Dodaj do ulubionych

Na co w niedziele glosujecie?

07.10.11, 14:23
mam nadzieje, ze nie na.......PIS!cool
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 14:28
      jestem w Paryzu....nie glosuje.... smile
      • 1zorro-bis Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 14:32
        ja tez.....cool
        Ale reke bym sobie raczej obcial zanim byk "krzyzyk" przy Jarku i jego kumplach postawil.....big_grin
    • al-szamanka Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 14:38
      Ja tez jestem w Paryżu, ale nawet gdybym nie była to i tak bym nie głosowała....bo jak. Poza tym jestem kompletnie niezorientowana. Moja Mama i Brat głosują na PO, gdyż boją się PiS, mówią, że wybierają mniejsze zło. Ja w międzyczasie nawet do tego mniejszego zła nie jestem przekonana.
      • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 14:59
        Jednym slowem mamy sesje wyjazdowa w Paryzu...Kalejdoskop w Paryzu... kto jeszcze?
        • 1zorro-bis Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 15:44
          .....Kiszka.big_grinbig_grinbig_grin
      • 1zorro-bis Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 15:10
        PO i Tusk ma bardzo dobra prase w Niemczech. i nie tylko.....cool
        • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 16:00
          Nie bede glosowal, nie uznaje zgnilych kompromisow.
          Niech sie bawia dalej, ja w ten numer nie wchodze.
          • 1zorro-bis Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 16:10
            to nie jest "zgnily kompromis".
            Chyba, ze wierzysz w bajki i czarodziejki.....big_grin
            • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 16:17
              1zorro-bis napisał:

> to nie jest "zgnily kompromis".
              > Chyba, ze wierzysz w bajki i czarodziejki.....big_grin

Wedlug ciebie co to moze byc ? Glosowanie na cos na co sie nie zgadzamy ?

Mniejsze zlo, zalatwia temat na amen.
              Nie mozna glosowac na zlo i nie wazne czy duze czy male.

• 1zorro-bis Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 16:27
                czyli, jesli dobrze rozumiem nie zgadzasz sie na ZADNA partie w Polsce?cool
                • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 17:04
                  Zorrku, bo tak prawde mowiac oni wszyscy sa tam umoczeni i skompromitowani... nowy garnitur jest potrzebny...
                  • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 17:14
                    m.maska napisała:

> Zorrku, bo tak prawde mowiac oni wszyscy sa tam umoczeni i skompromitowani... n
                    > owy garnitur jest potrzebny...

OOOooo... maseczko swiete slowa wink)
                    • 1zorro-bis Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 17:44
                      Führer? big_grin
                      mr.sajgon napisał:

> m.maska napisała:
                      >
                      > > Zorrku, bo tak prawde mowiac oni wszyscy sa tam umoczeni i skompromitowan
                      > i... n
                      > > owy garnitur jest potrzebny...
                      >
                      >
                      > OOOooo... maseczko swiete slowa wink)
                      • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 18:07
                        1zorro-bis napisał:

> Führer? big_grin

Aby nim zostac trzeba miec charyzme zeby za soba porwac tlumy, u nas takiego ze swieca nie znajdziesz wink
                        • 1zorro-bis Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 18:26
                          to moze Führera z.....importu?!big_grinbig_grinbig_grin
                          • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 19:43
                            1zorro-bis napisał:

> to moze Führera z.....importu?!big_grinbig_grinbig_grin
                            Z importu to ja prosze o mandarynki wink
                            • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 19:45
                              big_grinbig_grinbig_grin.....pod warunkiem ze slodkie i soczyste, tandety tez pewnie nie chcesz... big_grin
                              • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:15
                                m.maska napisała:

> big_grinbig_grinbig_grin.....pod warunkiem ze slodkie i soczyste, tandety tez pewnie nie chcesz..
                                > . big_grin
                                Jako urodzony len chce zeby sie latwo obieraly ze skorki wink
                                • sakral Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:25
                                  żebyś Ty wiedział co ja teraz pomyślałem

ale to były tylko tzw.świńskie myśli,
                                  nic specjalnego
                                  • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:27
                                    sakral napisał:

> żebyś Ty wiedział co ja teraz pomyślałem
                                    >
                                    > ale to były tylko tzw.świńskie myśli,
                                    > nic specjalnego

A mysl sobie co chcesz wink)))))))))))))
                                  • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:27
                                    sakral napisał:

> żebyś Ty wiedział co ja teraz pomyślałem
                                    >
                                    > ale to były tylko tzw.świńskie myśli,
                                    > nic specjalnego

PISZ!!!! niech sobie beda swinskie... zamkne oczy zeby nie czytac... smile
                                    • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:46
                                      m.maska napisała:

> sakral napisał:
                                      >
                                      > > żebyś Ty wiedział co ja teraz pomyślałem
                                      > >
                                      > > ale to były tylko tzw.świńskie myśli,
                                      > > nic specjalnego
                                      >
                                      > PISZ!!!! niech sobie beda swinskie... zamkne oczy zeby nie czytac... smile
                                      OK wiec i ja zamykam trudno raz sie zyje wink
                                • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:26
                                  Nie moze byc... jeszcze jeden len do kompletu... wychodzi na to, ze tylko Zorro tu ciezko pracuje nad tymi kafelkami... smile Sakral sie w ogole nie zdeklarowal... a Majeczke praca wchlonela...
                                  Klara jako posiadaczka wielu kotow, juz dawno na pewno przejela ich nawyki... smile
                                  W kazdym razie leni ci u nas dostatek... smile
                                  Ale jesli maja sie latwo obierac ze skorki, to musi byc wlasnie nacisk, na slodkie i soczyste smile
                                  • sakral Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:43
                                    nie rozumiem
                                    do czego ja mam się zdeklarować ?

kłamać to jest jest wielka trudność
                                    • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:46
                                      sakral napisał:

> nie rozumiem
                                      > do czego ja mam się zdeklarować ?
                                      >
                                      > kłamać to jest jest wielka trudność
                                      Pozwol ze Cie poprawie, klamac dobrze to jest wielka trudnosc wink))
                                      • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 21:10
                                        Klamstwo nie jest dla leniwych.. bo trzeba pamietac co sie naklamalo, zasmiecic sobie umysl niepotrzebnymi informacjami... tylko nie wiadomo w koncu, czy Sakral jest leniem, czy nie jest... bo jesli jest, to by wyjasnialo dlaczego klamstwo sprawia mu trudnosci.... smile
                                        • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 21:18
                                          m.maska napisała:

> Klamstwo nie jest dla leniwych.. bo trzeba pamietac co sie naklamalo, zasmiecic
                                          > sobie umysl niepotrzebnymi informacjami... tylko nie wiadomo w koncu, czy Sakr
                                          > al jest leniem, czy nie jest... bo jesli jest, to by wyjasnialo dlaczego klamst
                                          > wo sprawia mu trudnosci.... smile
                                          Jak cale towarzystwo na tym forum na bank jest leniwcem smile))))
                                          • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 21:28
                                            Blogie lenistwo, to jest moje ulubione zajecie - ale jesli dopadna mnie zobowiazania...to acz niechetnie bardzo, ale wtedy na czas jakis odstawiam lenistwo na polke... nie ma rady smile
                                            • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 21:40
                                              A ja wlasnie slucham sobie Carey - Without you i pracuje smile)
                                              Pewnie jeszcze ze 2 godziny mi to zajmie, a pozniej sobie zrobie Chivaska i luzik na calego wink)
                                              • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 21:57
                                                co to takiego Chivasek?... ja tez pracuje... w koncu od niedzieli przez 5 dni, nie rusze palcem nawet smile
                                                • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 22:02
                                                  To whisky o slodkawym smaku smile

A wiesz u mnie sie zrobilo zimno, wstawialem wlasnie samochod do garazu. Wychodze na dwor a tu mnie brr
                                                  Lubie ciepelko wink
                                                  • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 22:13
                                                    Ja...po pobycie na Maderze, zagustowalam w maderze, tudziez sherry i porto...to w koncu trzy nazwy tego samego wink
                                                    Z tym ciepelkiem, to chyba jednak wiekszosc tak ma... tez lubie ciepelko...u mnie po wczorajszej ulewie, dzisiaj jeszcze troche popadalo ale na koniec dnia od zachodu nadlecialy jasne chmury i nawet slonce wyjrzalo - od Atlantyku ciagnie lepsza pogoda - to jeszcze nie koniec cieplych dni - chociaz wieczory, no coz - to pazdziernik smile Kiedy wyjezdzalam z Wroclawia, nie bylo nawet jeszcze czuc w powietrzu zapachu palonych lisci, ktory nieodlacznie kojarzy mi sie z jesienia...jeszcze to nie byl czas smile
                                                  • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 22:27
                                                    Mam nadzieje ze to powietrze atlantyckie ze sloncem i do mnie dotrze.
                                                    Musze sie wybrac na dzialke i zastanawiam sie kiedy to zrobic jutro czy w niedziele. Chcialbym pare jesiennych zdjec przy okazji zrobic.

• m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 22:37
                                                    Zapach palonych lisci chodzi za mna od lat, zawsze bedzie mi sie kojarzyl z jesienia, zasnutymi mgla uliczkami w pewnej wroclawskiej dzielnicy willowej... tutaj liscie sie kompostuje, palenie jest zabronione - moze to i dobrze - ale ten zapach, przywoluje wspomnienia... smile
                                                    Na pewno to ciepelko dotrze, ale to juz nie bedzie "to" ciepelko...na "to" przyjdzie nam znowu troche poczekac... a tu juz czas znowu zakladac zimowe opony...ponoc juz dzwoniono z warsztatu i pytano o termin jaki mi odpowiada - ale w ciagu tych czterech dni roboczych jakie minely od mojego powrotu, jakos o tym nie pomyslalam... big_grin pomyslalam dzisiaj wieczorem kiedy warsztat juz byl zamkniety... tyle sie dzieje, zycie przecieka miedzy palcami - a tak zeby troche zwolnilo, mowy nie ma.
                                                  • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 22:58
                                                    Mnie natomiast kojarzy sie to z pieczonymi ziemniaka w ognisku smile
                                                    To ze jest zabronione to sluszna decyzja, nie wszyscy potrafia obchodzic sie z ogniem.
                                                    Co do opon to uwazam ze to jest przesada,. Zimowe tak ale tylko w gorskich rejonach, gdzie indziej wystarcza ogolnoroczne M+S. Ale co kraj to obyczaj smile
                                                    Z zyciem caly czas gramy w kulki. Zamiast korzystac z niego ile sie da i wrecz topic sie w swoim szczesciu. My bawimy sie w rozne gierki ze soba.
                                                    Dni ulatuja a my drepczemy w miejscu tak naprawde.
                                                    Pol biedy jesli w zyciu mielismy szczescie spotkac swoja polowke, jesli nie to tylko mozemy drwic z samych siebie. Jesli mamy oczywiscie do swojego zycia odpowiedni dystans wink
                                                  • sakral Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 23:08
                                                    mr.sajgon napisał:

Z zyciem caly czas gramy w kulki. Zamiast korzystac z niego ile sie da i wrecz
                                                    topic sie w swoim szczesciu.

