Dodaj do ulubionych

Rozumienie, tylko rozumienie jest rzeczywiste...

20.01.19, 19:52
Czy ktoś to rozumie?
Obserwuj wątek
    • baaag Re: Rozumienie, tylko rozumienie jest rzeczywiste 30.01.19, 23:12
      Wątpię.
    • baaag Re: Rozumienie, tylko rozumienie jest rzeczywiste 07.02.19, 21:38
      Ale wiem o co ci chodzi. To wgląd.
      • bydlejaki Re: Rozumienie, tylko rozumienie jest rzeczywiste 06.10.19, 20:27
        Ja to nazywam wyobrażeniem. Rzeczywistość jest wyobrażeniem.
        • baaag Re: Rozumienie, tylko rozumienie jest rzeczywiste 02.02.20, 09:26
          Wydaje mi się że słowo "wyobrażenie" sugeruje aktywny podmiot który to wyobrażenie tworzy, choc oczywiście można to jednoznacznie ograniczyć tak jak i "rozumienie" do samego aktu wyobrażenia lub rozumienia które nie wymagają podmiotu. Ale rozumienie wydaje mi się terminem wskazującym na aktywność samej owej podstawy. Rzeczywistość jako rozumienie jest chyba lepszym określeniem ze względu na aktywny komponent. Tym nie mniej gdy zaczynamy rozumieć że czas jest tylko formą poznania a sama Rzeczywistość nie jest nim ograniczona wszystko zaczyna być punktem.
    • uff.o Re: Rozumienie, tylko rozumienie jest rzeczywiste 18.02.19, 03:00
      myśl jest martwym uczuciem
      • 2fat Re: Rozumienie, tylko rozumienie jest rzeczywiste 21.02.19, 15:05
        Rozumienie nie jest myślą.
        • kalllka Re: Rozumienie, tylko rozumienie jest rzeczywiste 02.03.19, 13:42
          No to jak je rozumiesz?

Witam i przedstawiam,
          kalka- od lat obserwatorka zycia oraz social media, miłośniczka / excuse le mot/ świadomości. Uważna odbiorczymi codzienności, w której zawsze jest coś zrozumienia
          Pracownica fizyczna w dziale starość- recykling oraz reinkarnacja .
          • 2fat Re: Rozumienie, tylko rozumienie jest rzeczywiste 19.04.19, 09:42
            Rozumienie jest pierwotną podstawą Rzeczywistości, jest w rzeczy samej ostateczną Rzeczywistością. Żeby to jednak pojąć nie zaciemniając słowami trzeba wprzódy nieco praktyki bo rzecz jest najbardziej podstawowa i prosta ale bardzo subtelna. To właśnie jest joriki, jak ją opisują znawcy zen. Bez Rozumienia nie może nic zaistnieć.
          • baaag Re: Rozumienie, tylko rozumienie jest rzeczywiste 14.05.19, 20:49
            Wiem jak mi się wydaje o co chodzi fatowi aczkollwiek nie jestem pewien czy "rozumienie" jest optymalnym słowem na określenie Podstawy (dobre słowo! Tylko zbyt ogólne) ze względu na konotacje jakie niesie z sobą i mylenie z intelektualnym linearnym dyskursem a nie o to chodzi. Bliższym chyba byłoby "świadomość" ale jest tak zdarte że ma zbyt wiele różnych znaczeń. Może "Poczucie" nie mylone z uczuciem rozumianym jako słaba emocja? Chodzi o Rzeczywistość jako coś na pograniczu Rozumienia i Poczucia.
            • 2fat Re: Rozumienie, tylko rozumienie jest rzeczywiste 07.06.19, 22:40
              Także termin "pojmowanie" byłby niezłym narzędziem do określenia Podstawy Rzeczywistości.
        • uff.o Re: Rozumienie, tylko rozumienie jest rzeczywiste 08.03.19, 02:22
          dominacja rozumienia nie jest żadnym rozumieniem

• emmi-nika Re: Rozumienie, tylko rozumienie jest rzeczywiste 26.02.20, 11:35
      Wgląd jako forma kontaktu z rzeczywistoscią.
      • 2fat Re: Rozumienie, tylko rozumienie jest rzeczywiste 09.03.20, 18:36
        Wgląd sam jest Rzeczywistością. Stwierdzisz to gdy to osiągniesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka