Dodaj do ulubionych

Czy się godzi?

28.09.11, 13:45
Wójt na wakacjach, a wśród ludu huczy. To, że człowiek pracujący potrzebuje wypoczynku nie ulega wątpliwości. Doszły mnie jednak pewne słuchy, które jeśli byłyby prawdziwe dają podstawy do spojrzenia na kanikułę Pana wójta z innej strony a przynajmniej zadania pytań o właściwość postępowania. Od ponad tygodnia Pan Wójt przebywa podobno z rodziną w Egipcie. Towarzystwo wakacyjne jest jednak, również podobno, szersze i wraz z nim cieszy się urokami afrykańskiego słońca właściciel firmy, która realizowała i realizuje prawie wszystkie zamówienia na roboty wodno-kanalizacyjne w naszej gminie. Czy tak być powinno, moim zdaniem się nie godzi. Największy szkopuł tej całej wyprawy leży jednak gdzie indziej. Pan przedsiębiorca złożył bowiem ofertę na wykonanie największego zlecenia budowlanego w historii naszej gminy w ogłoszonym w lipcu przetargu (szacunkowa wartość ok. 17 milionów) . W poniedziałek 26 września, a wiec w czasie wspólnego pobytu w/w panów na wakacjach, na stronie urzędu ukazała się informacja, że pan przedsiębiorca wygrał przetarg. Podobno zaoferował ok. 17 milionów. Nie była to jednak najtańsza oferta. Dwie niższe za ok. 11 mln i 14,5 mln zostały odrzucone. Czy tak być powinno, moim zdanie się nie godzi.
Mam nadzieję, ze słuch mają złe informacje. Mam nadzieję, ze ktoś to potwierdzi albo temu zaprzeczy.
Obserwuj wątek
    • mieszkaniec01 Re: Czy się godzi? 28.09.11, 20:25
      ja pierdole ! aż się wierzyć nie chce. Jeśli faktycznie ta sama firma wykonuje kanalizę w Czernikowie to sprawa jest śmierdząca jak psie gówno. Ciekawe co na to organ kontrolny w gminie jakim są radni i ich komisja od takich spraw.
    • wirybak Re: Czy się godzi? 28.09.11, 20:36
      Rzeczywiscie na stronie Gminy umieszczono rozstrzygniecie tego dużego przetargu. Wygrała go firma Pana Rojka z Golubia na kwotę ok. 17 mln. Dwie najtańsze oferty wyautowano w tym jedną o 6 mln tańszą. Najciekawsze jest to że odrzuca sie ofertę najtańszą i w dodatku potentata na rynku w tej branży. Nie powinno dziwić ze wybrano pana Rojka. Wystarszy przesledzić przetragi w ostanich 2 latach .
      - czerwiec 2009 - budowa studniu w Osówce ( 530 000) - dla Pana Rojka ( a 2oferty konkurencyjne - odrzucane)
      - lipiec 2010 przebudowa sieci wodno-kanalizacyjne etat III - wybrywa Pan Rojek
      - wrzesień 2011 - przebudowa sieci wodno-kanalizacyjne etat IV - wygrywa pan Rojek ( tańsze oferty odrzucono)
      Nie mam w t tej chwili wiedzy kto relizował etap I i II przebudowy kanalizacji.
      Jak widać Pan Rojek wyrusł na " niezastąpionego wykonawcę " tych robót w naszej Gminie.
      Nic dziwnego, że powstała taka zażyłość a biznas najlepiej omawiac na wspólnych, zagranicznych wojażach.
      Jak wieść głosi na wielbłądzie wojaże wybrali się m.in. Wójt z całą rodziną, Państwo R , wieloletni przewodniczący rady,
      Oby po powrocie nie dopadła ich Fatamorgana.
      • mieszkaniec01 Re: Czy się godzi? 28.09.11, 20:45
        No nie wytrzymam zaraz !
    • latka13 Re: Czy się godzi? 29.09.11, 11:03
      Jeśli to prawda to jestem przerażona butą i bezczelnością pana jaśnie panującego. Czy ta firma nie robi teraz przypadkiem remontu na lesnej i kwiatowej. Jeśli tak to pozazdrdościć wyboru. Takiego bałaganu i haosu jeszcze nie widziałama. Od dwóch miesięcy nic się nie dzieje robota stoi a my urywamy sobie zwieszenia na dziurach.
    • endrjulepper1 Re: Czy się godzi? 29.09.11, 18:41
      Witam.
      Nie mam pojęcia czy jest w tym jakiś przekręt czy nie, ale mam nadzieję, że wszyscy pamiętamy wybór najtańszej oferty na budowę autostrady A-2 i chińskiej firmy Covec jako wykonawcy. Jak to się skończyło wiemy chyba wszyscy.
      Co nie oznacza, że w omawianym przetargu firma tańsza nie była by lepsza.
      pozdrawiam.
      • maxikaz99 Re: Czy się godzi? 29.09.11, 20:04
        Jako mieszkańcowi Gminy Czernikowo zależy mi na jak najlepszym wykonaniu robót. Myślę, że tu nie mamy co czyniania z firmami pokroju Coveca. Wszedłem na strony tych odrzuconych firm. To są jedne z największych firm budowlanych w województwie a może nie tylko. Tej wygranej nie można sprawdzić w ten sposób bo nie ma nawet strony internetowej. Moim zdaniem wygląda to nieładnie , ale mam nadzieję, ze tylko wygląda.
    • vicex Re: Czy się godzi? 30.09.11, 09:19
      Zastanawiałem się, czy zabrać głos w tej sprawie. W pewnych kręgach czernikowskich jestem bowiem synonimem zła i niegodziwości. Uznałem, ze jednak trzeba zając stanowisko. Przeanalizowałem dokładnie wszystkie dokumenty przetargowe (dostępne na stronie internetowej) od ogłoszenia, specyfikacji do rozstrzygnięcia. Po ich analizie trudno oprzeć się wrażeniu, że oferenci nie byli traktowani równo. Wiele elementów będzie zapewne elementem odwołań, jeżeli takowe się pojawią i będą musiały być ujawnione przez gminę, skupię się więc na trochę innych elementach. Bardzo dziwi mnie bardzo krótki czas od ogłoszenia przetargu do terminu składania ofert (26 lipiec ogłoszenie – 10 sierpień termin składania ofert). Przy takim dużym zadaniu, które dodatkowo jest elementem większego zadania (dwa etapy już zrealizowane, przedmiotem przetargu był Vi etap przebudowy kanalizacji w Czernikowie) należało dać oferentom zdecydowanie więcej czasu. Poza zapoznaniem się bowiem z dokumentacją techniczną powinni oni bowiem zapoznać się z etapami zrealizowanymi i planowanymi. Oferenci zwracali na to uwagę w pytaniach i wnosili o przedłużenie terminu do składania ofert ale zgody takiej gmina nie udzieliła. Mamy tu do czynienia z ograniczeniem dostępu do zamówienia ponieważ Pan Rojek znał całą dokumentację projektową już od 2005 r. Poza tym z tego co pamiętam po opracowaniu projektu zrobiono również kosztorys. Wynikało z niego, że wszystkie cztery etapy miały kosztować ok. 20 mln. złotych. Suma dwóch wykonanych etapów i tego z ostatniego przetargu daje już 30 mln., a najtrudniejsze tereny tj. Leśna i okolice, prawa strona Targowej jeszcze nie ruszona.
      Odnosząc się do rozstrzygnięcia jestem przekonany, ze gmina zatrudniła eksperta do pomocy w rozstrzygnięciu. Po analizie tego dokumentu mam wrażenie, że nie próbowano szukać argumentów za wyborem tańszych ofert. Takie działanie jest co najmniej dziwne i nieracjonalne. W mojej ocenie najtańsza oferta została odrzucona ponieważ oferent zaproponowała najniższą cenę i najkrótszy okres realizacji zamówienia. Argumenty za wykluczeniem kolejnego po względem ceny oferenta są także co najmniej mało przekonywujące Analizując rozstrzygnięcie należy także pamiętać, ze normą w polskim systemie zamówień publicznych jest oferowanie ceny zadania o co najmniej 30-40% poniżej kosztorysu inwestorskiego (w naszym przypadku kosztorys inwestorski był na ok. 17 mln.). Taka sytuacja miała miejsce w przypadku remontu Urzędu Gminy i podobno tak samo jest w przypadku Remizy w Czernikowie). Biorąc to pod uwagę raczej trudno uznać najtańsze oferty za zawierająco rażąco niską cenę.
    • vicex Re: Czy się godzi? 30.09.11, 15:50
      > Mam nadzieję, ze słuch mają złe informacje. Mam nadzieję, ze ktoś to potwierdzi
      > albo temu zaprzeczy.
      "Słuchy" niestety mają dobre informacje. O wspólnych wakacjach dowiedziałem się już w środę 3 dni po wyjeździe. Nie chaciało mi się w to wierzyć, ale potwierdzenie było dzicinnie łatwe.
      • tubylec-to-ja Re: Czy się godzi? 30.09.11, 20:39
        Z mojego doświadczenia wiem że te papudruny które wygrały robotę na kwiatową i leśną nie powinny tego robić!!!! Jak na razie nic się nie dzieje a jak bedzie sie zbliżał koniec terminu zrobią to na odpierdol i po sprawie! Zima minie przyjdzie wiosna a oni znowu będą grzebać bo się wszystko rozpierdoli!Pozdrawiam !!!
        • ranczobis Re: Czy się godzi? 30.09.11, 21:09
          Słyszałem opinię z ust "wiadomych" że ta firma jest bardzo solidna, wszystkie prace wykonuje najczęściej przedterminowo aby w najmniejszym stopniu utrudniać życie mieszkańcom czego aktualnie doświadczamy na ul Leśnej i Kwiatowej. Może dlatego jest taka droga, przecież za jakość trzeba płacić dużo dużo więcej.
          • ciekawja Re: Czy się godzi? 30.09.11, 22:44
            Nie mam nic do tej firmy, ale do wydatkowania naszych publicznych pieniędzy to owszem. Z informacji wskazanych tutaj wynika, że gmina na skutek przeprowadzonego przetargu ma stracić około 6.000.000 zł. (tzn wybudowana nowa szkoła podstawowa i przedszkole razem wzięte oraz zostałoby na coś jeszcze ). Czy jak na „biedną” gminę i „bogatego” wójta to nie za duża cena? Czy radni z ramienia wójta mają tego świadomość?
            • danuta781 Re: Czy się godzi? 01.10.11, 01:09
              Może ktoś powinien się tym zainteresować? Jakieś specjalne służby.
              • gumis.3 Re: Czy się godzi? 02.10.11, 10:33
                CBA interesuje się tym forum już od paru lat także wiedzą o co chodzi. Zresztą agent Tomek kilka razy przejeżdżał przez Czernikowo więc jest pewność, że się tym zainteresują. Jeśli to co piszecie jest prawdą to radzę wójtowi nie wracać tylko wystąpić o azyl w Egipcie.
                • wirybak Re: Czy się godzi? 02.10.11, 10:36
                  Zastanawiajacy jest brak reakcji na podane informacje ze strony "Przydupasów" Jego Wysokości. Czy zabrakło wytycznych bo Jego Wysokość na obczyźnie?
                  • swojchlopek Re: Czy się godzi? 02.10.11, 12:55
                    Należę do osób popierających wójta,ale niestety to co wywinoł teraz to poprostu ręce opadają,radni z opcji wójta muszą coś z tym zrobić jeżeli chcą być wiarygodni.
                    • endrjulepper1 Re: Czy się godzi? 02.10.11, 14:35
                      swojchlopek napisał:

> Należę do osób popierających wójta,ale niestety to co wywinoł teraz to poprostu
                      > ręce opadają,radni z opcji wójta muszą coś z tym zrobić jeżeli chcą być wiaryg
                      > odni.

Zazdroszczę optymizmu.
                  • maxikaz99 Re: Czy się godzi? 02.10.11, 18:12
                    Już w historii Polski był rząd na obczyźnie, może teraz będzie gminna władza na obczyźnie tym bardziej, że podobno to nie koniec wojaży zagranicznych w tym roku.
                    • endrjulepper1 Re: Czy się godzi? 02.10.11, 19:23
                      maxikaz99 napisał:

> Już w historii Polski był rząd na obczyźnie, może teraz będzie gminna władza na
                      > obczyźnie tym bardziej, że podobno to nie koniec wojaży zagranicznych w tym ro
                      > ku.
                      Teraz to już przez Pana zwykła zazdrość przemawia.
        • maxikaz99 Re: Czy się godzi? 03.10.11, 14:28
          No chyba towarzystwo wróciło z wakacji. Robota na Kwiatowej aż furczy. Szkoda tylko, że poziom prac bez zmian. Organizacja ruchu ulicznego tragiczna. Pozwoliłem sobie pojechać dzisiaj Kwiatową z nadzieją, że przejadę. Okazuje, się, ze nic bardziej mylnego. Przejechać się nie udało. Szkoda tylko, że informacji o tym nie było na skrzyżowaniu z Targową. No cóż niech się biedni mieszkańcy trochę pomęczą, każda inwestycja wymaga wyrzeczeń. Szkoda tylko, że nie zmusza do racjonalnego myślenia.
          • ranczobis Re: Czy się godzi? 03.10.11, 21:51
            Czy ktoś mi odpowie na pytanie; Prace na ul. leśnej i kwiatowej wygrała firma z Lipna a roboty wykonują ludzie Pana Rojka? Dwa w jednym?
            • swojchlopek Re: Czy się godzi? 04.10.11, 22:01
              Prawdopodobnie jest podwykonawcą.
              • ciekawja Re: Czy się godzi? 04.10.11, 22:56
                Albo firma Pana Rojka wygrywa przetarg i bierze podwykonawców, albo ktoś inny wygrywa i bierze Pana Rojka na podwynonawcę. Wniosek: Tylko Pan Rojek może realizować inwestycje w Czernikowie wink
                • dociekliwyabz Re: Czy się godzi? 04.10.11, 23:52
                  We WSPOLNOCIE Pismo Samorzadu Terytorialnego z 4.10.2011 przeczytałem min. iż
                  Urząd Zamówień Publicznych przygotował raport pokazujący jak system zamówień działa w 2011r. Jest tam ciekawe zdanie, zgoła prezentujące odmienne zdanie od wypowiadających się w tym temacie "UZP dostrzega problemy w stosowaniu ustawy przede wszystkim konserwatywne podejście do stosowania kryterium ceny jako nadrzędnego. W opiniUZP wynika to nie tyle z niedoskonałości prawa, co bariery mentalnej" to tak na marginesie aktualności tematu. Zastanawia mnie inna kwestia, a mianowicie wiedza osoby wypowiadającej się wcześniej na forum w kwestii kontaktów jednej z firm stających do przetargu z gminą i inne szczegóły, zdradza to chyba fakt dobrej znajomości ów gościa z tą firmą.
                  • czemutakk Re: Czy się godzi? 05.10.11, 09:31
                    Kluczem do oceny omawianego wątku jest odpowiedź na pytanie co jest przedmiotem zamówienia. Przedmiotem zamówienia była typowa robota budowlana realizowana w systemie „wybuduj” więc posiadająca wszelką dokumentację techniczną oraz specyfikację techniczną wykonania. Wartość zamówienia jest niewielka, choć jest to zamówienie o najwyższej wartości w historii gminy Czernikowo. Termin realizacji tak naprawdę dla zamawiającego dogodny (nie ma presji czasu np. Euro 2012). Nic zatem szczególnego w tym zamówieniu nie ma. Określenie warunków udziału w postępowaniu jest jedną z najważniejszych czynności wykonywanych przez zamawiającego, pozwalającą na określenie odpowiedniego profilu wykonawcy, gwarantującego właściwe zabezpieczenie interesu publicznego i należyte wydatkowanie środków publicznych oraz eliminację podmiotów nierzetelnych lub nie mających doświadczenia, skutkującą otrzymaniem produktu o pożądanej jakości. Jednocześnie warunki te nie mogą naruszać podstawowych zasad obowiązujących w zamówieniach publicznych i eliminować wykonawców zdolnych do realizacji zamówienia. Czy tak było? To oczywiście wymaga szczegółowej analizy przez komisję rewizyjną i inne organy do których kompetencji to należy. Poza warunkami dostępowymi których było kila i gwarantowały zarówno zabezpieczenie interesów zamawiającego jak również zachowanie zasady równej konkurencji, to jednocześnie ostatecznie o wyborze oferenta decydowała suma punktów, w kryterium cena oraz kryterium termin realizacji, liczona według zaproponowanego przez zamawiającego algorytmu. Dlatego nie wiem o czym pisze dociekliwyabz bo chyba nie zna ani ustawy pzp ani jej „ducha” lub nie potrafi jej przenieść na grunt niniejszej sprawy.
                    • totu2010 Re: Czy się godzi? 05.10.11, 11:13
                      czemutakk napisał:

> Kluczem do oceny omawianego wątku jest odpowiedź na pytanie co jest przedmiotem
                      > zamówienia. Przedmiotem zamówienia była typowa robota budowlana realizowana w
                      > systemie „wybuduj” .......itd.

Zwykły urzędniczy bełkot napisany w godzinach pracy na służbowym komputerze.
                      Nam (myślę że mogę użyć tej formy) nie chodzi o zgodność procedur z obowiązującym prawem,wszyscy wiemy że można je "ugniatać" na różne sposoby i "lepić" z niego figury jakie się wam podobają.Chodzi o zwykłą ludzką przyzwoitość,Taką o której mówił W.Bartoszewski
                      "przyzwoitym warto być,ale nie zawsze się to opłaca". Wam to się zwyczajnie
                      "prywatno-finansowo" nie opłaca,Więc przyzwoitość ,moralność i etykę macie w d.....
                      Staliście się nietykalni do następnych wyborów samorządowych,a jak jak przyjdzie koniec kadencji, będzie "pijarem"ogłupiać znowu wyborców.Aż się kiedyś wkurzą i rozpier..lą ten wasz cały system władzy, bo nie tego chcieliśmy rozwalając komunę.
                      • czemutakk Re: Czy się godzi? 05.10.11, 12:12
                        Myślę, że źle mnie zrozumiano. Ja mam absolutnie krytyczny stosunek do tego całego zdarzenia zarówno w zakresie aspektu moralnego jak również samego rozstrzygnięcia zamówienia. Jestem przekonany, że finał tego będzie korzystny dla nas mieszkańców i realizacja inwestycji ostatecznie będzie miała miejsce za cenę najniższą tj. ok. 11 mln.(taka kwota padła w poprzednich wpisach). Jestem przekonany, że dojdzie do zmiany rozstrzygnięcia tego przetargu bo widzę osobiście do tego podstawy. Mój poprzedni wpis miał na celu zapobieżenie prób wmawiania mieszkańcom, że cena nie może być jedynym kryterium wyboru oferenta – bo nie daje gwarancji zabezpieczenia interesów zamawiającego (covec i A2, pismo we wspólnocie z 4.10.2011). Chciałem pokazać, że nie ma analogii pomiędzy omawianą sprawą a sytuacjami o których pisał endrjuleper oraz dociekliwyabz. Pojawiły się w dokumentacji przetargowej kryteria dajace gwarancję należytego wykonania zamówienia.
                        • wirybak Re: Czy się godzi? 05.10.11, 20:18
                          A od kiedy to kryteria ustalane przez zamawiająego dają gwarancje nalezytego wykonania.
                          Nie trzeba trwonić 25% na kryterium czas wykonania i dawać fory droższym ofertom. odpowiedni czas na wykonanie można ustalić jako warunek dla wykonawcy i nie trzeba go wówczas w żaden sposób nagradzać.
                          Prosze zwrócic uwagę ze najtańczy wykonawca nie został wykluczony co oznacza , że spełnił wszystki warunki. Jego ofertę odrzucina i to z powodów bardzo watpliwych.
                          Proszę na stronie BIP prześledzić udzielone zamóweinia w tym tylko roku były przypadki, że koszt oferty był o blisko 50% niższy od wartości szacunkowej i nikt nie podważała zasad uczciwej konkurencji i nie posądzał o rażąco niska cenę.
                          • czemutakk Re: Czy się godzi? 05.10.11, 20:56
                            Zgadzam się z Tobą i uważam, że przy tak łatwym w sensie budowlanym przetargu, biorąc pod uwagę, że nie było presji czasu jedynym kryterium wyboru powinna być cena, a gwarancją należytego wykonania (w sensie ustawowym) zadania był warunek posiadanego doświadczenia. Ponadto każdorazowo Zamawiający posiada inspektora nadzoru budowlanego, który powinien zabezpieczyć jego interesy w związku z umową pomiędzy Zamawiającym a Wykonawcą.
                          • vicex Re: Czy się godzi? 06.10.11, 09:18
                            W pełni się z tobą zgadzam. Nie wiem jaki sens miało ustalenie kryterium „czasu realizacji zamówienia”, skoro Zamawiający sam nie bardzo wie jak go policzyć i odrzuca ofertę zakładającą realizację inwestycji w ciągu roku, przy określonym w Specyfikacji okresie trzyletnim. Swoją decyzję argumentuje niemożnością policzenie okresu realizacji.
                            Odrzucenie oferty na podstawie rażąco niskiej ceny to już radosna twórczość . Jak wynika z przepisów co potwierdza stanowisko doktryny, orzeczenia składów orzekających przy prezesie UZP i wyroków, sądów rażąco niska cena musi dotyczyć całej oferty a nie poszczególnych jej elementów. Zamawiający może bowiem bilansować sobie niskie ceny na niektórych pozycja innymi pozycjami (np. wykonaniem części prac przewidzianych dla pracowników sprzętem mechanicznym, wykorzystanie zapasów, materiałów pozyskanych z własnych źródeł – kruszywa budowlane). W przypadku omawianego przetargu oferowana najniższa cena jest o 35% niższa od kosztorysu inwestorskiego, co w żaden sposób nie odbiega praktyki w naszym kraju. Powiem więcej, w przypadku gdyby założono dłuższy termin składania ofert i udostępniono oferentom wszystkie dokumenty będące w posiadaniu gminy ofert byłoby zapewne więcej a ceny mogłyby być jeszcze niższe.
                      • ranczobis Re: Czy się godzi? 05.10.11, 18:32
                        Napisałeś dość ostro ale może jest taka potrzeba aby" układy biznesowe" nie powstawały. Jest wiele luk w naszym prawie, które wytrawni "LUDZIE" potrafią obejść tak,że wszystko toczy się zgodnie z prawem. Myślę, że ta wytrawność rodzi się w sytuacji kiedy Włodarz jest na posadzie kilka kadencji. Nabiera doświadczenia, rutyny , otoczony Swoimi wieloletnimi obrońcami, robi co chce i w nosie ma dobro gminy, dobro mieszkańców. Myślę, że po dwóch kadencjach obligatoryjnie winien Włodarz odejść tak jak jest w przypadku Prezydenta. Najgorsze jest to, że jak wspomniałeś nadejdą kolejne wybory i znowu tryumf odniesie patologia układów.
                        • czemutakk Re: Czy się godzi? 05.10.11, 21:02
                          Napisał ostro ale jakie odczucia może mieć mieszkaniec naszej gminy jak złoży informacje podane na forum ze stroną gminy (przetargi).
                          Ale czy coś możemy dzisiaj zrobić ? Teoretyczne możliwości są ale praktycznie wszystko w rękach radnych z których większa część uznaje że to my nie mamy racji. No chyba że w ostatnim czasie coś się zmieniło. Może któryś z radnych przedstawi swoją opinię w tej sprawie?
                          • muzykamoja Re: Czy się godzi? 05.10.11, 21:30
                            W cuda wierzysz. Radni z opozycji są na pewno za uczciwym i racjonalnym przetargiem. Jednak beton będzie trwał przy tym co powie aktualna władza... jak to się toczy od wielu wielu lat. Choćby w sprawie horyzontalnej pensji Pana Wójta.
                            • ciekawja Re: Czy się godzi? 05.10.11, 22:34
                              Wydaje mi się, że do wyborów samorządowych KWW "Odnowa i Gospodarność" nie spełna rok temu szła z hasłem o uczciwości w sprawowaniu władzy. Teraz, pewnie po dokonaniu transakcji wiązanych, im już przeszło.
                              • jeden_10 Re: Czy się godzi? 07.10.11, 12:14
                                KWW Odnowila sie i pieknie zagospodarowała stanowiska takie jak na przykład wicewójt, wicedyrektor, wykonywanie przez radnego usług remontowo budowlanych w szkołach, itd.. . Więc nie będą się ciskać. Ustawili się pięknie.
                                • czemutakk Re: Czy się godzi? 07.10.11, 13:01
                                  Muszą jednakże pamiętać, że wstąpili na trudny grunt zwłaszcza że nie posiadają stosownego przygotowania merytorycznego (szczególnie wicewójt) i partycypacja w przywilejach może niebawem odbić się czkawką. Poza przywilejami ważna jest również partycypacja w odpowiedzialności, za podejmowane decyzje i ich skutki. Naszczęście w Czernikowie (mam na myśli mieszkańców) mamy bardzo wysko postawiony poziom czujności obywatelskiej i myślę że nienajgorszą wiedzę merytoryczną. Obywatele w końcu mogą zapytać publicznie swoich przedstawicieli czyje interesy reprezentują swoje czy może mieszkańców.
                                  • liciszewy Re: Czy się godzi? 07.10.11, 17:30
                                    Z tego co jest mi wiadome to tym co się dzieje w gminie Czernikowo interesuje się coraz więcej osób. Nie mam tu na myśli zwykłych mieszkańców ale instytucje które przyglądają się uważnie temu co dzieje się w tej gminie.

• wirybak Re: Czy się godzi? 07.10.11, 19:02
                                    W nawiązaniu do odpowiedzialności, w przypadku nieprawidłowości dotyczących realizacji zamówień publicznych ustawowo odpowiedzialność ponosi nie tylko zamawiający, czy osoba przez niego upoważniona ale również członkowie komisji przetargowej. Jednym słowem wszyscy mający wpływ na przebieg i wynik postępowania.
                                    • vicex Re: Czy się godzi? 10.10.11, 10:34
                                      Słuszne spostrzeżenie. Tak prawdę mówiąc to współczuję Panu Zagrabskiemu i członkom komisji przetargowej. Moim zdaniem rozstrzygnięcie przetargu pod nieobecność wójta nie było przypadkowe. Wszystkie dokumenty musiał w związku z tym podpisać Pan Zagrabski i to może mieć dla niego bardzo nieciekawe konsekwencje.
    • dzidek3333 Re: Czy się godzi? 06.10.11, 19:49
      Toż to już ustawione było parę miesięcy temu. Wtedy koło mojego domu pracowali pracownicy tej firmy z Golubia. Prawie codziennie prosili o zagotowanie wody na kawę i herbatę. Kiedyś zaprosiłem ich do ogrodu żeby spokojnie zjedli sniadanie. Rozmowa była o robocie. Powiedzieli, że teraz to jest niewielka ale szef już załatwił duża robotę na jesień. Wtedy nie wiedziałem o co chodzi ale teraz skojarzyłem, że chodziło o ten przetarg.
      • wirybak Re: Czy się godzi? 06.10.11, 20:12
        Te wielkie pieniądze dla wiadomych osób nie są jeszcze tak pewne. Na portalu zamówień publicznych wciąż nie ma informacji o podpisaniu umowy. Czyżby były jakieś formalne przeszkody? A może przegrani walczą o uczciwość a tym samym pozwolą zaoszczędzić dużą kwotę na inne pilne inwestycje w naszej gminie. Np, niezbędna rozbudowa szkoły podstawowej w Czernikowie dająca normalne warunki nauki.
        • drugi.pankracy Re: Czy się godzi? 07.10.11, 22:19
          Szanowni Państwo!Śledząc dyskusje na ten temat i uznając za prawdę niepodważalną ,bo być może? takie okoliczności są okolicznościami autentycznymi każdy logicznie myślący wyborca winien ukształtować sobie odpowiednią wizję.Nie chcę narzucać nikomu własnego zdania czy też cokolwiek sugerować,ale sytuacja jest co najmniej dwuznaczna.Bywają czasami dziwne zbiegi okoliczności.Nie ma nikt nikomu prawa ingerencji w życie osobiste,/to podstawa/niegrzecznym było by też dobieranie komuś towarzystwa,ale są pewne fakty-.."ale...."patrząc przez pryzmat działań administracyjnych.....może ich nie być.Gdzie jesteście,jak się czujecie ci wszyscy ,którzy głosowaliście na obecnego wójta,gdzie wasza aktywność,gdzie wasze argumenty-JEST TO PO PROSTU GRANIE KOMUŚ NA NOSIE -komu zgadnijcie.Pozdrawiam .
    • maxikaz99 Re: Czy się godzi? 11.10.11, 15:32
      Oj nie przepadają za panem wójtem nawet pracownicy urzędu. Niedawno dowiedziałem się o jeszcze jednej sprawie związanej z wakacyjnymi wojażami. Od jednego z pracowników dowiedziałem się, że my jako mieszkańcy Gminy Czernikowo mamy przyjemność finansować fotograficzną pasję pana wójta. Przed poprzednimi wakacjami w 2010 r. gmina zakupiła profesjonalny aparat fotograficzny za ponad 3.000 zł. Z całej transakcji do gminy trafiła tylko faktura, resztę wykorzystuje osobiście i wyłącznie pan wójt w swojej pasji fotograficznej. Podobno wcześniej tak samo było z innym aparatem i 2 czy trzema laptopami. Gmina ma wspierać talenty mieszkańców a więc zakup jak najbardziej uzasadniony. Mam w związku z tym jednak prośbę, niech pan wójt umieści na stronie gminy albo swojej zdjęcia. Niech naród ma także trochę radości z tej pasji.
      • czemutakk Re: Czy się godzi? 11.10.11, 15:48
        Może w zwiazku z tym z niego nie taki "Krezus" jak podaje prasa.
        Mam w związku z tym apel do radnych: Konieczna jest podwyżka do pana wójta, bo za chwilę straci motywację do rozwijania swoich pasji !!! Stanowiska i apanaże podzielił więc z większością do podjecia uchwały nie będzie problemu.
        • muzykamoja Re: Czy się godzi? 11.10.11, 22:13
          Zgadzam się z Tobą, z podwyżką problemu nie będzie, radni zaakceptują wszystko co zaproponuje Wójt i Pani Przewodnicząca. Bo przecież nie dają ze swojego a Przewodnicząca znowu powie jaki to Wójt "wspaniały"...
          Żenada do potęgi!!
          • ranczobis Re: Czy się godzi? 11.10.11, 22:24
            żenada żenadą ale nie wkładaj wszystkich radnych do jednego koszyka.
            • czemutakk Re: Czy się godzi? 12.10.11, 07:34
              Ja nie wkładam wszystkich radnych do jednego koszyka. Wiadomo kto rządzi a kto jest w opozycji. Dlatego zwracam się z prośbą do radnych opozycji aby do porządku obrad na najbliższą sesję wprowadziła projekt uchwały rady w sprawie zmniejszenia wynagrodzenia wójtowi. Proponuję aby było to średnie wynagrodzenie wójtów z powiatu toruńskiego (do wyliczenia sredniej propnuję nie wliczać wyskoich pobórów naszego wójta). Relację z debaty na ten temat proszę o zamieszczenie w internecie. Jestem ciekwy w jaki sposób rządzący odniosą się do tej uchwały. W mojej ocenie wójt nie zasługuje na wiecej niż 110 000 brutto rocznie wraz ze wszystkimi dodatkami i ryczałtem za paliwo.
              • liciszewy Re: Czy się godzi? 12.10.11, 21:41
                Jestem za! Trzeba zmniejszyć wynagrodzenie wójta!!!
                Uważam iż najbliższa sesja rady gminy będzie odpowiednim miejscem aby załatwić tą sprawę.

• ranczobis Re: Czy się godzi? 11.10.11, 22:39
        Czy to piękne zdjęcie z radosnym tańczącym Wójtem na boisku umieszczone w Nowościach opisujących wynagrodzenie na poziomie 195000 zł rocznie też jest zrobione w ramach tej nowej fotograficznej pasji? Jeśli tak, to faktycznie radość ujęta została wyśmienicie .
        • wladek4098 Re: Czy się godzi? 14.10.11, 19:37
          Chyba wójt zasługuje na swoje wynagrodzenie! To przecież czarodziej! Jeśli gmina Czernikowo ma tzw sztywny budżet na poziomie 24 mln zł to jak mu się uda sfinansować inwestycje na ok 24 mln zł ( 17 IV etap + planowane ok 7 mln zł). Trzeba dodać jeszcze poprzednie zadłużenie! Ile to jest? Może poda viceex! W papierach budżetu na 2011r brak jest planu zadłużania i spłat zadłużania gminy Czernikowo więc jest to czarna dziura! Może wójt chce zrobić skok życia na kasę i potem iść w ślady burmistrza wiadomego miasta?
    • maxikaz99 Re: Czy się godzi? 21.10.11, 15:35
      W chwili obecnej pewna liczba mieszkańców naszej gminy a chyba ściślej parafii przebywa na pielgrzymce do Ziemi Świętej. Dość ciekawy, w kontekście poruszonego wątku, jest skład tej wyprawy. Wraz z proboszczem wyjechali Państwo wójtostwo, Państwo Rojkowie czyli właściciele firmy, która z takim zaangażowaniem buduje nam prawie wszystko oraz Państwo Ch, prawie a może raczej bardzo czernikowscy biznesmeni. Zapewne podany skład jest przypadkowy i żadna z tych osób nie wiedziała o planach innych.
      • latka13 Re: Czy się godzi? 21.10.11, 22:42
        No skład rzeczywiście przypadkowy. Jeden Święty Mikołaj i trzech miłośników prezentów.
        • koala2001 Re: Czy się godzi? 22.10.11, 20:11
          Trzeba było się z nimi zabrać. Każdy mógł jechać, bo proboszcz ogłaszał.
          Chyba zazdrość przemawia.
          • ranczobis Re: Czy się godzi? 22.10.11, 22:07
            Ma racje Koala, każdy mógł się zabrać . Ogłaszane było wiele razy w kościele. I należy się bardzo cieszyć, że do naszego Kościółka uczęszczają też parafianie z Golubia Dobrzynia. Im więcej takich duszyczek tym szybciej zrealizowane zostaną remonty. I będzie pięknie.
          • maxikaz99 Re: Czy się godzi? 24.10.11, 15:35
            Nikomu nie zazdroszczę wyjazdu. Oczywiście każdy mógł pojechać. Trzeba jednak na to spojrzeć w kontekście całego wątku. Nie wiem czy to jest normalne, że każda z towarzyszy podróży Pana wójta sporo zyskała od gminy i to w dość niejasnych okolicznościach. Czy taki układ towarzysko-businessowy powinien mieć miejsce. Gdyby miał ona charakter tylko towarzyski nie miałbym nic przeciwko temu ale business w oparciu o majątek gminy nie bardzo mi się podoba.
    • wirybak Re: Czy się godzi? 27.10.11, 19:53
      Nie rozumie dlaczego na stronie www gminy oraz na bip wciąż wisi błędna informacja o wyborze oferty na na roboty melioracyjne. Przecież Prezes UZP uznał odwołanie firmy z najtańczą ofertą i informację wyborzez Pana R. anależ zaktualizować i przyznać sie do błędów no i do dodatkowych kosztów oraz do niezłej kompromitacji.
      • endrjulepper1 Re: Czy się godzi? 27.10.11, 20:00
        wirybak napisał:

> Nie rozumie dlaczego na stronie www gminy oraz na bip wciąż wisi błędna informa
        > cja o wyborze oferty na na roboty melioracyjne. Przecież Prezes UZP uznał odwoł
        > anie firmy z najtańczą ofertą i informację wyborzez Pana R. anależ zaktualiz
        > ować i przyznać sie do błędów no i do dodatkowych kosztów oraz do niezłej kompr
        > omitacji.

popieram tym bardziej, iż:
        "Przyznanie się do błędu nie poniża, jest aktem odwagi; przeciwnie - postawa wykrętna jest przejawem tchórzostwa"
        Tadeusz Hipolit Czeżowski (1889-1981)
      • czemutakk Re: Czy się godzi? 27.10.11, 21:48
        Odczucia forumowiczów potwierdziły się. Po lekturze wyroku można stanowczo powiedzieć że przy wyborze wykonawcy w opisywanym przetargu doszło do złamania prawa. W najtrudniejszej sytuacji dzisiaj są współpracownicy zarządzającego gminą gdyż to oni bezpośrednio podejmowali decyzje w tej sprawie (komisja przetargowa, zastępca wójta). W podobnie trudnej sytuacji są radni koalicji rządzącej zwłaszcza z komisji rewizyjnej. Jak oni się zachowają ? Czy będą udawać że nic się nie stało? Czy podejmą kroki które jako funkcjonariusze publiczni powinni podjąć ?
        • ciekawja Re: Czy się godzi? 27.10.11, 22:09
          Ta oznacza, że mieliśmy 100% rację przez wyrażania swego niezadowolenia wobec postępowań władz gminy. Prezes PZP podzielił nasze zdanie. Mamy więc swój moralny wkład, że nie dopuściliśmy do przetrwonienia przez wójta Naszych pieniędzy. Coś mi się wydaje, że wiele jeszcze przed nami. Niektóre inwestycje są już zrealizowane, a niektóre są na tapecie. Wątpliwe jest, czy wszystko funkcjonuje zgodnie z zasadami. Jeśli ktoś działa wbrew prawu, czego byliśmy świadkami, to do tego może już mieć na dłuższą metę skłonności .
        • wirybak Re: Czy się godzi? 27.10.11, 23:00
          Ta błędna decyzja kosztuje gminę 13 tyś. Co prawda uda się ocalic kilka milionów ale nalezy zadać pytanie ile błednych decyzji podjeto wczesniej i ile one kosztowały gminę. Ustawa o pracownikach samorządowych art.25 mówi " Pracownik samorządowy nie wykonuje polecenia, jeżeli jest przekonany, że prowadziłoby to do popełnienia przestępstwa, wykroczenia lub groziłoby niepowetowanymi stratami..." W pracy wszyscy są dorosli i świadomi wiec też ponoszą odpowiedzialnośc za swoje decyzje.
    • vicex Re: Czy się godzi? 28.10.11, 10:03
      Dyskusja dotyczy wyroku, który został wydany w przedmiotowej sprawie. myślę, że niewiele osób potrafi znaleźć w necie wyrok więc podaję linka. Myślę, ze lektura pozwoli każdemu wyrobić zdanie na ten temat.

ftp://ftp.uzp.gov.pl/KIO/Wyroki/2011_2109.pdf
    • wirybak Re: Czy się godzi? 28.10.11, 10:22
      To,że odwołujący wygra postępiowanie było oczywiste zważywszy na argumenty Gminy na odrzucenie oferty. Dziwię się tylko bardzo, że osoby decyzyjne w Gminie nie podjęty próby zachowania twarzy tylko w zaparte wrnęli w swojej bucie, biorąca ze sobą jeszcze Pana R jako " Faktora"
      przecież nawet po zlożeniu do KIO wniosku gmina mogła uznać odłowanie, powtorzyc rzetelnie czynności. Zachowała by resztki przyzwoitości, zaoszczędziłaby również kosztów procesowych. Mylić może się każdy ale jeśli to celowa pomyłka, to mogła nas mieszkańców bardzo drogo kosztować.
    • maxikaz99 Re: Czy się godzi? 28.10.11, 15:54
      Przeczytałem ten wyrok. Przyznam, że w kwestii przetargów jestem laikiem, ale chyba nie trzeba być specjalistą żeby wyciągnąć wnioski. Po lekturze jestem zdruzgotany postawą kierujących naszą gminą. Wyliczenia popełnionych błędów, a raczej „wielbłądów” daje wiele do myślenia. Czy zrobiono cokolwiek aby wybrać najtańszą opcję i zaoszczędzić pieniądze publiczne?
      • ciekawja Re: Czy się godzi? 28.10.11, 21:33
        Lektura jest rzeczywiście imponująca. Wyglądało to na desperacką obronę przed temidą. W uzasadnieniu nie zostawiono suchej nitki na gminie. Z ogromną łatwością obalono i wyśmiano wszystkie gminne argumenty, wskazując na brak wiedzy w zakresie podstawowych elementów prawa. Nawet wysnuto mocne tezy: Naruszono Prawo Zamówień Publicznych przez Gminę. Teraz rachunek ma zapłacić gmina z Naszych podatków. Jestem ciekaw, czy dołożą do niego osoby za to odpowiedzialne?
        • jestf-ajnie Re: Czy się godzi? 28.10.11, 22:31
          > Lektura jest rzeczywiście imponująca. Wyglądało to na desperacką obronę przed t
          > emidą. W uzasadnieniu nie zostawiono suchej nitki na gminie. Z ogromną łatwości
          > ą obalono i wyśmiano wszystkie gminne argumenty, wskazując na brak wiedzy w zak
          > resie podstawowych elementów prawa. Nawet wysnuto mocne tezy: Naruszono Praw
          > o Zamówień Publicznych przez Gminę.
          Teraz rachunek ma zapłacić gmina z Nas
          > zych podatków. Jestem ciekaw, czy dołożą do niego osoby za to odpowiedzialne?

Dołożą (radni z opcji wójta i zastępcy wójta) ale do wynagrodzenia pana wójta.

Kiedy czytam cały ten wątek zwłaszcza informację którą napisał dziadek3333 oraz informację z wyprawy do Egiptu a także sam wyrok to nie mam najmniejszych wątpliwości jak wyglądał przebieg tej sprawy. Mogłabym z Tobą polemizować czy to brak wiedzy czy celowe działanie.
          • czernikowianin1 Re: Czy się godzi? 29.10.11, 08:39
            Warto, aby sprawą zainteresowała się gazeta i opisała to co dzieje się w gminie dla szerszej rzeszy czytelników.......... Myślę, że zainteresowanie byłoby ogromne.
            • ciekawja Re: Czy się godzi? 01.11.11, 16:46
              Już dwa tygodnie od wyroku i nadal na stronie BIP Czernikowo cisza. Rodzą mi się tylko pytania, duuuuuuuuużo pytań. Jaki jest los tego przetargu i czy wójt nadal upiera się nad wyborem droższej oferty zaprzyjaźnionego przedsiębiorcy? Jeśli zostało złamane prawo przez gminę i czy gmina poza opłatami sądowymi poniesie kolejne konsekwencje? Ile to będzie nas kosztować, jako podatników? Czy biją brawa „Odnowa i Gospodarność” z hasłem jest wszystko OK, bo co do ekipy wójta to nie ma wątpliwości? Czy wójt będzie to trzymał w głębokiej tajemnicy (może oświadczenie na stronie jakieś, czy co)?
              • endrjulepper1 Re: Czy się godzi? 01.11.11, 19:47
                ciekawja napisała:

> Już dwa tygodnie od wyroku i nadal na stronie BIP Czernikowo cisza. Rod
                > zą mi się tylko pytania, duuuuuuuuużo pytań. Jaki jest los tego przetargu i czy
                > wójt nadal upiera się nad wyborem droższej oferty zaprzyjaźnionego przedsiębio
                > rcy? Jeśli zostało złamane prawo przez gminę i czy gmina poza opłatami sądowymi
                > poniesie kolejne konsekwencje? Ile to będzie nas kosztować, jako podatników? C
                > zy biją brawa „Odnowa i Gospodarność” z hasłem jest wszystko OK, bo
                > co do ekipy wójta to nie ma wątpliwości? Czy wójt będzie to trzymał w głębokie
                > j tajemnicy (może oświadczenie na stronie jakieś, czy co)?

Witam
                Kilka wypowiedzi niżej znalazłabyś odpowiedź na swoje pytania:
                ftp://ftp.uzp.gov.pl/KIO/Wyroki/2011_2109.pdf
                Co do "opozycji" to chyba ogólnie wiadomo, że prawa głosu u nas w gminie nie ma.
                • rudy2012 Re: Czy się godzi? 17.12.11, 18:38
                  chyba 18 listopada oddano mieszkańcom ulice Leśną. Zrobiono kanalizację sanitarną, wylano ze 3 cm asfaltu ( bo po co więcej ) i kolejny etap gminnego programu o rozbudowie sieci wod-kan został zakończony. Praca dobrze wykonana więc można polecieć do ciepłych krajów na zasłużone wakacje. A kto zapłacił za wakacje w ciepłych krajach ? niech nikt w to nosa nie wtyka ! Bo to sprawa prywatna. Jak to się modnie mówi w gminie : Dobra Prada Doceniona. Ale wracając do przytoczonej na początku ulicy Leśnej - mam zagadkę dla wszystkich, oto pytanie : co się złego stało po 30 dniach od jej oddania do użytku mieszkańcom ? odpowiedz jest na dołączonym zdjęciu :

picasaweb.google.com/115403811209201737682/ModernizacjaLesnej#5687144927248995122
                  • rudy2012 Re: Czy się godzi? 17.12.11, 18:49
                    Co trzeba teraz zrobić ? Dokonać oceny technicznej wszystkich studzienek, włazów i wpustów. Wziąć do tego niezależnych fachowców np z Toruńskich Wodociągów, pociągnąć do odpowiedzialności gminną komisję która dokonała odbioru, zdymisjonować jej przewodniczącego, Wykonawce zobowiązać do zamknięcia ulicy i pod nadzorem Toruńskich Wodociągów do prawidłowego usunięcia usterek.
                    • koala2001 Re: Czy się godzi? 17.12.11, 22:02
                      Nie bez powodu jesteś rudy
                      • potok33 Re: Czy się godzi? 17.12.11, 23:16
                        Wkur...jące jest to że dookoła się wali,bieda chwyta za pysk coraz więcej obywateli,a nasi włodarze żyją w coraz większych luksusach.Premiują się przy byle okazji.Fotelik,biureczka,sprzęcik musi być trendy.Widać to w UG Czernikowo,Jeszcze z wiosną powinni zatrudnić na stałe ogrodnika,najlepiej kogoś z rodziny.Tak jakby nie można z tymi inwestycjami w Urząd Gminy poczekać na "lepsze czasy".Tylko patrzeć jak Wójt zacznie stękać o deficycie w budżecie i przykręcać wszystkim śrubę,no może z wyjątkiem swoich wielbicieli.
                        Do wyborów daleko, więc można czuć się bezpiecznie,chyba że zawita do nas "arabska wiosna"
                        • muzykamoja Re: Czy się godzi? 21.12.11, 20:44
                          Mnie też niesamowicie denerwuje to nasze czernikowskie gospodarzenie. Od wielu lat ci sami wykonawcy inwestycji czyt. partacze. Niesamowite jest tez to, że Pan Wojt nadal jest za wyborem firmy która miałaby realizować kanalizację/ IV/ za sumę o 6 mln wyższą niż firma z grudziądza uznana na rynku za rzetelną i wiodącą.
                          Dzisiaj w swoim kwartalniku 2 słowa chwalą się, że przyznali sobie medale i nagrody za długoletnią rzetelną prace. Także Wójt dostał- ciekawe kto wystąpił o jego odznaczenie, pewnie przydupasy z Rady Gminy. Jeśli wyróżnia się medalem i nagrodą dla przykładu pracownicę zasiłków , znienawidzoną przez mieszkańców za opryskliwość, wyniosłość, poniżanie, absolutny brak kompetencji to po prostu brak słów.
                      • muzykamoja Re: Czy się godzi? 21.12.11, 20:53
                        koala2001 napisała:

> Nie bez powodu jesteś rudy

Jak pięknie i cudownie się wypowiadasz, kocham cie za tę subtelność, delikatność ,szlachetność.
                        • wlczacy Re: Czy się godzi? 03.06.12, 11:42
                          Sznowni Państwo, zapraszamy Was do przespacerowania się ową ulicą Leśną, Zobaczycie jak zapda się asfalt, jak zapadają się kratki ściekowe. Wnioski nasuwają się same. I co zabawne, od pół roku nikt nie usuwa usterek tylko dostawiane są "pachołki drogowe"; jest istna wymijanka. Gratulacje dla miejscowych urzędników .
    • bartek1979mmm Re: Czy się godzi? 04.06.12, 19:34
      Limuzyna do ŚLUBU

Mercedes S-class W140 - maksimum luksusu

Wynajem auta z kierowcą do ślubu i innych imprez (chrzciny, randki, wieczory kawalerskie, panieńskie, dyskoteki itp.).

!!! PROMOCJA !!! 399zł !!! PROMOCJA !!!

Dojazd - GRATIS
      Przystrojenie - GRATIS

extramercedes@gmail.com

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka