Dodaj do ulubionych

A ja w podróży...

26.03.22, 19:33
Postanowiłam sobie, że w drodze do i z Polski będę sobie robić przerwę na zwiedzanie i nocleg - tym sposobem coś obejrzę i będę miała mniejszy stress nie jadąc cięgiem 900km - tym razem padło na...
Poprzednio, kiedy pokazałam fotkę z Drezna, A74 po samych wieżyczkach zgadła - gdzie byłam Tym razem zagadka będzie na pewno dużo trudniejsza - wprawdzie miasto jest na liście Światowego Dziedzictwa i nawet ścisłe kaczy się z jednym z naszych wczesnych królów a właściwe z pierwszym królem Polski ale to nie jest już wcale aż tak oczywiste
Oto widok z mojego hotelowego okna - wieczorny widok na Marktplatz - czyli po prostu Rynek.

https://abload.de/img/dsc_0229apjws.jpg
Obserwuj wątek
    • al-szamanka Re: A ja w podróży... 26.03.22, 19:40
      Nie zgaduję, bo mi już przecież powiedziałaś smile
      A widok jak z bajeczki.
    • a74-7 Re: A ja w podróży... 26.03.22, 21:20
      Miasteczko o "trudnej " wink nazwie na Q smile , Z polskimi kroliczkami juz u mnie gorzej wink
      Sliczny ,magiczny ryneczek .
      • m.maska Re: A ja w podróży... 26.03.22, 22:51
        a74-7 napisał:

> Miasteczko o "trudnej " wink nazwie na Q smile , Z polskimi kroliczkami juz u mnie
        > gorzej wink
        > Sliczny ,magiczny ryneczek .

No nie może być... wiedziałaś? czy podpowiedziałam? zgadza się: Quedlinburg https://fs2.directupload.net/images/user/150728/fso5ic6r.png
        • a74-7 Re: A ja w podróży... 27.03.22, 09:57
          Nigdy nie wątp we mnie ;-D
          • m.maska Re: A ja w podróży... 28.03.22, 11:25
            a74-7 napisał:

> Nigdy nie wątp we mnie ;-D

big_grin
            • rena-ta49 Re: A ja w podróży... 30.03.22, 19:42
              Jak będziesz wracać ,to kup kilka butli z gazem,odsprzedasz Niemcom z korzyściąsmilesmile
              www.theguardian.com/business/2022/mar/30/germany-close-to-gas-rationing-as-it-activates-emergency-fuel-plan?utm_term=Autofeed&CMP=twt_gu&utm_medium&utm_source=Twitter#Echobox=1648639786
              • al-szamanka Re: A ja w podróży... 30.03.22, 21:46
                rena-ta49 napisała:

> Jak będziesz wracać ,to kup kilka butli z gazem,odsprzedasz Niemcom z korzyścią
                > smilesmile
                > www.theguardian.com/business/2022/mar/30/germany-close-to-gas-rationing-as-it-activates-emergency-fuel-plan?utm_term=Autofeed&CMP=twt_gu&utm_medium&utm_source=Twitter#Echobox=1648639786

big_grin big_grin big_grin
    • rena-ta49 Re: A ja w podróży... 27.03.22, 09:51
      Piękny zabytkowy rynek.
      • m.maska Re: A ja w podróży... 27.03.22, 09:53
        rena-ta49 napisała:

> Piękny zabytkowy rynek.

Ach, nie tylko rynek, cale miasto.
    • m.maska Re: A ja w podróży... 28.03.22, 11:29
      Wczoraj dojechalam do celu. do Wroclawia
      W sobote zatankowalam samochod w Quedlinburgu - 46 litrow za 101€ 2,179€ za litr super
      Wczoraj zatankowalam we Wroclawiu - 44 litry za 300zl, 6,64zl za litr
      Holandia zapowiedziala obnizke akcyzy od 1 kwietnia, Polska ich wyprzedzila, wprowadzila obnizke od 1 lutego - Niemcy sie takiego gestu nie doczekaja.
      • al-szamanka Re: A ja w podróży... 30.03.22, 21:47
        m.maska napisała:

> Wczoraj dojechalam do celu. do Wroclawia
        > W sobote zatankowalam samochod w Quedlinburgu - 46 litrow za 101€ 2,179€ za lit
        > r super

> Wczoraj zatankowalam we Wroclawiu - 44 litry za 300zl, 6,64zl za litr
        > Holandia zapowiedziala obnizke akcyzy od 1 kwietnia, Polska ich wyprzedzila, wp
        > rowadzila obnizke od 1 lutego - Niemcy sie takiego gestu nie doczekaja.
        >

Oooo, to u mnie taniej, super 2,11
    • m.maska Re: A ja w podróży... 23.04.22, 19:00
      A ja znów w podróży... dzisiaj nocuje w uroczym miejscu w hotelu am Schlosspark - czyli przy pałacowym parku, obejrzałam stare miasto, ale to jutro dopiero spędzę na zwiedzaniu: zespół pałacowy Friedenstein – największa wczesnobarokowa rezydencja magnacka w Niemczech z najstarszym na kontynencie europejskim parkiem w stylu angielskim, barokowym pałacem Friedrichsthal, pałacem zimowym (Winterpalais), muzeum książęcym (Herzogliches Museum) i zabytkową oranżerią. (z wiki)
      Pozdrawiam z Gotha....

https://abload.de/img/dsc_0349b6jrn.jpg
      • al-szamanka Re: A ja w podróży... 23.04.22, 19:35
        m.maska napisała:

> A ja znów w podróży... dzisiaj nocuje w uroczym miejscu w hotelu am Schlosspark
        > - czyli przy pałacowym parku, obejrzałam stare miasto, ale to jutro dopiero s
        > pędzę na zwiedzaniu: zespół pałacowy Friedenstein – największa wczesnobarokowa
        > rezydencja magnacka w Niemczech z najstarszym na kontynencie europejskim parkie
        > m w stylu angielskim, barokowym pałacem Friedrichsthal, pałacem zimowym (Winter
        > palais), muzeum książęcym (Herzogliches Museum) i zabytkową oranżerią. (z wiki)
        > Pozdrawiam z Gotha....
        >
        > https://abload.de/img/dsc_0349b6jrn.jpg
        >

No to masz sporo do obejrzenia... no ale dla nas takie pakiety zwiedzania, to nie nowosc smile
        • m.maska Re: A ja w podróży... 24.04.22, 20:40
          No to mialam pelen program, od rana 5 godzin zwiedzania a potem jeszcze ca. 400km do domu.
          Bardzo interesujacy kompleks "Barockes Universum Gotha"...
          Nastepnym razem zahacze byc moze o Weimar, Wartburg, Göttingen, Marburg - wybor na trasie jest ogromny. Zarowno Turyngia jak i Saksonia to miejsca, ktore kiedys tylko mijalam w drodze do/z Polski - pandemia sprawila, ze trzeba korzystac dopoki mozna.
    • a74-7 Re: A ja w podróży... 25.04.22, 16:45
      I znowu pieknie w kadrzesmile
      Tylko zebys z opowiescia wyrobila sie przed Swietami ,plisswinksmilesmile
      Bardzo jestem ciekawa tych niemieckich miast, toz to cala skarbnica historii.
      • m.maska Re: A ja w podróży... 25.04.22, 20:33
        a74-7 napisał:

> I znowu pieknie w kadrzesmile
        > Tylko zebys z opowiescia wyrobila sie przed Swietami ,plisswinksmilesmile
        > Bardzo jestem ciekawa tych niemieckich miast, toz to cala skarbnica historii.

O tym zapomnij, Wlochy i Drezno mi zalegaja a tu juz wielkimi krokami zbliza sie kolejna podroz - tym razem zahaczymy o trzy panstwa. Wlasciwie to tylko dwa tygodnie a plany rozsypane jeszcze.
        • a74-7 Re: A ja w podróży... 25.04.22, 20:44
          No tak, znowu trzeba bedzie czekac forever ..... a ja lubie juz, teraz ;szast prast i pozamiatane ;-D
          ;D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka