marysiaaaa123 04.02.13, 11:46 Co waszym zdaniem przydałoby się w Czernikowie? nie szukam pomysłu na biznes nie o to chodzi, porostu szukam informacji . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klumcia_2 Re: rozwoj czernikowa 04.02.13, 15:52 sala zabaw dla dzieci by można było np urodzinki wyprawić, basen by mozna popływać, jakaś siłownia, zorganizować aerobik ogólnie jakaś atrakcje by sie cos działo Odpowiedz Link
swojchlopek Re: rozwoj czernikowa 04.02.13, 18:32 W Nieszawce zbudowano akłapark który po pół roku działalności przynosił już zyski,nie twierdzę że w Czernikowie było by podobnie z racji chociażby odległości od Torunia ale przyznacie że inwestycja w Aulę to zły pomysł.Po co taki obiekt skoro już wiadomo że będzie stał pusty i zamknięty.Szkoła muzyczna nie ma przyszłości w naszej Gminie i jest niepotrzebna. Odpowiedz Link
tubylec-to-ja Re: rozwoj czernikowa 04.02.13, 18:57 Może jakiś porządny supermarkiet bo w polo trochę nudą powiewa.Byłoby gdzie iść po niedzielnej mszy a tak to .... Odpowiedz Link
koala2001 Re: rozwoj czernikowa 04.02.13, 19:32 a może cyrk, zdaje się że małpki już chętne do występów, nie będzie wiało nudą. Odpowiedz Link
kujawiak30 Re: rozwoj czernikowa 04.02.13, 20:29 w przyszłym roku będą wybory do lokalnych władz, będą startować nowi ludzie z Czernikowa, ludzie nie związani z dotychczasową z władzą, także na stanowisko wójta. Będą więc pomysły na rozwój Czernikowa. Proszę o jeszcze trochę cierpliwości. Odpowiedz Link
drugi.pankracy Re: rozwoj czernikowa 04.02.13, 21:02 Tak cierpliwość jest jak -guma ponoć.Tylko wiadomo w jakim kierunku "odbija "czy po naciągnięciu wraca?.../ponoć nie zawsze/Brak u nas gospodarza,jakiego?a takiego,który poza prywatą pomyślałby jeszcze o mieszkańcach.Może to mniej czy bardziej realne-ale?...W końcu normalność kiedyś nastąpić winna.Czy nastąpi po kolejnych wyborach?-może tak... na co liczę Zmian tych dokonać tylko i wyłącznie mogą wyborcy-czy tak się stanie?-zobaczymy-życzę tego sobie i podejrzewam ,że jestem z większością elektoratu.POZDRAWIAM!!! Odpowiedz Link
melaniasta Re: rozwoj czernikowa 05.02.13, 09:42 popieram siłownia,sala zabaw dla dzieci, aula muzyczna raczej nie zda egzaminu Odpowiedz Link
lata70te Re: rozwoj czernikowa 06.02.13, 19:36 Jeśli ta szkoła muzyczna nie wypali to można było pomysleć i na przyszłość przewidzieć że być może ta aula będzie jakąś ogólnodostępną hala sportową ,dość dużą by np. jakaś drużyna ,jakiś LKS mógł odbywać tam treningi ,rozgrywać mecze np. w piłkę ręczną,kosza lub bardzo popularną w naszym kraju siatkówkę itd.itp.A tak pewnie po czasie powiemy na tym forum ,,chcieli dobrze ,wyszło jak zawsze''.Zbyt ogromne pieniądze tam poszły by miało się to nie powieść ,ale czy jest to do końca przemyślana inwestycja ?Czas pokaże.Napewno to dobrze że umiano pozyskać pieniądze na ten cel .Tylko czy ta inwestycja będzie trafioną ? Co mnie ,,boli'' w Czernikowie ? 1. tradycyjne nasze polskie niedoróbki typu już pozapadane chodniki, dziury w drogach na terenie samego Czernikowa 2.stan przejazdu przez tory kolejowe, typowy bubel .Kto za taki stan przejazdu odpowiada? 3.stan drogi która od przejazdu kolejowego prowadzi w kierunku G.S.u i dalej na rynek ,sporo ludzi codziennie tamtędy jeżdzi nie wspominam już o dniu targowym . 4.co za inteligent odpowiada za to że mamy tak niebezpieczne i mało widoczne skrzyżowanie w centrum Czernikowa.to kwestia czasu aż ktos tam biorąc rozpęd w ,,stojącym niemal na ulicy barze ''zostanie rozjechany. 5.nie wiem co dalej będzie z wyjazdem z czernikowa na 10tke .widziałem już szarżę zdesperowanego kierowcy który po kilku długich minutach oczekiwania wypatrzył kilka metrów przestrzeni i ruszył z piskiem opon na drugą strone skrzyżowania ,kilka metrów decydowało o tym że został by zamieciony przez jadącego od strony Torunia TIR'a. Może to i pierdoły ale jak bardzo ułatwiły by życie mieszkańcom naszej miejscowości. Odpowiedz Link
malywaldi Re: rozwoj czernikowa 06.02.13, 20:41 Punkty 1 do 4 są jak najbardziej do rozwiązania Odpowiedz Link
drugi.pankracy Re: rozwoj czernikowa 07.02.13, 16:58 Podejrzewam,że z chwilą zbliżającej się kampanii wyborczej szereg spraw będzie regulowanych.Są jednak sprawy przespane.Jak np.włączenie się na 10.i nie tylko.Przed wyborami będą zapewne dokańczane odcinki chodników na różnych ulicach ,REJA może Kwiatowej-po co -wiadomo.Co by poznać dobre serce -wątpliwej jakości włodarza.Będzie pojawiało się coraz więcej wątków typu-co by było gdyby-bądż co można by więcej-cel jest moim zdaniem jeden -JUŻ TERAZ TRZEBA MYŚLEĆ BY WYELIMINOWAĆ STARE UKŁADY.BY ODCIĄĆ tzw.RYJ OD KORYTA -ludziom,którzy nie są ze społecznością i dla niej nie służą-chociaż z ich dorobku korzystają.POZDRAWIAM!! Odpowiedz Link
lata70te Re: rozwoj czernikowa 08.02.13, 10:10 Przepraszam że nie będzie to za bardzo na temat ,ale mam nadzieje że biorący udział w dyskusji mi wybaczą. Otóż chciałbym zapytać ,czy jest możliwość informowania forumowiczów kto i jak z radnych głosował podczas sesji rady gminy.Być może łątwiej się dowiemy kto sabotuje poszczególne projekty ?Nad czym się tam dyskutuje?Co o tym sądzicie? Jest to jakaś tajemnica ?czy od zawsze?Mielibyśmy jakąś lokalną przejrzystość naszej demokracji? Czy takie seseje rady nie powinny byc transmitowane online w necie ?Pewnie podczas takiej sesji online wiele rzeczy trzeba by powiedzieć inaczej ...a i głosowanie pewnie też niejednokrotnie przebiegło by inaczej ...Jeśli chcielibyście sie do tego jakoś ustosunkować prosze o założenie wątku sesja rady gminy online /stworzyłem temat poboczny do tematu ,,rozwój Czernikowa'' więc może tam się wypowiedzmy... Odpowiedz Link
mario1205 Re: rozwoj czernikowa 09.02.13, 15:32 Mam nadzieję że nasz wójt znajdzie wreszcie pieniądze na utwardzenie drogi na ulicy wiśniowej,bo mam już dosyć zostawiania samochodu pół kilometra od domu i codziennie chodzić na piechotę, gdyż przez wielkie dziury i błoto nie ma szansy na pokonanie tego odcinka Odpowiedz Link
drugi.pankracy Re: rozwoj czernikowa 09.02.13, 17:23 Poddaję pod rozwagę czy? może warto pomyśleć np.o tzw kotłowniach osiedlowych-podejrzewam ,że dotacje unijne można by wyrwać.Ekologia kłania się.Czy prędzej czy póżniej i tak będziemy zobowiązani do określonych korekt w tym zakresie-czy nie lepiej pomyśleć już teraz,niż wymyślać tylko i wyłącznie podwyżki za jakieś tam media.Lipno myśli o gazyfikacji-czy może ktoś pomyślał by o Czernikowie?Może są to jedne z nielicznych pobożnych życzeń ,może mniej czy bardziej słuszne i realne-ale rozważyć zawsze można.Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link
malywaldi Re: rozwoj czernikowa 09.02.13, 17:54 mario1205 napisał(a): > Mam nadzieję że nasz wójt znajdzie wreszcie pieniądze na utwardzenie drogi na u > licy wiśniowej,bo mam już dosyć zostawiania samochodu pół kilometra od domu i c > odziennie chodzić > na piechotę, gdyż przez wielkie dziury i błoto nie ma szansy na pokonanie tego > odcinka Gdzieś słyszałem że za utwardzenie dróg w Czernikowie to odpowiada sołtys Czernikowa; dysponuję jakąś pulą kruszywa i żużlu. Przyznam, że skoro jest Zakł.Kom. to on powinien dbać o drogi, chyba on a nie sędziwy pan. Nie rozumiem tego. Odpowiedz Link
paulo333 Re: rozwoj czernikowa 10.02.13, 08:02 ulica wiśniowa jest jeszcze placem budowy za przejezdnośc odpowiada firma melbud-tak słyszałem Odpowiedz Link
ranczobis Re: rozwoj czernikowa 10.02.13, 09:56 kujawiak30 napisał(a): > w przyszłym roku będą wybory do lokalnych władz, będą startować nowi ludzie z C > zernikowa, ludzie nie związani z dotychczasową z władzą, także na stanowisko wó > jta. Będą więc pomysły na rozwój Czernikowa. Proszę o jeszcze trochę cierpliwoś > ci. Szanowny kujawiaku nie można czekać jeszcze 2 lata aby otworzyć księgę przedwyborczych często " pobożnych życzeń" / dla przykładu nasz Wójt np od wielu lat buduje przedszkole i będzie zapewne budował jeszcze przez kilkadziesiąt lat/. Tu i teraz powinniśmy podejmować temat, krytykować konstruktywnie złe działania wskazując jednocześnie dobre rozwiązania. Na pewno wielką przegraną dzisiejszej władzy sprawującej swój urząd od wielu lat jest systematyczny spadek dochodów własnych gminy. Nie stworzono warunków zachęcających przedsiębiorców do inwestowania w naszej gminie co zawsze przynosi dodatkowe dochody dla gminy i miejsca pracy. Okoliczne gminy potrafiły zadbać o dochody własne, my niestety nie. Proponuję wydzielić z posiadanych/ jeszcze/ gminnych nieruchomości i działek tereny i miejsca dla przyszłych inwestorów. Uzbroić, uruchomić kampanię informacyjną, zachęcić. To pierwszy wątek moich przemyśleń. Obiecuje, będą następne. Odpowiedz Link
muzykamoja Re: rozwoj czernikowa 10.02.13, 09:30 Brawo, bardzo dobry temat i potrzebny dla nas mieszkańców. Jestem za transmisją Sesji Rady Gminy chociaż każdy mieszkaniec ma prawo w niej uczestniczyć a także zabierać głos. Z tego co wiem to nie zdarzyło się w ostatnich 2 latach aby Radny z " klanu" Pana Wójta zagłosował wbrew woli Wymienionego. Ogrzewanie szkół i innych budynków należących do gminy pochłania ogromne koszty. Również każdy z nas wydaje na opał sporo kasy. Do tej pory Wójt w tym kierunku nic nie zrobił. Kilka lat temu firma chciała pociągnąć gazociąg do Czernikowa- niestety Władza olała temat a teraz płacze, że na wszystko brakuje kasy. Może w najbliższych latach gdzie 20% funduszy unijnych będzie trzeba obowiązkowo wykorzystać min na ekologiczne ogrzewanie coś w tym temacie ruszy. Odpowiedz Link
drugi.pankracy Re: rozwoj czernikowa 10.02.13, 18:33 To ,że Czernikowo wygląda coraz bardziej atrakcyjnie-to fakt.Nie jest to jednak zasługą "naszego wójciny"Ambicje,aspiracje mieszkańców to dzięki temu tak jest bo gdyby liczyć na zachętę władz administracyjnych-to nie ma ich żadnych-a moim zdaniem to największy błąd.Bowiem od miejscowego administratora ,każdy czegoś oczekuje.Nie oczekuje przysłowiowych gruszek na wierzbie,ale pewnych przyzwoitych norm do egzystencji.To właśnie on i jego ludzie winni stwarzać i tworzyć klimat do inwestycji.Tak jak mój przedmówca zauważył brak jest pomysłu-pomysłu przyciągnięcia ludzi.Wydatki moim zdaniem na nietrafione inwestycje typu np.aula-to prawie to samo co niektóre stadiony.Chociaż one powstać musiały z określonych względów,jednak czy aula?Ktoś tę żabę kiedyś będzie musiał połknąć,a znając życie -najprawdopodobniej stanie się to tak z tą inwestycją jak byłymi 1000 latkami...Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link
endrjulepper1 marzyciele marzyciele 11.02.13, 16:50 Zejdźcie Państwo na ziemię. Proponuję poczytać stronkę: www.czernikowo.pl/redir,4155?wiecej=23962 Szczególnie kawałek o emisji obligacji. Gdyby ktoś nie wiedział co to oznacza to już tłumaczę: gmina przekroczyła dopuszczalny próg zadłużenia i w związku z tym nie może więcej zaciągać kredytów bankowych. Wnioski pozostawiam Państwu. pozdrawiam Odpowiedz Link
romanborucki4 Re: marzyciele marzyciele 11.02.13, 22:48 Obligacje- Profesjonalna firma opracowała program emisji obligacji dla naszej Gminy, w którym min. czytamy "Zadłużenie Gminy Czernikowo na koniec 2012 roku planowane jest na poziomie 15 248 304 zł. Z powodu braku środków na spłaty przypadające na 2013 rok wymagane będzie pozyskanie nowych przychodów w wielkości tychże spłat. Spowoduje do wzrost zadłużenia do poziomu 17 148 204 zł.Na sumę zobowiązań zaciągniętych do 2012 roku włącznie składa się 13 umów, z czego 7 jest pożyczkami zaciągniętymi w Wojewódzkim Funduszu Ochrony Środowiska i Gosp. Wodnej w Toruniu, a pozostałe 6 jest kredytami komercyjnymi... środki pieniężne pozyskane w formie kredytów komercyjnych stanowią zdecydowaną większość. 73% zadłużenia wynika z zaciągnięcia kredytów w instytucjach komercyjnych. Przedstawiona analiza WPF obrazuje niebezpieczną sytuację finansową Jednostki... Krytyczne znaczenie ma tutaj: • relacja łącznej kwoty zadłużenia do dochodów ogółem, mająca przekroczyć w najbliższych latach 50%, • wysokie rozchody związane z obsługą zadłużenia, sięgające nawet 10% budżetu, wynikające głównie ze spłaty rat kapitałowych, • deficyt budżetowy wynikający z deficytu majątkowego znacznie przewyższającego nadwyżkę operacyjną, • bardzo konserwatywne oszacowanie dochodów bieżących, dodatkowo zaniżające poziomy wskaźników obsługi zadłużenia, • planowanie wydatków bieżących zakładające wzrastającą efektywność w realizacji zadań budżetowych, które choć ma korzystny wpływ na wielkość wskaźników, to stwarza ryzyko niezrealizowania prognoz. W zaistniałej sytuacji zaleca się: .... przeprowadzenie restrukturyzacji zadłużenia Gminy poprzez zamianę części kredytów komercyjnych na obligacje komunalne w celu wydłużenia okresu średniej zapadalności długu" Pełne opracowanie jest zapewne do wglądu w UG. Na ostatniej Sesji Rada Gminy przyjęła uchwałę o emisji obligacji w naszej Gminie. W mojej ocenie jest to dobre posunięcie, być może jedyne pozwalające na funkcjonowanie gminy. Pamiętać jednak należy, że za kilka lat trzeba je wykupić za cenę o wiele wyższą od wartości aktualnie wystawionej do sprzedaży. Odpowiedz Link
drugi.pankracy Re: marzyciele marzyciele 11.02.13, 23:43 No witam również.Dał Pan Panie Romanie w miarę czytelną wykładnie obecnej sytuacji dotyczącej naszej gminy.Wychodząc z założenia,że nie ma skutku bez przyczyny-więc co stało się tak bardzo złego Pana zdaniem,że doczekaliśmy się takich rozwiązań?Był bym wdzięczny i podejrzewam,że nie tylko ja-jak by Pan króciutko określił konkretne przyczyny tego stanu rzeczy ,czy można było tego uniknąć etc...Jako wyborcy chcemy wiedzieć komu zawdzięczamy tą komfortową sytuację.Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link
romanborucki4 Re: marzyciele marzyciele 14.02.13, 09:25 drugi.pankracy napisał: Pan króciutko kreślił konkretne przyczyny tego stanu rzeczy ,czy można było tego uniknąć etc. > ..Jako wyborcy chcemy wiedzieć komu zawdzięczamy tą komfortową sytuację.Pozdraw > iam!!! Najkrócej mogę odpowiedzieć pytaniem, czy jeśli ma pan kasę na używanego malucha to kupuje pan wypasionego mercedesa? Prawdą jest, że w naszej gminie dużo się inwestuje, należy się uznanie dla Rady Gminy i Wójta min. za drogi, chodniki, kanalizację czy wcześniej budowę gimnazjum. Są to inwestycje potrzebne dające nam bezpieczeństwo. Natomiast uważam, że inne drogie inwestycje typu modernizacja budynku urzędu gminy/ tylko i wyłącznie z kredytu bo kasa pusta ponad 700 tyś zł/ czy aula z dużym udziałem własnym wymagały sporego zastanowienia się. Dobry Włodarz zanim wyda złotówkę najpierw ją obejrzy dokładnie z każdej strony. Na dzisiaj, dla przykładu, o wiele ważniejszą i pilniejszą inwestycją jest rozbudowa szkoły podstawowej czy modernizacja oczyszczalni ścieków. Odpowiedz Link
melaniasta Re: marzyciele marzyciele 14.02.13, 17:40 zgadzam się!jest problem ze Szkołą podstawową!ja chodziłam kilka lat temu-i wielkiej zmiany nie maa szkoda! Odpowiedz Link
ranczobis Re: marzyciele marzyciele 15.02.13, 08:37 Panie Borucki czy prawdą jest że udzielił pan wywiadu do gazetki gminnej DWA SŁOWA a wójt zabronił publikacji? Jeli tak się stało to bardzo ciekawi mnie co takiego w niej było Odpowiedz Link
romanborucki4 Re: marzyciele marzyciele 15.02.13, 22:06 ranczobis napisał: > Panie Borucki czy prawdą jest że udzielił pan wywiadu do gazetki gminnej DWA SŁ > OWA a wójt zabronił publikacji? Jeli tak się stało to bardzo ciekawi mnie co ta > kiego w niej było Rzeczywiście mój wywiad do "Dwóch Słów" został zablokowany. Na jednej z sesji odbyła się nawet dość burzliwa dyskusja, w której moje argumenty niestety nie znalazły uznania u Pana Wójta. Wywiad przepadł. Odpowiedz Link
totu2010 Re: marzyciele marzyciele 15.02.13, 08:36 Czernikowo nie jest jedyną Gminą,której władze wylądowały z ręką w kredytowym nocniku.Co by nie wymyślili w temacie wyjścia z zadłużenia to i tak kończy się tym że po kasę sięgają podwyższając opłaty mieszkańcom.Idąc z trendem naszego rządu jedna z gmin Pomorskich zarządziła "uaktualnienie" rejestru nieruchomości na swoim terenie.Urzędnicy pomierzyli,dopisali,wyliczyli wszelkie niezgłoszone dobudówki, komórki,garaże,itp,i co?Prawie wystarczyło.Wniosek,to nie Gmina I Wójt mają problem,to my mamy problem.Trzymajmy się za kieszeń,bo prędzej czy później i tak z niej wydrą kasę na pokrycie swoich błędów. Odpowiedz Link
romanborucki4 Re: marzyciele marzyciele 15.02.13, 22:26 totu2010 napisał: Wniosek,to nie Gmina I Wójt mają problem,to my mamy problem.Trzymajmy się za kieszeń,bo prędzej czy późnej i tak z niej wydrą kasę na pokrycie swoich błędów. Zgadzam się z Pana opinią. Jeśli w jakiejkolwiek gminie zabraknie funduszy na podstawowe i niezbędne wydatki to odpowiedzialność Wójtów sprowadzi się tylko i wyłącznie do utraty "stołka". Rada Gminy może być zawieszona lub rozwiązana. A mieszkańcy zmuszeni min. poprzez odpowiednią wysokość podatków do pokrycia kosztów koniecznych do normalnego funkcjonowania gminy. Odpowiedz Link
muzykamoja Re: rozwoj czernikowa 15.02.13, 23:05 W Nieszawie program naprawczy finansów obejmował min: 1 maksymalizacja stawek podatków i opłat lokalnych 2 poprawa ściągalności podatków i opłat lokalnych, 3 urealnienie poziomu czynszów, przede wszystkim w zakresie lokali mieszkalnych, lokali użytkowych i dzierżaw. 4 urealnienie cen wody i ścieków do poziomu gwarantującego pokrycia ponoszonych kosztów z możliwością wprowadzenia kosztów odnowienia jako swoistej amortyzacji, 5 urealnienie stawek dzierżawy gruntów 6 podwyżka opłat za Przedszkole i wyżywienie do wysokości realnie ponoszonych wydatków 7.minimalizacja dopłat do opieki społecznej Niewątpliwie skutki złego zarządzania gminą jeśli zabraknie kasy poniesiemy my, mieszkańcy. Odpowiedz Link
drugi.pankracy Re: rozwoj czernikowa 16.02.13, 10:16 Czy nie warto zatem przeanalizować np. www.stawigudareferendum.pl/procedura-referendum by dalej nie popadać jeszcze we większe skrajności na które notabene wszyscy będziemy musieli zapłacić?!Czasami warto popatrzeć jak załatwiają to inni-poddaję pod rozwagę.Pozdrawiam! Odpowiedz Link