Dodaj do ulubionych

Odyseusze żebrzą na wyjazd do Ameryki

09.04.13, 17:01
Jeśli odyseusze brali udział w Mistrzostwach Polski i zostali Mistrzami to ten wyjazd powinien sponsorować organizator oraz sponsorzy tych Mistrzostw. Jeśli nie mają za co jechać to niech idą do wójta aby napisał podanie do prezydenta o przyznanie pieniędzy na ten wyjazd ponieważ oni są reprezentacją Polski i niech nie robią sobie wstydu z żebrania pod kościołem !!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • stekliniak Re: Odyseusze żebrzą na wyjazd do Ameryki 09.04.13, 21:12
      Ja też uważam, że nie powinni żebrac. Występują pod egidą czyż-nie to siwicki powinien dać im kasę. Na zdjęciach widze, że pochodzą z zamożnych rodzin to rodziców stać na wyłożenie kasy dla swoich dzieci. A jak nie stać to nie jechać. Proste.
      • mar_ry Re: Odyseusze żebrzą na wyjazd do Ameryki 10.04.13, 21:52
        Co wy tu piszecie!? Te dzieci zasłużyły na ten wyjazd! a to, że pochodzą z zamożnych rodzin to nie oznacza, że rodzice mają im sponsorować ten wyjazd, gdyż to nie chodzi tu o prezent od rodziców tylko o nagrodę która im się należy za reprezentowanie Gminy, Powiatu a nawet Polski za granicą. Szok, że jeszcze nikt się nie wstawił za nimi, a co na to nauczyciele, którzy byli opiekunami tych dzieci? Może oni jakoś zaaragują ?! Przecież to oni z nimi jeździli i wgl.
        • koala2001 Re: Odyseusze żebrzą na wyjazd do Ameryki 10.04.13, 22:33
          To niech nauczyciele sponsorują. Mają rodziców, to niech pokryją koszty wyjazdu. Wstyd stać pod kościołem i żebrać. Tak naprawdę to żadne gwiazdy, bo jeżeli nagroda to wyjazd darmowy, jeżeli trzeba płacić to nie nagroda. Nie mam zamiaru dorzucać komuś do jego przyjemności, jeżeli stać to jadę, jeżeli nie to siedzieć w domu.
          • gumis.3 Re: Odyseusze żebrzą na wyjazd do Ameryki 10.04.13, 23:00
            Macie rację, z tym kościołem to przegieli. Jakiś dziwny ten konkurs, że trzeba tyle kasy samemu załatwiać. Organizator powinien być za to w dużej mierze odpowiedzialny. A tak to teraz chodzą od Annasza do Kajfasza i żebrzą na potęgę. Wstyd tak dzieci od małego do żebrania przyzwyczajać. Potem dorosną i zamiast pracować pójdą do gopsu żebrać o zapomogę.
            • wspieramm Re: Odyseusze żebrzą na wyjazd do Ameryki 11.04.13, 22:14
              W ogóle nie zgadzam się z tymi co piszą negatywnie o Odyseuszkach . Z tym GOPS/em to duża przesada. Widać że zamiast cieszyć się wygraną w ogólnopolskim konkursie piszecie same bzdury w komentarzach. Nie znam sytuacji - nie wtrącam się. Proste. Z tego co czytają ludzie w gazetach to w USA jest dalsza część konkursu, a nie jest to nagroda za wygraną. Nie tylko One zostały Mistrzami Polski. Jest wiele drużyn , które także się tam dostały. Jako mieszkaniec Gminy myślę , że władze województwa, powiatu, gminy i inne instytucje Je wesprą, a One na poziomie swojej inteligencji zawalczą o tytuł Mistrza Świata, oraz rozsławią naszą małą wieś- Czernikowo.
              PS: Pozdrawiam tych co wypowiadają się negatywnie, ponieważ z pewnością Im zazdroszczą
          • zaint-eresowany Re: Odyseusze żebrzą na wyjazd do Ameryki 11.04.13, 18:05
            Dokładnie mają nauczycieli na pewno dumnych ze swoich podopiecznych więc niech zbiorą sumę potrzebną na wyjazd młodych i zdolnych reprezentantów naszej gminy, zarabiają tyle że z pewnością nie ubyło by im zbytnio w grubości portfela ani ilości zer na kontach... a nie tylko zbierają laury za wysiłek włożony przez młodych!
          • zaint-eresowany Re: Odyseusze żebrzą na wyjazd do Ameryki 11.04.13, 18:11
            A i jeszcze mam pytanie czy nauczyciele też będą pod kościołem zbierać pieniądze? Przecież te dzieci same nie pojadą do USA... czyżby kilku nauczycieli chciało się zabrać razem z nimi na darmowe wakacje?? Wstyd po prostu...
        • 55morsy Re: Odyseusze żebrzą na wyjazd do Ameryki 11.04.13, 17:42
          To niech sponsoruje Gmina, / mam na myśli z pensji wójta/, Powiat i Polska / a co może nie ma komu urwac? - starczyło by dla całej gminy, powiatu i Polski/
          Pozdrawiam.

• karo_555 Re: Odyseusze żebrzą na wyjazd do Ameryki 11.04.13, 21:33
        Barbi-1- nie lubie stereo typizować, ale twój nick jest bardzo adekwatny do poziomu wiedzy jaki zaprezentowałaś tworząc ten post (co można zauważyć już po jego tytule).
        A co do reszty negatywnych komentarzy-wasz pogląd na świat jest niestety bardzo płytki i ograniczony, prawdopodobnie sfrustrowani życiem nie zdajecie sobie sprawy, że żeby coś osiągnąć w życiu trzeba się nieźle napracować, dlatego niczego w życiu pewnie jeszcze nie osiągnęliście i stąd wasza frustracja. ZBIERANIE pieniędzy pod kościołem, na pewno nie będzie chlubnym przedsięwzięciem dla nich samych, ale skoro akcja przybrała charakter ,” liczy się każdy grosz to dlaczego nie? To nie ich wina, że mieszkają na wsi i jedynym miejscem, gdzie można spotkać „sporo” ludzi jest kościół w niedzielę (z całym szacunkiem do tej wsi) – zresztą wtedy to działanie ma jakikolwiek sens. I tu chyba możemy zauważyć brak wiedzy na temat tego czym jest „żebranie” a czym zorganizowanie konkretnej akcji mającej na celu zbiórkę pieniędzy.
        A pan stekliniak musi mieć bardzo ograniczoną wyobraźnię skoro wnioskuje o zamożności człowieka na podstawie zdjęć i pewnie nigdy nie osiągnął niczego, co wykraczałoby poza jego status majątkowy.
        Pozdrawiam, zażenowany sytuacją.
    • 3brakslow Re: Odyseusze żebrzą na wyjazd do Ameryki 11.04.13, 19:29
      Myślę, że zanim ktokolwiek wyrazi swoją opinie na dany temat powinien zapoznać się z sytuacją. Czytając komentarze domniemam, że nikt nie wie ile czasu, energii, zaangażowania poświęciły te dziewczyny i opiekunowie ( ZA DARMO ) tworząc ten spektakl. Co do komentarza odnośnie świadczeń socjalnych, uważam że życie jest nieprzewidywalne i każdego może spotkać sytuacja, że będzie musiał z nich korzystać i to nie jest żadną ujmą, natomiast tego typu konkursy - kreatywności i twórczego myślenia mają na celu uczenia młodzieży radzenia i rozwiązywania problemów w życiu dorosłych. Przykre jest to, że zamiast cieszyć się wraz z nim z sukcesem opinie wypowiadających się tu na forum są przepełnione zawiścią i jadem;/ szkoda mi tych dziewcząt bo tak krótko cieszyły się swoim sukcesem, teraz czytając te komentarze zastanawiają się czy warto było skoro najbliższe ich otoczenie nazywa je "żebrakami". Ja z całego serca gratuluje dziewczynom oraz opiekunką - jestem z nich dumna i trzymam kciuki żeby spełniły swoje marzeniasmile Prześlijcie pozdrowienia z Ameryki smile))
      • 5tosia123 Re: Odyseusze żebrzą na wyjazd do Ameryki 11.04.13, 21:03
        Ja też uważam ,że powinniśmy się cieszyć z takiego sukcesu.Ale jak zwykle ktoś jest niezadowolony.Moim zdaniem dziewczyny powinny otrzymać pieniądze na wyjazd i ktoś powinien im w tym pomóc.Przecież one reprezentują całą Polskę .Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    • lubieee_to Re: Odyseusze żebrzą na wyjazd do Ameryki 11.04.13, 21:35
      Przed udzielaniem jakichkolwiek komentarzy radziłabym zapoznać się najpierw z regulaminem konkursu. Dziewczęta nie jadą tam na wakacje, lecz wziąć udział w dalszym etapie tego konkursu, czyli powalczyć o mistrzostwo świata. Jak sądzę to połowa z komentujących nie wie nawet na czym polega ten konkurs, ale oczywiście najpierw bulwersujecie się, że żebrzą pod kościołem. Zbiórka pieniężna to nie jest żebranie. Jeżeli państwo nie macie życzenia wesprzeć odyseuszy to nikt do tego nie zmusza. A nauczyciele ze swojej strony również pomogą na tyle ile będą mogli zresztą jak każdy. Ale nie ma to jak wspierać swoich! Zamiast cieszyć, że po raz pierwszy drużyna z Czernikowa wygrała mistrzostwa to wy robicie z tego problem sad. Byłoby przykro jeżeli dziewczyny jako jedyna z wielu drużyn z Polski nie pojedzie na dalszy etap konkursu. Inne drużyny również zbierają pieniądze i ludzie chcą im pomoc uzbierać ta sume ,a nie nazywają ich zebrakami. Trochę wsparcia !
      • naucz_czer Re: Odyseusze żebrzą na wyjazd do Ameryki 11.04.13, 21:41
        Po raz pierwszy od 22 lat istnienia Odysei Umysłu mistrzami Polski zastały osoby z naszego województwa, a w dodatku z naszej miejscowości. Wyjazd do USA to nie jest nagroda (o której ktoś wspomina),lecz finał zawodów. Wszystkie zespoły, na swój sposób prowadzą akcję zbiórek pieniężnych na wyjazd-taka jest idea ODYSEI. To się dzieje od lat, jako dobre praktyki. Można polemizować co do formy zbiórki, zaproponować alternatywne bardziej skuteczne rozwiązania, ale anonimowo robić przykrości nastolatkom na forum, to jest jakieś totalne nieporozumienie, przejaw zawiści i małostkowości. Odyseuszki są mądre, inteligentne, pracowite i zamożność ich rodziców nie ma z tym nic wspólnego. „Żebranie” to według zawistnych czernikowian z tego forum każda zbiórka pieniędzy- fundacje, stowarzyszenia, wośp. Pisanie o wakacjach, wycieczce i korzystaniu z sukcesu dziewcząt jest czystą złośliwością i podłością! Praca w Odysei jest darmowa, a przyjmijcie do wiadomości, że są tacy, którzy potrafią cos zrobić bezinteresownie! Żal, że to nie wasze dzieci takie mądre? To może trzeba przypilnować je ,żeby się uczyły, a nie spędzać tyle czasu na forum…Odyseja już za rok, może to wasze dzieci (barbi, stekliniak, koala, gumisiee i inni) jakby były mądrzejsze , mogłyby wygrać? Pozdrawiam, żeby nie było wątpliwości – jestem mieszkanką Czernikowa, nauczycielką i nie mam nic wspólnego z Odyseuszkami, ale jestem z nich dumna, a za was się wstydzę.
        • manuela700 Re: Odyseusze żebrzą na wyjazd do Ameryki 12.04.13, 13:02
          GRATULACJE DZIEWCZYNY. Ja np. ze zdjęcia widzę, że jesteście piękne i emanuuje z Was mądrość, i radość życia.Tak trzymajcie.Jestem przekonana, że uda Wam się wyjechać / nie znam żadnej z Was osobiście/, ale jestem od wielu lat Czernikowianką i takie sukcesy zawsze cieszą .
          • stekliniak Re: Odyseusze żebrzą na wyjazd do Ameryki 12.04.13, 23:14
            Ja bardzo się cieszę, że dziewczyny z sąsiedniej wsi wygrały i gratuluję wam sukcesu. Mam tylko małą prośbę żebyście już nie stały pod kościołem. Niech teraz staną ci co was tam wysłali.
    • dzwon21 Re: Odyseusze żebrzą na wyjazd do Ameryki 13.04.13, 20:24

Odyseja Umysłu powstała w latach 70-tych w USA jako ogólnoświatowy program o randze olimpiady, który wymaga od młodych ludzi kreatywnego myślenia, umiejętności współpracy w grupie aktywnego poszukiwania wiedzy oraz twórczego rozwiązywania problemów, czyli wychodzenia poza utarte schematy.

7 osobowa drużyna przygotowuje się do wybranego przez siebie zadania długoterminowego w ciągu kilku miesięcy, a rozwiązanie problemu przedstawia na konkursie w formie inscenizacji. Dzieci i młodzież samodzielnie piszą scenariusze, przygotowują kostiumy, scenografię, komponują muzykę, czy też projektują i wykonują nowatorskie urządzenia techniczne.

Zespół trenuje również tzw. zadania spontaniczne, będące szczególnym sprawdzianem zdolności intelektualnych dzieci oraz ich umiejętności współpracy w grupie. Każdego roku zwycięskie zespoły uzyskują prawo reprezentowania swojego kraju na Światowych Finałach w USA, gdzie patronem zadań technicznych jest Agencja Kosmiczna NASA.

Odyseja krok po kroku czyli:
      „O co w tym wszystkim chodzi?„

Problemy

Co roku na początku października przesyłane są oficjalne wersje problemów długoterminowych. Drużyna ma do wyboru jeden z nich:

Problem 1- techniczny
      Najczęściej zadaniem drużyny jest zaprojektowanie jednego dużego lub kilku małych pojazdów, które mają wykonywać określone zadania. Wehikuły muszą być wplecione w przedstawienie.

Problem 2- techniczno-teatralny
      Polega na połączeniu aspektów technicznych (zbudowanie reakcji łańcuchowej, robota, pojazdów latających etc.) z prezentacją sceniczną.

Problem 3- klasyka
      Ma charakter stricte humanistyczny. Drużyny muszą zawrzeć w przedstawieniu elementy związane ze sztuka, historią, literaturą, malarstwem i muzyką.

Problem 4- balsa
      Nacisk twórczy w tym problemie postawiony jest na zbudowanie konstrukcji z drzewa balsa ważącej około 18 gramów (w zależności od roku) i na obciążaniu jej odważnikami sportowymi. Najlepsze konstrukcje z tego drewna mogą wytrzymywać ponad 600 kilo!

Problem 5- teatralny
      Zadanie to, podobnie jak klasyka, polega na teatralnym pokazaniu rozwiązania nietuzinkowego problemu, lecz tematyka jest bardzo zróżnicowana.

Problem 6- dla juniorów
      Jest to problem pozakonkursowy dla najmłodszych.
      Limit kosztów i pomoc „z zewnątrz”

Drużyny rozwiązując problem muszą trzymać się paru zasad. Na każde zadanie przewidziny jest limit kosztów (około 350 zł), którego nie można przekroczyć, dlatego wiele rzeczy użytych do budowy urządzeń jest wyciągniętych z piwnic, znalezionych na złomowcach, scenografia jest zrobiona ze śmieci, kostiumy ze starych tkanin etc. Wszystko, co drużyna wykorzysta na scenie, musi być wpisane do specjalnego formularza kosztów. Co więcej, każda drużyna musi pracować samodzielnie. Trenerzy drużyn nie mogą bezpośrednio wpływać na członków grupy, mogą ich jedynie inspirować. Każdą pomoc z zewnątrz również trzeba opisać w specjalnym formularzu, lecz wiąże się to z możliwością otrzymania punktów karnych.
      Grupy wiekowe (divisions)

Każda grupa startuje w swoim problemie i w swojej grupie wiekowej. W Odysei Umysłu wyszczególniono 5 problemów i 4 grupy wiekowe. Jeśli choć jeden członek drużyny należy do wyższej grupy wiekowej, to „podciąga” całą drużynę do tej grupy wiekowej. W IV grupie możliwe jest stworzenie drużyny tylko i wyłącznie ze studentów.

I grupa wiekowa- szkoła podstawowa do klasy
      II grupa wiekowa- 6 klasa, 1 i 2 gimnazjum
      III grupa wiekowa- 3 gimnazjum i całe liceum
      IV grupa wiekowa- sami studenci

Konkurs

Drużyna ocenianajest w 3 aspektach: Problem Długoterminowy, Styl i Zadanie Spontaniczne

Problem długoterminowy:

Najważniejszym czynnikiem, który odróżnia rodzaje problemów od siebie jest punktacja. W problemach 1,2 i 4 będą brane pod uwagę na przykład: złożoność techniczna, twórczość napędu, kreatywność w jaki sposób urządzenie wykonuje czynności, czy pojazd wykonał zadania etc. W problemach teatralnych drużyny oceniane są za: skuteczność występu którejś z postaci, twórczość zwrotu akcji, pomysłowość postaci, jakość jej występu w przedstawieniu, wpływ czegoś na przedstawienie etc. Punktacja w zależności od rodzaju zadania dzieli się na obiektywną i subiektywną. Niezależnie od problemu, każda grupa tworzy przedstawienie trwające 8 minut, w którym mają być zawarte oceniane aspekty. Często niewtajemniczonym widzom trudno jest domyślić się o co tak naprawdę chodzi w przedstawieniu, nie można się załamywać, trzeba tylko bacznie się przyglądać i szukać wymaganych pozycji. Dlatego sędziowie, żeby zrozumieć całą ideę przedstawienia podchodzą do drużyny po spektaklu i dopytują o rozwiązanie problemu. Maksymalna ilość punktów do zdobycia to 200 pkt.

Styl:

Styl ma za zadanie uwypuklić wszystkie mocne strony rozwiązania problemu, które nie zostały ujęte w punktacji problemu. Kategorii stylu jest 5-pierwsze dwie dane są odgórnie, kolejne dwie drużyna ustala sama,a ostatnią kategorią jest efekt ogólny. Styl daje możliwość docenienia talentów, członków drużyny, ciekawych rozwiązań nie ocenianych w problemie długoterminowym. Maksymalna ilość punktów do zdobycia to 50 pkt.

Problem spontaniczny (tzw. spontany):

W tym zadaniu drużyna wykazuje się twórczością, współpracą w ograniczonym czasie. Nazwa spontaniczny oznacza, że drużyna nie zna treści zadania przed wejściem do sali i w ciągu kilku minut rozwiązać problem. Tak jak w problemach długoterminowych wyszczególniamy typy spontanów: manualny, słowno-manualny i słowny. Drużyna już bez trenerów wchodzi do sali, gdzie przygotowane jest jedno z pięciu zadań. W spontanie bierze udział 5 osób. Treść zadania jest tajna, nawet trenerzy drużyn jej nie znają . Maksymalna ilość punktów do zdobycia to 100 pkt.

Podsumowanie:

Na wynik końcowy składają się punkty z problemu długoterminowego, stylu i problemu spontanicznego. Razem do zdobycia jest 350 pkt. W każdej kategorii najlepsza drużyna dostaje max punktów za daną kategorię, a pozostałe proporcjonalnie mniej. Na przykład: drużyna A, która wygrała spontana miała 200 pkt, a drużyna B miała 150 pkt surowych-czyli nieprzeliczonych. Punty przeliczone za to zadanie dla drużyny A wynoszą 100 pkt, a dla drużyny B 75 pkt. Punkty karne za różne wykroczenia są odej
    • andrzej_855 Re: Odyseusze żebrzą na wyjazd do Ameryki 13.04.13, 21:02
      o dziewczynach można przeczytać w najnowszym poza torun pozatorun.pl/archiwa/uczennice-z-czernikowa-z-ogolnopolskimi-sukcesami
      • pietru-szka90 Re: Odyseusze żebrzą na wyjazd do Ameryki 14.04.13, 16:28
        Gratuluje dziewczynom wygranej, na pewno dużo pracy włożyły w przygotowanie się do konkursu. Zgadzam się z poprzednimi wypowiedziami dot.finansowania konkursu. Wg mnie powinny w instytucjach zajmujących się oświatą znaleźć się jakieś fundusze, a nie wysyłać dzieci z puszkami pod kościół. Konkurs fajna sprawa, kontrowersyjna forma finansowania.
    • krowietek Re: Odyseusze żebrzą na wyjazd do Ameryki 14.04.13, 18:15
      Uważam, że dziewczyny nie żebrzą, lecz na swój sposób próbują zebrać fundusze na wyjazd, by móc zaprezentować i rozsławić naszą Gminę, Powiat, Województwo itp. na konkursie Odysei Umysłu - Finałach Światowych w USA. Myślę, że mało kto może się poszczycić takim osiągnięciem i nie przeczę, że to nie Odyseuszki powinny się o to martwić, lecz przede wszystkim placówki do których należą oraz gmina. Wszystkie drużyny które do tej pory miały możliwość wyjazdu zebrały fundusze i poleciały do USA. Wstyd, by było żeby drużyna z Czernikowa z powodu braku pomocy nie skorzystała z tej okazji. Tym bardziej, że Gmina Czernikowo nie jest gminą biedną skoro Pan Wójt zarabia więcej od Prezydenta. Więc nie narzekajmy, lecz wspierajmy Mistrzynie i pomóżmy im zebrać fundusze.
      • gumis.3 Re: Odyseusze żebrzą na wyjazd do Ameryki 14.04.13, 22:54
        O tym właśnie pisałem, że to nie dzieci powinny się martwić i łatwić fundusze tylko odpowiednie instytucje czy osoby. No bo ile one mogły tam użebrać pod tym kościołem 20-30 zł?
        • lubieee_to Re: Odyseusze żebrzą na wyjazd do Ameryki 15.04.13, 21:54
          Drogi gumis.3 . One dzięki tej zbiórki uzbierały więcej niż 20-30 zł. Ja sam do puszki dałem im 100 zł.
          PS: Niech Pan im tak już nie zazdrości. Pan też może przyjść i jak to Pan nazywa "żebrać" pod kościołem . Wtedy może Pan sobie porównać kto więcej zebrał . Pozdrawiam.
    • run_run Re: Odyseusze żebrzą na wyjazd do Ameryki 24.04.13, 14:27
      To, co wypisują niektórzy w tym wątku świadczy o braku jakiejkolwiek wiedzy o pracy Odyseuszy i ich opiekunów. Niestety również o braku kultury i o własnej małostkowości. Ten sukces to efekt wieloletnich działań uczniów i ich nauczycieli. Bawią się i pracują za darmo, w wielu sytuacjach na potrzebne materiały poświęcają własne środki. Działania dzieci (także inne i nie tylko w samym Czernikowie) wsparte są zazwyczaj pomocą UG lub/i Stowarzyszenia "Czyż-Nie". Sposób zbiórki pieniędzy na wyjazd (sponsoring, kwesta itp.) jest rzeczą normalną, również w innych krajach - także bogatszych od nas. Należy gratulować Odyseuszom wielkiego sukcesu i życzyć wytrwałości i pomysłowości w kolejnych działaniach. A wam forumowicze życzę równie zdolnych i kreatywnych dzieciaków oraz więcej wyrozumiałości, a mniej zawiści.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka