Dodaj do ulubionych

Trąby i sztandary

25.07.23, 20:19
Wspominało się tu na forum o trąbach w znaczeniach atut/fałszująca trąbka przy okazji Trumpa:
forum.gazeta.pl/forum/w,10102,170115847,170115847,Nazwiska_w_polityce.html#p170131011

Trafiłam niedawno na tekst: jak ślicznie powiada ukraińskie przysłowie "Gdy powiewa sztandar, rozum mieści się w trąbie" (Konrad Lorenz od gęsi cytowany w "Anatomii ludzkiej destrukcyjności" Ericha Fromma).
W sumie tyż prowda, choć nigdy wcześniej tego przysłowia nie słyszałam. A wy?
Jakby bliższe to polskim znaczeniom trąby jako głupca, co najwyżej nadętego głupca.

Obserwuj wątek
    • al.1 Re: Trąby i sztandary 26.07.23, 02:53
      Też nie słyszałem tego przysłowia. Ale skoro wyżej występuje instrument i ptak, to przypomniało mi się rosyjskie, z ich udziałem: На бесптичье и жопа-соловей

--
      Śniło mi się, że grałem na deskach Teatru Wielkiego, ale jak się obudziłem to tych desek już nie było
    • kornel-1 Re: Trąby i sztandary 29.07.23, 18:30
      apersona napisała:
      > Trafiłam niedawno na tekst: jak ślicznie powiada ukraińskie przysłowie "
      > Gdy powiewa sztandar, rozum mieści się w trąbie
      "
      (Konrad Lorenz od gę
      > si cytowany w "Anatomii ludzkiej destrukcyjności" Ericha Fromma).
      > W sumie tyż prowda, choć nigdy wcześniej tego przysłowia nie słyszałam. A wy?
      > Jakby bliższe to polskim znaczeniom trąby jako głupca, co najwyżej nadętego głu
      > pca.

Zdaje się, takiego przysłowia Ukraińcy nie znają, zostało wymyślone przez Lorenza i jest odpowiednikiem niemieckiego powiedzenia przypisywanego "Wenn der Schwanz steht, ist der Verstand im Arsche" feldmarszałkowi Blücherowi w związku z epizodem wojen napoleońskich, kiedy to delegacji paryskich dam udało się przekonać rosyjskiego cesarza do zniesienia restrykcji nałożonych na miasto. [1]
      Rzekome ukraińskie przysłowie jest rozpowszechniane w angielskim tłumaczeniu "When the flag is unfurled, all reason is in the trumpet."[2]

Ja w każdym razie nie znalazłem ukraińskiego oryginału.

Z listy polskich przysłów i powiedzeń o rozumie, najbliższe chyba jest: "Gdzie siła włada – rozumu "nie nada". [3]

[1] Коли прапор в’ється, про голову не йдеться
      [2] When the flag is unfurled, all reason is in the trumpet.
      [3] Lista przysłów ze słowem rozum

Kornel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka