h_hornblower 26.11.04, 13:18 Znowu pełnonocniczka do spraw równego statusu płci przestrzegła przed językiem nienawiści. Podyskutujmy o języku nienawisci. Może ktos sie pokusi o definicję? Może jakieś próbki? pzdr horny Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reptar Re: język nienawiści 26.11.04, 16:04 h_hornblower napisał: > Znowu pełnonocniczka do spraw równego statusu płci przestrzegła przed językiem > nienawiści. > > Podyskutujmy o języku nienawisci. Może ktos sie pokusi o definicję? Może > jakieś próbki? Rzuć no okiem, czy to się nadaje: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=10102&w=3673623 Chyba nieco inny nacisk i kąt patrzenia, ale coś w tym pokrewnego może jest... Odpowiedz Link
reptar Poprawka linku 26.11.04, 16:04 Poprawka linku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10102&w=3673623 Odpowiedz Link
h_hornblower Dzieki, ale... 26.11.04, 18:15 reptar napisał: > Chyba nieco inny nacisk i kąt patrzenia, ale coś w tym pokrewnego może jest... Dzięki, ale rzeczywiscie chodzi mi o cos zupełnie innego. O ten słynny "język nienawisci", piętnowany m.in. z zapałem przez GW i inne szacowne organa. Natomiast co do ciekawej dyskusji, zapoczątkowanej przez Ciebie ponad dwa lata temu! (od kiedy istnieje forum?), to zwracam uwagę na... Nobla z ekonomii w 2002. Dostał go Daniel Kahneman za prace z pogranicza ekonomii i psychologii, podejmowania decyzji w warunkach niepewnosci. Jednym z jego dokonań jest zmierzenie, że bardziej odczuwamy stratę niz zysk (tzn mówiąc potocznie - porazka bardziej nas boli niż sukces cieszy) - jestesmy bardziej "wrazliwi" na te pierwszą. To może byc przyczynek do przyczyny ( ) zjawiska, które dostrzegłeś i które istnieje we wszystkich znanych mi językach. pzdr horny Odpowiedz Link
kicior99 Re: język nienawiści 26.11.04, 19:22 tak. Kilka grup nim mowi - postkomunisci - feministki - skrajni wegetarianie - Giertychowe plemie - rydzykowe plemie... A serio? Jezyk nienawisci zaczyna sie tam, gdzie konczy sie rozumienie drughiego czlowieka a zacvzyna podporzadkowywanie wszystkiego swoim (najczesciej chorym) racja Odpowiedz Link
zbigniew_ to tez epitet 28.11.04, 09:30 "językiem nienawiści" sa nazywane wszelkiego rodzaju wypowiedzi nacechowane wg adwersarzy brakiem tolerancji. Ciekawe, że dla nich samych, taki brak toleracji w ich wykonaniu' jezykiem nienawiści nie jest Odpowiedz Link