randybvain 25.05.22, 16:58 Taki właśnie napis ujrzałem na tyle autobusu w Gdańsku. Kiedyś jeszcze słyszałem Nie jeździj!. Znacie może podobne kwiatki? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalllka Re: Przechytrzyj korki! 26.05.22, 15:48 Ale, ze co miałbyś przechytrzyć, korkodawce? Odpowiedz Link
kornel-1 Re: Przechytrzyj korki! 26.05.22, 16:15 randybvain napisał: > Znacie może podobne kwiatki? Zdejm/zdejmij Aczkolwiek M. Bańko dopuszcza formę krótszą. Ogólnie można powiedzieć, że Polacy czują się niepewnie w zakresie stosowania form krótkich i długich w czasownikach w trybie rozkazującym. spójrz - spojrzyj (obie poprawne) skop - skopaj (krótka poprawna) opatrz - opatrzyj (krótka poprawna) wydobrz - wydobrzyj (długa poprawna) Ponoć kwestia eufonii. Ruszkowski podaje jeszcze przykłady: napełń – napełnij oznajm – oznajmij pastw się – pastwij się Kornel Odpowiedz Link
kornel-1 Re: Przechytrzyj korki! 27.05.22, 01:58 kornel-1 napisał: > Ruszkowski podaje jeszcze przykłady: Zgubiony link: Eufonia a frekwencja wariantywnych form fleksyjnych Z wykopalisk: Jak syna wychowali wszystko mu oddali Żeby siebie szanował tak mu przykazali Gdy już umierać mieli zejść ze świata tego Dali mu upomnienie nie krzywdzij żadnego k. Odpowiedz Link
randybvain Re: Przechytrzyj korki! 27.05.22, 12:33 A ja myślałem, że te krótkie formy to jedyne poprawne! Odpowiedz Link