Dodaj do ulubionych

Pytanie do wszystkich podróżników (wybór kraju)

28.06.13, 12:21
Witajcie smile ,

Mamy z żoną zwiedzoną całą Europę, Bałkany, Turcję, Tunezją, Egipt a z dalszych podróży Tajlandię.

Nie mamy zielonego pojęcia jakie następne kierunki podróży obierać. Na świecie jest tyle do zobaczenia, że chcielibyśmy skorzystać z rady doświadczonych podróżników. Nasze wymagania- lubimy zarówno pływać, snurkować, odpoczywać, jak i zwiedzać. Podobają nam się kraje różnorodne, orientalne, jak najbardziej inne od europejskich, przyjazne turystom, bezpieczne, z niskimi cenami i łatwym dostępem do różnych wycieczek fakultatywnych/objazdowych. Zamierzamy w większości organizować samemu wyjazdy (czyli bilet lotniczy + kwatery na miejscu). Dysponujemy zawsze dosyć ograniczonym budżetem.

Pod uwagę bierzemy m.in.: Maroko, Oman, Dubaj, Kubę, Dominikanę, Meksyk, Kambodżę, Laos, Wietnam, Malezję, Filipiny. Tylko co najbardziej warto, w jakiej kolejności ? Co nas zachwyci ?

Czy możecie napisać swoje TOP5 na świecie ?

Prosimy o poradę doświadczonych podróżników, którzy mają skalę porównawczą...

Z góry dziękuję za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • tasteaway Re: Pytanie do wszystkich podróżników (wybór kraj 05.07.13, 11:30
      to ja się wypowiem, chociaż na pewno są bardziej doświadczeni wink ale z uwagi na stosunkowo młody wiekwink), nie jest z moją listą najgorzej wink

w Europie byliśmy już w baaaardzo wielu miejscach - uwielbiamy północ Francji i północ Hiszpanii - małe miasteczka, piękne widoki, cudowne jedzenie, trochę magii jak chociażby w galicyjskim Combarro.. Uwielbiam południe Włoch - tam na pewno zachwyca Positano!smile

Z miast, które odwiedziliśmy na świecie zachwycił nas barwny i tętniący życiem Istambuł - polecam, jak już spokojniej będzie!wink

Z Twojej listy nie polecam Dubaju - moim zdaniem sztuczny świat, wieżowce, ciężko się przemieszczać (głównie taxi, o spacerach zapomnij), a polecam Meksyk - my zjechaliśmy Jukatan i Chiapas i bardzo nam się podobało - piękne plaże, dużo egzotyki - zwłaszcza indiańskie wioski - możesz zobaczyć wrażenia u nas na blogu: www.tasteaway.pl/category/podroze/meksyk/

www.tasteaway.pl/fotografie-2/meksyk-2012-chiapas/
      www.tasteaway.pl/fotografie-2/meksyk-2012-jukatan/
      Jeśli chodzi o Maroko, mój chłopak jest zachwycony Marrakeszem - ja nie dotarłam, bo akurat byłam w ciąży, ale zdjęcia u nas też znajdzieszsmile

pozdrawiam, Natalia
      PS. Wietnam, Laos, Kambodżę planujemy jesienią wink
    • osmol Re: Pytanie do wszystkich podróżników (wybór kraj 11.08.13, 17:45
      Może pozwolę sobie wskazać mój top podróżniczy, ale nie zawsze będzie on zgodny z tym, co Wy akurat lubicie, bo często w tych miejscach nie ma wody smile

1. Bezsprzecznie Nepal. Za góry, za ludzi, za zmęczenie na szlaku, za międzynarodowy klimat na Thamelu, za Bhaktapur, za coca colę pod szopą jakiegoś rolnika, za śnieg na szczycie Himalajów i za nudne Chitwan, dzięki któremu doceniłem jeszcze bardziej Kathmandu i okolice

2. Uzbekistan
      Za cudowne miasta Jedwabnego Szlaku, za kulturę demoludów, którą my rozumiemy, za otwartych ludzi, za zabytki i za przerażający Moynak nad morzem piachu.
      Uzbekistan
      Jezioro Aralskie, nad morzem którego już nie ma

3. Birma
      Za to, że jeszcze załapałem się przed bumem turystycznym, za zachody i wschody słońca nad świątyniami, za Star Colę, za podróże na dachach samochodów, za uśmiechniętych ludzi, za tekowy most, za Mrauk U, za Rangun i jego klimat, za..
      Birma
      Shwedagon Pagoda

4. Ukraina
      Za to, że jest blisko, za to, że rozumiemy się mówiąc każdy w swoim języku, za Kamieniec Podolski i jego senny klimat, za festiwal fajerwerków w Jałcie i za cały Krym. I za Lwów, gdzie zawsze czuję się wyśmienicie.

5. Iran
      Za to, że ludzie są otwarci mimo zamknięcia przez rząd, za Esfachan i za Zatokę Perską, za setki rozmów z przypadkowymi ludźmi i za historyczne ruiny, za bezinteresowną pomoc i za parki, które dawały wytchnąć od upałów. I za kobiety kąpiące się w morzu w całym stroju. Widok nieziemski smile
      Podróż do Iranu
      Persepolis. Najsłynniejsze ruiny w Iranie

A z tego co opisaliście z planów to chyba najbliżej tych wszystkich wymagań jest Kambodża. Zabytki, plaże, niskie ceny, przyjaźni ludzie, niezły turystyczny transport. I blisko znanej już Wam Tajlandii smile
      Wietnam z tego co opowiadają znajomi podróżnicy, to już nie to co kiedyś, tam zawitało już za wielu turystów i szczególnie na północy Wietnamczycy dają się we znaki natarczywością. Ale przyroda wciąż jest tam zachwycająca.
      Laos to wciąż nieodkryty turystyczny ląd. Chociaż fakt, że jedzie się tam raczej po klimat i przyrodę niż zabytki.
      Zaś o Ameryce Południowej się nie wypowiem, bo nie byłem i nie znam wielu osób, które tam były.
    • kornel-1 Re: Pytanie do wszystkich podróżników (wybór kraj 17.08.13, 10:52
      Skoro lubicie wodę to Laos chyba nie jest najlepszym kierunkiem.
      Skoro macie dosyć ograniczony budżet, to ZEA nie są dobrym kierunkiem
      Co do kolejności zwiedzania, to proponuję kierować się dostępnością biletów w dobrych cenach z uwzględnieniem klimatu.
      Co do indywidualnego zwiedzania - Azja, jak wiadomo, jest optymalna.
      Z krajów azjatyckich - polecam Iran, Bliski Wschód (Syria Jordania Liban ew. Izrael) i Nepal
      Indie, Chiny - to kraje absolutnie konieczne do poznania, ale to każdy wie. Z tym, że może nie typowo biurowej wersji (czyli nie Goa i Złoty Trójkąt, czyli nie Pekin Xian i Szanghaj).

Kornel
    • malczik63 Re: Pytanie do wszystkich podróżników (wybór kraj 13.09.13, 09:24
      trudno się na coś zdecydować, ale postaram się na podstawie swoich wyjazdów cos podpowiedzieć.

1. Indie - byłam tam 3 miesiące, czyli bardzo mało jak na taki kraj, ale jestem przekonana, że warto tam jechać, choć podróżowanie po tym kraju nie zawsze jest łatwe. Nie wiem, jak sie wyjeżdża z dziećmi i czy na pewno jest to bezpieczne, ale tak czy siak Indie polecam. Przy krótszych wyjazdach najlepiej skupić się na jednym regionie, bez rozdrabniania się, bo spędzicie cały wyjazd w pociągach albo autobusach.

2. Gruzja - w tym wyborze nie będę zbyt oryginalna, to kraj opanowany przez Polaków smile Byłam tam 3 lata temu kiedy boom na Gruzję dopiero się zaczynał. Wróciłam zachwycona , ludzmi i krajam. Teraz chcę tam wrócić, żeby zobaczyć Tuszetię, Wąwóz Panikisi i Dawid Garedża niedaleko Azerbejdżanu. Tutaj można poczytać relacje z podróży po Gruzji.

3. Maroko - polecam, przyjemny i bezproblemowy dla podróżujących kraj, warto też wybrać się w podróż po Saharze Zachodniej drogą wzdłuż Atlantyku do Dakhli: genialne widoki.

4. Ukraina - zawsze warto tam jechać, zwłaszcza góry, Karpaty Ukraińskie, oczywiście Lwów, Krym też niczego sobie.

5. Rumunia - polecam zarówno Bukowinę, tamtejsze wioski, monastyry, kopalnię soli, gdzie można jeszcze spotkać Polaków, Konstancję i okolice, deltę Dunaju. Nie byłam w górach, nie mogę więc nic napisać.

Czego byście nie wybrali, szerokości!!! smile
    • archi-polis Re: Pytanie do wszystkich podróżników (wybór kraj 22.11.13, 19:13
      To proponuję Wam zapoznanie się z pogodą, chodzi o strefy klimatyczne by się nie okazało że wpadniecie na porę deszczową smile może ktoś lubi ale też taka wyprawa niesie ze sobą zagrożenia
    • kapitanborchardt.pl Re: Pytanie do wszystkich podróżników (wybór kraj 18.06.14, 11:59
      Zależy czego szukacie. Jeśli interesuje Was np. zróżnicowanie kulturowe, to z Waszej listy najlepszymi opcjami są Kuba, Wietnam i Meksyk. W Wietnamie na pewno spotkacie się z przyjaznymi tubylcami i piękne widoki smile Jeśli chodzi o bilety, to skoro jesteście już doświadczonymi podróżnikami, na pewno wiecie o tym, że warto szukać jak najtańszych opcji. Może się okazać, że będziecie mieli 3 przesiadki po drodze na różnych lotniskach, ale na pewno zaoszczędzicie.
    • ankatrip Re: Pytanie do wszystkich podróżników (wybór kraj 27.06.14, 13:26
      Sri Lanka! To jest miejsce, które odpowiada wszystkim waszym potrzebom- bardzo zróżnicowane, tanie, ze wspaniałymi ludźmi. Niezwykle malowniczy kraj, bardzo przyjazny turystom i bezpieczny. Też dużo podróżuję i muszę przyznać, że Sri Lanka jest nr. 1 na mojej liście miejsc do których bardzo chcę wrócić. Polecam z całego serca, zakochałam się w tym kraju smile
      Moje podróże na Moje podróże i zdjęcia na www.tripgenerator.pl/achievement/trekking-w-dolinie-milosci/
      Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. Dotacje na innowacje. Inwestujemy w Waszą przyszłość.
    • 4podroze Re: Pytanie do wszystkich podróżników (wybór kraj 03.07.14, 11:35
      GRUZJA. Dlaczego? Odpowiedź tu: gruzja-turystyka.blogspot.com/
      Wspaniały kraju, góry, kuchnia, wino, ludzie...

lub/i ARMENIA: armenia.blog.pl/

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka