Dodaj do ulubionych

Ile czasu trzeba czekać na efekty medytacji?

21.01.17, 20:31
Staram się medytować z grupą osób od kilku, konkretnie 4 miesięcy. Postanowiłam spróbować przynajmniej rok. Może oprócz krótkich chwil dziwnego odbierania rzeczywistości jakby zza szyby nic specjalnego się nie dzieje. Nie wiem czy taki objaw o czymś świadczy. Wśród znajomych z grupy zdania są podzielone ale nie jest to też nic specjalnie robiącego wrażenie. Czekam na wyciszenie a tego nie widzę. Czy mam zmienić technikę? To co robimy to rodzaj shikantaza.
Obserwuj wątek
    • llesiuk Re: Ile czasu trzeba czekać na efekty medytacji? 29.01.17, 09:21
      Słuchałem wykładu Sangje Nienpy Rinpocze w którym mówił, ze samo oczekiwanie pojawienia się efektu medytacji może być utrudnieniem na ścieżce. Acz są to nauki buddyzmu tybetańskiego. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby skonsultowanie tego z jakimś mistrzem zen który opiekuje się Waszą sanghą.
    • stanbuddy1231 Re: Ile czasu trzeba czekać na efekty medytacji? 06.02.17, 19:45
      Zmień technike. Poprawna medytacja zmienia człowieka w jedną chwile. Budda powiedział, że dhamma działa natychmiastowo. Raczej skup się na praktyce z sutr raczej niż ich interpretacji. Jest wiele fajnych medytacji, które działają od razu. Zostaw jakiś kontakt to Ci polecę pare.
    • perceptivity Re: Ile czasu trzeba czekać na efekty medytacji? 09.03.17, 21:34
      Nawet psychoanaliza musi zabrać kilka lat zazwyczaj. Nie czekaj na efekty, rób swoje.
      • pull_up Re: Ile czasu trzeba czekać na efekty medytacji? 26.05.17, 08:51
        O, widzę że jest ten temat już. Pytanie po co robić to swoje? Jaki jest cel?
        • esoterics Re: Ile czasu trzeba czekać na efekty medytacji? 03.06.17, 22:50
          Zaczynasz rozumieć że nie ma "życia po życiu", jesteś w wiecznym Teraz i dyskutujesz sam ze sobą. Dla zabawy.
    • harald_v Re: Ile czasu trzeba czekać na efekty medytacji? 27.11.18, 20:17
      Polecam książkę "Rozmowy z Bogiem", jest tam wątek o medytacji, bardzo dobrze wyłożony, lepiej niż w niejednej książce na ten temat. Tutaj możesz posłuchać audiobooka. www.youtube.com/watch?v=Zl7TxQ_Ygog

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka