Dodaj do ulubionych

gdzie ulować dokumenty w trakcie podrózy

18.10.11, 13:18
Hey
Często podróżuje i w ostatnim czasie zaczęłam zastanawiać sie czy istnieją w Polsce jakieś portale ,które oferują mi bezpieczne przechowywanie informacji o kontach bankowych czy skany dokumentów potrzebny np w podróży jak paszport czy może świadectwa pracy?Z tego co wiem to USA istnieją już tego typu portale i ciesze sie one popularnością niestety nie trafiłam na żaden tego typu w polsce. Postanowiłam poszukać odpowiednika polskiego ponieważ, mam już dosyć tłumaczenia setki razy swojemu mężowi, że dokumenty znajdują się tu i tu a te tam. Mimo wszystko tez chciałabym by ktos w razie wypadku usuną moje wirtualne konta ale przecież nie dam mężowi już teraz dostępu bo bym miała pełną inwigilacje smileja wiem, że podstawa dobrego związku jest szczerość ale trochę prywatności każdy powinien miećsmile
Obserwuj wątek
    • tanie-latanie.net Re: gdzie ulować dokumenty w trakcie podrózy 28.01.12, 13:22
      Tak przy okazji - zanim podacie swoje dane gdziekolwiek, pomyślcie kto i dlaczego tak naprawdę ich potrzebuje i prawo jakiego kraju je chroni (to, że podajemy je np. na polskiej stronie nie znaczy, że serwer jest w Polsce i że podlega polskiemu prawu dot. ochrony danych osobowych). Polecam wywiad z szefem GIODO W.R. Wiewiórowskim o naszych danych osobowych: jak je chronić, kto i do czego może je wykorzystać, czego powinniśmy się obawiać (National Geographic ze stycznia 2012). Bo szafujemy naszymi danymi na Facebook'ach i innych takich i myślimy, że jak ograniczymy dostęp do nich w ustawieniach prywatności to już są bezpieczne i jest OK.
      • sznupkowie Re: gdzie ulować dokumenty w trakcie podrózy 27.04.12, 11:44
        jak chronic swoje dokumenty i karty platnicze w podrozy?

Po pierwsze nigdy ni enosic ze soba wszystkiego w jednej kieszeni,miec po dwie kserokopie paszportu i kart schowane gdzies w ukrytej kieszeni w plecaku/walizce,a druga w podrecznym bagazu.

Wyslac na swojego maila i maila meza scany paszportow ,kart kredytowych,potrzebne numery telefonu(do banku,do tesciowej) i cokolwiek tam jeszcze potrzebujecie w naglym przypadku.Dostep do neta jest wszedzie i jak sie zdazy,ze okradna was albo ulegnie zniszczeniu caly wasz dobytek ,lacznie z telefonem to bedzie wasza jedyna baza danych i zaoszczedzi wam wielu klopotow.
        • uli_1978 Re: gdzie ulować dokumenty w trakcie podrózy 27.04.12, 12:25
          ja skany paszportu trzymam sobie na poczcie.. jakby coś mi się stało to zawsze mogę podejść przecież do kompa (w kawiarence internetowej) i wydrukować.

Co do kont.. chyba najsensowniejsze jest jednak pamiętanie haseł nie zapisywanie ich nigdzie. No i kasę zdecydowanie podzielić, karty też trzymać w różnych miejscach.
    • kajak75 Re: gdzie ulować dokumenty w trakcie podrózy 31.05.12, 15:43
      Sesa, w Twojej propozycji brakuje jednego ogniwasmile Musisz znaleźć osobę, która w razie wypadku przekaze męzowi hasła dostępusmile
      a tak serio podzieliłabym dokumenty na dwie kategorie podrózne i "inne" - nie związane z podrózą.
      Nie wnikam w relacje w Waszym związkusmile i zakladam, że informacje o tym gdzie jedziesz nie są tajemnicą. Tak samo polisy ubezp. podróznego, bilety czy skany paszportu itd. Do takich rzeczy założyłabym odrębne konto mailowe. Raz, że nie musiałabyś podawać hasła do konta głownego, dwa łatwiej znaleźć dokument nie szukajac w folderach itd.

"Przedpiszcy" zwrócili uwagę na kwestię, gdzie znajdują się serwery - może wyjściem jest założenie własnego - tylko uważaj czy maz będzie miał uprawniena adminstratora ;- )

Natomiast przy dokumentach innych - bo chyba świadectwo pracy nie jest Ci niezbędne w takich sytuacjach - cyfrowa archiwizacja jest dobrym pomysłem. Papier to tylko papier. Nie widze natomiast powodu, aby wrzucac to do sieci - raczej zdeponowalabym u notariusza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka