dar61
27.05.22, 06:01
Ciekawe znalezisko - w komentarzach (postujących) użytkownika ironm pod artykułem w gazeta.pl widać wreszcie zapis w alfabecie rosyjskim, a nieco niżej i w ukraińskim.
To ten sam tekst, ale to chyba rewolucja w traktowaniu przez decydentów agorowych zapisów w grażdance (cyrylicy, głagolicy).
Mnie (osobiście i per procura) dotychczasowe wycinanie w komentarzach podartykułowych wschodnich znaków kojarzyło się z zamiarem redukcji przez obie Redakcje - gazeta.pl i wyborcza.pl - wpływów trollowni spod Olgina i okolic, chyba to nastąpiło w czasie inwazji Moskwicynów w końcu tej ostatniej zimy.
Nie chcę wysnuwać wniosków w skali polityki (bo w tut. forum nie wypada), ale cieszy mnie, że redakcyjna polityka i metodyka zauważa znów wschodnie czcionki, więc i je zrównuje.
Może to pochodna uruchomienia przez Agorę ukraińskiej mutacji portalu, choć zapis jej nazwy jako ukrayina.pl bije (mnie, osobiście) w oczy swym anglicyzmem.
Co stało na przeszkodzie, by nazwać to ukrajina.pl, gdy tak nieźle idzie całej Redakcji gazeta.pl fonetyczne spolszczanie zapisu imion, nazwisk i miast...
Może się mylę i widok tych bukw jest zasługą sztuczki skryptów, kodowania, bibliotek znaków i nie jest stały - a to byłaby szkoda.
W równouprawnieniu języków.