lukas1492 Re: buchta, buchty 27.02.05, 20:52 W języku leśnych ludzi "zbuchtowana" ziemia, to zryta przez dziki Odpowiedz Link
jaszynek Re: buchta, buchty 28.02.05, 21:13 w zeglarstwie to sa uporzadkowane zwoje lin, zwiazane specjalnymi wezlamy buchtowymi. dzieki temu latwo sie je rozplatuje, a w trakcie plywania nie walaja sie w nieporzadku po pokladzie, np. faly. Odpowiedz Link
laband Re: buchta, buchty 01.03.05, 10:16 jak suysza sam o zegloerzach to przipomino mi sie ize ta nazwa brzmi podobnie jak po niymiecku zatoka Odpowiedz Link
maugolek Re: buchta, buchty 01.03.05, 15:28 U rodziny mojego męża (Katowice) buchty to bułki drożdżowe na parze Odpowiedz Link
laband Re: buchta, buchty 01.03.05, 17:27 Maugola, jo tysz je ze Slonska, i co mie ciekawi to czi buchty idzie uznac za typowe slonske danie? Odpowiedz Link
maugolek Re: buchta, buchty 01.03.05, 18:11 no toć chopie. jego ciotka z siemianowic durch te buchty u niego na mitag warzyla. Odpowiedz Link
laband Re: buchta, buchty 01.03.05, 19:41 no tos mie zmartwioua, bo jo nic ciyrpia buchtow! he,he! Odpowiedz Link
lykos Re: buchta, buchty 02.03.05, 14:17 u nas (w Czechach) mają 2 znaczenia: 1.)"bułka" z ciasta drożdżowego, z dżemem lub powidłami 2.)wiejska dziewczyna Odpowiedz Link
krecik23 Re: buchta, gmina Krynice 04.03.05, 11:50 Slowo buchta w gminie Krynice powiat Tomaszow Lubelski oznaczalo kiedys miejsce gdzie skupowano zwierzeta przeznacone na rzez w dawnych GS (nie wiem czy wszystkim znane jest to pojecie). "Ojciec powiozl prosiaka na buchte" Odpowiedz Link
tycia.tycia Re: buchta, buchty 04.03.05, 17:17 Moja babcia (pod Krakowem) na drożdzowe ciasto bez nadzienia, jeszcze takie ciepłe, które je się z masłem i mlekiem, mówi BUCHTA Pycha Odpowiedz Link
tataratata Re: buchta, buchty 25.03.05, 08:57 buchtować-ryć,kopać,np.dziki 'buchtują'. W Zakrzowie 'buchtami' nazywano część GS-tam były różne składy nawozów,piachy,węgiel itd. Odpowiedz Link
czesiohill Re: buchta, buchty 28.01.06, 12:45 Na Śląsku Cieszyńskim buchta to też ciasto drożdżowe "bez niczego" do smarowania masłem, czasami zastępowało chleb. Mama piekła ją (tą buchtę) na niedzielę zamiennie z "kołoczym z posypkóm" czyli plackem drożdżowym z kruszonką, który dla odmiany zawsze był "z czymś", to znaczy na przykład z tartymi jabłkami, "borówkami" czyli czarnymi jagodami, powidłami, połówkami śliwek itd. Pychoty. Odpowiedz Link
hagiees Re: buchta, buchty 30.03.05, 09:44 Na Spiszu buchty to drożdżowe bułki gotowane na parze, polewane tzw. "cukrym polónym" i roztopionym masłem lub masłem i słodkim kakao. Odpowiedz Link
svistak Re: buchta, buchty 20.06.05, 23:27 zabuchtowane = zakopane, ukryte (na Kociewiu) s. Odpowiedz Link
ungur Re: buchta, buchty 21.06.05, 10:05 u nas podobnie jak na Kociewiu 'zabuchtowac'-zakryc,zakopac;nawet zamknac Odpowiedz Link