-------------------------------------------------/m.zmiany i podkreślenia/-------------

pięknie napisane

PS.

co było dalej napisane
                                                    to już inna bajka
                                                  • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 23:17
                                                    sakral napisał:

> pięknie napisane
                                                    >
                                                    To chyba kwestia tego co sie przezylo i spojrzenia na to z perspektywy czasu. To na co kiedys nawet nie zwracalismy uwagi po latach okazuje sie bardzo wazne.
                                                    Uwazam ze w zyciu poza 1 zgrzytem, kiedy poklocilem sie z panem B. jestem farciarzem.
                                                    Mialem to szczescie ze spotkalem wielu wartosciowych ludzi na swojej drodze zycia.
                                                    I nie bylbym soba gdybym nie napomknal ze szczegolna role w nim odegraly kobiety.

• m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 23:11
                                                    Cale lata mialam zawsze opony caloroczne, ale dwa lata temu kupilam samochod, fabrycznie przyszedl na letnich...to co mam robic? w ubieglym roku wprowadzono tutaj obowiazek zimowych...nie wyrzuce nowych letnich...na razie wciaz nie moge sie do tego obowiazku przyzwyczaic - na tych allwetter nigdy nie mialam zadnych problemow...ale przynajmniej interes sie kreci, warsztaty maja co robic...przeciez te nowe samochody prawie sie nie zjawiaja w warsztatach, chyba tylko na przeglad.
                                                  • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 23:20
                                                    m.maska napisała:

> Cale lata mialam zawsze opony caloroczne, ale dwa lata temu kupilam samochod, f
                                                    > abrycznie przyszedl na letnich...to co mam robic? w ubieglym roku wprowadzono t
                                                    > utaj obowiazek zimowych...nie wyrzuce nowych letnich...na razie wciaz nie moge
                                                    > sie do tego obowiazku przyzwyczaic - na tych allwetter nigdy nie mialam zadnych
                                                    > problemow...ale przynajmniej interes sie kreci, warsztaty maja co robic...prze
                                                    > ciez te nowe samochody prawie sie nie zjawiaja w warsztatach, chyba tylko na pr
                                                    > zeglad.

Z czegos te warsztaty musza zyc smile
                                                    I tak sie to kreci.
                                                  • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 23:13
                                                    mr.sajgon napisał:

> My bawimy sie w rozne gierki ze soba.

Jesli tak jest - to swiadczy o braku zaufania... tylko to na dluzsza mete, meczace jest...
                                                  • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 23:23
                                                    m.maska napisała:

> mr.sajgon napisał:
                                                    >
                                                    > > My bawimy sie w rozne gierki ze soba.
                                                    >
                                                    > Jesli tak jest - to swiadczy o braku zaufania... tylko to na dluzsza mete, mecz
                                                    > ace jest...
                                                    >
                                                    Moze nie az tak. To raczej typowe przy nowych znajomosciach, kiedy kazda ze stron czeka na ruch tej drugiej. Nie znasz tego ... wypada nie wypada a co powie itd smile))
                                                  • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 23:25
                                                    Znam... tylko to jest teatr a na teatr traci sie bezcenny czas... smile zycie to nie teatr wink
                                                  • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 23:26
                                                    www.youtube.com/user/maska0207#p/u/19/Pmhxxp6mEc4
                                                  • sakral Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 23:35
                                                    m.maska napisała:

> Znam... tylko to jest teatr a na teatr traci sie bezcenny czas... smile zycie to
                                                    > nie teatr wink

---------------------------------------

ale Ty jesteś uparta z tym teatrem

a właśnie,że życie to teatr

a jaki ? np.

teatr jednego aktora
                                                    i jednego widza.

dwa w jednym
                                                    tzn.aktor i widz to ta sama persona.
                                                  • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 23:50
                                                    sakral napisał:

> ale Ty jesteś uparta z tym teatrem
                                                    >
                                                    > a właśnie,że życie to teatr
                                                    >
                                                    > a jaki ? np.
                                                    >
                                                    > teatr jednego aktora
                                                    > i jednego widza.
                                                    >
                                                    > dwa w jednym
                                                    > tzn.aktor i widz to ta sama persona.

No wiesz, dopoki to tylko monodram, to pal szesc, gorzej jak zmuszony jestes zeby byc widzem i uczestnikiem i jeszcze sie w to zaangazujesz, a potem sztuka robi klape...
                                                  • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 23:35
                                                    m.maska napisała:

> Znam... tylko to jest teatr a na teatr traci sie bezcenny czas... smile zycie to
                                                    > nie teatr wink
                                                    Dokladnie to mialem na mysli a ty pisals o przelatujacym zyciu przez palce smile
                                                  • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 22:19
                                                    Mister, a co sie stalo z ta animacja?....sajgon.strefa.pl/wybuch.swf
                                                  • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 23:01
                                                    m.maska napisała:

> Mister, a co sie stalo z ta animacja?....sajgon.strefa.pl/wybuch.swf

Jak wybuchlo to pewnie nic nie zostalo smile
                                                    Czasami cos pokazuje ale nie wszystkim, wiec pozniej kasuje link.

• m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 23:06
                                                    Szkooooooda.....bo to naprawde fajne bylo... smile
                                                  • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 23:24
                                                    m.maska napisała:

> Szkooooooda.....bo to naprawde fajne bylo... smile
                                                    Jeszcze bedziesz miala nie jedna okazje cos zobaczyc, obiecuje smile
                                                  • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 23:31
                                                    Tylko dlaczego to ma znikac? czasami chce sie do tego powrocic... smile
                                                  • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 23:32
                                                    Po powrocie z Paryza sprobuje na nowo zainstalowac tego magixa... smile juz wyinstalowalam wszystkie programy i pliki
                                                  • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 23:53
                                                    Pozwole sobie wspomniec ze widze zmieniajac sie gify na witrynie i podobaja mi sie smile
                                                    Jak pisala Al jestem osoba ktora mysli na dlugi dystans wiec wspomne ze jak zainstalujesz magixa to powinnas pomyslec o swiateczno-noworocznej szacie forum smile
                                                  • m.maska [...] 07.10.11, 23:59
                                                    Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
                                                  • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 23:50
                                                    m.maska napisała:

> Tylko dlaczego to ma znikac? czasami chce sie do tego powrocic... smile

Juz tak mam, dla mnie kazdy drobiazg jaki robie jest wypadkowa chwili w ktorej powstal.
                                                    To tak jak sluchasz jakiejs piosenki z ktora masz pewne skojarzenia. czasami dobre czasami zle ale zawsze cie to rusza. Ja to wrzucam do archiwum jak kwiatki do zielnika wink
                                                  • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 23:53
                                                    Ale nie znika tak zupelnie... gdzies to zachowujesz?...bo naprawde szkoda by bylo... smile
                                                  • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 08.10.11, 00:05
                                                    m.maska napisała:

> Ale nie znika tak zupelnie... gdzies to zachowujesz?...bo naprawde szkoda by by
                                                    > lo... smile
                                                    Dla mnie to jak kartki z pamietmika, tyle tylko ze ruchome smile
                                                    Zachowuje na specjanym dysku do ktorego tylko ja mam dostep, jest zaszyfrowany.
                                                  • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 08.10.11, 00:11
                                                    Nooooooo...ja to mam dwa zewnetrzne z taka masa badziewia, ze az boje sie ich zaczynac czyscic... sa zaszyfrowane przez usb wink rzadko je podlaczam smile
                                                  • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 08.10.11, 00:15
                                                    Ja ostatnio przegladam w poszukiwaniu ciekawych zdjec a mam tego nie powiem troszke smile
                                                  • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 08.10.11, 00:19
                                                    Wiem cos na ten temat...i mam ambicje zescanowac fotki, ktore sa w albumach, zeby je juz miec w formacie, na dvd....tylko czasu mi troszke brak i jakis taki dziwny chaos w tym widze wink
                                                  • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 08.10.11, 00:37
                                                    m.maska napisała:

> Wiem cos na ten temat...i mam ambicje zescanowac fotki, ktore sa w albumach, ze
                                                    > by je juz miec w formacie, na dvd....tylko czasu mi troszke brak i jakis taki d
                                                    > ziwny chaos w tym widze wink
                                                    Ze scanowaniem fotek to troche Ci sie zejdzie, ale to jest jedyny sposob aby je uratowac. smile))
                                                  • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 08.10.11, 00:40
                                                    I wlasnie dlatego, tak opornie mi to idzie.... smile
                            • sakral Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 19:50
                              wspomnienia z dzieciństwa ? chyba tak

przed wigilią
                              i ten zapach cytrusów

teraz tak już nie ma
                              • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 19:55
                                Tak, zapach choinki, cytrusow - zdobytych, odstanych...one wtedy mialy jeszcze zapach...
                              • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:18
                                sakral napisał:

> wspomnienia z dzieciństwa ? chyba tak
                                >
                                > przed wigilią
                                > i ten zapach cytrusów
                                >
                                > teraz tak już nie ma

Lubie zapachy zwlaszcza te owocowe, dla mnie jesli mam jakis owoc zjesc musi pachniec. Nie lubie trocin bez zapachu ktore teraz sa masowo produkowane.
                  • 1zorro-bis Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 17:42
                    eeeee...tam! A w Niemczech to nie? Cala polityka to gowno, przeciez. Ale bez tego gowna to jak?cool
                    m.maska napisała:

> Zorrku, bo tak prawde mowiac oni wszyscy sa tam umoczeni i skompromitowani... n
                    > owy garnitur jest potrzebny...
                • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 17:13
                  1zorro-bis napisał:

> czyli, jesli dobrze rozumiem nie zgadzasz sie na ZADNA partie w Polsce?cool

Dokladnie jest tak - nie zgadzam sie z zadna partia w Polsce smile
                  • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 17:31
                    Wiesz Mister, gdybym miala wybierac... co w moim przypadku wiazaloby sie z wycieczka do Kolonii, tak lekko 250km... mialabym potezny dylemat...niestety trzeba wybierac sposrod tych, ktorzy sa, mniejsze, wieksze, zlo - to nie gra roli i tak stolki zostana rozdane. Ja to bym chyba na Korwina Mikke glosowala... jesli nie moze byc normalnie, to niech przynajmniej bedzie wesolo... smile
                    • izydor88 Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 17:39
                      Latarnik wyborczy pokazuje mi 50%zgodność z Palikotem,a 45%z PO.U NL te proporcje są odwrotne,a u Dziecka zgodność z Palikotem wynosi 70%.
                      Ale Palikot jest jeden,nie znam jego ludzi.
                      Licealiści i studenci ponoć też na Palikota,czyli na Polskę laicką.
                      Waham się...
                      • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 18:06
                        izydor88 napisała:

> Latarnik wyborczy pokazuje mi 50%zgodność z Palikotem,a 45%z PO.U NL te proporc
                        > je są odwrotne,a u Dziecka zgodność z Palikotem wynosi 70%.
                        > Ale Palikot jest jeden,nie znam jego ludzi.
                        > Licealiści i studenci ponoć też na Palikota,czyli na Polskę laicką.
                        > Waham się...

O o o kolejna osoba dala sie nabrac smile
                        Czy komus kto wydawal ultrakatolickie pismo mozna zaufac jesli glosi swoj antyklerykalizm ?
                        Moim skromnym zdaniem nie. Nie wierze w cudowne nawrocenia grzesznikow wink)
                        • izydor88 Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 18:22
                          Nie dałam się nabrać,znam przeszłość Palikota,ale myślę,że gdyby część ludzi,w tym głównie młodych zagłosowała na niego,rządzący dostaliby sygnał,że nie muszą się tak cackać z Kościołem.
                          Palikot chce obalić mit,że Polak to katolik.W zasadzie nie wiem,czego on chce,ale może ci,którzy nie życzą sobie dyktatu Kościoła będą mogli się policzyć?
                          • 1zorro-bis Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 18:28
                            ludzie maja czasem politykow dosyc. Dlatego na przyklad w Berlinie do parlamentu berlinskiego weszla nowa partia.....Partia.....Piratow!!!big_grin
                            • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 19:42
                              1zorro-bis napisał:

> ludzie maja czasem politykow dosyc. Dlatego na przyklad w Berlinie do parlament
                              > u berlinskiego weszla nowa partia.....Partia.....Piratow!!!big_grin

yes, yes, yes wink)
                          • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 19:41
                            izydor88 napisała:

> Nie dałam się nabrać,znam przeszłość Palikota,ale myślę,że gdyby część ludzi,w
                            > tym głównie młodych zagłosowała na niego,rządzący dostaliby sygnał,że nie muszą
                            > się tak cackać z Kościołem.
                            > Palikot chce obalić mit,że Polak to katolik.W zasadzie nie wiem,czego on chce,a
                            > le może ci,którzy nie życzą sobie dyktatu Kościoła będą mogli się policzyć?
                            >
                            >
                            Wedlug mnie zdecydowanie mniejszym ryzykiem byloby oddanie glosu w takim przypadku na SLD.
                    • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 17:43
                      m.maska napisała:

> Wiesz Mister, gdybym miala wybierac... co w moim przypadku wiazaloby sie z wyci
                      > eczka do Kolonii, tak lekko 250km... mialabym potezny dylemat...niestety trzeba
                      > wybierac sposrod tych, ktorzy sa, mniejsze, wieksze, zlo - to nie gra roli i t
                      > ak stolki zostana rozdane. Ja to bym chyba na Korwina Mikke glosowala... jesli
                      > nie moze byc normalnie, to niech przynajmniej bedzie wesolo... smile

Gdybym mial to zrobic to tez bym chcial na wesolo czyli K.M rulez.
                  • 1zorro-bis Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 17:43
                    o ....kurcze! To Bismack mial racje. Polakami rzadzic sie nie da.....big_grinbig_grinbig_grin
                    mr.sajgon napisał:

> 1zorro-bis napisał:
                    >
                    > > czyli, jesli dobrze rozumiem nie zgadzasz sie na ZADNA partie w Polsce?:c
                    > ool:
                    >
                    > Dokladnie jest tak - nie zgadzam sie z zadna partia w Polsce smile
                    • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 18:03
                      1zorro-bis napisał:

> o ....kurcze! To Bismack mial racje. Polakami rzadzic sie nie da.....big_grinbig_grinbig_grin

Katarzyna II tez to mowila, wiec cos w tym musi byc wink)
                      Wtracanie sie sasiadow w wybory, nie jest mowiac oglednie dobrym pomyslem.
                      • 1zorro-bis Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 18:25
                        no, to tylko trzeba nastepnemu premierowi w Polsce wspolczuc....big_grin
                        Bo Polakami rzadzic - jak sami widzicie - sie nie da....big_grinbig_grinbig_grin
                        • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 19:44
                          1zorro-bis napisał:

> no, to tylko trzeba nastepnemu premierowi w Polsce wspolczuc....big_grin
                          > Bo Polakami rzadzic - jak sami widzicie - sie nie da....big_grinbig_grinbig_grin

Mam tylko jedno marzenie zeby panstwo o mnie zapomnialo. Ja sobie sam dam rade.
                          • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 19:47
                            I O TO CHODZI, O TO CHODZI - niech kazdy robi to co do niego nalezy...politycy tez...a tu spoleczenstwo zajmuje sie polityka a politycy robia teatr chociaz najczesciej wychodzi im kabaret....
                            • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:22
                              m.maska napisała:

> I O TO CHODZI, O TO CHODZI - niech kazdy robi to co do niego nalezy...politycy
                              > tez...a tu spoleczenstwo zajmuje sie polityka a politycy robia teatr chociaz na
                              > jczesciej wychodzi im kabaret....

Jedyne wyjscie zeby spoleczenstwo sie nie interesowalo polityka to podniesienie stopy zyciowej tegoz spoleczenstwa. Natomiast jesli politycy swoja nieudolnosc chca naprawiac podnoszac fiskalizm panstwa to ludzie mowia, nu nu nu nie znami te numery ...itd wink)))
                      • zuza_anna Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 18:28
                        Jeszcze nie opuściłam żadnych wyborów, i tym razem też idę, oczywiście zagłosuję na SLD,
                        jak zwykle zresztą. Moim skromnym zdaniem, każdy powinien iść na wybory, jeśli nie ma na
                        kogo głosować, to powinien zagłosować na mniejsze zło, żeby nie dopuścić, Kaczyńskiego do władzy.
                        Czy Polacy zasługują na....?...taki rząd ?
                        • 1zorro-bis Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 18:34
                          ZUZA....popieram ciebie w 200 %! Wybory powinne byc ....OBOWIAZKOWE!
                          Obywatel powinien miec prawa ale tez obowiazki!cool
                          • zuza_anna Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 18:40
                            1zorro-bis napisał:

> ZUZA....popieram ciebie w 200 %! Wybory powinne byc ....OBOWIAZKOWE!
                            > Obywatel powinien miec prawa ale tez obowiazki! cool

Kiedyś były, i powinni przywrócić obowiązek głosowania!
                            Potrafiłam, przyjechać z wesela do siebie, żeby iść na wybory, a potem...zadowolona z siebie,
                            udałam się na poprawiny smile
                            • sakral Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 18:53
                              trudno powiedzieć co tym wszystki Panbóg myśli

ale jak znam stosunki panujące w trójce świętej
                              to opcja narodowo-smoleńska Kaczyńskiego stanowczo odpada.

PS.

zauważyliście,że politycy już nie nadużywają
                              słowa opcja

• 1zorro-bis Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 19:12
                                dokladnie TAK!!!big_grinbig_grinbig_grin

sakral napisał:

> trudno powiedzieć co tym wszystki Panbóg myśli
                                >
                                > ale jak znam stosunki panujące w trójce świętej
                                > to opcja narodowo-smoleńska Kaczyńskiego stanowczo odpada.
                                >
                                >
                                > PS.
                                >
                                > zauważyliście,że politycy już nie nadużywają
                                > słowa opcja
                                >
                          • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 18:47
                            i wybierac miedzy dżumą i cholerą....
                            • zuza_anna Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 18:52
                              zawsze jakiś wybór jest!...
                              • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 19:00
                                no jest.........big_grinbig_grinbig_grin....ale jaki........
                                • zuza_anna Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 19:11
                                  Mój syn pyta mnie, na kogo ma głosować, a ja mu na to...jak to na kogo, na partię Malanowskiego big_grin
                                  • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 19:17
                                    Jak to dobrze, ze ja nie musze sie zastanawiac...jaki to jest luksus....
                            • 1zorro-bis Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 19:12
                              ...ale przesadzasz....cool
                              m.maska napisała:

> i wybierac miedzy dżumą i cholerą....
                              • zuza_anna Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 19:16
                                A Ty wiesz Zorrku, kogo, kiedyś Maseczkapopierała? wink big_grin
                                • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 19:19
                                  hihi.....a czy ja zaprzeczam?... za to teraz nie popieram nikogo... big_grin
                                  • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 19:20
                                    a wiesz Zuza dlaczego?... bo to cale PO od poczatku mi nie lezalo....
                                    • zuza_anna Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 19:22
                                      A mi POPiS, nigdy nie leżał big_grin
                                    • izydor88 Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 19:42
                                      Dlaczego PO Ci nie leżało i kogo popierałaś?
                                      • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 19:44
                                        ha...w 2007 na tvn-ie bilam sie za PiS.... big_grinbig_grinbig_grin
                                        • zuza_anna Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 19:46
                                          właśnie PiS big_grinbig_grinbig_grin
                                        • izydor88 Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 19:53
                                          Naprawdę,czy dla jaj?
                                          • sakral Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:09
                                            na Panaboga

Masko

nie rozwijaj tematu z PiS

nie idźcie tą drogą, tą drogą

a Klara zapomni
                                            okres błędów i wypaczeń
                                            • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:16
                                              a co? big_grin wesolo bylo... gralam w jednej druzynie z Klisza, no i niestety z Czarkiem a on "zdrady" nie wybacza.... big_grin
                                              Pojechalam nawet na wybory do Kolonii, ale wlasciwie glownie po to, zeby w drodze powrotnej zajechac do palacu Brühl kolo Bonn... smile
                                              • sakral Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:22
                                                masz już rozgrzeszenie

i teraz w budkę od spowiedzi

puk,puk

możesz przyjąć ciało i krew
                                                /resztę już znasz/ pod postacią.....

Amen
                                                • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:29
                                                  Sakral...a gdzie ten szalik, co to go ksiadz wyklada z tej budki?
                                          • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:13
                                            troche tak, troche tak - gooooooownie przeciw PO... na temat PO zdania nie zmienilam, chyba, ze na gorsze, a PiS okazal sie tym kim sie okazal... dlatego nie widze alternatywy... SLD jako spadkobierczyni PZPR-u odpada z zalozenia, no i ci wiodacy przywodcy... Miller, Oleksy, Kwasniewski i najpiekniejszy Kalisz...
                                            Ale szczerze mowiac, ktokolwiek by nie wygral, nie ma wiekszych szans na arenie politycznej w Polsce... opozycja, obojetnie jaka zachowuje sie tak, jakby jej najbardziej zalezalo na calkowitej destabilizacji........
                                            • sakral Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:18
                                              nie czas i miejsce na rozwijanie tego wątku
                                              ale niektórym politykom /wszystkich opcji/
                                              zależy na zbudowaniu

Katolickiego Państwa Narodu Polskiego

• izydor88 Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:27
                                                I dlatego mam nadzieję,że młodzi pokażą im inne oblicze Polski.
                                                P.S.Dla Maski - Kalisz mi się podoba...
                                                • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:31
                                                  ze niby co z urody?.... oni wszyscy maja Narod gdzies...
                                                  • izydor88 Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:40
                                                    Ja nie jestem żaden Naród,ja z Wielkopolski jestem.
                                                  • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:44
                                                    aha... smile a to co innego...to przepraszam... wink
                                                  • sakral Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:45
                                                    a ja jestem dziwak

i
                                                    społeczeństwo

a dopiero później

naród
                                                  • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 23:17
                                                    izydor88 napisała:

> Ja nie jestem żaden Naród,ja z Wielkopolski jestem.

Jasne, ze nie jestes, jestes JEDNOSTKA WIELKOPOLSKA... big_grin
                                            • zuza_anna Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:20
                                              > Kwasniewski i najpiekniejszy Kalisz...

Kwaśniewski był najlepszym Prezydentem.
                                              Najpiękniejszy Kalisz?, a co ma do tego tusza i uroda? Kalisz jest bardzo mądrym politykiem i do tego, bardzo dowcipnym.
                                              • zuza_anna Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:33
                                                Michnik: Polska rąbnęła się w nogę i ma siniaka. Ten siniak nazywa się PiS.
                                                • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:39
                                                  zuza_anna napisała:

> Michnik: Polska rąbnęła się w nogę i ma siniaka. Te
                                                  > n siniak nazywa się PiS.

>

Stawką jest to, czy na najbliższe cztery lata potrafimy wybrać sobie taką większość parlamentarną, która stworzy rząd stabilny, odpowiedzialny, kompetentny, przewidywalny. Oczywiście nie w 100 proc., bo w 100 proc. wszystko jest idealne tylko w raju, a nie jesteśmy aniołami przecież. Żaden rząd nie był i nie będzie idealny.

to juz byloby niezle, gdyby to bylo 50% - na co szanse sa zadne....
                                              • m.maska [...] 07.10.11, 20:34
                                                Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
                                              • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:37
                                                Zuza...to ja Ci cos opowiem... w Posce do 1989 roku odbywaly sie takie wybory jak w raju... Pan Bog stworzyl Ewe i rozkazal Adamowi: wybierz sobie kobiete...to tak z tym najlepszym Kwasniewskim.
                                                Kwasniewski rzeczywiscie byl najlepszy... co nie znaczy, ze dobry... big_grinbig_grinbig_grin....nie wiem tylko czy gdybym np. wsrod analfabetow okazala sie najlepsza w czytaniu, to bylby to powod do dumy....
                                                • zuza_anna Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 20:45
                                                  Ty wiesz swoje, a wiem swoje, o! big_grin
                                                  Dobrej nocy. Dobranoc smile
                                                  • mr.sajgon Re: Na co w niedziele glosujecie? 07.10.11, 21:04
                                                    zuza_anna napisała:

> Dobrej nocy. Dobranoc smile
                                                    >
                                                    Dobranoc Zuziu smile))
                                        • 1zorro-bis Re: Na co w niedziele glosujecie? 08.10.11, 07:43
                                          ??????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                          No....chyba sie nad tym spotkaniem w Paryzewie powaznie zastanowie.....big_grinbig_grinbig_grin
                                          m.maska napisała:

> ha...w 2007 na tvn-ie bilam sie za PiS.... big_grinbig_grinbig_grin
                                          • sakral Re: Na co w niedziele glosujecie? 08.10.11, 08:31
                                            1zorro-bis napisał:

> ??????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                            > No....chyba sie nad tym spotkaniem w Paryzewie powaznie zastanowie.....big_grinbig_grinbig_grin

> m.maska napisała:
                                            >
                                            > > ha...w 2007 na tvn-ie bilam sie za PiS.... big_grinbig_grinbig_grin
                                            >
                                            ......................................................................................../m.podkreślenia/------------

Zorrku

możesz jechać z kol.Maską do Paryża

Maska w dniu wczorajszym dostała rozgrzeszenie za te grzeszne myśli i czyny

i jak to z Panembogiem

i odpuść nam nasze winy,jako i my odpuszczamy

Grzesznica Maska już nie będzie wchodzić na złą drogę

• izydor88 Re: Na co w niedziele glosujecie? 08.10.11, 11:13
                                              Jechać z Kol.Maską do Paryżewa możesz,ale miej na Nią oko i ucho.Może trzeba nad Nią trochę "popracować"?Bo "zło" tak łatwo się szerzy.
                                              Chyba mi z rana odpala,sięgam więc po trzecią kawę.
                                              • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 08.10.11, 11:27
                                                Juz nic nie kombinujcie... to bylo 4 lata temu....Zorrku - przeciez nie bedziemy rozmawiac o polityce na sesji wyjazdowej.... smile mamy lepsze tematy...wink Paryz moze tej jesieni byc ladny smile..jutro jeszcze bez slonca i to nam akurat niepotrzebne wieczorem na Montmartre, ale kolejne dni i sloneczne i cieple jak na te pore roku - 18-21° - optymalnie smile nawet pogoda Nam sprzyja...
                                                Ja sie juz na polityke nie nabiore....
                                                • 1zorro-bis Re: Na co w niedziele glosujecie? 08.10.11, 12:21
                                                  koniecznie musze siasc w jakiejs knajpie na jakims kszesle na ktorym ktos wazny i znany siedzial.....big_grinbig_grinbig_grin
                                                  Moze mi przez to "oleju w glowie" przybedzie?big_grinbig_grinbig_grin
                                                  m.maska napisała:

> Juz nic nie kombinujcie... to bylo 4 lata temu....Zorrku - przeciez nie bedziem
                                                  > y rozmawiac o polityce na sesji wyjazdowej.... smile mamy lepsze tematy...wink Par
                                                  > yz moze tej jesieni byc ladny smile..jutro jeszcze bez slonca i to nam akurat nie
                                                  > potrzebne wieczorem na Montmartre, ale kolejne dni i sloneczne i cieple jak na
                                                  > te pore roku - 18-21° - optymalnie smile nawet pogoda Nam sprzyja...
                                                  > Ja sie juz na polityke nie nabiore....
                                                  • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 08.10.11, 12:54
                                                    Koniecznie na takim na jakim kafelkarze siadywali.... smile
                                                  • al-szamanka Re: Na co w niedziele glosujecie? 08.10.11, 13:38
                                                    Ja muszę koniecznie usiąść na krześle, na którym siadywał albo Patrick Bocuse (wtedy na pewno nie będę się lenić do gotowania), albo Audrey Hepburn (natychmiast przybędzie mi urody i ściemnieją włosy - zawsze chciałam być brunetką)
                                              • al-szamanka Re: Na co w niedziele glosujecie? 08.10.11, 11:29
                                                Na Maseczke największe oko to ja mieć będę big_grin Puszczę ją w taki galop po Paryżu, że grzeszne myśli nawet nie powstaną jej w głowie, tylko jęczeć będzie nad bolącymi stopami.
                                                Ona dobrze wie na co mnie stać, gdy włączę któryś z moich szybszych biegów ;-(
                                              • m.maska Re: Na co w niedziele glosujecie? 08.10.11, 11:32
                                                Noooooooo Klara... trzecia kawa juz? a ja dopiero zaczynam pierwsza... za wczesnie wstajesz smile
                                                • izydor88 Re: Na co w niedziele glosujecie? 08.10.11, 11:41
                                                  To przez koty.Okazało się,że białe maleństwo jest głuche,jak większość białych dachowców.I może dlatego reszta kotów bardzo szybko ją zaakceptowała.Nie mówiąc o NL....
                                                  • al-szamanka Re: Na co w niedziele glosujecie? 08.10.11, 12:07
                                                    Biedactwo bialutkie...przynajmniej los był dla niej życzliwy, bo do Was trafiła kiss
                                                  • al-szamanka Re: Na co w niedziele glosujecie? 08.10.11, 12:17
                                                    A jeżeli już się tak licytujecie, to powiem Wam, że mi od samego urodzenia odpala. Mama musiała mnie przywiązywać do łóżeczka bandażami, bo tak fikałam, że były uzasadnione obawy iż z niego wypadnę. Poza tym tarłam prześcieradełko piętkami tak mocno, że aż krwawiły - pomocne okazały się podłużne poduszeczki umocowywane naokoło kostek nóg.
                                                    Teraz znacznie się uspokoiłam, ale nadal chyba szybciej chodzę niż biegam big_grinbig_grinbig_grin
                                              • sakral Re: Na co w niedziele glosujecie? 08.10.11, 11:42
                                                mnie już dawno odpaliło

a Tobie dopiero dzisiaj rano odpaliło
                                                sama widzisz, jaka Ty zdrowa jesteś
                                                • izydor88 Re: Na co w niedziele glosujecie? 08.10.11, 11:54
                                                  Mnie odpala od czasu do czasu,ale stosunkowo częstosmile
                                                  Zdrowie psychiczne jest pojęciem względnym...
                                • 1zorro-bis Re: Na co w niedziele glosujecie? 08.10.11, 07:40
                                  SAMOOBRONE ::confused??big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin

zuza_anna napisała:

> A Ty wiesz Zorrku, kogo, kiedyś Maseczkapopierała? wink big_grin
                                  >
                                  • zuza_anna Re: Na co w niedziele glosujecie? 08.10.11, 08:27
                                    1zorro-bis napisał:

> SAMOOBRONE ::confused??big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                                    >
                                    > zuza_anna napisała:
                                    >
                                    > > A Ty wiesz Zorrku, kogo, kiedyś Maseczkapopierała? wink big_grin

Nieee! Na bliźniaków big_grin

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka