Dodaj do ulubionych

Dotacja na założenie działalności

IP: 109.243.113.* 23.10.10, 21:13
Witam,
mam bardzo szczegółowe pytanie:
zamierzam złożyć wniosek o dotację na założenie działalności (dla osoby bezrobotnej) - studio fotograficzne specjalizujące się w sesjach ciążowych i fotografii dziecięcej wraz z pracownią szycia scenografii i kostiumów dla dzieci - województwo wielkopolskie, miasto ok. 25 tys. mieszkańców, powiat Ostrzeszów. Proszę o informację, czy we wniosku mam opisać przedsięwzięcie wraz ze specyfikacją sprzętu, który chcę sfinansować dotacją? wniosek jest bardzo niejasny, a w urzędzie też nie uzyskałam odpowiedzi na zadawane pytania. Nie wiem, o ile dotacji mogę wnioskować, ile mogę otrzymać. Wniosek chcę złożyć 9 listopada. Proszę o wyjaśnienie, czy jeśli nie otrzymam dotacji, muszę założyć firmę? czy mam szansę także na inną dotację?
czy to prawda, że w 2011 r. takich dotacji na rozpoczęcie biznesu już nie będzie?
dziękuję za info
Obserwuj wątek
    • wosto Re: Dotacja na założenie działalności 23.10.10, 22:52
      o ile możesz wnioskować wynika z dokumentacji konkursu (i z ustawy).
      Jeśli dotacja z PUP Ostrzeszów, to do 6 krotności przecietnego wynagrodzenia - patrz ZUS - jest wynagrodzenie za II kw 2010.
      www.zus.pl/default.asp?p=1&id=24
      tj. 6 * 3 197,85 zł = 19 187,10 zł
      uwaga! do 9 listopada być może zostanie ogłoszoszone przecietne wynagrodzenie za III kw. koniecznie sprawdź!
      z lektury wniosku wynika, że pod pojęciem specyfikacja rozumie się wyszczególnienie pozycji wydatków, nie specyfikację w sensie technicznym. z doświadczenia podpowiadam, by poprzestać na podaniu ogólnej nazwy przedmiotu, nie wdając się w szczegóły - im więcej detali tym łatwiej o niedotrzymanie warunków dotacji. Więc nazwij wszystko co planujesz kupić, ale poprzestań na nazwach pospolitych.
      dzałalność powinnaś otowrzyć w ciagu 30 dni od zawarcia umowy dotacji z PUP - a więc jeśli nie ma umowy dotacji, czyli nie ma dotacji, to nie musi być otwierana działaność.
      wszystko napisane na stronie: www.apraca.pl/poos/
      PUP Ostrzeszów.
      powodzenia
      • wosto Re: Dotacja na założenie działalności 23.10.10, 22:53
        ps.
        w prasie piszą, że rzad obciął środki na aktywyzaję zatrudnienia.
        Więc w 2011 kasy może nie być.
        pozdrawiam
        • Gość: Lidia Re: Dotacja na założenie działalności IP: 46.112.23.* 24.10.10, 21:48
          bardzo dziękuję za wskazanie ważnych rzeczy! bardzo bardzo dziękuję :)
    • ekspert.collect.consulting Re: Dotacja na założenie działalności 25.10.10, 13:55
      Witam serdecznie,

Ponieważ przedmówca bardzo szczegółowo opisał już zasady ubiegania się o środki z powiatowych urzędów pracy. Zatem ja dodam jeszcze że alternatywą może być Działanie 6.2 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (listę instytucji, które udzielają wsparcia może Pani znaleźć na stronie www.efs.wup.poznan.pl/aktualnosci/grudzien/wsparcie-w-ramach--dzialania-6.2/). Wysokość dotacji wynosi do 40 tysięcy złotych.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka