Dodaj do ulubionych

spolszczanie zakończeń tematu

20.06.21, 10:50
Pewex
Obserwuj wątek
    • al.1 Re: spolszczanie zakończeń tematu 26.06.21, 11:01
      stefan4 napisał:

> Pewex
      • kalllka Re: spolszczanie zakończeń tematu 26.06.21, 11:43
        … to Przedsiębiorstwo eksportu wewnętrznego, jak podpowiada Wikipedia.
        X- na końcu nazwy, dodawał jej oczywistego splendoru, w gierkowskich czasach.
        A mnie, x, po przeczytaniu całości informacji, skojarzył z wielka niewiadoma ówczesnych polskich służb, Marianem Zacharskim- założycielem w/w sieci i , „uznanym”szpiegiem.
        Taki żarcik.
      • stefan4 Re: spolszczanie zakończeń tematu 26.06.21, 12:57
        al.1:
        > Ja się do tego nie stosuję

No to co? Pytałem o pisownię, a nie o Ciebie.

al.1:
        > Skoro Java, to w Javie i moja ręka nie mogłaby napisać inaczej.

Przykro mi, że cierpisz na niedowład ręki. Może naucz ją, żeby po napisaniu po swojemu sięgała do klawisza ,,Backspace'' i poprawiała.

al.1:
        > Jeżeli jest możliwość użycia pisowni oryginalnej (mam na myśli dostępność czcionek),
        > to uważam, że trzeba ją stosować.

W dzisiejszych czasach czcionki są zawsze dostępne. Możesz bez trudu napisać np. 北京
        • al.1 Re: spolszczanie zakończeń tematu 26.06.21, 21:42
          stefan4 napisał:

> al.1:
          > > Ja się do tego nie stosuję
          >
          > No to co? Pytałem o pisownię, a nie o Ciebie.

Jesz, of kosz. I co podpowiedziała pisownia? Masz jakieś "stosowalia"?

> al.1:
          > > Skoro Java, to w Javie i moja ręka nie mogłaby napisać inaczej.
          >
          > Przykro mi, że cierpisz na niedowład ręki. Może naucz ją, żeby po napisaniu po
          > swojemu sięgała do klawisza ,,Backspace'' i poprawiała.

O, nie. Ona wie lepiej ode mnie. W Jawie dopuszczam tylko "motorcykiel" Jawa naszych południowych sąsiadów.

> al.1:
          > > Jeżeli jest możliwość użycia pisowni oryginalnej (mam na myśli dostępność czcionek),
          > > to uważam, że trzeba ją stosować.
          >
          > W dzisiejszych czasach czcionki są zawsze dostępne. Możesz bez trudu napisać np.
          > 北京
          • stefan4 Re: spolszczanie zakończeń tematu 27.06.21, 09:13
            al.1:
            > W Jawie dopuszczam tylko "motorcykiel" Jawa naszych południowych sąsiadów.

Szumi dokoła las, czy to Jawa czy Sen...
            • al.1 Re: spolszczanie zakończeń tematu 28.06.21, 10:28
              stefan4 napisał:

> al.1:
              > > W Jawie dopuszczam tylko "motorcykiel" Jawa naszych południowych sąsiadów
              > .
              >
              > Szumi dokoła las, czy to Ja
              > wa
              czy Sen...
              • stefan4 Re: spolszczanie zakończeń tematu 28.06.21, 11:31
                al.1:
                > Alfabet łaciński to to, co masz na klawiaturze.

No to jedźmy od góry. W pierwszym wierszu mam takie ,,litery alfabetu":
                    ! @ # $ % ^ & * ( ) _ +
                I jakoś nie widzę w nich nic łacińskiego... Jeśli bez szyfta, to mam cyfry, których starożytni Rzymianie również nie znali.

al.1:
                > poucz mnie, jak nazwać alfabety wiekszości krajów europejskich.

Alfabet polski, alfabet niemiecki, alfabet czeski, alfabet węgierski... Mam nadzieję, że potrafisz samodzielnie utworzyć przymiotniki od nazw innych narodów? Te narodowe alfabety oparte są o przestarzały i wyszły z użytku alfabet łaciński w tym samym sensie, w jakim zawieszenia współczesnych samochodów oparte są o drewniane koła i rozworę z dawnych wozów drabiniastych.

al.1:
                > IN VINO SATNITAS

Satnitas? Ciekawy nowotwór. Satis oznacza ,,dosyć'', od tego jest ,,satysfackcja''. W kontekście wina istotnie na miejscu. Ale od łaciny to już jest daleko.

- Stefan
                • al.1 Re: spolszczanie zakończeń tematu 30.06.21, 02:42
                  stefan4 napisał:

> al.1:
                  > > Alfabet łaciński to to, co masz na klawiaturze.
                  >
                  > No to jedźmy od góry. W pierwszym wierszu mam takie ,,litery alfabetu":
                  >     ! @ # $ % ^ & * ( ) _ +
                  > I jakoś nie widzę w nich nic łacińskiego... Jeśli bez szyfta, to mam cyfry, kt
                  > órych starożytni Rzymianie również nie znali.

Nie powiedziałem wszystko co na klawiaturze, a na niej są litery łacińskie bez znaków diakrytycznych.
                  >
                  > al.1:
                  > > poucz mnie, jak nazwać alfabety wiekszości krajów europejskich.
                  >
                  > Alfabet polski, alfabet niemiecki, alfabet czeski, alfabet węgierski... Mam na
                  > dzieję, że potrafisz samodzielnie utworzyć przymiotniki od nazw innych narodów?
                  > Te narodowe alfabety oparte są o przestarzały i wyszły z użytku alfabet łaciń
                  > ski w tym samym sensie, w jakim zawieszenia współczesnych samochodów oparte są
                  > o drewniane koła i rozworę z dawnych wozów drabiniastych.

OK, ale jak podaje Wikipedia:
                  "Alfabet łaciński, pismo łacińskie, łacinka, alfabet rzymski – alfabet, system znaków służących do zapisu większości języków europejskich oraz wielu innych. Jest najbardziej rozpowszechnionym alfabetem na świecie"

> al.1:
                  > > IN VINO SATNITAS
                  >
                  > Satnitas? Ciekawy nowotwór. Satis oznacza ,,dosyć'', od
                  > tego jest ,,satysfackcja''. W kontekście wina istotnie na miejscu. Ale od łac
                  > iny to już jest daleko.

Rzecz jasna zdrowie być miało, niechcący "t" tam wleciało.

--
                  Z sukulentów najbardziej lubię tequilę
                  (wyjątkiem tequila con gusano)
        • apersona Re: spolszczanie zakończeń tematu 27.06.21, 22:21
          stefan4 napisał:

> Jest takie stare niemieckie imię damskie Gerhauß.

Dalej jest? Bo po ostatniej reformie pisowni niemieckiej rzadziej używa się ß a częściej ss, przypuszczam że właśnie ze względu na dostępność czcionek.
      • katriel Re: spolszczanie zakończeń tematu 26.06.21, 17:51
        Mnie kiedyś o tym Peweksie i Linuksie tłumaczono, że spolszczenie pisowni następuje wtedy, kiedy w przypadku zależnym zmienia się wymowa. X czyta się [ks], a nie [kś] - skoro w miejscowniku trzeba wymówić [kś], to nie wolno napisać przez x. Ale nie jestem pewna, czy to można uznać za ogólną zasadę.
        (Nieco podobny problem pojawia się przy odmianie skrótowców zakończonych na T: o Górskiej Odznace Turystycznej słowniki każą pisać GOT, GOT-u, o Gocie.)
        • al.1 Re: spolszczanie zakończeń tematu 26.06.21, 21:51
          katriel napisała:

> Mnie kiedyś o tym Peweksie i Linuksie tłumaczono, że spolszczenie pisowni nastę
          > puje wtedy, kiedy w przypadku zależnym zmienia się wymowa. X czyta się [ks], a
          > nie [kś] - skoro w miejscowniku trzeba wymówić [kś], to nie wolno napisać przez x
          > Ale nie jestem pewna, czy to można uznać za ogólną zasadę.

Moim zdaniem nie. Co przeszkadza w napisaniu "w Pewexie"? Wymowa? Estetyka?

> (Nieco podobny problem pojawia się przy odmianie skrótowców zakończonych na T:
          > o Górskiej Odznace Turystycznej słowniki każą pisać GOT, GOT-u, o Gocie.)

Tu akurat jest OK - moim pokornym zdaniem.

--
          Moją zaletą jest brak wad a wadą same zalety smile
          Ponadto, tropię niedorzeczności - naukowe niestety sad

My quality is lack of faults and my fault is nothing but qualities smile
          In addition, I trace - unfortunately - scientific absurdities sad

• stefan4 Re: spolszczanie zakończeń tematu 27.06.21, 09:21
          katriel:
          > Mnie kiedyś o tym Peweksie i Linuksie tłumaczono, że spolszczenie pisowni
          > następuje wtedy, kiedy w przypadku zależnym zmienia się wymowa. X czyta się
          > [ks], a nie [kś] - skoro w miejscowniku trzeba wymówić [kś], to nie wolno napisać
          > przez x.

Czyli ,,nie znam Linuxa'', ale ,,orientuję sie w Linuksie''? Takiej niejednolitości nigdzie nie znalazłem...

katriel:
          > Ale nie jestem pewna, czy to można uznać za ogólną zasadę.

Raczej nie, zob. np. tutaj albo tutaj
          • al.1 Re: spolszczanie zakończeń tematu 28.06.21, 10:41
            stefan4 napisał:

> Raczej nie, zob. np. tutaj albo tutaj
            • al.1 Re: spolszczanie zakończeń tematu 28.06.21, 10:45
              Urwalo mi "m" . Powinno być "niezmienianiem".

--
              Śniło mi się, że grałem na prawym skrzydle, ale jak się obudziłem, to tego skrzydła już nie było
          • katriel Re: spolszczanie zakończeń tematu 29.06.21, 14:07
            A ty sobie dla odmiany zobacz tutaj i tutaj.
            No zamatocha jest, nic nie poradzimy.
            • stefan4 Re: spolszczanie zakończeń tematu 29.06.21, 15:14
              katriel:
              > A ty sobie dla odmiany zobacz tutaj

Zobaczam i oczom nie wierzę:
                  ,,Co więcej, także skrótowce pisane wersalikami odmieniają się
                  według starej zasady, np. PAX, PAX-u, PAX-owi, PAX-em
              ''
        • stefan4 Re: spolszczanie zakończeń tematu 28.06.21, 09:13
          katriel:
          > (Nieco podobny problem pojawia się przy odmianie skrótowców zakończonych na T:
          > o Górskiej Odznace Turystycznej słowniki każą pisać GOT, GOT-u, o Gocie.)

Łacznie z pisaniem skrótowca ma łymi literami? Więc np. OTP (Odznaka Turystyki Pieszej), ale o Otpie?

Hmm, brzmi średnio, ale cóż...

- Stefan
          • katriel Re: spolszczanie zakończeń tematu 29.06.21, 14:03
            O ile wymawiasz [otp], a nie [otepe], to tak, o Otpie.
    • zbyfauch Re: spolszczanie zakończeń tematu 28.06.21, 13:02
      Współcześni reklamodawcy w Polsce rozłupali zardzewiałym młotem Damoklesa ten problem, po prostu przestali odmieniać. Aaaaaby nabyć samochód z gwiazdką znaną powszechniej, niż betlejemska, należy udać się do salonu Mercedes Benz.
      (O Ikei nawet nie wspominam.)
    • randybvain Re: spolszczanie zakończeń tematu 02.07.21, 22:26
      Miloševicia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka