Dodaj do ulubionych

Czy mozna liczyc na dotacje,dofinans.w gastronomii

IP: 57.66.98.* 30.01.10, 00:37
Jak pytanie wyzej-czy w gastronomii ,przy otwarciu brandowej
rastauracji w franczyzie mozna liczyc na jakiekolwiek dotacje badz
dofinansowania???(zamierzam powrocic z emigracji)Z gory dziekuje za
jakiekolwiek wskazowki.
Obserwuj wątek
    • cotbus76 Re: Czy mozna liczyc na dotacje,dofinans.w gastro 30.01.10, 11:01
      Zasadniczo w ramach projektów finansowanych ze środków z Działania 6.2 Programu
      Operacyjnego Kapitał Ludzki ich uczestnicy (osoby chcące rozpocząć działalność
      gospodarczą) teoretycznie mogą dostać dotację w wysokości do 40 tys. zł na każdy
      pomysł na własny biznes, którego szanse na powodzenie będą w stanie wykazać
      (zazwyczaj w formie biznesplanu). Mówię teoretycznie, ponieważ jak zawsze są
      pewne wyjątki od reguły związane z wytycznymi (przepisami) dotyczącymi
      kwalifikowalności wydatków (tzn. tego czy wolno jest sfinansować ze środków UE).
      Trzeba się więc najlepiej zawczasu dowiedzieć u źródła (instytucji, która w
      województwie gdzie chcesz otworzyć restaurację, zajmuje się wdrażaniem działania
      6.2 PO KL; informacje o niej najszybciej znajdziesz na stronie właściwego Urzędu
      Marszałkowskiego)czy koszty jakie będziesz musiał ponieść mogą zostać uznane za
      kwalifikowane. Gdybyś chciał otworzyć restaurację na obszarach wiejskich a to
      raczej w tym przypadku nie wchodzi w rachubę wchodziłyby w rachubę środki z
      Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. W tej chwili to jedyne środki (poza
      dotacjami z Urzędu Pracy dla bezrobotnych, które można otrzymać na otwarcie
      własnego biznesu. Istnieją także dofinansowane z UE oraz przez rząd fundusze
      pożyczkowe. Więcej informacji o nich znajdziesz tu : www.psfp.org.pl/. Co
      do zasady z uwagi na wspieranie ich działalności ze środków zewnętrznych dostęp
      do tych środków jest łatwiejszy niż do kredytu bankowego a zasady ich spłaty są
      bardziej przyjazne.
      • Gość: wosto Re: Czy mozna liczyc na dotacje,dofinans.w gastro IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 30.01.10, 17:03
        można w RPO WZP - zachodniopomorskie.
        Otwarcie kanapkowni Subway uzskało dotację
        pozdrawiam
        • Gość: biedronek Re: Czy mozna liczyc na dotacje,dofinans.w gastro IP: 57.66.98.* 31.01.10, 03:03
          RPO-moze troche wiecej szczegolow,jak to jest np. w woj.slaskim,bede
          wdzieczny za wszelakie wskazowki i podpowiedzi.pozdrawiam
          tramps77@gmail.com
          • wosto Re: Czy mozna liczyc na dotacje,dofinans.w gastro 31.01.10, 09:29
            w województwie sląskim może być inaczej, ale nie musi.
            know-how i licencja zawarta w opłacie franczyzowej (początkowej) może stanowić wartości niematerialne i prawne, będace zazwyczaj wydatkiem kwalikowanym w programach dla przesiebiorstw.
            jeśli chcesz zgłębić temat, proszę o kontakt.
            pozdrawiam
            • cotbus76 Re: Czy mozna liczyc na dotacje,dofinans.w gastro 31.01.10, 19:54
              Tak tylko, że w poście biedronka jest mowa o założeniu restauracji, więc
              domyślam się (nie wiem czy prawidłowo), że jest to osoba, która jeszcze nie jest
              przedsiębiorcą. A RPO we wszystkich województwach są skierowane do
              przedsiębiorców już działających. Przedsiębiorca rzeczywiście może ubiegać się o
              dofinansowanie z RPO woj. śląskiego (poddziałanie 1.2.1) na cytuję "rozbudowę
              istniejącego przedsiębiorca prowadząca do wprowadzenia nowych lub ulepszonych
              produktów/usług" albo "dokonywanie zasadniczych zmian procesu produkcyjnego lub
              sposobu świadczenia usług". Czyli przy dobrym przygotowaniu wniosku
              przedsiębiorca chcący zakupić franczyzę umiałby swój pomysł sprzedać; lecz
              trzeba być realistą i brać pod uwagę to że środki dla przedsiębiorców w każdym z
              województw są bardzo ograniczone w stosunku do liczby chętnych i trzeba sobie
              uczciwie powiedzieć o nikłych szansach na wygraną w konkursie świeżo założonej
              firmy bez przeszłości w konkursach.
              • wosto Re: Czy mozna liczyc na dotacje,dofinans.w gastro 31.01.10, 21:39
                cotbus76 napisała:
                koniec cytyatu :)
                zasadniczo się z Tobą zgadzam i wszystko to co napisałaś może być prawdą.
                Jednakże z mojego doświadczenia:
                dobrze przygotowany wniosek może być przez firmę rozpoczynającą działaność, musi być po prostu dobry. W RPO WZP nawet nie musi być jakiś super, po prostu bez błędów. Oczywiście formalnie firma musi już działać, wykazać , że ma środki na inwestycje itd. Jest to nie problem, jeśli kotś chce rozpocząć, to uruchamia firmę, pokazuje trochę pieniędzy na koncie, załatwia kredyt pod mieszkanie itd.
                co do konkurencji we wnioskach. dotacja na subwaya przeszła w konkursie, gdzie wszystkie poprawne wnioski, powtarzam wszystkie poprawne, dostały dotacje. Więc da radę. Na szczęście.
                Choć to juz może ostatnie takie "żniwa"
                pozdrawiam
                • Gość: biedronek Re: Czy mozna liczyc na dotacje,dofinans.w gastro IP: 57.66.98.* 01.02.10, 00:50
                  Tak,nie jestem przedsiebiorca tylko zamiarzam sie do otwarcia
                  restauracji.Rozumie ze mozna sprobowac to obejsc (zalozenie
                  firmy,gotowka,kredyt pod hipoteke)-ale czy nie istnieja mozliwosci
                  otrzymania dotacji ,dofinansowania stricte wspierajace nowe
                  inicjatywy,nowych przedsiebiorcow?
                  • cotbus76 Re: Czy mozna liczyc na dotacje,dofinans.w gastro 01.02.10, 12:44
                    W swoim poście pisałam właśnie o takich możliwościach (jak widzisz
                    bardzo nielicznych). Jedynym o jakim nie wpomniałam to tzw. anioły
                    biznesu i specjalne fundusze wspierające nowe przedsięwzięcia,
                    których nie chce wesprzeć żaden bank (ciągle ucieka mi ich angielska
                    nazwa ;) ; lecz tego typu podmioty to ile działają legalnie
                    wspierają co do zasady nowatorskie/innowacyjne pomysły, na których
                    według ich oceny można sporo zarobić. Bo niestety taka pomoc
                    niestety kosztuje i to sporo. Jednak w Polsce, choć takie możliwości
                    istnieją to osobiście nie zetknęłam się z nikim kto skorzystałby z
                    takiej formy uzyskania środków na rozpoczęcie działalności.
                    • wosto Re: Czy mozna liczyc na dotacje,dofinans.w gastro 01.02.10, 14:27
                      jak pisała cotbus76wcześniej, działanie 6.2 PO KL kierowane jest do potencjlanych przedsiębiorców. 40 tys zł może wystarczyć na opłaty początkowe we franczyzie i jeszcze zakup części wyposażenia lokalu, wszystko zalezy od tego co chcesz robić.
                      IMHO trudno za to uruchomić markowy lokal dużej sieci.
                      Wartośc projektu o którym wspominałem wynosiła chyba kilkaset tysięcy.
                      pozdrawiam
                    • wosto Re: Czy mozna liczyc na dotacje,dofinans.w gastro 01.02.10, 14:35
                      cotbus76:
                      Jedynym o jakim nie wpomniałam to tzw. anioły
                      > biznesu i specjalne fundusze wspierające nowe przedsięwzięcia,
                      > których nie chce wesprzeć żaden bank (ciągle ucieka mi ich angielska
                      > nazwa ;) ; lecz tego typu podmioty to ile działają legalnie
                      > wspierają co do zasady nowatorskie/innowacyjne pomysły, na których
                      > według ich oceny można sporo zarobić.

venture capital :)
                      i znów się z tobą zgadzam w całej rozciągłości :]
                      pozdrawiam serdecznie
                      • cotbus76 Re: Czy mozna liczyc na dotacje,dofinans.w gastro 01.02.10, 21:08
                        Bardzo dziękuję za nazwę "venture capital" :)
    • ueadviser Re: Czy mozna liczyc na dotacje,dofinans.w gastro 25.04.10, 23:23
      Zapraszam do współpracy
      www.ue-adviser.pl
    • Gość: pytanie pytanie IP: *.broadband.greenlan.pl 08.04.13, 02:10
      Chcę kupić do restauracji ekspres HLF, ponieważ słyszałem, że jest najlepszy. Czy ktoś wie, gdzie go mogę dostać w najlepszej cenie? Interesuje mnie też leasing i wynajem.
      • doradca_bankowy Re: pytanie 04.11.13, 01:16
        Tu jest sporo o dotacjach:
        www.psfp.org.pl/dotacje-dla-firm-f5/
    • jamminson Re: Czy mozna liczyc na dotacje,dofinans.w gastro 18.06.13, 11:09
      Dotacje można dostać na różne rzeczy.
      www.youtube.com/watch?v=42-w6jgjIng
      Ludzie sobie nawet z tego nie zdają sprawy
      • matiooo Re: Czy mozna liczyc na dotacje,dofinans.w gastro 21.06.13, 00:14
        jamminson napisał:

> Dotacje można dostać na różne rzeczy.
        > www.youtube.com/watch?v=42-w6jgjIng
        > Ludzie sobie nawet z tego nie zdają sprawy

Dokładnie tak, bardzo dużo inwestycji jest dotowana z pieniędzy z UE, lecz ludzie nie zdają sobie z tego sprawy
    • Gość: po Re: Czy mozna liczyc na dotacje,dofinans.w gastro IP: *.dynamic.chello.pl 13.08.13, 00:06
      Więcej na www.bankowoforum.pl
    • Gość: danuta dotacje dla gastronomi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.14, 22:53
      WITAM czy ktoś może mi pomoc dotacje dla gastronomi dolnoslaskie firma działa 20 lat. pozdrawiam
    • Gość: aaa jw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.14, 18:44
      mam pytanko. jak wygląda z dofinansowaniami jeżeli mam już lokal a chciałabym zdobyć jakieś pieniążki na remont.
    • emelaz Re: Czy mozna liczyc na dotacje,dofinans.w gastro 24.04.16, 15:41
      Oczywiście, że można, trzeba tylko dobrze zainwestować te pieniądze. Przy tym może pomóc firma www.model-biznesowy-internacjonalizacji.pl/ która zajmuje się modelami biznesowymi
    • dominikdominik20 Re: Czy mozna liczyc na dotacje,dofinans.w gastro 31.08.16, 15:26
      Ja niestety działam w trochę innej branży, ale przy pozyskiwaniu dotacji dla swojej firmy współpracowałem z bardzo dobrą firmą, która za pierwsze spotkanie i odpowiedzenie właśnie na takie pytania nie pobiera w ogóle opłat. Jeżeli byłbyś zainteresowany: www.signum.org.pl/oferta/nasza-specjalizacja-czyli-szczegoly-programow-unijnych/poir-111
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka