Dodaj do ulubionych

dotacje na rozpoczecie dzialalnosci dla studentow

20.09.10, 21:53
witam mam 22 lata i jestem na 3 roku studiow dziennych( budownictwo) chciałbym założyc działalnosc gospodarcza tzn. firme budowlana. Mam kilka pytan do ekspertow udzielajacych rad na tymze forum.
Czy studenci uczacy sie w trybie stacjonarnym moga sie ubiegac o dofinansowanie z PUP-u i czy na najpierw przed rozpoczeciem musza sie zarejstrowac jako bezrobotny?
Jakie dofinansownie tzn. jaka kwote moge w tym przypadku uzyskac?czy musze pisac biznesplan?
i na jaki czas conajmniej moja dzialalnosc musi znajdowac sie na rynku i jaka skladka Zus bedzie mnie obowizywac?
Jesli juz po uzyskaniu dotacji i zakupieniu sprzetu ( w moim przypadku agregatu tynkarskiego) musze sie pozniej okazywac w urzedzie jakimis papierami typu faktury VAT ze wykonalem jakies zlecenie? czy tez wystarczy tylko oplacanie Zus i innych ubezpieczen aby nie odebrano mi dotacji

Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Serdecznie prosze o nie wprowadzanie mnie w blad.
P.S. woj. świętokrzyskie, wieś
Obserwuj wątek
    • wosto Re: dotacje na rozpoczecie dzialalnosci dla stude 20.09.10, 22:27
      opcja z ubieganiem się o dotację z PUP jest chyba najmniej atrakcyjna.
      Jako mieszkaniec wsi, możesz ubiegać się o dotację w ramach PROW Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw - www.arimr.gov.pl, ale dopiero w 2011
      możesz też poszukać dotacji z programu 6.2 POKL w Twoim województwie. jest lista instytucji:
      www.wup.kielce.pl/images/file/Umowy%20podpisane%20na%20realizacje%20Poddzialania%206_2(2010)(1a).pdf
      programy się różnią między sobą znacznie i info. najlepiej zasięgnąć u źródła:
      1) skontaktuj się z firmami z listy powyżej,
      2) na stronie Agencji przeczytaj www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna-i-krajowa/prow-2007-2013-program/tworzenie-i-rozwoj-mikroprzedsiebiorstw.html
      wtedy wyrobisz sobie zdanie.
      pozdrawiam
    • ekspert.collect.consulting Re: dotacje na rozpoczecie dzialalnosci dla stude 21.09.10, 15:23
      Witam serdecznie,

Podobnie jak przedmówca sugeruję Panu zainteresowanie się dotacją z 6.2 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.
      Jednak odpowiadając na Pana zapytanie: aby uzyskać dotację z Urzędu Pracy musi Pan być zarejestrowany jako bezrobotny (czyli nie może o dotację ubiegać się student / studentka studiów dziennych). Maksymalna kwota dofinansowania to 18 000 złotych. Aby ubiegać się o dotację trzeba złożyć wniosek (jego zawartość zależy od konkretnego Urzędu Pracy – w niektórych są wymagane biznesplany, w innych przybierają one formę bardziej opisową). Założona działalność gospodarcza musi być prowadzona przez rok czasu. Jeżeli nie prowadził Pan wcześniej działalności gospodarczej i nie będzie Pan jej prowadzić na rzecz byłego pracodawcy to może Pan liczyć na obniżoną składkę ZUS przez okres 24 miesięcy od momentu założenia działalności (wynosi ona w sumie ok. 350 zł). Jeśli chodzi o konieczność przedstawiania dokumentów potwierdzających przychody to również zależy to od poszczególnych urzędów pracy – w niektórych są one wymagane, a w innych nie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
      • mlody12894 Re: dotacje na rozpoczecie dzialalnosci dla stude 21.09.10, 21:08
        czyli w obecnym trybie studiowania nie mam szans na taka dzialalnosc? jednak gdybym przeniosl sie na studia niestacjonarne to nie byloby problemow? a gdyby zataic inforamcje o studiach dziennych jest taka opcja? jak sadzicie?
        • ekspert.collect.consulting Re: dotacje na rozpoczecie dzialalnosci dla stude 22.09.10, 15:12
          Witam,

W opisanej sytuacji studia niestacjonarne byłyby korzystne. Natomiast co do końcowego pytania to niestety nie mogę w tej kwestii Panu pomóc.

Pozdrawiam
        • wosto Re: dotacje na rozpoczecie dzialalnosci dla stude 24.09.10, 10:39
          Powiem tak: jeśli uważasz, że 18 tys to więcej niż 40 tys i dodatkowo uważasz, że studia niestacjonarne więcej cię naucza a składanie nieprawdziwych oświadczeń w celu otrzymania korzyści to pikuś, to jest taka opcja.
          Twój wybór.
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka