dietahcg
14.01.11, 21:52
Dieta hCG to kuracja odchudzająca opracowana w połowie XX w. przez brytyjskiego endokrynologa Alberta T. W. Simeonsa i stosowana przez niego w latach 1949-1970 do leczenia nadwagi i otyłości w Salvator Mundi International Hospital w Rzymie. Bazuje na spostrzeżeniu, że niedożywione kobiety w ciąży łatwo chudną, gdyż organizm posiada wtedy możliwości czerpania z niedostępnych w innych warunkach rezerw tłuszczu w celu zapewnienia dostatecznej ilości pokarmu rozwijającemu się płodowi. Sytuację taką symuluje się poprzez podawanie pacjentowi otrzymywanego z moczu ciężarnych kobiet hormonu hCG, co w połączeniu z niskokaloryczną i beztłuszczową dietą 500 kcal nie tylko powoduje utratę blisko 0,5 kg wagi dziennie, ale usprawnia również działanie odpowiedzialnego za metabolizm podwzgórza mózgu i przywraca jego zdolność do utrzymywania homeostazy.
Intensywność czerpania z własnych zasobów oraz poziom nasycenia krwi substancjami odżywczymi są w czasie trwania całej kuracji tak duże, że pacjenci nie odczuwają żadnych większych niedogodności związanych z restrykcyjną dietą. Odchudzanie jest praktycznie bezstresowe i nie wymaga wyrzeczeń. Redukcji ulegają ponadto wyłącznie nieaktywne wcześniej depozyty tłuszczu (tzw. "trudny" tłuszcz osób otyłych - na brzuchu, biodrach, pośladkach, udach, ramionach, barkach i szyi) z których organizm nie potrafi w zwykłych sytuacjach korzystać. Dzięki temu nie odczuwa on braków i nie próbuje wyrównywać strat po zakończeniu kuracji. W rezultacie nie występuje tu typowy dla innych diet efekt jo-jo. Także poprawiony metabolizm zapobiega ponownemu przybieraniu na wadze.
Tyle podstaw. Dodam także, że dieta ta jest niezwykle skuteczna - chudną w zasadzie wszyscy, zaś 60-70% pacjentów utrzymuje osiagniętą wagę już na stałe. Ja schudłem dzięki niej 12 kg w 4 tygodnie i za miesiąc rozpoczynam kolejną rundę programu. Gdyby kogoś interesowały dalsze szczegóły to zapraszam do odwiedzin serwisu z mej sygnaturki lub do zadawania pytań.