m.maska 04.05.23, 14:57 Pomidor pomidorowi nie równy... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
al-szamanka Re: Zabawmy sie w pomidora ;) 04.05.23, 15:02 Oprocz tych zielonych pozarlabym wszystkie - uwielbiam pomidory i to pod kazda postacia! Odpowiedz Link
a74-7 Re: Zabawmy sie w pomidora ;) 04.05.23, 15:51 Tak jak wiekszosc gatunkow ,wystepuja w roznym ksztalcie i rozmiarze , nie wspomne smaku ...... Piekna paleta Odpowiedz Link
m.maska Re: Zabawmy sie w pomidora ;) 04.05.23, 21:09 Gdyby nie te zielone ogonki, mozna by pomyslec, ze to paleta kamieni szlachetnych i polszlachetnych. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Zabawmy sie w pomidora ;) 05.05.23, 07:10 Fajna paleta barw i kształtów.Pomidory uwielbiam w lecie kiedy dojrzewają na słońcu. Pomidorówka ze świeżych pomidorów ,to jest to co uwielbiam najbardziej Odpowiedz Link
a74-7 Re: Zabawmy sie w pomidora ;) 05.05.23, 22:17 Pomidorowke ze swiezych tez zmajstrowalam , faktycznie gama smakowa z wyzszej polki .Ale to dopiero pod koniec sezonu Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Zabawmy sie w pomidora ;) 06.05.23, 19:38 Kiedys bardzo lubilam pomidorowa, ale dawno mi sie odsmakowala, moze dlatego, ze w ogole rzadko jem gotowane Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Zabawmy sie w pomidora ;) 27.07.23, 08:04 a74-7 napisał: > Pomidorowke ze swiezych tez zmajstrowalam , faktycznie gama smakowa z wyzszej > polki .Ale to dopiero pod koniec sezonu Robię pomidory do słoikow,w zimie otwieram słoik,miksuje pomidory i mam pomidorówkę ze swieżych. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Zabawmy sie w pomidora ;) 27.07.23, 19:57 Ja mam slynne passaty, czy inne wloskie ... Rownie smaczne , nie ustepujace tej "mojej " gamie smakowej ...Ale ,co wlasne , to wlasne jak Wlosi twierdza Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Czas na kartofla... 26.07.23, 21:06 Jakos nie jestem przekonana smakowo do tych innych ziemniakow - fioletowe, zolte, czerwone... ale nie ma to jak te zwykle, najzwyklejsze, a do tego prosto z pola. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Czas na kartofla... 26.07.23, 22:05 za Al powiem , tez nie jestem fankawszystkich rodzajow ziemniakow jakie hoduje sie . Lokalne , czy slodkie sprowadzone z innych krajow wystarcza , w sumie nie jem duzo tego. Odpowiedz Link
m.maska Re: Czas na kartofla... 26.07.23, 23:35 a74-7 napisał: > za Al powiem , tez nie jestem fankawszystkich rodzajow ziemniakow jakie hodu > je sie . > Lokalne , czy slodkie sprowadzone z innych krajow wystarcza , w sumie nie jem > duzo tego. > W ciagu calego roku nie wiem czy zjadamy w domu wiecej niz 2-4kg ziemniakow, ale... wracajac z Polski przywiozlam 2,5kg ziemniaczkow, mlodych, polskich, drobiazg to byl taki, ze niektore byly wielkosci orzechow laskowych. Kiedy je kupowalam padlo pytanie: tych mniejszych czy tych wiekszych, ja chcialam te male, no wiecie, takie do skrobania, a potem do gotowania i serwowania z koperkiem, polane maslem i buleczka a do tego niestety nie zsiadle mleko bo niby skad? kefirek ze smietana - niestety juz sie skonczyly Odpowiedz Link
m.maska Rzecz o bobie... 26.07.23, 23:45 Teraz bedzie o bobie... w Niemczech bobu sie nie uswiadczy, co najwyzej suszony w tureckich sklepach. Oprocz ziemniakow, co przywiozlam z Polski? oczywiscie bob, no ale 2 woreczki z czego jeden dalam bratu szybko zniknal. Poszlam na poszukiwania w necie... i oto znalazlam sklep internetowy, ktory o dziwo wysyla swiezy bob i to jak? ano zamowilam 2kg bobu - jak juz to juz, podzielimy sie w rodzinie. Dzisiaj odebralam przesylke. Sprytnie sobie to wymyslili - przesylka nadana byla w poniedzialek i wazyla 3,9kg. Jak moze 2kg bobu w przesylce wazyc niemal dwa razy tyle? Ano swiezutki bob przyszedl w pudle styropianowym, szczelnie zamknietym a do tego w srodku byly woreczki z lodem i o dziwo, po dwudniowej podrozy jeszcze wiekszosc z nich miala duze grudy lodu. Bob ugotowany, czesciowo skonsumowany i juz sie zastanawiam czy nie zamowic po raz drugi i tym razem wiekszej partii. Jak dlugo mozna w Polsce kupowac swiezy bob? ja bym chciala wiedziec jak dlugo bedzie mozna jeszcze dokonywac takich zakupow tutaj, bo przeciez to sezonowo tylko. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Rzecz o bobie... 27.07.23, 08:08 Bob i brukselka to warzywa ktorych nie lubię.W polskich sklepach nie sprzedają bobu? Odpowiedz Link
m.maska Re: Rzecz o bobie... 27.07.23, 11:45 rena-ta49 napisała: > Bob i brukselka to warzywa ktorych nie lubię.W polskich sklepach nie sprzedają > bobu? Ja akurat brukselki to niekoniecznie, ale bób owszem i to bardzo. W polskich sklepach, byc moze gdzies we Frankfurcie, ale towar jest bardzo chodliwy, jak mi powiedzieli kiedy wysylalam paczke i raczej to tutaj rarytas. Wczoraj przesylka przyszla a dzisiaj juz sie zastanawiamy, czy w przyszlym tygodniu nie zamowimy podwojnej porcji . Tanio nie jest, bo 1kg bobu to 9€ a 1/2kg fasolki szparagowej zoltej 7€, peczek botwiny 2,89€ i 1kg pomidorow malinowych 5€ - ale przesylka chlodzona, wiec jak najbardziej jestem na tak. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Rzecz o bobie... 27.07.23, 17:41 u mnie bob, fasolka szparagowa( zolta) i slonecznik to rarytas sezonowy ,tez drogi,ale przy kilkunastu sklepach polskich - dostepny. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Rzecz o bobie... 28.07.23, 06:39 Cena bobu mnie nie interesuje,ale żółta fasolka u nas też jest droga.Czasem w promocji można kupić trochę taniej ,czyli po 12-13 zł,wiec się nią zajadam. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Rzecz o bobie... 28.07.23, 21:42 rena-ta49 napisała: > Cena bobu mnie nie interesuje,ale żółta fasolka u nas też jest droga.Czasem w p > romocji można kupić trochę taniej ,czyli po 12-13 zł,wiec się nią zajadam. Ja sie teraz nastawilam na morele, pelno ich, drogie, ale sezon krotki, wiec trzeba korzystac. Odpowiedz Link
m.maska Re: Rzecz o bobie... 29.07.23, 01:20 Takich moreli jakich najadlam sie w Polsce to ja tutaj nie znajde... kompletnie bez smaku i malo soczyste. Nawet dzisiaj kupilam, ladnie wygladaly, ale niestety, smakowo nijak sie maja do naszych polskich. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Rzecz o bobie... 30.07.23, 20:57 m.maska napisała: > Takich moreli jakich najadlam sie w Polsce to ja tutaj nie znajde... kompletnie > bez smaku i malo soczyste. Nawet dzisiaj kupilam, ladnie wygladaly, ale nieste > ty, smakowo nijak sie maja do naszych polskich. > W Polsce w ogole wszystkie owoce lepiej smakuja. Zachwycona jestem renklodami, tym bardziej, ze tutaj tego nie uswiadczysz. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Rzecz o bobie... 30.07.23, 07:24 To tak jak z truskawkami,nasze soczyste,słodkie ,a te zagraniczne często suche ,bez smaku,bo zbyt wcześnie zbierane ,opryskane ,przygotowane do długiego transportu? Morele z naszych sadów są mieciutkie ,soczyste,słodkie. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Rzecz o bobie... 27.07.23, 21:51 rena-ta49 napisała: > Bob i brukselka to warzywa ktorych nie lubię.W polskich sklepach nie sprzedają > bobu? A ja lubie i jedno i drugie, moge jesc codziennie. Odpowiedz Link
m.maska Re: Zabawmy sie w pomidora ;) 02.09.23, 21:19 1504 sortow pomidorow, Bruksela. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Zabawmy sie w pomidora ;) 02.09.23, 21:22 m.maska napisała: > 1504 sortow pomidorow, Bruksela. > > > Wow... wstega sie pomidorzy Odpowiedz Link
a74-7 Re: Zabawmy sie w pomidora ;) 02.09.23, 21:36 kolory jesieni....heh... trzeba zadac pytanie: pomidorki genetyczne czy naturalne ? Odpowiedz Link