Dodaj do ulubionych

pytanie do specjalisty-jedn.sektora finansów publ.

IP: *.pan.pl 30.09.10, 13:09
Witam
Mam pytanie do specjalisty. Otóż moja firma jest jednostką sektora finansów publicznych zlokalizowaną w woj. mazowieckim i ma możliwość uzyskać środki na termomodernizację w ramach RPO WM priorytet 4.3 Ochrona powietrza. Jak wynika z ustaleń w MJWFE dofinansowanie z regionu będzie wynosić max. 40% wydatków kwalifikowanych. Mamy też informację z MRR, że na wkład władny będą zabezpieczone w budżecie państwa w rezerwach celowych odpowiednie kwoty. Z informacji wynika, że jest to pozostałe 60% wydatków związanych z przedsięwzięciem. Problem jest jednak w tym, że całe przedsięwzięcie poza wydatkami kwalifikowanymi będzie również miało wydatki niekwalifikowane (możliwe że VAT). Pytanie jest więc następujące: czy wydatki niekwalifikowane jednostki sektora fin.publ. mogą być finansowane z dotacji budżetowej? (z rezerwy celowej budżetu państwa). Z góry dziękuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: abrd007 Re: pytanie do specjalisty-jedn.sektora finansów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 15:12
      Ponawiam pytanie do specjalisty:)
    • ekspert.collect.consulting Re: pytanie do specjalisty-jedn.sektora finansów 04.10.10, 21:42
      Witam,

Z punktu widzenia projektów współfinansowanych z UE kwestia z jakiego źródła pokrywane są koszty niekwalifikowalne nie ma znaczenia, tj. wymogi dotyczą zapewnienia finansowania kosztów niekwalifikowalnych, ale nie ingerują w źródło.

Pozdrawiam serdecznie
      • Gość: abrd007 Re: pytanie do specjalisty-jedn.sektora finansów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.10, 11:38
        Witam,
        Dziękuję za odpowiedź, ale moje pytanie było inne. Problem jest głębszy jak mi się wydaje. Chodzi o to czy z dotacji z budżetu przewidzianej w odrębnej części budżetowej (dotacje celowe) mogą być pokrywane koszty niekwalifikowalne.
        • ekspert.collect.consulting Re: pytanie do specjalisty-jedn.sektora finansów 13.10.10, 13:38
          Witam serdecznie,

Obawiam się że to nie jest jednak pytanie na które można odpowiedzieć z punktu widzenia doradztwa dotyczącego funduszy unijnych. Jeśli chodzi o aspekt z czego będą pokrywane koszty niekwalifikowalne to nie ma wytycznych co do tego. Jeśli natomiast chodzi o możliwość wykorzystania dotacji celowej, to pytanie należy skierować do udzielającego dotacji.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka