Dodaj do ulubionych

dotacje w ramach 6.2 - są szanse?

13.09.10, 16:09
Witam serdecznie,
Od ok. miesiąca poszukuję informacji czy uda mi się otrzymać dotację UE i na razie wygląda na to że nie ma szans, ale być może Pani będzie w stanie pokierować mnie na właściwe tory.
Otóż, chciałabym otrzymać dotacje na rozpoczęcie nowej działalności. Chciałabym założyć firmę, która wdrażałaby system HACCP (w gastronomi ), szkoliła pracowników gastronomii z zasad higienicznych i przestrzegania zasad systemu HACCP itp. Do wszystkich programów, które przeglądałam w ramach 6.2 niestety się chyba nie kwalifikuję ponieważ:
- jestem zatrudniona na umowę o pracę
- nie mam mniej niż 25 lat bądź więcej niż 50 (mam 28 lat)
- nie jestem kobietą powracającą po urodzeniu dziecka (jestem "tylko" kobietą)
- mieszkam w mieście powyżej 25 tys, mieszkańców (woj. mazowieckie)
Czy w takim przypadku, jest jakaś szansa na dotacje???? Gdzie mogłabym się o nie ubiegać? Może w ramach innego programu niż 6.2 jest szansa na dotacje?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wosto Re: dotacje w ramach 6.2 - są szanse? 13.09.10, 17:15
      co prawda pytanie nie do mnie ale co tam :)
      proponuję załozyć firmę na wsi.
      Oczywiście, o ile wieku i płci Pani nie zmieni, to miejsce działalności i adres zamieszkania pewnie jak najbardziej można.
      Na początek proponuję więc - PROW tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw.
      Z już działająca firmą proponuję przygotować wniosek w ramach POKL 8.1.1 i wdrażać HACCP w MSP ze wsparciem unijnym na doradztwo i szkolenia.
      pozdrawiam
      • sar82 Re: dotacje w ramach 6.2 - są szanse? 14.09.10, 08:23
        Dzięki za szybką podpowiedź :-)

No więc idąc za ciosem mam dalsze pytanie. Przeczytałam rozporządzenie na podstawie którego przyznawane są pomoce finansowe w ramach PROW tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw i teraz zastanawiam się czy trzeba być zameldowanym na wsi, czy wystarczy założyć tam działalność? Z rozporządzenia chyba wynika, że trzeba spełnić oba warunki, ale wertując różne strony www natknęłam się na informacje że wystarczy tylko założyć firmę na wsi.

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 lipca 2008 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej w ramach działania "Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 (Dz.U.08.139.883)

A teraz kolejna sprawa.
        Czy można ubiegać się o dotację w ramach POKL 8.1.1 w przypadku ubiegania się także o dotację w ramach PROW tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw?

Bardzo dziękuję za pomoc.
        pozdrawiam
        • ekspert.collect.consulting Re: dotacje w ramach 6.2 - są szanse? 14.09.10, 15:14
          Witam,

Warunkiem skorzystania z działania PROW Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw jest dysponowanie zameldowaniem na terenie wiejskim (może być tymczasowe) i działalnością zarejestrowaną (rejestrowaną) na terenie wiejskim. Ponadto należy pamiętać o liście działalności, które mogą być wsparte w ramach tego działania (wykaz PKD obszarów w których podmiot świadczy działalność).
          Jeśli chodzi o możliwość ubiegania się o środki unijne w ramach różnych Programów to obowiązuje zakaz podwójnego finansowania – nie mogą być te same wydatki sfinansowane z różnych programów. Ponadto w zależności od umowy o dofinansowanie, wskazywane czasami jest, że nie można ubiegać się np. 2 lata o środki z innych działań.
          Ciężko jednak jest mi doradzić coś więcej w zakresie Działania 6.2, ponieważ nie zostało podane województwo.

Pozdrawiam serdecznie.
          • sar82 Re: dotacje w ramach 6.2 - są szanse? 14.09.10, 20:50
            Witam,
            Dziękuję za odpowiedź :-)

W moim pierwszym poście podawałam, że mieszkam w mieście powyżej 25 tys, mieszkańców (woj. mazowieckie).

Z góry dziękuję za uzupełnienie odpowiedzi o możliwość dotacji w ramach 6.2
            Pozdrawiam
            • ekspert.collect.consulting Re: dotacje w ramach 6.2 - są szanse? 15.09.10, 09:07
              Witam ponownie,

Dziękuję za przypomnienie województwa. Zweryfikowałam listę rankingową z projektami w ramach 6.2 PO KL w województwie mazowieckim i muszę przyznać że jest sporo projektów, w ramach których jest możliwość ubiegania się o dofinansowanie - nawet jeśli nie są spełnione kryteria:
              - osoba bezrobotna,
              - osoba do 25. roku życia
              - osoba niepełnosprawna
              - osoba powyżej 45. roku życia
              - kobieta powracająca po urodzeniu dziecka,
              - osoba zamieszkująca gminę wiejską, miejsko - wiejską lub miasto do 25 tyś mieszkańców.
              Wyżej wymienione osoby są wskazane w Szczegółowym Opisie Priorytetów PO KL, jako preferowane w projektach (co nie zamyka możliwości ubiegania się o dofinansowanie osobom, które nie spełniają tych kryteriów).
              Zapraszam na stronę internetową Mazowieckiej Jednostki Wdrażania Programów Unijnych (pokl.mazowia.eu/page/index.php?str=1579), gdzie znajduje się wykaz firm realizujących projekty z 6.2 (wraz z linkami do stron internetowych tych firm). Część z nich (z tego co udało mi się sprawdzić) planuje jeszcze rekrutację w 2010 roku.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
              • sar82 Re: dotacje w ramach 6.2 - są szanse? 17.09.10, 00:05
                Witam ponownie,
                Na początku września sprawdziłam wszystkie możliwe projekty w moim powiecie i niestety pozostał tylko jeden, na które będzie jeszcze rekrutacja w 2010r (w grudniu). W tym projekcie planuje się przyznać jedynie 12 dotacji, dlatego też szanse mam niewielkie, właśnie ze względu na to, że preferowane są wcześniej już wspomniane grupy np. powyżej 45 lat. Listę tych projektów znalazłam właśnie na stronie www.mazowia.eu, ale myślałam, że są może jeszcze jakieś inne projekty po za tą listą.

Dobrym rozwiązaniem wydaje się postępować zgodnie z tym co poradził wosto. Od jutra przez 3 tygodnie nie będzie mnie w Polsce, ale jak tylko wrócę to będę próbowała działać właśnie w tym kierunku. Zobaczymy, może coś się uda uzyskać właśnie w ten sposób.

Jeszcze raz dziękuje za dużą pomoc!!!
                Pozdrawiam
        • wosto Re: dotacje w ramach 6.2 - są szanse? 14.09.10, 22:18
          sar82 napisała:
          Czy można ubiegać się o dotację w ramach POKL 8.1.1 w przypadku ubiegania się
          także o dotację w ramach PROW tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw?

Proponuję w ramach POKL 8.1.1 przygotowac projekt w ktorym nie bedziesz beneficjentem lecz projektodawcą, a beneficjentem bedą MSP, które bedziesz szkolic/wdrażać im HACCP.
          w ten sposób powinnaś zapewnić sobie przewage konurencyjną - bo Twoje usługi z dofinansowaniem będa atrakcyjniejsze.
          w takim wariancie uzykanie wczesniejszej pomocy z POKL 6.2 nie ma znaczenia.
          pozdrawiam
          • sar82 Re: dotacje w ramach 6.2 - są szanse? 17.09.10, 00:07
            To byłoby świetne rozwiązanie!

Koniecznie muszę w ten sposób do tego podejść.
            Bardzo dziękuję i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka