Dodaj do ulubionych

Nowy Na forum-Bardzo poważny problem- Własna firma

IP: *.idc.net.pl 23.01.09, 23:30
Witam

Jestem osobą bezrobotną podobnie moja żona.
Chciałbym założyć własną działalność gospodarczą aby polepszyć własną przyszłość.
Niestety jak wiadomo potrzebne są fundusze na początek aby jakość zacząć.
Mam pomysł na własny biznes, wiem co chciałbym robić i znam się na tym i wiem
że miałbym z tego wymierne korzyści.

Na rozpoczęcie potrzebuję ok 30 tys zł, wiem o dotacji z Urzędu Pracy wynosi
ona teraz 18 tys zł
Podstawą w działalności jaką chcę założyć jest samochód, a przy dotacji z
urzędu mogę na ten cel przeznaczyć maksymalnie 4 tys.
Z UE też można dostać pieniądze ale trwa to baaardzo długo i nie ma pewności
że cokolwiek się uzyska.
Nie szukam wielkich pieniędzy 30tys absolutni wystarcza, ale tak jak piszę ok
20 tys z tego musi być przeznaczone na środek transportu.

Jeśli ktoś ma jakiekolwiek informacje które mogą mi pomóc będę bardzo wdzięczny.
Obserwuj wątek
    • hubertus_zamoscicus Re: Nowy Na forum-Bardzo poważny problem- Własna 24.01.09, 18:54
      Trzeba brać to co daję w urz. pracy i nie grymasić.
      Zamiast kupować samochód za 30 to kupic za 6 - jak firma zacznie generować zyski to wziąć dotację na jej dalszy rozwój.
      Małymi krokami do przodu, jak nie wypali to się mało traci. Kilka lat temu urzędy pracy nie dawały dotacji na otwarcie firmy, teraz dają, więc trzeba brać i tak planować wydatki, że np. 1/ 4 z dotacju pup a 3/4 z dotacji ue. Dotacje dla nowych firm są łatwiejsze w otrzymaniu niz dla małych i średnich, więc są duże szanse. Zależy też jeszcze jakie województwo/ jaka miejscowść wchodzi w grę (miejska/ wiejska?)
      Pozdrawiam
      • sysy_0 Re: Nowy Na forum-Bardzo poważny problem- Własna 24.01.09, 21:32
        Nikt tu nie grymasi, a problem jest zupełnie inny
        W UP na środek transportu można wydać max 4 tys. więc za te pieniądze kupić
        można samochód typu kombi lub coś większego (bo taki jest mi potrzebny) w takim
        stanie że po pół roku trzeba do niego 3 tys dołożyć

Sprawa druga urząd wymaga aby w ciągu roku po założeniu firmy osoba prowadząca
        nie podejmowała dodatkowej pracy i trzeba się utrzymać w najgorszym dla firmy
        okresie tylko z zysków firmy i tyle nie można mieć dodatkowego zabezpieczenia w
        postaci dodatkowej pracy chociaż charakter działalności pozwalał by mi na
        podjęcie dodatkowej pracy

Poza tym nie można starać się o dwa dofinansowania bo inne wymagania ma UP a
        inne instytucja w której można starać się o dotacje z UE i te wymagania
        wykluczają się nawzajem

Najlepszym dla mnie rozwiązaniem byłoby wziąć kredyt lub pożyczkę założyć firmę
        , podjąć dodatkową pracę, a w trakcie prowadzenia firmy starać się o
        dofinansowanie z UE
    • Gość: K. Re: Nowy Na forum-Bardzo poważny problem- Własna IP: *.ols.vectranet.pl 24.01.09, 20:27
      jeśli mogę coś zasugerować, to bym próbował brać równocześnie dwie dotacje z
      urzędu - jedną dla Pana, drugą dla Pana żony, może w ten sposób udałoby się coś
      ugrać - tylko trzeba by było to na dwie działalności rozłożyć. a po roku jedną
      bez oddawania do urzędu można zlikwidować...
    • sysy_0 Re: Nowy Na forum-Bardzo poważny problem- Własna 25.01.09, 13:02
      A można napisać do Pana na maila w celu uzyskania szczegółów, i otrzymania porady

• optymistka35 Re: Nowy Na forum-Bardzo poważny problem- Własna 25.01.09, 21:07
      Już nie raz życie pokazało, że tego typu kombinacje nie kończą sie korzystnie dla tych, którzy je dostali. Przede wszystkim UE nie wspiera zakupu samochodu, poza tym nic nie jest napisane na temat profilu działalności. Żeby udzielic dobrej porady, trzeba to wiedziec.
      • sysy_0 Re: Nowy Na forum-Bardzo poważny problem- Własna 25.01.09, 21:43
        Szanowna Pani jakie kombinacje, jeśli nie ma Pani nic pozytywnego do powiedzenia
        to po co pisać ??
        Nie wie Pani w jakiej jestem sytuacji ale najłatwiej kogoś oczerniać

• optymistka35 Re: Nowy Na forum-Bardzo poważny problem- Własna 26.01.09, 09:27
      Z całym szacunkiem - zdecydowanie post nie byl skierowany do Pana, tylko do osób, które Panu doradzają.
      • sysy_0 Re: Nowy Na forum-Bardzo poważny problem- Własna 26.01.09, 12:16
        A więc przepraszam za źle odczytane intencje
        Chodzę szukam pukam do wszystkich drzwi

Jeśli ma Pani jakieś rady będę bardzo wdzięczny
        A co do samochodu jest on niestety konieczny do prowadzenia tej działalności

Bliższe informacje na temat charakteru działalności mogę podać na maila
        pozdrawiam

• optymistka35 Re: Nowy Na forum-Bardzo poważny problem- Własna 26.01.09, 15:16
      Proszę napisac na priva, może znajdziemy jakieś wyjście. Pozdrawiam
      • hubertus_zamoscicus Re: Nowy Na forum-Bardzo poważny problem- Własna 26.01.09, 19:11
        Jak najwięcej informacji to punkt wyjścia do rzetelnej analizy.
        Co do wsparcia samochodów - piszę ogólnie że można uzyskać dotację na środki transportu z RPO lub PROW, bo można, prawda? - nie znamy szczegółów - jaki samochód, do czego, itd...więc trudno oczekiwać, że odpowiedź będzie pełna i rzetelna.
        Ja bym też nie kombinował z dwiema dotacjami na 1 firmę, podobnie jak bym nie wchodził w kredyt; z doświadczenia wiem, że najlepiej rozkręcać DG małymi krokami (i o tym pisałem) - jesli ma Pan możliwosć pracy na etacie i prowadzenia firmy to bym się tego trzymał i nie wchodził w dotacje z PUP (wymogi są rygorystyczne i nie odpowiadają Panu); a jesli firma będzie trafiona i przynosiła zyski - wówczas można myśleć:
        a) o dotacji z pup (np. na żonę, która otwiera firmą o identycznym profilu i zbieżnej nazwie jak Pana, przejmując wszystkich klientów Pana likwidowanej firmy; a z zysków firmy + 4 tys dotacji kupujecie odpowiedni samochód)
        b) o dotacji ue
        Wariantów tutaj jest kilka; poza tym myślę, że nikt na forum nie chce być złośliwy tylko chce pomóc, więc proszę nie robić ataków :)
        Pozdrawiam
    • optymistka35 Re: Nowy Na forum-Bardzo poważny problem- Własna 26.01.09, 22:12
      Tak, to prawda, na środek transportu też można otrzymac dotacje. Ale musi sie ściśle wiązac z realizowanym projektem. W przeciwnym razie grozi zwrotem dotacji. Jednak im więcej szczegółów dotyczących planowanego biznesu, tym większe szanse na wskazanie, iż samochód jest rzeczywiście niezbędny.
      • sysy_0 Re: Nowy Na forum-Bardzo poważny problem- Własna 29.01.09, 18:31
        Niestety w Polsce jest tak, że osobą które chcą coś zrobić urzędnicy banki i nie
        tylko robią problemy i nikt z nich nie stara się pomóc

Nawet firmy udzielające pożyczek na otwarcie nowej działalności , a część
        funduszy na te pożyczki firma ma z UE żądają 100 tysięcy zabezpieczeń.
        Ale cóż tak to już jest w naszej ojczyźnie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka