Dodaj do ulubionych

Zabawmy sie w pomidora ;)

04.05.23, 14:57
Pomidor pomidorowi nie równy...

https://abload.de/img/343979589_23133722617w8iua.jpg
Obserwuj wątek
    • al-szamanka Re: Zabawmy sie w pomidora ;) 04.05.23, 15:02
      Oprocz tych zielonych pozarlabym wszystkie - uwielbiam pomidory i to pod kazda postacia!
    • a74-7 Re: Zabawmy sie w pomidora ;) 04.05.23, 15:51
      Tak jak wiekszosc gatunkow ,wystepuja w roznym ksztalcie i rozmiarze , nie wspomne smaku ...wink...smile
      Piekna paleta smile
      • m.maska Re: Zabawmy sie w pomidora ;) 04.05.23, 21:09
        Gdyby nie te zielone ogonki, mozna by pomyslec, ze to paleta kamieni szlachetnych i polszlachetnych.
    • rena-ta49 Re: Zabawmy sie w pomidora ;) 05.05.23, 07:10
      Fajna paleta barw i kształtów.Pomidory uwielbiam w lecie kiedy dojrzewają na słońcu.
      Pomidorówka ze świeżych pomidorów ,to jest to co uwielbiam najbardziejsmile
      • a74-7 Re: Zabawmy sie w pomidora ;) 05.05.23, 22:17
        Pomidorowke ze swiezych tez zmajstrowalam , faktycznie gama smakowa z wyzszej polki .Ale to dopiero pod koniec sezonu smile
        • al-szamanka Re: Zabawmy sie w pomidora ;) 06.05.23, 19:38
          Kiedys bardzo lubilam pomidorowa, ale dawno mi sie odsmakowala, moze dlatego, ze w ogole rzadko jem gotowane
        • rena-ta49 Re: Zabawmy sie w pomidora ;) 27.07.23, 08:04
          a74-7 napisał:

> Pomidorowke ze swiezych tez zmajstrowalam , faktycznie gama smakowa z wyzszej
          > polki .Ale to dopiero pod koniec sezonu smile

Robię pomidory do słoikow,w zimie otwieram słoik,miksuje pomidory i mam pomidorówkę ze swieżych.
          • a74-7 Re: Zabawmy sie w pomidora ;) 27.07.23, 19:57
            Ja mam slynne passaty, czy inne wloskie ...
            Rownie smaczne , nie ustepujace tej "mojej "wink gamie smakowej ...Ale ,co wlasne , to wlasne jak Wlosi twierdza winksmile
    • m.maska Czas na kartofla... 26.07.23, 11:35
      https://abload.de/img/361646169_61681790060l9ew3.jpg
      • al-szamanka Re: Czas na kartofla... 26.07.23, 21:06
        Jakos nie jestem przekonana smakowo do tych innych ziemniakow - fioletowe, zolte, czerwone... ale nie ma to jak te zwykle, najzwyklejsze, a do tego prosto z pola.
        • a74-7 Re: Czas na kartofla... 26.07.23, 22:05
          za Al powiem , tez nie jestem fankawszystkich rodzajow ziemniakow jakie hoduje sie .
          Lokalne , czy slodkie sprowadzone z innych krajow wystarcza , w sumie nie jem duzo tego.

• m.maska Re: Czas na kartofla... 26.07.23, 23:35
            a74-7 napisał:

> za Al powiem , tez nie jestem fankawszystkich rodzajow ziemniakow jakie hodu
            > je sie .
            > Lokalne , czy slodkie sprowadzone z innych krajow wystarcza , w sumie nie jem
            > duzo tego.
            >

W ciagu calego roku nie wiem czy zjadamy w domu wiecej niz 2-4kg ziemniakow, ale... wracajac z Polski przywiozlam 2,5kg ziemniaczkow, mlodych, polskich, drobiazg to byl taki, ze niektore byly wielkosci orzechow laskowych. Kiedy je kupowalam padlo pytanie: tych mniejszych czy tych wiekszych, ja chcialam te male, no wiecie, takie do skrobania, a potem do gotowania i serwowania z koperkiem, polane maslem i buleczka a do tego niestety nie zsiadle mleko bo niby skad? kefirek ze smietana - niestety juz sie skonczyly sad
            • m.maska Rzecz o bobie... 26.07.23, 23:45
              Teraz bedzie o bobie... w Niemczech bobu sie nie uswiadczy, co najwyzej suszony w tureckich sklepach.
              Oprocz ziemniakow, co przywiozlam z Polski? oczywiscie bob, no ale 2 woreczki z czego jeden dalam bratu szybko zniknal. Poszlam na poszukiwania w necie... i oto znalazlam sklep internetowy, ktory o dziwo wysyla swiezy bob i to jak? ano zamowilam 2kg bobu - jak juz to juz, podzielimy sie w rodzinie. Dzisiaj odebralam przesylke. Sprytnie sobie to wymyslili - przesylka nadana byla w poniedzialek i wazyla 3,9kg. Jak moze 2kg bobu w przesylce wazyc niemal dwa razy tyle? Ano swiezutki bob przyszedl w pudle styropianowym, szczelnie zamknietym a do tego w srodku byly woreczki z lodem i o dziwo, po dwudniowej podrozy jeszcze wiekszosc z nich miala duze grudy lodu.
              Bob ugotowany, czesciowo skonsumowany i juz sie zastanawiam czy nie zamowic po raz drugi i tym razem wiekszej partii. Jak dlugo mozna w Polsce kupowac swiezy bob? ja bym chciala wiedziec jak dlugo bedzie mozna jeszcze dokonywac takich zakupow tutaj, bo przeciez to sezonowo tylko.
              • rena-ta49 Re: Rzecz o bobie... 27.07.23, 08:08
                Bob i brukselka to warzywa ktorych nie lubię.W polskich sklepach nie sprzedają bobu?
                • m.maska Re: Rzecz o bobie... 27.07.23, 11:45
                  rena-ta49 napisała:

> Bob i brukselka to warzywa ktorych nie lubię.W polskich sklepach nie sprzedają
                  > bobu?

Ja akurat brukselki to niekoniecznie, ale bób owszem i to bardzo. W polskich sklepach, byc moze gdzies we Frankfurcie, ale towar jest bardzo chodliwy, jak mi powiedzieli kiedy wysylalam paczke i raczej to tutaj rarytas.
                  Wczoraj przesylka przyszla a dzisiaj juz sie zastanawiamy, czy w przyszlym tygodniu nie zamowimy podwojnej porcji wink.
                  Tanio nie jest, bo 1kg bobu to 9€ a 1/2kg fasolki szparagowej zoltej 7€, peczek botwiny 2,89€ i 1kg pomidorow malinowych 5€ - ale przesylka chlodzona, wiec jak najbardziej jestem na tak.
                  • a74-7 Re: Rzecz o bobie... 27.07.23, 17:41
                    u mnie bob, fasolka szparagowa( zolta) i slonecznik to rarytas sezonowy ,tez drogi,ale przy kilkunastu sklepach polskich - dostepny.
                  • rena-ta49 Re: Rzecz o bobie... 28.07.23, 06:39
                    Cena bobu mnie nie interesuje,ale żółta fasolka u nas też jest droga.Czasem w promocji można kupić trochę taniej ,czyli po 12-13 zł,wiec się nią zajadam.
                    • al-szamanka Re: Rzecz o bobie... 28.07.23, 21:42
                      rena-ta49 napisała:

> Cena bobu mnie nie interesuje,ale żółta fasolka u nas też jest droga.Czasem w p
                      > romocji można kupić trochę taniej ,czyli po 12-13 zł,wiec się nią zajadam.

Ja sie teraz nastawilam na morele, pelno ich, drogie, ale sezon krotki, wiec trzeba korzystac.
                      • m.maska Re: Rzecz o bobie... 29.07.23, 01:20
                        Takich moreli jakich najadlam sie w Polsce to ja tutaj nie znajde... kompletnie bez smaku i malo soczyste. Nawet dzisiaj kupilam, ladnie wygladaly, ale niestety, smakowo nijak sie maja do naszych polskich.
                        • al-szamanka Re: Rzecz o bobie... 30.07.23, 20:57
                          m.maska napisała:

> Takich moreli jakich najadlam sie w Polsce to ja tutaj nie znajde... kompletnie
                          > bez smaku i malo soczyste. Nawet dzisiaj kupilam, ladnie wygladaly, ale nieste
                          > ty, smakowo nijak sie maja do naszych polskich.
                          >

W Polsce w ogole wszystkie owoce lepiej smakuja. Zachwycona jestem renklodami, tym bardziej, ze tutaj tego nie uswiadczysz.
                      • rena-ta49 Re: Rzecz o bobie... 30.07.23, 07:24
                        To tak jak z truskawkami,nasze soczyste,słodkie ,a te zagraniczne często suche ,bez smaku,bo zbyt wcześnie zbierane ,opryskane ,przygotowane do długiego transportu?
                        Morele z naszych sadów są mieciutkie ,soczyste,słodkie.
                • al-szamanka Re: Rzecz o bobie... 27.07.23, 21:51
                  rena-ta49 napisała:

> Bob i brukselka to warzywa ktorych nie lubię.W polskich sklepach nie sprzedają
                  > bobu?

A ja lubie i jedno i drugie, moge jesc codziennie.
    • m.maska Re: Zabawmy sie w pomidora ;) 02.09.23, 21:19
      1504 sortow pomidorow, Bruksela.

https://abload.de/img/373594888_28332038168fnim1.jpg
      • al-szamanka Re: Zabawmy sie w pomidora ;) 02.09.23, 21:22
        m.maska napisała:

> 1504 sortow pomidorow, Bruksela.
        >
        > https://abload.de/img/373594888_28332038168fnim1.jpg
        >

Wow... wstega sie pomidorzy smile
        • a74-7 Re: Zabawmy sie w pomidora ;) 02.09.23, 21:36
          kolory jesieni....heh...
          trzeba zadac pytanie: pomidorki genetyczne czy naturalne ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka