apersona Re: Ci którzy wiedzą, nie mówią. Ci którzy mówią, 13.05.12, 14:15 kto się dopisze ten nie wie ;) Odpowiedz Link
esoterics Re: Ci którzy wiedzą, nie mówią. Ci którzy mówią, 01.06.12, 11:05 Oznacza to jednak: ci co nauczają o Rzeczywistości nie wiedzą o czym mówią, ci co wiedzą, nie nauczają. Budda nie nauczał w tradycyjnym stylu ale przestrzegał przed braniem także jego twierdzeń na wiarę. Tylko to co sprawdzimy sami że jest dobre powinniśmy przyjmować. Tak że przyjęcie tej choćby zasady nie jest wewnętrznie sprzeczne jeśli zgodzimy się z nią po głębokim rozważeniu. Odpowiedz Link
esoterics Re: Ci którzy wiedzą, nie mówią. Ci którzy mówią, 01.06.12, 11:13 Tym nie mniej muszę wspomnieć o wypowiedzi która ostatnio zrobiła na mnie wrażenie (jest na YT): pewien mistrz zen, dość niekonwencjonalny, przyznaję i nazwiska nie pomnę, stwierdził że nasze myśli przychodzą same z siebie i nie mamy nad nimi kontroli. To także prawda. Nasza próba i poczucie kontroli też jest tylko myślą. Ktoś inny, chyba mistrz Suzuki nazwał myśli "listami z pustki" co chyba oznacza to samo. Inspirujące. Odpowiedz Link
olsah65 Re: Ci którzy wiedzą, nie mówią. Ci którzy mówią, 01.06.12, 17:06 "listami z pustki" Ach te listy ,nie piszę a wciąż je otrzymuję. To jest prawdziwa miłość platoniczna pustki do mnie .Czy to nie jest wspaniałe ? Odpowiedz Link
perceptivity Re: Ci którzy wiedzą, nie mówią. Ci którzy mówią, 01.06.12, 19:51 Chyba o to chodzi esoterics. Nie piszesz bo nawet ciebie nie ma :D Odpowiedz Link
apersona Re: Ci którzy wiedzą, nie mówią. Ci którzy mówią, 01.06.12, 20:06 Jak nie ma jak jestem Odpowiedz Link
perceptivity Re: Ci którzy wiedzą, nie mówią. Ci którzy mówią, 02.06.12, 21:31 Czyżby? Może dla mnie ale nie dla ciebie. W tym sensie o którym myslisz. Odpowiedz Link