Dodaj do ulubionych

Rozwój naszego L.O

02.02.16, 21:38
Witam. Czy chcieli byście aby w naszym Liceum powstała klasa ogolnosportowa tzn klasa ze zwiększona ilością godzin w-fu?. Czemu mamy szukać szkół w Toruniu jeśli jest ( może być) taka możliwość u nas w Czernikowie. Zapraszam wszystkich do wpisów. Jeśli będzie nas więcej niż 10 osób to składamy wniosek do władz. Czekam na odp....
Podajcie dalej.
Czekamy...
Obserwuj wątek
    • black144 Re: Rozwój naszego L.O 05.02.16, 15:02
      Witam. Myślę że nie ma co się pytać , tylko trzeba działać. Jak tak dalej pójdzie to po Zespole Szkół zostanie tylko wspomnienie. Na razie to bym się martwił naborem do gimnazjum.
    • gimbus6 Re: Rozwój naszego L.O 03.03.16, 22:04
      Coś się maszyneria popsuła, jak był poprzedni wicedyrektor to liceum było i dzieci z gimnazjum nie uciekały. A jak go nie ma to i gimlo topnieje. Moja córa opowiada że nagle wystrój się zmienia, gazetki znikają i się pojawiają, wszędzie pełno plakatów, dyplomów. Czy tak aby nie powinno być zawsze? Czy ktoś się da nabrać? Taka sprawa do przemyślenia.
      • i_martynka Re: Rozwój naszego L.O 03.03.16, 22:48
        To, czy dyplomy zostały powieszone ,zmienione czy nie, nie ma akurat znaczenia. Najważniejsze że są,co znaczy, że są osiągnięcia i nie pojawiły się one nagle. Niezaprzeczalne jest to, że absolwenci tego gimnazjum są w szkołach toruńskich chwaleni, często zajmują pierwsze miejsca pod względem nauki, zachowania. Skądś się to chyba bierze.
        • barbimi Re: Rozwój naszego L.O 04.03.16, 09:28
          pewnie znajdą się tacy absolwenci, którzy po naszym gimnazjum są wzorowymi uczniami, podejrzewam że mieli to szczęście że trafili do klasy o podwyższonym poziomie. Nie wiem jak jest teraz ale jak moje dziecko chodziło do czernikowskiego gimnazjum to był podział na lepszych i gorszych. Tu trzeba się zastanowić co zrobić żeby dzieci, które kończą szkołę podstawową nie bały się iść do naszego Gimnazjum. Wybierają szkoły w Obrowie czy Dobrzejewicach. W ostatnim roku ok 20 rodziców postanowiło zabrać dziecko do innej szkoły. Nieoficjalnie dowiedziałem się, że w tym roku ma być podobnie. Jak tak dalej pójdzie to będzie trzeba zamknąć Gimnazjum bo nie będzie dla kogo tego budynku trzymać. My możemy sobie pisać, gadać ale i tak się nic nie zmieni póki władza się nie zmieni.
          • i_martynka Re: Rozwój naszego L.O 05.03.16, 13:59
            Do ubiegłego roku, klasy były dzielone tak, aby trafiały do nich dzieci o zróżnicowanym poziomie pod względem wyników po szkole podstawowej. Brano pod uwagę wyniki z egzaminu oraz średnią ocen na świadectwie po klasie 6. Przywiązywano do tego podziału bardzo dużą wagę. Według nauczycieli praca w klasach o b. zróżnicowanym potencjale daje słabsze efekty zarówno jednym, jak i drugim. Na przykładzie matematyki mogę powiedzieć, że grupa dobrych chciałaby rozwiązywać ciekawe i trudniejsze zadania, a grupa uczniów słabszych oczekuje, aby krok po kroku tłumaczyć im czasami kilkakrotnie proste, schematyczne zadania, bo oni mają często problem z tabliczką, dzieleniem pisemnym, czy też trudno im zrozumieć potęgowanie, pierwiastkowanie itp.
            W ubiegłym roku, wzorując się na szkole w Obrowie i Dobrzejewicach oraz szkołach toruńskich, które wprowadziły już wcześniej podział na zespoły uczniów o zróżnicowanych wynikach dokonano zmian w sposobie rekrutacji uczniów do klas. Czy wyniki będą wyższe dla obu grup okaże się za 1,5 roku, kiedy obecna klasa druga będzie kończyć szkołę. W naszej szkole położono nacisk na zróżnicowanie form i metod pracy z różnymi klasami dostosowując je do potrzeb klasy. Co podoba mi się w tym podziale, to to, że uczniowie żadnej klasy nie zostali wyróżnieni, tak jak w innych szkołach. Wszyscy maja taką samą liczbę godzin obowiązkowych, natomiast po lekcjach bardzo dużo kół zainteresowań i zespołów wyrównawczych, w zależności od indywidualnych zainteresowań. Każdy uczeń może mieć tygodniowo kilka dodatkowych godzin i wybiera sam na które chce chodzić. Co do liczby dzieci w szkołach, to jak na razie w gimnazjum czernikowskim uczy się tylu, ilu razem w Obrowie i Dobrzejewicach. Obrowo ma trzy klasy pierwsze, a pomijając dzieci czernikowskie miałoby tylko dwie- czyli ok. 40 uczniów. Bo klasy drugie są chyba tylko dwie, a trzecie dwie lub góra trzy. Zmniejszanie się liczby uczniów to też efekt demograficzny. Przez kilka lat było po 7 klas z każdego rocznika, a naturalnym biegiem liczba ich się zmniejszyła. W tym roku klas trzecich jest 6, a drugich 5. Wcześniej problem mniejszej liczby uczniów dotknął szkoły podstawowe z terenu gminy. Chyba tylko w Osówce jest nieco ponad 100 uczniów, a Mazowsze ma zbliżoną liczbę uwzględniając klasy 0.
            Młodzież uczęszczająca do naszego gimnazjum wypowiada się, że czuje się tu dobrze, a nawet b. dobrze. Rodzic ma prawo wyboru szkoły. Trudno się dziwić rodzicom, którzy nie mieli żadnego kontaktu ze szkołą, że ulegli namowom innych. Znaleźli się jednak i tacy, którzy nie ulegli presji Pań krążących po domach i namawiających do innego wyboru. Oni nie żałują, że ich dzieci pozostały tutaj. Wszak uczyć się trzeba wszędzie. Co więcej są pierwsze sygnały, że niekoniecznie był to strzał w 10-tkę.
            • procivili333 Re: Rozwój naszego L.O 05.03.16, 23:43
              To już nawet Pani Przewodnicząca udziela sie na tym forum? Tak infantylna wypowiedź pasuje do Pani. Świetnie zorjentowana w sytuacji innych szkoł, tylko nie w swojej. Szukacie tylko winnych - najpierw był Pan namawiajacy, teraz Panie chodzące po domach. Dziecinada! Tylko to potraficie - szukac winnych, a o sobie -nic. "Młodzież uczęszczająca do naszego gimnazjum wypowiada się, że czuje się tu dobrze, a nawet b. dobrze". Skąd to wiecie? Lepiej pochwalcie sie jak bylo na dniu otwartym? Ilu rodziców przyszlo?
              • misty_gypsy Re: Rozwój naszego L.O 06.03.16, 07:10
                udawanie głupa ta cała nawijka. wiadomo, że dopóki sie nie zmieni sam dyro ((a capite ad calcem) albo dyra to sie nic nie zmieni. amen
              • i_martynka Re: Rozwój naszego L.O 06.03.16, 12:45
                Mam nieco mniejszy staż od p. przewodniczącej , a to co zostało przeze mnie napisane jest prawdą. Dlaczego nie podoba się, że napisane zostało przeze mnie ile jest klas w różnych szkołach. Część osób na forum woli, jak nie pisze się prawdy, bo jest dla nich nie na rękę. Działania były z różnych stron, o Panu, którego tu przywołujesz było już chyba wiele i po co wywoływać stale ten wątek. Kto chciał, to zrozumiał. Ale niestety były osoby, które kierowały się tym, że jak więcej uczniów pójdzie do Obrowa to będzie puszczony z gminy Obrowo bus. Namawiały w swoim interesie.
                • procivili333 Re: Rozwój naszego L.O 04.04.16, 20:25
                  Dlaczego niestety ? A zabronione jest, żeby rodzice mieli interes w tym żeby ich dzieci miały lepiej ? Chyba rodzice mają prawo wybierać szkołe dla swoich dzieci!
    • procivili333 Re: Rozwój naszego L.O 05.04.16, 21:39
      Wójt i Padlewscy nie dali swoich dzieci do liceum w Czernikowie, a mają pretęsję do wszystkich.
      • barbimi Re: Rozwój naszego L.O 06.04.16, 09:53
        masz rację procivili333 ale ja myślę że tu trzeba ratować nasze Gimnazjum bo to że Liceum się nie odbuduje za tej władzy to raczej jest przesądzone . Zastanawiam się co zrobi kierownictwo szkoły, wójt jak ponownie ok 20 dzieci Szkoły Podstawowej wybierze Gimnazjum w gminie ościennej. Wszystko na to wskazuje że tak będzie. Nauczyciele, radni obudźcie się, zróbcie coś z tym układem za chwilę będziecie tracić godziny , etaty a nauczyciele bez układu będą tracić pracę.
        • procivili333 Re: Rozwój naszego L.O 11.04.16, 21:00
          bylo jakies badanie z kuratorium i wyszło , ze winny jest dyrektor gimnazjum. Ale kto z tym coś zrobi to niewiadomo. Wójt napewno nie , bo to układ. Pewnie znowu schowają pod dywan. Zostaje prasa albo program Interwencja. Dla dobra dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka