smutas13 13.02.12, 08:18 "Dziecko miało zginąć w domu od uderzenia w próg" W moim domu rozgorzala dyskusja - "w próg"? czy " o próg"? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bimota Re: zanotowane z paska TVn... 13.02.12, 15:03 Po mojemu "w", o prog to sie mozna potknac, choc tez sie tak mowi... To ja z innej... "Audycja zawiera lokowanie produktu". Czym jest to lokowanie i w jaki sposob sie je zawiera w audycji ? Odpowiedz Link
hans.schmid Re: zanotowane z paska TVn... 13.02.12, 17:04 To tzw. "product placement", a co to jest, zajrzyj sobie na strony poswiecone marketingowi Odpowiedz Link
bimota Re: zanotowane z paska TVn... 13.02.12, 20:22 Tyle to se umiem wygooglowac i domyslic... Odpowiedz Link
stefan4 Re: zanotowane z paska TVn... 13.02.12, 17:31 smutas13: > "Dziecko miało zginąć w domu od uderzenia w próg" Mniejsza o ,,o'' czy ,,w''; ale o co chodzi z tym mianiem? Miało zginąć, ale nie zginęło, wredne jedno, i trzeba było jeszcze raz uderzać nim w ten próg? Czy może to jest jakiś gugloprzekład z ,,was said to have died of ...''? To może lepiej ,,zginęło prawdopodobnie od ...'' albo ,,zginęło, jak się przypuszcza, od ...''. - Stefan Odpowiedz Link
bimota Re: zanotowane z paska TVn... 13.02.12, 20:13 Myslisz, ze z niemieckiej gazety tlumaczyli co sie dzieje u nas ? "Mialo" wg kogos tam... Konstrukcja taka.. Odpowiedz Link
efedra Re: zanotowane z paska TVn... 14.02.12, 01:16 bimota napisał: > Myslisz, ze z niemieckiej gazety tlumaczyli co sie dzieje u nas ? > > "Mialo" wg kogos tam... Konstrukcja taka.. Zgadzam się całkowicie ze Stefanem. Też mnie to konkretne zdanie zirytowało, bo znaczy, że dziecko miało zginąć (wyraźna intencja). Często spotykam ostatnio to idiotyczne słowo, używano w znaczeniu "rzekomo", "prawdopodobnie", "według relacji..." itp. A "konstrukcja taka" jest wprowadzającym czytelnika w błąd, manierycznie używanym przez dziennikarzy wytrychem. e. Odpowiedz Link
efedra Re: zanotowane z paska TVn... 14.02.12, 01:17 efedra napisała: używano w znaczeniu "rzekomo", "prawdopodobnie", "według relacji..." itp. Miało być "używane". Odpowiedz Link
bimota Re: zanotowane z paska TVn... 14.02.12, 13:56 Ja tez sie zgadzam, ale coz zrobic, ze tak mowia... Odpowiedz Link
kotulina Re: zanotowane z paska TVn... 14.02.12, 05:34 mutas13 napisała: > "Dziecko miało zginąć w domu od uderzenia w próg" A może od uderzenia w głowę? Od uderzenia o próg. Od uderzenia w głowę. Zginąć od uderzenia (głową) o próg. Moim zdaniem tutaj podmiotem uderzenia był próg, a przedmiotem głowa (opaczne byłoby uderzenie progiem w głowę). smutas13 napisała: > "Dziecko miało zginąć w domu od uderzenia w próg" Szukano przyczyn śmierci dziecka i stwierdzono, że by zginąć, dziecko musiało uderzyć głową o próg. Musiało być tak, no bo jak inaczej doszło do śmierci? Mus wyraża tu przekonanie o niewidzianych wydarzeniach, a nie przekonanie o intencjach. "Musiało", stąd "miało", które też wyraża takie przekonanie, choć nie tak mocno jak "musiało". Odpowiedz Link
stefan4 Re: zanotowane z paska TVn... 14.02.12, 06:22 kotulina: > > "Dziecko miało zginąć w domu od uderzenia w próg" > > Szukano przyczyn śmierci dziecka i stwierdzono, że by zginąć, dziecko musiało > uderzyć głową o próg. Musiało być tak, no bo jak inaczej doszło do śmierci? To jest tylko jedna z możliwych interpretacji tego zdania. Inna jest wątpiąca: ,,wg niewiarygodnego oświadczenia niańki, dziecko miało zginąć od ...''. Jeszcze inna, równie dobra, jest ta moja powyższa: ,,zgodnie z zamiarem włamywacza-mordercy, dziecko miało zginąć ...''. ,,Mianie'' to nie jest mus, w każdym razie nie tylko mus. A w kontekście, który Ty masz na myśli, mus też nie jest najlepszym sposobem wyrazu. Ja sądzę, że to jest kolejna kalka z angielskiego albo niemieckiego, w którym ,,must have died of'' ew. ,,mußte sterben von'' oznacza ,,umarło najprawdopodobniej od''. - Stefan Odpowiedz Link
kornel-1 Re: zanotowane z paska TVn... 15.02.12, 01:51 "Dziecko miało zginąć w domu od uderzenia pioruna w próg" Oprocz "rzekomo" i inn. proponowanych w watku mi pasuje takie ladne "ponoc" "Dziecko ponoc zginelo w domu od uderzenia w próg" Kornel Odpowiedz Link