perceptivity 30.01.12, 21:38 solipsyzm, bo nawet nie można powiedzieć "ja". Bardzo zaskakujące. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
transient Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 01.02.12, 14:32 Kiedy dochodzisz do takich wniosków? Odpowiedz Link
lifeisaparadox Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 01.02.12, 23:05 "Ja" jest sposobem kodowania informacji zwrotnych od otaczających nas ludzi, a później nawet rzeczy neutralnych (czynności które wykonujemy, zdarzenia na które mamy wpływ) i ciągła ocena swojego potencjału, cech itp. oraz przenoszenie tego na innych/rzeczy/zjawiska i ich uosabianie. Solipsyzm jest całkiem uosobieniem pewnych cech i zależności jako tożsamych sobie samemu. Odpowiedz Link
apersona Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 02.02.12, 19:50 Zaiste uczona jest wasza mowa Odpowiedz Link
perceptivity Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 03.02.12, 15:49 Generalnie poza medytacją ale jest dla mnie oczywiste że to efekt siedzenia. Odpowiedz Link
olsah65 Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 29.02.12, 16:00 Efektem uważności jest postrzeżenie ,że mam język i mogę powiedzieć "ja". Odpowiedz Link
perceptivity Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 01.03.12, 22:29 Jesli u ciebie efektem uważności jest spostrzeżenie i powiedzenie "ja" to znaczy że nie jestes uważny. Odpowiedz Link
olsah65 Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 26.03.12, 17:35 > Jesli u ciebie efektem uważności jest spostrzeżenie i powiedzenie "ja" to znacz > y że nie jestes uważny. Czyżby postrzeżenie ,że mam język i mogę mówić nie było uważnością ? Odpowiedz Link
transient Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 15.03.12, 09:24 Z mojego doświadczenia stwierdzam że wszystko jest kwestią poziomu rzeczywistości z którego "się" patrzy. Bo na pewnym jest z kolei oczywiste że nie ma żadnego "się". Stąd potem nieporozumienia w dysputach. Odpowiedz Link
perceptivity Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 25.03.12, 21:48 Z mojego punktu widzenia (ale niestety uświadamiam to sobie dość sporadycznie) pomysł że można coś "poprawić" w rzeczywistości jakimikolwiek praktykami jest dość dziecinny. Ale zmienić punkt widzenia i owszem, mozna. Odpowiedz Link
olsah65 Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 26.03.12, 17:20 Pewna stara upudrowana kobieta pomyślała ,że puder nie upiększa jej wyglądu ,bo wszyscy postrzegają ją tak samo .Porzuć praktykę a daję ci gwarancję ,że szybko zobaczysz swoją prawdziwą buźkę . Odpowiedz Link
perceptivity Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 27.03.12, 11:20 A co, mało masz wokół siebie niepraktykujących? Im zagwarantuj i daj znać jak posżło :D Odpowiedz Link
olsah65 Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 01.04.12, 21:10 A co, mało masz wokół siebie niepraktykujących? Im zagwarantuj i daj znać jak p > osżło :D Niepraktykujących ci u nas dostatek .Ale jak obudzić kogoś kto" wie" , że nie śpi ? Odpowiedz Link
esoterics Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 01.04.12, 21:41 A jestes pewien że nie śpisz? Odpowiedz Link
olsah65 Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 02.04.12, 21:36 A jestes pewien że nie śpisz? Zjeżdżaj z łazienki . Odpowiedz Link
esoterics Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 03.04.12, 21:46 Ale jak ty się miewasz?:-D Odpowiedz Link
olsah65 Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 04.04.12, 14:49 > Ale jak ty się miewasz?:-D Och wspaniale ,miło cię słyszeć . pozdrawiam Odpowiedz Link
apersona Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 01.04.12, 15:42 olsah65 napisał: > Pewna stara upudrowana kobieta pomyślała ,że puder nie upiększa jej wyglądu ,bo > wszyscy postrzegają ją tak samo .Porzuć praktykę a daję ci gwarancję ,że szybk > o zobaczysz swoją prawdziwą buźkę Zaraz, zaraz to oblicze praktykującego nie jest prawdziwe, bo prawdziwe to tylko te brzydkie? Odpowiedz Link
olsah65 Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 01.04.12, 21:06 Brzydkie oblicze jest piękne . Piękne oblicze jest piękne . Wszystkie te oblicza są nic niewarte ,które oblicze jest coś warte ? Odpowiedz Link
perceptivity Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 07.04.12, 23:45 Siedzę bez żadnego szczególnego planu. Im mniej stawiam sobie zadań, tym lepiej. Odpowiedz Link
olsah65 Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 09.04.12, 21:29 Siedzę z wielkim planem i stawiam sobie wielkie zadanie . Odpowiedz Link
tschort Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 16.04.12, 11:37 Owszem, mozna dojśc do wniosku że nie ma Obserwatora, jest tylko Proces. Odpowiedz Link
perceptivity Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 21.05.12, 14:00 No właśnie to mi się narzuca i zastanawiam się czy ze mną wszystko OK. Gorzej, bo ostatnio nawet się już nie zastanawiam. Odpowiedz Link
mujo Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 07.05.12, 13:17 Oczywiście że jest tylko myśl nie ma myślącego. Czy raczej myślący też jest myślą. Odpowiedz Link
olsah65 Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 30.05.12, 19:48 > Oczywiście że jest tylko myśl nie ma myślącego. Czy raczej myślący też jest myś > lą. Ciekawe spostrzeżenie mistrzu Mujo ,więc skąd ta myśl ? Odpowiedz Link
esoterics Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 01.06.12, 11:42 Znikąd, jak sadzę zgodzi się mujo. Ale ważniejszą myślą jest chyba myśl że nie jest ważne skąd ta myśl. Odpowiedz Link
olsah65 Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 01.06.12, 16:04 > Znikąd, A ja myślę, że ten rodzaj myślenia prowadzi do do konkluzji "Bóg tak chciał". Jak rozrabiać w niebiesiech to z pełnią konsekwencji ,bo może komuś to się nie podobać . Bycie niezależnym ,bo tak mogę myśleć o praktykach medytacyjnych, to nie tylko odcinanie kuponów , jeśli jakiekolwiek istnieją . Odpowiedz Link
perceptivity Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 01.06.12, 19:45 Masz na myśli jakąś osobistą odpowiedzialność? Skoro znika osoba... Odpowiedz Link
olsah65 Re: Efektem uważności jest coś radykalniejszego n 01.06.12, 20:52 Jeśli odpowiedzialność to tylko osobista .Ale skoro znikasz to nie zatrzymuje . Odpowiedz Link