Dodaj do ulubionych

Dotacja na remont budynku zabytkowego...

24.08.08, 17:52
Witam!Mam pytanie...Co zrobić aby otrzymać dotację z UE na remont
budynku wpisanego do rejestru zabytków, którego jestem właścicielem?
Czy są jakieś warunki co do czasu od kiedy jestem właścicielem lub
jakieś inne ważne kryteria?Jaka może być wysokość dotacji?Czy
otrzymuje się ją na remonty tylko i wyłącznie zewnętrzne?Jest to
budynek na wsi, a nie żadna kamienica...nie wiem czy to również ma
jakieś znaczenie.Proszę o jakąś rade i odpowiedź chociaż na niektóre
z tych pytań...
Obserwuj wątek
    • khkierownik Re: Dotacja na remont budynku zabytkowego... 25.08.08, 08:57
      zależy co chcesz w tym budynku robić?
      • dawid-1987 Re: Dotacja na remont budynku zabytkowego... 25.08.08, 11:04
        przede wszystkim go wyremontować, bo teraz jest w bardzo złym stanie..., a
        później myślałem o zrobieniu tam kilku pokoi noclegowych oraz
        restauracji.wszystko w "starym stylu".
        • Gość: khkierownik Re: Dotacja na remont budynku zabytkowego... IP: *.stalowa.pilicka.pl 25.08.08, 15:36
          jeżeli Jesteś zainteresowany dotacją zapraszam na prywatnego maila, napisz w
          jakim woj planujesz inwestycje a postaram Ci przesłać możliwości otrzymania
          dotacji...
          khkierownik@interia.pl
          • dawid-1987 Re: Dotacja na remont budynku zabytkowego... 29.08.08, 09:56
            czy ktoś kto sie na tym zna moglby napisac mi cos na temat dotacji na remont
            zabytkowego budynku...
          • jolla1959 Re: Dotacja na remont budynku zabytkowego... 18.09.09, 23:35
            Witaj.Mam pytanie czy możliwa jest dotacja na remont sklepu w
            zabytkowej kamienicy,której jestem współwlascicielem.Kamienica jest
            położona przy rynku w staszowie(woj. świetokrzyskie).W sklepie
            zachowane są sliczne podcienie(nazywa sie to chyba sklepieniem
            kolebkowym),ale niestety przydał by sie remont.Czy wiesz coś na temat
            pozyskania dotacji z UE?Pozdrawiam Jola
          • Gość: qwer Re: Dotacja na remont budynku zabytkowego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.10, 15:45
            Dz.U. Woj. Śl. Nr 38 poz.1053 z dn. 08.04.2005 r.
          • Gość: Stan Re: Dotacja na remont budynku zabytkowego... IP: 124.182.38.* 15.05.11, 05:34
            Chcialbym zainwestowac w zabytkowy dworek w wojewodztwie podcarpackim ale nie wim ile moge dostac z UNI na kapitaly remont.Prosze oszczegolowe informacje,dziekuje.
            • Gość: aaa Re: Dotacja na remont budynku zabytkowego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.13, 23:21
              Remont budynku zabytkowego to nie jest prosty do przeprowadzenia.
              Tutaj masz o adaptacji poddasza: www.ards.pl/blog/adaptacja-zabytkowego-poddaszasza/
          • aadamczyk72 Re: Dotacja na remont budynku zabytkowego... 04.10.14, 20:27
            Witam mam pytanie mieszkam w pałacu razem z 14 innymi rodzinami, budynek jest wpisany w rejestrze zabytków jako zabytek "zerowy". budynek jest w opłakanym stanie, do wymiany jest dach i tynki zewnętrzne w mieszkaniach jest straszna wilgoć. My mieszkańcy nie posiadamy takich funduszy na odnowienie tego pałacu. Proszę o pomoc gdyż na władze gminy nie mamy na co liczyć, czy możemy otrzymać jakąś dotacje i jak to zrobić? Proszę o pomoc pozdrawiam Artur
            • mamciewtrzecimoku Re: Dotacja na remont budynku zabytkowego... 28.10.14, 22:04
              ubezpieczyć chyba i dać znać talibom : )
    • Gość: mecenas Re: Dotacja na remont budynku zabytkowego... IP: 89.77.107.* 11.09.12, 10:25
      Do 1 marca właściciele nieruchomości wpisanych do rejestru zabytków mogą starać się o dotacje na remont budynku, prace konserwatorskie oraz przeprowadzenie badań architektonicznych.

Dotacja może dotyczyć także wyremontowanych budynków. Remont jednak nie mógłby być przeprowadzony później niż trzy lata przed złożeniem takiego wniosku.

Dotacja może sięgać nawet 50 procent ceny nakładów. Właściciele zabytków o wyjątkowej wartości historycznej, kulturalnej czy naukowej mogą ubiegać się o 100 procent dofinansowania. Wnioski należy kierować do ministra kultury i dziedzictwa narodowego oraz wojewódzkiego konserwatora zabytków lub organu stanowiącego województwo, powiat lub gminę. Zgodnie z artykułem 73 ustawy o ochronie zabytków i opieki nad zabytkami osoba fizyczna, jednostka samorządu terytorialnego lub inna jednostka organizacyjna, będąca właścicielem bądź posiadaczem zabytku wpisanego do rejestru albo posiadająca taki zabytek w trwałym zarządzie, może ubiegać się o udzielenie dotacji celowej z budżetu państwa na dofinansowanie prac konserwatorskich, restauratorskich lub robót budowlanych przy tym zabytku. Artykuł 77 tej ustawy określa dokładnie wykaz prac, jakimi mogą być objęte zabytki:
      Dotacja na prace konserwatorskie, restauratorskie i roboty budowlane może obejmować nakłady konieczne na: 1) sporządzenie ekspertyz technicznych i konserwatorskich; 2) przeprowadzenie badań konserwatorskich, architektonicznych lub archeologicznych; 3) wykonanie dokumentacji konserwatorskiej; 4) opracowanie programu prac konserwatorskich i restauratorskich; 5) wykonanie projektu budowlanego zgodnie z przepisami prawa budowlanego; 6) sporządzenie projektu odtworzenia kompozycji wnętrz; 7) zabezpieczenie, zachowanie i utrwalenie substancji zabytku; 8 ) stabilizację konstrukcyjną części składowych zabytku lub ich odtworzenie w zakresie niezbędnym dla zachowania tego zabytku; 9) odnowienie lub uzupełnienie tynków i okładzin architektonicznych albo ich całkowite odtworzenie, z uwzględnieniem charakterystycznej dla tego zabytku kolorystyki; 10) odtworzenie zniszczonej przynależności zabytku, jeżeli odtworzenie to nie przekracza 50 % oryginalnej substancji tej przynależności; 11) odnowienie lub całkowite odtworzenie okien, w tym ościeżnic i okiennic, zewnętrznych odrzwi i drzwi, więźby dachowej, pokrycia dachowego, rynien i rur spustowych; 12) modernizację instalacji elektrycznej w zabytkach drewnianych lub w zabytkach, które posiadają oryginalne, wykonane z drewna części składowe i przynależności; 13) wykonanie izolacji przeciwwilgociowej; 14) uzupełnianie narysów ziemnych dzieł architektury obronnej oraz zabytków archeologicznych nieruchomych o własnych formach krajobrazowych; 15) działania zmierzające do wyeksponowania istniejących, oryginalnych elementów zabytkowego układu parku lub ogrodu; 16) zakup materiałów konserwatorskich i budowlanych, niezbędnych do wykonania prac i robót przy zabytku wpisanym do rejestru(…), zakup i montaż instalacji przeciwwłamaniowej oraz przeciwpożarowej i odgromowej.
      • Gość: Dareczek Re: Dotacja na remont budynku zabytkowego... IP: *.149.245.220.atman.pl 11.04.14, 17:17
        Z tego co wyczytałem z Zasad i kryteriów udzielania dotacji... można je zdobyć pod warunkiem, że obiekt jest udostępniony publicznie do celów niekomercyjnych. Więc Dopłaty na remont obiektu pod hotelik odpada.
      • jabberwocky-pl Re: Dotacja na remont budynku zabytkowego... 05.11.14, 11:34
        Jestem właścicielem drewnianej modrzewiowej willi wybudowanej w 1912 roku wg. zachowanego projektu Karola Frycza. Budynek nigdy nie był remontowany z braku środków. Stan obecny grozi ruiną obiektu. Dach pokryty dachówką ceglaną przecieka, połać wschodnia uległa załamaniu. Zabytkowe secesyjne piece nie nadają się do użytku gdyż przewody kominowe grożą pożarem. Wnętrze wraz z zaprojektowanymi do niego meblami zachowało się w stos.dobrym stanie z wyjątkiem drewnianej podłogi. Willa została wpisana do rej. zabytków woj. małopolskiego w roku 2007 pod nr A-120/M. Zdjęcia i krótki opis obiektu znajdują się na stronie Urzędu Gminy Lubień w dziale : zabytki - willa Pod Sośniną. To niestety wszystko co władze gminy uczyniły dla obiektu do tej pory. Problem polega na tym, że nie posiadam funduszy mogących stanowić udział własny przy staraniach o dofinansowanie koniecznego remontu. Willi zagraża ruina. Proszę o wszelkie informacje w jaki sposób mógłbym otrzymać fundusze na rewitalizację obiektu w zakresie zachowanych oryginalnych planów budynku. Mam na myśli przywrócenie stanu pierwotnego który zresztą nigdy nie został poddany żadnym przeróbkom poza wprowadzeniem instalacji elektrycznej. Chciałbym przeprowadzić konieczny remont zgodny z zachowanymi rysunkami architekta. Moim zamiarem jest udostępnienie obiektu wszystkim zainteresowanym zabytkami drewnianymi z tego okresu, ewent. gdyby istniała taka możliwość - przeznaczenia go na dom pracy twórczej. Willa położona jest w malowniczej okolicy u podnóża góry Szczebel i leży na początku szlaku turystycznego. Będę wdzięczny za wszelkie informacje które mogłyby pomóc w uzyskaniu niezbędnych funduszy na remont zabytku. Willa Pod Sośniną stanowi moją własność dziedziczną i nie jest obciążona hipoteką. Sam niestety nie posiadam żadnego dochodu, gdyż ZUS odmówił mi prawa do emerytury. Postępująca degradacja obiektu grozi jego całkowitą destrukcją i w efekcie może doprowadzić do utraty oryginalnego zabytku o znacznej wartości kulturowej i historycznej.
    • supraserwis2015 Re: Dotacja na remont budynku zabytkowego... 02.09.15, 13:29
      Wszystkich właścicieli zabytkowych budynków i budowli zapraszamy do współpracy w celu pozyskania dofinansowania z funduszy Unii Europejskiej na ochronę zabytków. Spółka Supra Serwis oferuje swoją pomoc na wszystkich etapach ubiegania się o dofinansowanie, począwszy od napisania wniosku o dotację, poprzez rozliczenie projektu i zamknięcie całego procesu dofinansowania.
      Skontaktuj się z naszym doradcą i sprawdź swoje szanse na dofinansowanie!
    • emelaz Re: Dotacja na remont budynku zabytkowego... 24.04.16, 15:26
      Model biznesowy internacjolizacji może stworzyć ci ceniona firma www.model-biznesowy-internacjonalizacji.pl/ której zaufało już wiele nanych przedsiębiorstw.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka