transient Re: w czym buddyzm ma być lepszy od dowolnej reli 15.02.11, 16:21 Nie wiem w czym buddyzm może być lepszy, pewnie w niczym, bo jeśliby był lepszy to byśmy tego efekty widzieli. Ale na pewno praktyka uważności w jakiejkolwiek szkole nie przypomina niczego o czym przynajmniej słyszałem. I efekty nie przypominają niczego o czym bym słyszał...Tylko w tej praktyce odkrywasz złudzenie "ja", w każdej innej religii tutaj "ja" i tam "Bóg" jest ich centralnym punktem i problemem który masz rozwiązać podporządkowując swoje "ja" Bogu. W buddyzmach różnej maści też widzę opozycję "ja" i "coś", czyli Budda, karma itp. Odpowiedz Link
gen-ko Re: w czym buddyzm ma być lepszy od dowolnej reli 15.03.11, 19:13 buddyzm wcale nie jest lepszy od innych religii, jest tylko jedną z wielu religii, którą sobie możesz wybrać jak towar na półce w supermarkecie bo akurat Tobie pasują pewne elementy albo i wszystkie właśnie tej a nie innej religii, ale to, że ktoś wybrał buddyzm wcale nie czyni go czymś lepszym od innych czy w jakiś sposób wyjątkowym, bo to jest PRYWATNA sprawa. I to by było tyle w temacie. Odpowiedz Link
irowiec Re: w czym buddyzm ma być lepszy od dowolnej reli 22.06.11, 22:23 Porządnemu buddyście nie wypada mówić, że jego ścieżka jest najlepsza, a co sobie myśli to jego. Twoje zakończenie: " I to by było tyle w temacie." sugeruje, ze powiedziałeś coś bardzo mądrego i ostatecznego z czym nie należy dyskutować i co nieodwołalnie zakończyło problem:) NO no, musisz mieć bardzo wielkie i silne Ja Odpowiedz Link
transient Re: w czym buddyzm ma być lepszy od dowolnej reli 01.07.11, 22:46 Jest jakaś forma protestantyzmu gdzie siedzi się nieruchomo przez kilkadziesiąt minut, czekając na objawienie się Boga i to chyba jedyna zbliżona do buddyjskiej uważności forma praktyki religijnej. Odpowiedz Link
lifeisaparadox Re: w czym buddyzm ma być lepszy od dowolnej reli 21.03.11, 18:32 Jak dla mnie jest on alternatywą dla tego co nie do końca mi odpowiadało. Moim własnym wyborem z którym mogę się identyfikować i podążać bo najbardziej mi pasuje. Odpowiedz Link
perceptivity Re: w czym buddyzm ma być lepszy od dowolnej reli 30.03.11, 16:37 Moherstwo wszędzie znajdziesz. Teraz czytam że w Indiach nie wolno porzucić hinduizmu bez zgody wioskowego sołtysa... Odpowiedz Link
apersona Re: w czym buddyzm ma być lepszy od dowolnej reli 31.03.11, 08:32 Jakie moherstwo? Poszanowanie najświętszych narodowych tradycji! Wiesz jaki to kłopot w systemie kastowym taki renegat ;) Odpowiedz Link
szuwary4 Re: w czym buddyzm ma być lepszy od dowolnej reli 01.07.11, 10:35 Jest lepszy od innych religii bo: Docenia życie kazdej istoty i zauważa jej prawo do wolności od cierpienia, Bardzo inteligentnie uzasadnia, dlaczego stan poza cierpieniem jest osiągalny dla każdej istoty, niezaleznie od jej aktualnej kondycji, Ma opracowany sposób postępowania, uwalniający od cierpienia, Uwzględnia wszelkie indywidualne różnice unikając sztampy, a zyskując na elastyczności i mozliwościach praktykowania w różnych warunkach, Stawia na jakość a nie ilość wyznawców, więc nie ucieka sie do straszenia, że poza buddyzmem nie ma zbawienia, Daje unikalny absolutnie CEL: WOLNOŚĆ, wynikającą z rozpracowania mechanizmów rzadzących dzianiem się rzeczy. Tylu godnych szcunku cech , zgromadzonych naraz - nie spotyka sie chyba w żadnej innej religii. Odpowiedz Link