ziembool 09.10.05, 13:29 znacie jakies obciachowe, stare, pochodzące z zamierzchłych czasów teksty? -boże'sz-ty-mój! -ty hultaju! -no to heca! -głuptas! -bęcwał! -darmozjad! -pasibrzuch! -bo ci nakręce uszy! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ne Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.fnet.pl 10.10.05, 14:30 "wyrżnąć się" - "Piotrusiu, nie idź tak szybko bo znów się wyrżniesz.." Odpowiedz Link
kszynka Re: obciachowe stare ZWROTY! 28.02.07, 17:49 "czekaj stąd" - wyjdź, przejdź stąd Odpowiedz Link
Gość: yaah Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 20:01 Nie "czekaj", ale "ciekaj"! Odpowiedz Link
kszynka Re: obciachowe stare ZWROTY! 01.03.07, 01:20 Gość portalu: yaah napisał(a): > Nie "czekaj", ale "ciekaj"! zdecydowanie "czekaj" i jeszcze "o koniec świata" Odpowiedz Link
Gość: piotr Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 09:24 forsa,dolce Odpowiedz Link
miwol Re: obciachowe stare ZWROTY! 01.03.07, 09:34 Być "in koguto" na imprezie Chłopaki tak mówili u nas, znaczyło in cognito ale z domieszką kogucizmu Odpowiedz Link
kkosiek Re: obciachowe stare ZWROTY! 05.03.07, 13:39 odcim mi- odsłoń mi, zejdż ze światła zaprzyj drzwi-zamknij drzwi Odpowiedz Link
Gość: puczymorda Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 00:45 "nie może być" "zapóźnić się" "czołóweczka" Odpowiedz Link
arius5 Re: obciachowe stare ZWROTY! 28.02.07, 22:43 "poszłem jak przecinak" - uciekłem "poszedłem w długą" - poszedłem sobie "zadzeram kiece i lece" - no to ide "osz ty Karol" = "ale jaja" "takiego wała" "poszły konie po betonie" = "poszły łodzie po wodzie" Odpowiedz Link
Gość: Gość portalu Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 00:21 Co znaczy: "takiego wała"? Raz słyszałam, ale bez całego kontekstu i nie rozumiem. Może mnie ktoś oświecić? Dzięki Odpowiedz Link
anahella Re: obciachowe stare ZWROTY! 01.03.07, 00:31 Gość portalu: Gość portalu napisał(a): > Co znaczy: "takiego wała"? Raz słyszałam, ale bez całego kontekstu i nie > rozumiem. Może mnie ktoś oświecić? Dzięki Ten zwrot oznacza odmowe, lub deklaracje ze czegos nie zamierzamy zrobic. Odpowiedz Link
Gość: Nowyy Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.03.07, 16:44 dosłownie "taki ch.. w taki deszcz" Odpowiedz Link
Gość: kocio Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: 212.160.172.* 01.03.07, 16:52 i jeszcze było "Takiego wała, jak Polska cała" Odpowiedz Link
Gość: rajnold Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 00:32 odpowiednik: taki ch... lub figa z makiem lub gest kozakiewicza. Odpowiedz Link
Gość: Gość portalu Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 00:59 Dzięki wielkie Odpowiedz Link
Gość: gosc Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.proxy.aol.com 01.03.07, 02:18 takiego wala jak Polska cala. Odpowiedz Link
Gość: re Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: 71.194.114.* 01.03.07, 03:30 tzn. ni ch..aa! Odpowiedz Link
aguszak Re: obciachowe stare ZWROTY! 02.03.07, 09:42 Gość portalu: Gość portalu napisał(a): > Co znaczy: "takiego wała"? Raz słyszałam, ale bez całego kontekstu i nie > rozumiem. Może mnie ktoś oświecić? Dzięki To samo, co "figa z makiem", czyli tyle co nic Odpowiedz Link
aguszak Re: obciachowe stare ZWROTY! 02.03.07, 09:43 aguszak napisała: > Gość portalu: Gość portalu napisał(a): > > > Co znaczy: "takiego wała"? Raz słyszałam, ale bez całego kontekstu i nie > > rozumiem. Może mnie ktoś oświecić? Dzięki > > To samo, co "figa z makiem", czyli tyle co nic > po prostu "nic z tego, kolego" Odpowiedz Link
Gość: PETER Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.12, 16:20 TAKIEGO WAŁA JAK POLSKA CAŁA------NA ZASADZIE ;TU SIE ZGINA DZÓB PINGWINA Odpowiedz Link
arius5 Smieszne okreslanie rzeczy nazwa producenta 01.03.07, 01:12 Smieszylo mnie zawsze okreslanie pewnych rzeczy nazwa jednego z producentow: pampersy - odnosilo sie do wszystkich pieluch jednorazowych adidasy - wszelakie obuwie sportowe grundig - magnetofon szpulowy komarek - motorower Aj-Bi-Em (IBM) - PC ( np.: "mamy dwa aj-bi-emy w pracy" ) Fakt, wchodze kiedys ( z 8 lat temu ) z corka do sklepu na Marszalkowskiej i mowie: "Biale Adidasy poprosze", a pani na to " A jakiej firmy ?" :o) Odpowiedz Link
Gość: całkiemnieznający Re: Smieszne okreslanie rzeczy nazwa producenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 01:25 kwadrat odwapniony Odpowiedz Link
Gość: marta Re: Smieszne okreslanie rzeczy nazwa producenta IP: *.icpnet.pl 01.03.07, 10:26 Czasem jeszcze mówi sie Lux na odkurzacz. Ale niektóre z takich słów, będących kiedyś nazwą producenta, weszły normalnie do obiegu, np. rower czy termos. Odpowiedz Link
ponury.szlifierz Re: Smieszne okreslanie rzeczy nazwa producenta 01.03.07, 13:26 Znam wersję "elektrolux" określającą odkurzacz, z lux-em się nie spotkałem. Odpowiedz Link
Gość: Pojer&Sandri Re: Smieszne okreslanie rzeczy nazwa producenta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.07, 18:50 elektrolux to pyry z pyrlandii tak nazywaja odkurzacz ;] Odpowiedz Link
Gość: ccc Re: Smieszne okreslanie rzeczy nazwa producenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.12, 20:24 bosch,-flex, szlifierka kątowa Odpowiedz Link
xezaq Re: Smieszne okreslanie rzeczy nazwa producenta 13.09.07, 11:59 Daleko szukać na każdej ulicy znajdziemy xero. Co to jest xero? A no taka maszynka do xerowania. A tak na prawdę chodzi o kopiarkę firmy Xerox, która jako pierwsza wypuściła i spopularyzowała to urządzenie. Wejdźcie do dowolnego "punktu xero" i zobaczcie jakich firm mają urządzenia: Panasonic, HP, czasem rzeczywiście Xerox. I ciekawostka: kiedyś kupiłem sobie drukarkę laserową taką niewielką, do domowego użytku. Akurat padło na tegoż producenta - Xerox. Drukareczka fajna, mała zgrabna. Przynoszę do domu a ojciec do mnie: "po co ci to xero" ?! Odpowiedz Link
Gość: aaa Re: Smieszne okreslanie rzeczy nazwa producenta IP: 217.153.136.* 01.03.07, 14:01 Flex - czyli poprawnie szlifierka kątowa. Flex był pierwszym producentem takich urządzeń. Odpowiedz Link
Gość: asaa Re: Smieszne okreslanie rzeczy nazwa producenta IP: *.org 01.03.07, 17:00 Gość portalu: aaa napisał(a): > Flex - czyli poprawnie szlifierka kątowa. Flex był pierwszym producentem takich > urządzeń. dzięki. kiedyś się nad tym długo zastanawiałem skąd ten flex się wziął Odpowiedz Link
Gość: Theo Retyk Dla mnie szczytem tej maniery IP: *.motorola.com 01.03.07, 16:57 było określanie każdej stacji benzynowej mianem "CPN" (choć dziś to określenie już prawie wyszło z użycia). Odpowiedz Link
man_sapiens CPN nie wyszło z użycia, Słyszałem ostatnio 01.03.07, 23:59 "skręć koło CPN-u Shella" Odpowiedz Link
Gość: jojo Re: CPN nie wyszło z użycia, Słyszałem ostatnio IP: *.toya.net.pl 05.03.07, 13:49 podobnie było z rowerem, ale tu akurat przyjelo sie bezpowrotnie. Odpowiedz Link
Gość: paciutek Re: Smieszne okreslanie rzeczy nazwa producenta IP: *.ipt.aol.com 01.03.07, 17:34 A "szrober płaski z koniklem"? czyli szczotka ryżowa na kiju... i "zwis męski" na krawat oraz "wsuwy męskie" na kapcie. To z czasów prężnej i dumnej Komuny. AVE! Odpowiedz Link
kkosiek Re: Smieszne okreslanie rzeczy nazwa producenta 05.03.07, 13:42 a ku..tka??? czyli też krawat. Znajoma na ścierkę mówi tutuch... albo zylc...kasa Odpowiedz Link
Gość: gis Re: Smieszne okreslanie rzeczy nazwa producenta IP: *.softlab.gda.pl 01.03.07, 17:55 "rower" - wszystkie welocypedy (których Rover już zresztą nie produkuje) Odpowiedz Link
xtrin Re: Smieszne okreslanie rzeczy nazwa producenta 02.03.07, 02:41 > Smieszylo mnie zawsze okreslanie pewnych rzeczy nazwa jednego z producentow: Ale co w tym śmiesznego lub złego? Czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nazwa pochodzi od jakiegoś producenta. Do wymienionych wyżej dodam "walkmana", który w zasadzie nigdy nie doczekał się własnej, oryginalnej nazwy w języku codziennym. Odpowiedz Link
Gość: digan Re: Smieszne okreslanie rzeczy nazwa producenta IP: *.idc.net.pl 03.03.07, 19:46 Od siebie dodam "junkers" na każdy piecyk grzewczy na gaz. pozdrawiam, digan. Odpowiedz Link
zefir15 Re: Smieszne okreslanie rzeczy nazwa producenta 05.03.07, 23:46 nie ma tu nic smiesznego, mówimy ksero, skserowac itp a nazwa pochodzi od pierwszej swiatłokopiarki, którą to stworzyła firma Rank XeroX! Odpowiedz Link
Gość: ne Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.um.warszawa.pl 01.03.07, 10:03 "wyrżnąć" jest zamiast słowa "wypier..." Odpowiedz Link
man_sapiens Re: obciachowe stare ZWROTY! 02.03.07, 00:00 "wyrżnąć" jest raczej zamiast "uderzysz się", np. "wyrżnąłem łbem o ścianę" Odpowiedz Link
ampolion Re: obciachowe stare ZWROTY! 02.03.07, 04:28 Najsliczniejsze: "pierd.... w podniebienie. Odpowiedz Link
Gość: radocha Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.finemedia.pl 02.03.07, 16:52 Gitesowo,gites,git Odpowiedz Link
Gość: elemeledudki Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.ugent.be 02.03.07, 19:30 gites akurat jest gites Odpowiedz Link
Gość: Normalny człowiek Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: 80.48.174.* 30.03.10, 16:06 Pisz normalnie a nie zmyślaj Odpowiedz Link
francesca12 Re: obciachowe stare ZWROTY! 10.10.05, 14:56 - urwis - zadyma - proszę ciebie - tornister heca - mówi się jeszcze no a głuptas po metamorfozie jest gupkiem teraz Odpowiedz Link
dysgrafia Re: obciachowe stare ZWROTY! 10.10.05, 21:35 Przydałoby się jeszcze podać tłumaczenie ze starego na nowe francesca12 napisała: > - urwis > - zadyma > - proszę ciebie > - tornister - no to chyba jednak istnieje, tylko przedmiotu się po prostu nie używa? > > > heca - mówi się jeszcze > no a głuptas po metamorfozie jest gupkiem teraz > > Odpowiedz Link
francesca12 Re: obciachowe stare ZWROTY! 10.10.05, 22:20 może jakieś propozycje, żeby nie być gołosłowną?? Odpowiedz Link
Gość: zgielk Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.airnet.opole.pl 10.10.05, 22:49 > w dechę > o jeny tyle tego w głowie miałam jeszcze niedawno... Odpowiedz Link
francesca12 Re: obciachowe stare ZWROTY! 10.10.05, 22:58 chyba jeszcze: - o rany, ranyjulek - ale ja już tak nie mówiłam - mucha nie siada - kurde - lajkry - na spodnie błyszczące super-obcisłe Odpowiedz Link
zarembski Re: obciachowe stare ZWROTY! 28.02.07, 17:38 Hmm... Lajkry bym do tego nie zaliczył. Ale na przykład "w dechę" już tak. Odpowiedz Link
Gość: kegol Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 21:57 z biglem Odpowiedz Link
Gość: mokon łejery, miglant, rety !, kur.ka wodna, cholender, IP: *.chello.pl 28.02.07, 23:51 bajerancki, pekaesy, muły (mięśnie), mięczak, rojber, chuligan, cool. Odpowiedz Link
Gość: maga Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.ghnet.pl 28.02.07, 21:37 w deche = odjazdowe = szalowe Odpowiedz Link
Gość: renka30 Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.timplus.net 28.02.07, 19:13 moja teściowa mówi- znawiasz - co ma znaczyć -zmyślasz.Jak mnie ten zwrot denerwuje!! Odpowiedz Link
Gość: ccc Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.12, 20:49 Śmniadanie ze śmnietaną, pierzama z nagawkamni, LIPA JAK ... Odpowiedz Link
Gość: michu Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.acn.waw.pl 28.02.07, 19:41 - o kurcze ale gościu ! - rany Julek Odpowiedz Link
Gość: radocha Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.finemedia.pl 02.03.07, 16:49 cycuś glancuś-pożądnie na zicher fajrant- koniec przebieralka Odpowiedz Link
Gość: magda Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.07, 20:55 jezusicku nicpoń Odpowiedz Link
Gość: gosc portalu Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.bethere.co.uk 28.02.07, 21:00 lajkry wracaja do lask, wiec zapewne slowo tez narodzi sie na nowo Odpowiedz Link
Gość: aurora Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.icpnet.pl 01.03.07, 14:42 ano właśnie, z tym że w moich stronach "lajkry" to nie czarne, błyszczące spodnie ale legginsy. legginsy z czarnej, błyszczącej lycry, koło spodni nie leżały nawet. no a tornister? faktycznie słowo nadal istnieje, ale przedmiot jest nie używany - bo klasycznego tornistra racze plecakiem nikt nie nazwie. Odpowiedz Link
Gość: ccc Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.12, 20:45 ,,Onegdaj gwizdoł kładził w cigędzi, cierzpioł posuchę po niedzielnym, raptem capnął ciudrachę i lunął do spółdzielni po rzędzę na odmłót" -Pewnego razu gwizdoł leżał w cieniu, miał kaca po spożyciu alkoholu w niedzielę, nagle wziął torbę i poszedł szybko do sklepu kupić piwo na lekarstwo. Odpowiedz Link
labambaa Re: obciachowe stare ZWROTY! 03.01.06, 17:03 rany julka jejciu czad, czadowe (lata 80-te chyba) w deche (to z lat 50-tych, od mojego papy ) paltko, jesionka (moje ulubione ) Moje uszanowanko! Odpowiedz Link
Gość: Russel terrier Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 22:44 ja pamietam paltocik, od palta w jakies czytance zapamietalem, Odpowiedz Link
Gość: jurek Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.nsm.pl 01.03.07, 09:51 palto na zime bylo w elementarzu , bozesz ty moj jak to dawno Odpowiedz Link
Gość: ccc Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.12, 20:53 kulkapalto Odpowiedz Link
6nine9 Re: obciachowe stare ZWROTY! 28.02.07, 19:15 czad to zdecydowanie swieze, to ty jestes z lat 80-tych Odpowiedz Link
Gość: pasażer Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 19:28 Moja koleżanka mówi: "jejka" brrrr... Do dziś mnie skręca Odpowiedz Link
Gość: gosc portalu Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.bethere.co.uk 28.02.07, 21:04 moja znajoma tez tak mowi i przejawiam taka sama reakcje na dzwiek tego slowa Odpowiedz Link
Gość: gosc portalu Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.bethere.co.uk 28.02.07, 21:02 "jesionka" jest super Odpowiedz Link
Gość: babcia Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 23:17 jesionka mówiło się również na trumnę Odpowiedz Link
Gość: taj Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.polkomtel.com.pl 01.03.07, 12:25 tak pamiętam wyrażenie: dębowa jesionka Odpowiedz Link
Gość: ivo Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.chello.pl 03.06.07, 20:14 garsonka w mojej poprzedniej pracy kazali na garsonki nosic na spotkanai z klientami (rok 2006 Odpowiedz Link
Gość: ccc Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.12, 20:58 dechal- zaje.. spoko kolo, w dechę, itd. Odpowiedz Link
Gość: ivo Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.chello.pl 03.06.07, 20:15 garsonka w mojej poprzedniej pracy kazali nam garsonki nosic na spotkanaia z klientami (rok 2006 Odpowiedz Link
Gość: gosc portalu Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.bethere.co.uk 28.02.07, 20:59 znam osobe, ktora "o jeny" nadal uzywa. Odpowiedz Link
Gość: ja znam ja znam IP: *.telprojekt.pl 28.02.07, 21:58 ja znam wiele osob co uzywalo "o jeny" ale teraz przeszlo na "o ku**a" - glownie tzw. dziewczyny bo chlopacy od razu zaczynaja od "o ku**a" Odpowiedz Link
Gość: dobre FAJOWY IP: *.chello.pl 28.02.07, 23:58 Na coś fajnego. Znam od ciotki-cnotki, co chciała być "kól" Odpowiedz Link
Gość: Gosia Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.chello.pl 01.03.07, 08:58 a Johnny Bravo mówi "o, mamo" i ja tez zaczęłam, dla tzw. beki. W ogóle lubię te stare zwroty i jak mój syn 3-letni szaleje, to mówię, że fisiuje. Albo "ty fisiu". A "heca" czy "rozmaite", to dla mnie coś pięknego Odpowiedz Link
Gość: gucio Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.coleurop.pl 01.03.07, 17:52 ej, co macie do "jeny"... jak dla mnie bardzo fajne słowo! tak jak "ahaś" i "kurka" ) Odpowiedz Link
Gość: 1980_Moskwa Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.stg.pl 01.03.07, 16:45 - bycze - bajeranckie - tysiąc pięćset sto dziewięćset - kurtka na wacie! - o kuchnia! Odpowiedz Link
zefir15 Re: obciachowe stare ZWROTY! 05.03.07, 23:58 kuurrr....tka na wacie! tego nie ,ogłem sobie przypomnieć! a pozatym: kurza twarz! kurza ferma! jak cie kopne w kostke to popamietasz! Odpowiedz Link
Gość: Takete Malouma Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 15:04 > > o jeny Zaświadczam, że w Pilawie w woj. mazowieckim nastolatki często mówią "o jeny" i chyba nie jest to odbierane jako przestarzałe Odpowiedz Link
dysgrafia Re: obciachowe stare ZWROTY! 11.10.05, 23:19 francesca12 napisała: > może jakieś propozycje, żeby nie być gołosłowną?? > Chodzilo mi o to, ze jak podajesz jakis stary zwrot, to przy okazji mozesz go przetlumaczyc na najnowszy (nie obciachowy) Swoją drogą "obciach" ma chyba ze 20 lat, jeśli nie 30 albo i więcej. Na przykład... bo ja wiem? kolega - ziom (zdaje sie ze juz tez obciachowy) gablota - fura Moze są jeszcze nowsze? Odpowiedz Link
Gość: senior Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.aster.pl 28.02.07, 23:01 dysgrafia napisała: > Swoją drogą "obciach" ma chyba ze 20 lat, jeśli nie 30 albo i więcej. Rzeczywiście. Może większość zaskoczę ale "obciach" to określenie które ma ponad 40 lat. Podobnie jak "jarać", "szamać", "sie masz", "zajebiste", "małolat" i wiele innych które uchodzą za nowowynalezione a pochodzą z żargonu więziennego tzw.kminy. We wczesnych latach sześćdziesiatych kolega z ławy szkolnej "wyklepał" po odsiedzeniu wyroku i aktywnie propagował te okreslenia w naszym towarzystwie. Nie wszystkie się przyjęły, młodzież wolała bardziej pomysłowy i zabawny "język" studencki. Odpowiedz Link
Gość: motyla noga Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 23:11 "git planeta żaru kopsa"? więzienna klasyka "daj szluga na warę " brrrr,okropne Odpowiedz Link
atomerx Re: obciachowe stare ZWROTY! 02.03.07, 14:02 "rzuć kiepa na warę bo mordę rozwalę" - coś takiego można było usłyszeć ul. Zabkowska róg Brzeskiej w Warszawie. Odpowiedz Link
Gość: jurek Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.nsm.pl 01.03.07, 09:56 zajebisty to wynalazek ostatnich lat i mam chec na " pawia " gdy slysze to slowo Odpowiedz Link
Gość: toni Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 17:30 > zajebisty to wynalazek ostatnich lat a skąd. W 82 roku byłem w 3 klasie szkoły podstawowej i wtedy kolega ze szkolnej ławy podczas omawiania czytanki na życzenie wychowawczyni opisał wygląd bohatera "Zenek miał kurtkę w kolorze zajebistym". Dodam, że kolega nie rozumiał znaczenia tego słowa i myslał, że to znaczy w żywym kolorze. Słowo ma już zatem co najmniej 25 lat Odpowiedz Link
dadusia100 Re: obciachowe stare ZWROTY! 02.03.07, 15:37 Gość portalu: toni napisał(a): > > zajebisty to wynalazek ostatnich lat > > a skąd. W 82 roku byłem w 3 klasie szkoły podstawowej i wtedy kolega ze > szkolnej ławy podczas omawiania czytanki na życzenie wychowawczyni opisał > wygląd bohatera "Zenek miał kurtkę w kolorze zajebistym". Dodam, że kolega nie > rozumiał znaczenia tego słowa i myslał, że to znaczy w żywym kolorze. Słowo ma > już zatem co najmniej 25 lat moja siostra przyjechawszy z akademika UJ do domu uzyla tegoz wyrazenia w eoku 1972 - na pewno jest starsze, nie mysle ze zostalo tego samego dnia wywmyslone i od razu rozpowszechnione musialo miec pewnie ze 2-3 lata a więc ma jakies 30- 35 lat Odpowiedz Link
Gość: kika Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: 194.205.246.* 27.06.06, 17:08 a kto pamieta LUMA na cos pysznego...strasznie stare chyba z 20 lat Odpowiedz Link
Gość: 99 Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 21:41 A niech to świnia powącha! Odpowiedz Link
Gość: Igga Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.torun.mm.pl 01.03.07, 11:16 A o Chultaju nikt nie powiedział! Odpowiedz Link
Gość: Pojer&Sandri Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.07, 18:55 Ale o HULTAJU zdaje sie ktos juz wspomnial ;> Odpowiedz Link
Gość: shin obciachowe stare ZWROTY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 19:14 probowaliscie przeczytac posty z tego forum mnie ch..... strzelil po 5 zamyknieciu reklamy gazety praca to szczyt chamstwa taki reklamowy spam teges majonez.... nie ma tlumaczenia teges to ten tego no teges i juz Odpowiedz Link
Gość: gosc Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.such.nat.hnet.pl 28.02.07, 19:42 zainstaluj sobie przegladarke Mozilla Firefox oraz dodatek(wtyczke)NoScript... ja juz nie pamietqam co to sa wyskakujace okienka, reklamy, przyprawiajace o zawal filmiki reklamowe ...polecam Odpowiedz Link
Gość: znawca Opera IP: *.telprojekt.pl 28.02.07, 22:02 ja uzywam przegladarki Opera dostepnej na opera.com jest w Polsce malo popularna dzieki czemu bezpieczna Odpowiedz Link
Gość: Łowca debili Bęcwał to chyba nie jest stary zwrot IP: *.c27.msk.pl 28.02.07, 21:54 zwłaszcza, gdy się widzi pisaninę takich jak ty... Odpowiedz Link
daffiduck Re: obciachowe stare ZWROTY! 01.03.07, 15:35 > > - tornister - no to chyba jednak istnieje, tylko przedmiotu się po prostu > nie > używa? No to do kolekcji - juniorki - obuwie szkolne - czeszki - obuwie tenisowkowate - klej lepkol .... I powiedzenia mojej babci i dziadka: - najsampierw nauka a potem zabawa - nie skaczta po tym tapczanie - czego sie poita tą herbatą!? (dlaczego tak dużo pijecie herbaty) Odpowiedz Link
Gość: Agata hahaha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 16:12 Piekna, na to mi sie skojarzylo, ze moja babcia zwykla mowic: "strasznej lupiezy dostalam od tego szamponu" aa, i jeszcze "fajno" Odpowiedz Link
Gość: m Re: hahaha IP: *.199.51.43.tesatnet.pl 01.03.07, 16:26 a ja czasem mowie "Cie choroba", lub "o do diaska")zas mama mowila, ze mnie zdzieli przez leb) Odpowiedz Link
Gość: ivo Re: hahaha IP: *.chello.pl 03.06.07, 20:19 a mój wujek mawia 'bajki' tzn. że coś jest dobre, np - no jak tam zdrowie? - aaa, bajki... Odpowiedz Link
zefir15 Re: obciachowe stare ZWROTY! 06.03.07, 00:08 ja moge dodac: nie psztyaj tyle bo zepsujesz Odpowiedz Link
Gość: prpr Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 01.03.07, 16:52 dysgrafia napisała: > Przydałoby się jeszcze podać tłumaczenie ze starego na nowe > > francesca12 napisała: > > > - urwis > > - zadyma > > - proszę ciebie > > - tornister - no to chyba jednak istnieje, tylko przedmiotu się po prostu > nie > używa? > > > > > > heca - mówi się jeszcze > > no a głuptas po metamorfozie jest gupkiem teraz > > To nie tak, tornister to nie to samo co plecak i jak najbardziej się można z nim dzisiaj spotkać. Tornister jest dla małych dzieci, zazwyczaj w aklasach 1- 2, czasami 1-3. Od plecaka różni się tym, że jest po pierwsze sztywny, jakby był zrobiony z kartonu, po drugie kanciasty. Tutaj masz przykład typowego tornistra: www.merlin.com.pl/frontend/towar/413286 charaktersystyczne jest też, że tornister jest zapinany na dwa, metalowe zapięcia, jak widać na obrazku zresztą, i usztywniony od dołu, tak, że można go postawić. Taka trochę walizka w sumie Plecak zaś ma takie kształty jak sobie życzysz, jest poza tym miękki, luźny i zapinany jak sobie producent wymyślił. Odpowiedz Link
stanowcza Re: obciachowe stare ZWROTY! 28.02.07, 17:12 urwis obciachowy?? ja do swojego dzieciecia mowie, ty urwisie, jak cos broi, i wcale nie uwazam, ze to obciachowe Odpowiedz Link
black_kat Re: obciachowe stare ZWROTY! 02.03.07, 09:05 Tornister ) Ale podoba mi sie to słowo Odpowiedz Link
francesca12 Re: obciachowe stare ZWROTY! 10.10.05, 23:02 - ja cię; - ja cię kręcę - weź się! - gwizdać sobie na coś - szajbus Odpowiedz Link
Gość: kubas i maciek Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 10:26 "uważaj bo narobisz ambarasu" "o ja cie sole" "ty ancykrysie" Odpowiedz Link
francesca12 Re: obciachowe stare ZWROTY! 11.10.05, 22:31 ja znam: "ja cię sunę" "ancymon - ale z niego ancymon(ek)" " w d... kopany" ze słownika babcinego: "obuwać się" "wyzuwać się" "oblec kapotę" Odpowiedz Link
Gość: Pata Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.10, 15:34 pójść w gościne patefon, grajek, pudło piepsznięta worem po mące gdzie leziesz hasać-bardzo lubie ten zwrot budzi do domu!! ty kołtunie pajda- na kromke chleba też lubię ten zwrot siedź ty pjajdo Odpowiedz Link
inna32 Re: obciachowe stare ZWROTY! 22.10.06, 10:44 Chyba ,,ty ancykryście" -niewierzący Odpowiedz Link
Gość: michu Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.acn.waw.pl 28.02.07, 19:53 Ty ancymonku ! Ty nicponiu ! zalewasz ja pitole olaboga ja cie nie moge kruca - fiks dla mnie bomba filip z konopii pic na wode fotomontaż wrzucam wapno na druty (oddaje słuchawke rodzicom) Odpowiedz Link
rafstani Re: obciachowe stare ZWROTY! 28.02.07, 20:02 One wszystkie są dosyć archaiczne, fakt. Ale niektóre całkiem fajne do dziś, uważam. lbo mam do nich sentyment. > dla mnie bomba > pic na wodę fotomontaż Odpowiedz Link
Gość: motyla noga Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 23:03 filut? dla mnie bomba - też lubię.to takie...gdańskie Odpowiedz Link
Gość: syrene motyla noga :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 00:13 A "motyla noga" tez przypadkiem nie jest taka zamierzchła dość? Odpowiedz Link
Gość: motyla noga Re: motyla noga :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 12:16 a jest,jest... i z lubością używam,jak wiele innych Odpowiedz Link
Gość: ag Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.icpnet.pl 01.03.07, 16:44 >dla mnie bomba! ten zwrot jak i parę innych wróciło do łask głównie dzięki Mumio. a moim zdaniem najbardziej obciachowe nowe słowo to "kaczi" - dawniej "trendi" Odpowiedz Link
iskra25 Re: obciachowe stare ZWROTY! 03.03.07, 20:27 mnie zawsze irytowało "na skuśkę" w sensie na skróty...... Odpowiedz Link
Gość: ewa Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.stat.gov.pl 01.03.07, 11:44 Nie ancykryście, tylko antychryście Odpowiedz Link
Gość: Russel Terrier Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 22:46 a propos wez sie to jeszzce takie ,odpowiednio wypowiedziane Przestan!z tym ze slyszalo sie cos w stylu Przesn!! takie niby niegrzeczne dzieci mowily Odpowiedz Link
Gość: macp1 Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 12:12 a ja nadal do mojego syna mówie wzuj krymkę ( załóż czapkę ) Odpowiedz Link
atomerx Re: obciachowe stare ZWROTY! 02.03.07, 14:11 - niech mnie drzwi ścisną, - niech mnie kule biją, - do diaska, - jesteś tako mizerno, - paszoł won (po rosyjsku), - zamiast k***a: o kurrrr zapiał lub kuźwa, - zrobić flaszkę, - zfazować się, zfilcować się (upić), - kurde balans, kurka wodna (moje ulubione) Na razie tyle. Odpowiedz Link
tukee Re: obciachowe stare ZWROTY! 12.10.05, 11:16 Chyba najstraszliwszy ze wszystkich: odwapniony kwadrat - znaczylo ze rodzice wyszli z domu (raczej z mieszkania). Wiele takich powiedzonek jest w filmie pt. "Daleko od szosy" no i moda tez jest osobliwa - nawet dla wielbicieli vintage. Odpowiedz Link
ziembool Re: obciachowe stare ZWROTY! 13.10.05, 18:07 ja gdzies slyszalem : "daj wapniaka na druty" - czyli daj rodzica do telefonu. Odpowiedz Link
ziembool Re: obciachowe stare ZWROTY! 13.10.05, 18:15 i jeszcze: -kurde bele! -ale balanga była! -niezły psikus! Odpowiedz Link
francesca12 Re: obciachowe stare ZWROTY! 13.10.05, 20:22 "fortel" "ale gryps" "ale jazzy (dżezy) były" "potańcówka" "prywatka" Odpowiedz Link
Gość: kate Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 21:44 francesca12 napisała: > "fortel" ale w jakim kontekście? Odpowiedz Link
daffiduck Re: obciachowe stare ZWROTY! 01.03.07, 15:37 > "ale jazzy (dżezy) były" tez pamietam te dżezy, fajnie sobie powspominać Odpowiedz Link
zyrafa-bez-szyi Re: obciachowe stare ZWROTY! 28.02.07, 19:02 pewna pani pytala mnie kiedys czy bylam w sobote na "ubawie"... poza tym: - np. cos jest "git"! (uwielbiam, uzywam do dzis! - przechlapane! - na pieniadze: kafle, koła, bańki, tysiaki - równy gość - serwus -hejka,narka,trzymka,siemka, papatki....Koszmar! Odpowiedz Link
zyrafa-bez-szyi Re: obciachowe stare ZWROTY! 28.02.07, 19:05 aha! moja mama mówi na kasety magnetofonowe (tez juz poważny przeżytek) archaicznie - TAŚMY.... Odpowiedz Link
Gość: michu Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.acn.waw.pl 28.02.07, 19:56 ...A moja ciotka zamiast "podaj pilota" mowi "podaj lotnika." lol Odpowiedz Link
Gość: kolo Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 17:54 Nie szkoduj , szkodowac -nie zaluj, zalowac . Odpowiedz Link
Gość: Jaskiniowiec Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 20:57 Zyrafo taśmy to były jeszcze przed kasetami kiedy były szpulowe magnetofony, dla ciebie to epoka kamienia łupanego dla mnie wspomnienia. Czytam wasze posty i ogarnęła mnie nostalgia. Ale o czym tu pisac kiedy i tak już nie rozumiecie piekna języka polskiego. Dla was to "ściema". Odpowiedz Link
zyrafa-bez-szyi Re: obciachowe stare ZWROTY! 28.02.07, 21:27 ależ w zyciu Warszawy!) Uwielbiam, prosze Ciebie, te "starodawne" zwroty, uwzam, ze sa jak najbardziej GIT, a niektorych wrecz uzywam z luboscia! Odpowiedz Link
Gość: bet Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 21:31 dla mnie 3/4 tu wymienionych to nie są zwroty obciachowe, jeno archaiczne i też niektórych używam z lubością(choć nie mam już przy sobie współfanki do takich wygłupów-przyjaciółki) Odpowiedz Link
Gość: kolo Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 17:50 Mój tesc mówi - Nie s Odpowiedz Link
Gość: ccc Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.12, 21:21 ale kopa. Odpowiedz Link
black_kat Re: obciachowe stare ZWROTY! 02.03.07, 09:07 A moj znajomy zamiast film (do aparatu np. Fujii) mowi szpula. Odpowiedz Link
adriana_78 Re: obciachowe stare ZWROTY! 01.03.07, 20:17 -nie wciskaj kitu -jak grochem o sciane Odpowiedz Link