m.maska
20.07.23, 14:10
Pokażę Wam dzisiaj miejsce niezwykłe, o fascynującej historii i niezwykłej architekturze.
Podczas pobytu we Wrocławiu, tak się złożyło, że znalazłam się w pobliżu Świdnicy i w końcu mogłam obejrzeć tam Kościół Pokoju.
Tyle razy się tam wybierałam, tylko jakoś nie było okazji, niby blisko ale jakoś nie po drodze.
Główną reprezentacyjną bramę prowadzącą na Plac Pokoju zbudowano w czasach, gdy Śląsk był pod panowaniem katolickich Habsburgów. Podczas kontrreformacji narzucili oni luteranom ograniczenia zgodnie z zasadą cuius regio, eius religio(czyja władza, tego religia). Łaciński napis na bramie brzmi "Dzięki łasce Bożej i ochronie Karola VI brama ta prowadząca do Kościoła Św.Trójcy, należącego do wyznania augsburskiego, wzniesiona została ponownie w 1730 r. Od narodzenia Zbawiciela". W XIX w. wejście z dwuspadowym zwieńczeniem ozdobiono kratą z kutego żelaza. Brama jest dosłownym i symbolicznym wejściem do luterańskiej enklawy, otoczonej ceglano-kamiennym murem z 1710r.
Na Plac Pokoju wiodły niegdyś trzy bramy, widoczne już na grafikach z polowy XVIII w. Od zachodu brama Małgorzaty, a od południa brama główna oraz brama Garncarska z wnęką, w której mieściło się epitafium pastora Theodosiusa Fuchsa.