małą literą,

> do literatury współczesnej - po wojennej
      a powojennej - łącznie.
      Niestety, ograniczam się do wytykania błędów, pomóc w przygotowaniach nie potrafię.
      • ewa9717 Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 22.02.11, 08:24
        www.google.pl/search?q=literatura+polska+po+1989&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
      • fleesoul Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 22.02.11, 09:08
        jak widać niektóre osoby stać tylko na tyle..
        • stefan4 Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 22.02.11, 09:22
          fleesoul:
          > jak widać niektóre osoby stać tylko na tyle..

To jeszcze
          • zaczynaj zdanie od dużej litery,
          • kończ zdanie pojedynczą kropką,
          • zdania podrzędne wewnątrz zdania złożonego rozdzielaj przecinkiem,
          • na forum o brytanach nie pytaj o jamniki.

- Stefan
          • fleesoul Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 22.02.11, 12:14
            stefan4 napisał:

> To jeszcze
            >
            • zaczynaj zdanie od dużej litery,
              >
            • kończ zdanie pojedynczą kropką,
              >
            • zdania podrzędne wewnątrz zdania złożonego rozdzielaj przecinkiem,
              >
            • na forum o brytanach nie pytaj o jamniki.
              >

> - Stefan

pisząc na forum nie czuję potrzeby zwracać iwagi na takie rzeczy jak duża litera na poczatku zdania.
            kończąc dwoma kropkami zaznaczam swą irytacje co do poprzedniej wypowiedzi.
            Wybacz, że nie stworzono tematu j.polski, czy coś podobnego. Więc Bądź łaskaw i odpowiedz na moje pytania, a nie szukaj dziury w całym. pozdrawiam.
            • stefan4 Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 22.02.11, 12:36
              fleesoul:
              > pisząc na forum nie czuję potrzeby zwracać iwagi
              [...]

No to chociaż zwróć tą swoją ,,iwagę'' na to, że tu dyskutuje się o językach, a nie o przygotowaniu do klasówek.

fleesoul:
              > Wybacz, że nie stworzono tematu j.polski, czy coś podobnego.

Czegoś a nie coś
              • fleesoul Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 22.02.11, 17:24
                nie potrzebuje gotowców, bo gdyby mi na tak owych zależało to nie prosiłabym Was o pomoc, lecz jak widać na tym forze jest wiele "uprzejmych" osób
                • randybvain Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 22.02.11, 18:07
                  Nie odrabiamy zadań domowych!
                  • fleesoul Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 22.02.11, 18:32
                    to nie jest zadanie domowewink
                • efedra Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 22.02.11, 19:54
                  fleesoul napisała:

> na tym forze jest wiele "uprzejmych" osób

I jeszcze w dodatku "ten for".
                  Czy potrafisz napisać choć jedno zdanie po polsku bez błędu językowego?
                • stefan4 Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 22.02.11, 19:58
                  fleesoul:
                  > nie potrzebuje gotowców, bo gdyby mi na tak owych zależało to nie
                  > prosiłabym Was o pomoc, lecz jak widać na tym forze jest wiele "uprzejmych"
                  > osób

Nie dość, że sadzisz jeden za drugim błędy interpunkcyjne i gramatyczne (na co to forum jest raczej uważne) i jeszcze tym się szczycisz, to w dodatku popełniasz błędy logiczne. Właśnie gdyby Ci nie zależało na pomocy, to byś o nią nie prosiła. Skoro prosisz, to widać Ci zależy.

Posłuchaj, dziecko, może choć teraz zrozumiesz: trafiłaś na niewłaściwe forum i żadne impertynencje z Twojej strony nie spowodują, żeby to forum stało się choćby o milimetr właściwsze. Rozważania o językach (tematyka tego forum) nie mają niczego wspólnego ani z krytyką literacką ani ze zdawaniem matury. To tylko w kalekim półświatku szkolnym oferuje się twórczość jakiegoś Reja z Podgłowic, czy innego Mickiewicza z Białorusi pod nazwą ,,język polski''. W normalnym świecie język to język, a literatura to literatura i nie należy ich mylić. A maturę i tak zdasz, bo każdy zdaje; nawet jeśli nie rozumie słowa pisanego.

A jeśli chcesz sobie poczytać coś współczesnego, i dobrego, i nienależącego do fantastyki (dla samej siebie, a nie na egzamin), to sięgnij po Madame Antoniego Libery. I zastanów się nad występująca tam postacią prymuski, która napisała wielkie i wspaniałe wypracowanie na temat Per aspera ad astra, nie zastanowiwszy się ani przez chwilę, co to są aspera...

- Stefan
                  • bimota Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 22.02.11, 22:58
                    Czyli wg ciebie w nazwie forum czy przedmiotu powinny byc wymienione wszystkie tematy jakie obejmuje ?
                  • fleesoul Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 23.02.11, 19:07
                    Zrobiłam tak jak pisałeś, że mam zwrócić się z tym tematem na forum pt. "Matura", ale na tamtym forum jest bardzo małe zainteresowanie.. więc zdąży dojść do maja nim ktoś odpisze.

Wiem że z polskiego każdy zdaje maturę, ale nie wszystkim udaje się dobrze ją zdać, mi zależy jak najlepiej, tym bardziej że dobrze się czuje w swoim temacie, lecz brakuje mi tych paru malusieńkich cech o które proszę Was od 2 dni. Czy wiele by Was to kosztowało? o tak wiele poprosiłam? A w zamiast pomóc i zamknąć temat, siadacie na mnie i szukacie to co raz różniejszych argumentów do zdeprecjonowania mej osoby, po co? jaką macie w tym satysfakcje?

Dziękuje za propozycje co do książki, ale ja bardziej siedzę w fantastyce np. Brian Lumley "Nekroskop"; Margit Sandemo "Saga o Ludziach Lodu". "Saga o Czarnych Rycerzach"; Wszystkim znany Sapkowski "Wiedźmin", Jacek Piekara "Sługa Boży". to są moje ulubione, inne książki nie wywołały u mnie jak na razie zbyt dużego zachwytuuncertain

> Nie dość, że sadzisz jeden za drugim błędy interpunkcyjne i gramatyczne (na co
                    > to forum jest raczej uważne) i jeszcze tym się szczycisz, to w dodatku popełnia
                    > sz błędy logiczne. Właśnie gdyby Ci nie zależało na pomocy, to byś o ni
                    > ą nie prosiła. Skoro prosisz, to widać Ci zależy.

P.Stefanie, w tym przypadku to nie był błąd logiczny bo gotowca nie uważam za rodzaj pomocy naukowej (chyba że rodzaj przykładu/wzoru)
                    • bimota Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 23.02.11, 23:45
                      A ja lubie Joe Alexa i Wernica tongue_out
      • brezly Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 22.02.11, 11:55
        efedra napisała:

> > Witam, pracuje nad notatkami do matury ustnej z Polskiego.
        > Przygotowując się do matury powninnaś wiedzieć, że polski (również matematyka,
        > fizyka, logika itp.) pisze się małą literą,

Przeciez pisze, ze do ustnej matury sie przygotowuje smile) To to jej niepotrzebne.
    • bimota Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 22.02.11, 22:55
      Trafilas na kwiat inteligencji polskiej, nie beda sie takimi pierdolami zajmowac jak matura...

Nie przejmuj sie...
      • fleesoul Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 23.02.11, 19:12
        Nie mam im za złe, że są ode mnie mądrzejsi co do języka polskiego, ale to że za miast pomóc to się tym szczycą. To że jestem kiepskim humanistą nie znaczy że jestem osobą nieogarniętą, ponieważ nie jedną z tych osób mogłabym bić na łeb w kwestii np. Matematyki. Smutno mi że po prostu u tak ogarniętych osób spotykamy się z taką hmm bezczelnością (?) .
        • omikro Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 23.02.11, 22:13
          Polski nie jest twoim językiem pierwszym (Muttersprache), prawda?
        • bimota Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 23.02.11, 23:40
          No tak... wzialem cie w obrone, a wyglada na to, ze nie jestes lepsza...

No a skoros taka dobra z matmy to... Czy trojkat moze miec boki o dlugosciach: 3, 5 i 8 ?
          • fleesoul Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 24.02.11, 11:39
            > No a skoros taka dobra z matmy to... Czy trojkat moze miec boki o dlugosciach:
            > 3, 5 i 8 ?

hehe to pytanie do podstawówki;D suma dwóch krótszych boków musi być dłuższa od najdłuższego boku;]

> No tak... wzialem cie w obrone, a wyglada na to, ze nie jestes lepsza...

Czemu tak uważasz? po prostu staram się bronićsad i wyjaśnić że jest duża różnica w pojmowaniu nauki/ języków, pisowni u humanistów i ścisłowców.
            • bimota Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 24.02.11, 14:26
              A, bo nie rozumiem dlaczego nie moze byc trojkata o polu=0...

Uwazam, bo sie teraz chwalisz jakas matematyka... Z latwym sobie poradzilas, ale radze uwazac...
              • fleesoul Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 24.02.11, 18:50
                bo trójkąt o polu równym 0 dałby nam odcinek..
                • stefan4 Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 24.02.11, 19:38
                  fleesoul:
                  > bo trójkąt o polu równym 0 dałby nam odcinek..

No to co?
                  można być ssakiem i jednocześnie zwierzęciem wodnym;
                  można być filmem dokumentalnym i jednocześnie dziełem sztuki;
                  można być politykiem i jednocześnie złodziejem (nawet trzeba);
                  można być kobietą i jednocześnie maturzystą --
                  • bimota Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 24.02.11, 19:40
                    SERIO ? Ja w polskiej znalazlem tylko 1...

A jaka jest prawidlowa ? Bo wczoraj pytali o to w "1 z 10"...
                  • fleesoul Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 24.02.11, 20:46
                    trójkąt nie może istnieć bez kątów.. to tak samo jak rozmyślać nad teoria 2+2=5..

• stefan4 Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 24.02.11, 20:56
                      fleesoul:
                      > trójkąt nie może istnieć bez kątów..

Ale kąt może być zerowy... Pogląd, jakoby wielkości zerowe nie istniały, został definitywnie obalony przez hinduskich matematyków jeszcze w starożytności.

fleesoul:
                      > to tak samo jak rozmyślać nad teoria 2+2=5

A to ciekawe... Czy byłabyś tak miła i zaprezentowała mi tą teorię?
                      • fleesoul Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 24.02.11, 21:33
                        dochodzi do tego gdy człowiek zrobi tak owe rownanie:

4=4
                        mnożąc przez 5 bd mieli 20
                        robimy równanie 36-16=45-25 które daje nam 20=20
                        obustronnie odwracamy znaki 16-36=25-45 -20=-20
                        obustronnie dodajemy ułamek 81/4 16-36+81/4=25-45+81/4
                        całość jest zamieniona na kwadrat sumy (4-4,5)^2=(5-4,5)^2
                        po ściągnięciu potęg 4-4,5=5-4,5
                        skracając obustronnie -4,5 4=5

Powstało to ponieważ została pominięta wartość bezwzględna.

wiem tyle na ten temat, ale uczą tego w gimnazjum, lecz nie kłamiąc, ten wzór podałam Ci z internetu.
                        W matematyce wszystko jest możliwe, idzie na wiele sposobów manipulować liczbami, by powstało sprzeczne równanie;]
                        Co do kąta zerowego. trójkąt o polu 0 tworzy odcinek. pokaż mi twierdzenie udowodnione matematycznie, a nie słownie;]
                        4=5
                        • stefan4 Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 24.02.11, 22:04
                          fleesoul:
                          > całość jest zamieniona na kwadrat sumy (4-4,5)^2=(5-4,5)^2

Dotąd jest dobrze.

fleesoul:
                          > po ściągnięciu potęg

Matematyka nie zna takiej funkcji, więc nie można jej stosować. Nagłe nieuzasadnione opuszczanie drugiej potęgi jest chyba najbardziej oklepanym źródłem błędnych ,,dowodów'' konstruowanych na pokaz. A znasz ,,dowody'' bzdur oparte o jakieś inne chwyty?

Może na przyklad potrafisz zastosować indukcję matematyczną dla dowodu, że wszystkie kwiaty są tego samego koloru?

fleesoul:
                          > W matematyce wszystko jest możliwe

Znowu masz kłopot z interpunkcją, wypadł Ci cudzysłów. Oczywiście chciałaś napisać, że w ,,matematyce'' wszystko jest możliwe; bo w matematyce tylko poprawne wywody są możliwe.

fleesoul:
                          > Co do kąta zerowego. trójkąt o polu 0 tworzy odcinek.

Prawda. Ale czworokąt o polu zerowym już nie musi.

fleesoul:
                          > pokaż mi twierdzenie udowodnione matematycznie, a nie słownie;]

Twierdzenie na jaki temat? Na razie próbowaliśmy ustalić definicję, na dowody przyjdzie czas potem. Nie da się niczego udowodnić bez precyzyjnych definicji; chyba że w szkole, gdzie się ,,udowadnia'' zamiast udowadniać...

- Stefan
                          • bimota Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 25.02.11, 00:00
                            Co do definicji to juz tytule wystepuje... smile
                          • migni Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 25.02.11, 10:11
                            stefan4 napisał [do {fleesoul}]:
                            > Może na przyklad potrafisz zastosować indukcję matematyczną dla dowodu, że wszy
                            > stkie kwiaty są tego samego koloru?

Zakres światła zielonego ma długość fali "ok. 550 nanometrów" (polska Wikipedia); albo więcej: "ok. 520-565 nm" (niemiecka); albo wiecej: "ok. 520–570 nm" (angielska); albo więcej: "ok. 490-570 nm" (włoska). "Około" - rzecz względna, można jeszcze trochę rozsunąć zakres, do ok. 380-780 nm (cóż to jest wobec całego zakresu promieniowania elektromagnetycznego - fal mierzonych i w metrach, i w pikometrach). I wtedy wszystkie kwiaty są zielone! smile
                            • stefan4 Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 25.02.11, 22:55
                              migni:
                              > Zakres światła zielonego ma długość fali "ok. 550 nanometrów" (polska
                              > Wikipedia)
                              [...]
                              > można jeszcze trochę rozsunąć zakres, do ok. 380-780 nm (cóż to jest wobec
                              > całego zakresu promieniowania elektromagnetycznego - fal mierzonych i w
                              > metrach, i w pikometrach). I wtedy wszystkie kwiaty są zielone! smile

Może być... Ale ja miałem na myśli ,,dowód'' matematyczny przez indukcję. Jak ktoś kiepsko rozumie indukcję matematyczną, to będzie szukał błędu całkiem nie tam, gdzie on tkwi. Jak ktoś zna lepiej, to się zasumuje i zacznie rozmyślać. Jak ktoś zna naprawdę dobrze, to znajdzie prawdziwy błąd.

Otóż dla dowodu indukcyjnego jakiejś własności P należy udowodnić
                              • P(1)
                              • bimota Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 26.02.11, 00:40
                                Przecie podales definicje, to jak mozna nie znac... ? smile
                              • migni Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 26.02.11, 20:52
                                Czy do dowód na to, że wszystkie kwiaty są jednego koloru, przy (przyjętym tu) założeniu, że każdy kolejny jest tego samego koloru...?
                                • bimota Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 26.02.11, 21:48
                                  Nie ma zadnych zalozen. Gdyby takie bylo to by nie bylo co udawadniac. smile
                              • bimota Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 27.02.11, 14:07
                                Co dla (n+1)=2 ?
                                • bimota Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 27.02.11, 18:19
                                  O to chodzilo... ?
                          • fleesoul Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 25.02.11, 15:49
                            fleesoul:
                            > > po ściągnięciu potęg
                            >
                            > Matematyka nie zna takiej funkcji, więc nie można jej stosować. Nagłe nieuzasa
                            > dnione opuszczanie drugiej potęgi jest chyba najbardziej oklepanym źródłem błęd
                            > nych ,,dowodów'' konstruowanych na pokaz. A znasz ,,dowody'' bzdur oparte o ja
                            > kieś inne chwyty?

To że nie jest Ci znane skracanie potęg obustronnie to już nie mój problem.
                            Ja tu z Tobą nie rozmawiam o języku a o matematyce.

> Twierdzenie na jaki temat? Na razie próbowaliśmy ustalić definicję, na dowody
                            > przyjdzie czas potem. Nie da się niczego udowodnić bez precyzyjnych definicji;
                            > chyba że w szkole, gdzie się ,,udowadnia'' zamiast udowadniać...

Pokaż mi Twierdzenie matematyczne, które udowodni nam że w czworokącie może pole być równe 0 jak i w trójkącie kąt równy 0.

> A znasz ,,dowody'' bzdur oparte o ja
                            > kieś inne chwyty?

co masz na myśli?

> Znowu masz kłopot z interpunkcją, wypadł Ci cudzysłów. Oczywiście chciałaś nap
                            > isać, że w ,,matematyce'' wszystko jest możliwe; bo w matematyce
                            > tylko poprawne wywody są możliwe.

moim zdaniem cudzysłów jest tutaj zbędny...

• efedra Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 25.02.11, 16:20
                              fleesoul napisała:

> moim zdaniem cudzysłów jest tutaj zbędny...

A moim zdaniem zbędny jest wielokropek na końcu Twojego zdania.
                              • fleesoul Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 25.02.11, 17:43
                                A Tobie się nudzi? Człowiek nie tylko językiem kieruje się teraz w świecie pisowni, lecz również ukazywaniem w tym odczuć.
                                • dar61 Dodajmy już tylko... 25.02.11, 17:54
                                  Dodajmy już może tylko - za Stanisławskim dwojga imion:

"i to by było na tyle".
                                  • dar61 [ekhem] 25.02.11, 17:56
                                    ...i to by było na tyle".
                            • stefan4 Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 25.02.11, 18:48
                              fleesoul:
                              > To że nie jest Ci znane skracanie potęg obustronnie to już nie mój problem.

Jeśli Ty uważasz za dopuszczalne ,,obustronne skracanie potęg'' to uważaj, bo możesz nie zdać matury, i to wcale nie z polskiego. Przecież właśnie sama przedstawiłaś przykład (ponoć z internetu) na to, że tego robić nie wolno, bo otrzymuje się bzdurę. O niedopuszczalności ,,skracania potęg'' wiedzą nawet w co lepszych szkołach, więc się pilnuj.

fleesoul:
                              > Pokaż mi Twierdzenie matematyczne, które udowodni nam że w czworokącie
                              > może pole być równe 0 jak i w trójkącie kąt równy 0.

Od początku Ci klaruję, że nie można niczego dowodzić, zanim się nie zdefiniuje pojęć, a Ty w kółko swoje. Od definicji zależy, jakie twierdzenia są prawdziwe a jakie fałszywe.

Jeśli na przykład weźmiemy definicję trójkąta z polskiej Wikipedii, to trójkąt może mieć zerowe pole:

Cytat
                              Trójkąt – wielokąt o trzech bokach.

Czy widzisz jakieś wymaganie, żeby te boki nie pokrywały się? Ach, prawda, takie wymaganie może być jeszcze zawarte w definicji wielokąta. No to go kliknijmy:

Cytat
                              Wielokąt (albo wielobok) – spójny obszar powierzchni dwuwymiarowej, ograniczony przez zamkniętą krzywą złożoną z co najmniej trzech punktów (wierzchołków wielokąta) połączonych odcinkami (bokami wielokąta), przy czym w każdym wierzchołku kończą się dokładnie dwa boki.

Czy widzisz jakieś wymaganie, żeby jego boki nie pokrywały się? Być może w Twojej klasie nie przerabiało się spójności, dwuwymiarowości i krzywych, ale zapewniam Cię, że w nich również nigdzie nie czai się wymaganie, żeby boki wielokąta się nie pokrywały.

No to teraz weźmy dla odmiany definicję z Wikipedii bułgarskiej:

Cytat
                              Триъгълникът е една от основните фигури в геометрията. Представлява двуизмерна фигура, многоъгълник с три страни и три ъгъла. Може да се дефинира и като част от равнината, ограничена от три точки, нележащи на една права, и трите отсечки, съединяващи тези точки.
                              (podkreślenie moje
                              • bimota Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 25.02.11, 19:50
                                No ale przecie dalej jest podane, ze niewspoliniowe...

Co do tego skracania poteg tez mam watpliwosci, ale to juz niech ona sie broni... smile
                              • bimota Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 25.02.11, 19:56
                                I jeszcze pisza, ze suma katow=180, czyli wszystkie 3 nie moga byc proste. smile
                                • fleesoul Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 25.02.11, 20:11
                                  hehe no nie mogą wszystkie 3 być prostewink bo suma katów musiała by wynosić 270;] no więc nie mogą tez mieć 0 stopnibig_grin
                                  • bimota Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 25.02.11, 20:55
                                    No ile razy Stefan ci ma tlumczyc, ze zalezy od definicji ? tongue_out

Przy okazji... x^2=125, ile wynosi x ?
                                    • fleesoul Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 25.02.11, 21:00
                                      x=-5 pierwiastków z 5
                                      x= 5 pierwiastków z 5

są 2 odpowiedzi
                                      • bimota Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 26.02.11, 00:48
                                        Odp. jest jedna, wartosci moze przyjmowac wiecej. smile
                              • fleesoul Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 25.02.11, 20:09
                                Po pierwsze o maturę się nie boje, z 3 próbnych z matematyki miałam minimum96% a maks 100%. z polaka minimum 58% maks 89%.

Co do skracania. Skracanie potęg jest jak najbardziej dozwolone, o ile (tak jak staje się niestety w tym przykładzie) nie dochodzi do zmian znaków.

To że ty znasz Bułgarski,nie znaczy że ja go muszę znać. Ja mówię to czego mnie uczą od wielu lat, więc i tak zostanę przy swojej opinii

• stefan4 Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 25.02.11, 21:32
                                  fleesoul:
                                  > Po pierwsze o maturę się nie boje, z 3 próbnych z matematyki miałam
                                  > minimum96% a maks 100%.

Tyle miałaś nie z matematyki, tylko z matmy. Być może kiedyś w życiu przebiegnie Ci drogę matematyka; żebyś tylko jej wtedy nie przeoczyła...

,,Skracanie'' czegokolwiek po obu stronach równania polega zawsze na tym samym: jeśli równanie ma postać f(a) = f(b), to można ,,nałożyć'' na nie inną funkcję g i otrzymać g(f(a)) = g(f(b)). Jeśli tak się składa, że g jest funkcją odwrotną do f, to wtedy równanie upraszcza się do a = b.

A potęg parzystych ,,skracać'' w ogólności nie można, bo nie posiadają funkcji odwrotnych na całej dziedzinie rzeczywistej, bo nie są różnowartościowe. Można tylko po ograniczeniu dziedziny do takiej, na której odwrotność mają.

A tu masz ,,dowód'' oparty o takie samo niedopuszczalne ,,skracanie'' jak Twoje, ale nie mające niczego wspólnego z potęgami. Otóż, jak Ci na pewno wiadomym jest (a jeśli nie, to zajrzyj do źródeł), cos(90°) = 0. Wobec tego
                                      sin(30°)·cos(90°) = −sin(30°)·cos(90°)

bo w końcu obie strony są zerem. Dodajmy do nich tą samą rzecz:
                                      sin(90°)·cos(30°)+sin(30°)·cos(90°) = sin(90°)·cos(30°)−sin(30°)·cos(90°)

Teraz zastosujmy wzory redukcyjne:
                                      sin(90°+30°) = sin(90°−30°)

Teraz ,,skróćmy'' sinusy, czyli nałóżmy na obie strony równości funkcję arcsin:
                                      90°+30° = 90°−30°

czyli 120 = 60. Niewiele się nad tym ,,dowodem'' napracowałem, bo mi się nie chciało...

fleesoul:
                                  > To że ty znasz Bułgarski

Ty nie znasz?! A dlaczego? No dobra, możemy przejść na esperanto:

Cytat
                                  Triangulo (aŭ trilatero) estas geometria figuro kiu ekestas kunligante per strekoj tri punktojn. Tiuj ĉi tri punktoj, nomataj verticoj aŭ angulpunktoj, ne povas kunesti sur unu rekta linio.

Widzisz, trójkąty esperanckie nie mogą mieć zerowego pola...

- Stefan
                                  • bimota Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 26.02.11, 01:07
                                    > [/code]Teraz zastosujmy wzory redukcyjne:
                                    > [code]

Chyba sie tak nie nazywaja...
                                    • isaari Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 26.02.11, 16:29
                                      To jakieś zawody w zapędzaniu w kozi róg? A myślałam, że wątki specjalistyczne służą dyskusjom na tematy z grubsza określone w tytule. Dygresje mają urok, o ile mają i wdzięk.
                                      • bimota Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 26.02.11, 19:37
                                        Jak temat jest nudny to sie wprowadza poboczne. smile

Chcesz to pomoz kolezance zamiast gadac nie na tematy...
                                        • efedra Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 26.02.11, 23:36
                                          bimota napisał:

> Jak temat jest nudny to sie wprowadza poboczne. smile
                                          >
                                          > Chcesz to pomoz kolezance zamiast gadac nie na tematy...

Nudny? A mnie on fascynuje. Pewnie dlatego, że go ani w ząb nie rozumiem. Czysta poezja.
                                          • bimota Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 27.02.11, 14:03
                                            Ta def. lat 90. ? Pomysl, ze kolezanka musi sie tym zajmowac... Wspolczucia...
                                  • bimota Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 27.02.11, 12:08
                                    Kolezanka chyba uciekla, wiec ja znow wtrace 3 grosze...

Stefanie, zaplatales sie we wlasne sidla. Wszak matematyk najpierw pyta o definicje... Zgodnie z jej defnicja "skracac" mozna, tyle ze nie w tym przykladzie.

Ale chyba, oboje, sie mylicie... Mozna w tym przykladzie, tylko nie mozna popelnic bledu arytmetycznego, czyli tak:

całość jest zamieniona na kwadrat sumy (4-4,5)^2=(5-4,5)^2
                                    po ściągnięciu potęg |4-4,5|=|5-4,5| (bo nie polega ono na skresleniu 2, tylko na spierwiastokaniu obu stron)
                                    skracając obustronnie juz sie nie da bo trzeba najpierw wyjac przed wartosc bezwzgledna.

Kombinujcie dalej...
                                    • fleesoul Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 27.02.11, 14:59
                                      Bimota, ja po prostu wole ustąpić i zająć się nauką, a nie szukać definicji itp osobie która "zawsze" ma racje. Co do usuwania potęg (obustronne pierwiastkowanie), to właśnie to jest błędem tamtego zadania ze nie brano pod uwagę wartości bez względnej dlatego wyszło nam 4=5wink
                                      • bimota Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 27.02.11, 16:45
                                        No ale przedtem twierdzilas, ze wogole nie wolno "skracac" jesli liczba jest ujemna...

Bezwzglednej razem, wogole podobno nie...

Ja tam bym sie nie czepial, ale twierdzilas, ze jestes dobra... tongue_out
                                        • fleesoul Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 27.02.11, 18:59

"Co do skracania. Skracanie potęg jest jak najbardziej dozwolone, o ile (tak jak staje się niestety w tym przykładzie) nie dochodzi do zmian znaków.
                                          "
                                          to napisalam na temat skracaniasmile
                                          • bimota Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 27.02.11, 19:17
                                            A kiedy jest zmiana znaku ? Jak jest minus... To wlasnie powiedzialem. A ja pokazalem, ze mozna nawet jak dochodzi...
                                            • fleesoul Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 27.02.11, 23:43
                                              no to ja tu musiałam popełnić błąd, zwracam honorwink
                      • migni Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 25.02.11, 09:38
                        > fleesoul:
                        > > to tak samo jak rozmyślać nad teoria 2+2=5
                        >
                        > A to ciekawe... Czy byłabyś tak miła i zaprezentowała mi tą teorię?
    • dar61 ?! 22.02.11, 23:08
      (...)

Smutno mi, o Panie...

-----------

Bigda doszedł?
    • kotulina Re: Literatura Współczesna od lat 90. Definicja 27.02.11, 00:11
      Przepraszam, niewiele Ci może pomogę. Co do forum, to wesprę Cię piosenką:
      w11.wrzuta.pl/audio/8uGZVKSH444/nie_rozdziobia_nas_kruki
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka