Dodaj do ulubionych

wózki BARDZO ŁATWO składane

06.09.12, 18:04
witam !
jako przyszła mama poszukuję idealnego wózka smile
moim problemem jest choroba reumatyczna, która często sprawia mi problem ze stawami np. dłoni (najzwyczajniej w świecie nie mam siły) i dla większości łatwo składane wózki dla mnie są nie realne do złożenia ;/
dlatego też poszukuję takiego, który:
a) będzie lekki - nie jest to priorytet
b) będzie się łatwo składał, najlepiej nie za pomocą rąk - priorytet

dziś znalazłam taki - xlander xmove.. opinie są różne, duży minus za brak amortyzacji, czy to prawda ?? dlatego też poszukuję dalej..
znacie jakieś inne wózki składane "nożnie" ?? smile
z góry dziękuje za pomoc !
Obserwuj wątek
    • aga_1980_31 Re: wózki BARDZO ŁATWO składane 06.09.12, 18:12
      4 Moms wink
      Ale jest ciężki niestety no i wysoka cena uncertain
    • chubabubba Re: wózki BARDZO ŁATWO składane 06.09.12, 18:19
      4 moms odpada- to tylko spacerówka. Łatwo składa sie orbit g2 to na pewno - ale ma dwie części.
    • sylki Re: wózki BARDZO ŁATWO składane 06.09.12, 18:35
      X move jest supermegahiper dla ciebie ciężki

nie wiem może bugaboo cameleon, ale sama nie wiem
    • aga_1980_31 Re: wózki BARDZO ŁATWO składane 06.09.12, 18:44
      będzie się łatwo składał, najlepiej nie za pomocą rąk - priorytet a co rozumiesz że nie za pomocą rąk? Chyba każdy wózek, no oprócz wymienionego przeze mnie składa sie ręcznie.
      • kala_g Re: wózki BARDZO ŁATWO składane 06.09.12, 19:15
        masz racje - trzeba użyć rąk smile natomist np w xlander xmove aby go zlożyc przyciskam stopą 2 miejsca przy kołach smile pan w "mama i ja" powiedział, że to jedyny taki wózek (przynajmniej w ich ofercie).. dlatego postanowiłam popytać już bardziej doświadczonych w temacie mam smile chodzi mi o wózek, w którym nie będe musiała nic wciskać, ani w razie "słabszego dnia" używać żadnej siły smile
        ten 4moms origami - bajka !! ale cena jak na samą spacerówkę dla mnie za wysoka smile
        • sylki Re: wózki BARDZO ŁATWO składane 06.09.12, 19:20
          Co z tego, że x-move złożysz, kiedy nie będziesz miała go siły podnieść? przecież on ciężki jest, no chyba, że na dwa razy czyli siedzisko a później stelaż, no ale do ściągnięcia siedziska potrzeba rąk i siły uncertain
          • kala_g Re: wózki BARDZO ŁATWO składane 06.09.12, 19:34
            tu nie chodzi o moją siłę fizyczną, bo siły mam dużo smile dlatego napisałam, że waga nie jest priorytetem.. mam problemem z dłońmi, z palcami, z nadgarstkami i ciężko jest mi wciskać, przyciskać, odkręcać, itp czynności.. w xlanderze w dość łatwy (jak dla mnie) sposób ściąga się gondole, czy siedzisko. są po bokach nie przyciski, a takie jakby uchwyty, za które trzeba pociągną do góry i już smile więc jest to w miare łatwy sposób..
            • sylki Re: wózki BARDZO ŁATWO składane 06.09.12, 19:39
              ok, to ja może nie rozumiem smile ale skoro nie masz siły w dłoniach, to jak chcesz podnieść wózek ? smile
              Sama mam problem z prawym nadgarstkiem i jak mnie chwyci ból, to zapomnij bym podniosła cokolwiek, herbaty sobie nie mogłabym zrobić, gdyby lewy nadgarstek szlag trafiłsad

a Quinny Buzz ?
            • saras-wati Re: wózki BARDZO ŁATWO składane 06.09.12, 20:47
              kala_g napisał(a):

> tu nie chodzi o moją siłę fizyczną, bo siły mam dużo smile dlatego napisałam, że w
              > aga nie jest priorytetem.. mam problemem z dłońmi, z palcami, z nadgarstkami i
              > ciężko jest mi wciskać, przyciskać, odkręcać, itp czynności.. w xlanderze w doś
              > ć łatwy (jak dla mnie) sposób ściąga się gondole, czy siedzisko. są po bokach n
              > ie przyciski, a takie jakby uchwyty, za które trzeba pociągną do góry i już smile
              > więc jest to w miare łatwy sposób..

obejrzyj sobie jakieś filmy,może na youtube, jak składa się m&p mylo - gondolę ściąga się właściwie jedną ręką, natomiast spacerówkę łapiesz od spodu za takie właśnie dwa uchwyty, natomiast stelaż przekręcasz uchwyt i jest złożony;
    • chubabubba Re: wózki BARDZO ŁATWO składane 06.09.12, 19:31
      Maclaren grand tour LX tez sie łatwo składa
    • moni_ka30 Re: wózki BARDZO ŁATWO składane 06.09.12, 19:40
      www.youtube.com/watch?v=aO5uGy27cXQ
      • sylki Re: wózki BARDZO ŁATWO składane 06.09.12, 19:55
        Właśnie też o BJ pomyślałam, skoro chodzi tylko o manualność, a nie o wagę, to lepszego od BJ składania żaden wózek nie ma smile
    • lucyna_1980 Re: wózki BARDZO ŁATWO składane 06.09.12, 20:08
      Patrz tez na wagę wózka bo nawet wrzucenie go do samochodu będzie dla Ciebie problemem przy takim schorzeniu. Ja nabawiłam się bólu nadgarstków i kręgosłupa własnie przez dźwiganie wózka i dziecka w foteliku samochodowym, więc na Twoim miejscu jak najbardziej waga wózka i łatwe składanie.
      Zobacz Baby Jogger City Elte, City Mini , GT
      Joolz Day- składanie specyficzne ale myślę, że nie narażało by dodatkowo nadgarstków bo trzeba ramę ścisnąć do siebie
      Maxi Cosi Mura - łatwy system składania i wpinania , ale ciężki i trochę nieprzemyślana spacerówka
      Mutsy Urban Rider i 4Rider - składanie proste, ale waga bardzo ciężka.

Więc jesli nie będziesz musiała nosić wózka po schodach, wrzycac do bagażnika samochodu rozważ dwie ostatnie pozycje.

Polecam filmiki na Youtube z prezentacjami wózków
    • didis Re: wózki BARDZO ŁATWO składane 06.09.12, 20:15
      Jeśli ciężar nie gra roli, to pytanie czy cena gra? Jest wózek który się sam składa - origami. Zobacz - nasza chubus go masmile
    • kala_g Re: wózki BARDZO ŁATWO składane 06.09.12, 21:13
      dziekuje wszystkim za podpowiedzi smile
      przepatrze, przemyśle, potestuje w sklepach, do marca mam jeszcze czas smile

4moms - bomba, cena również bomba smile
      bj - też super, cena przystępna
      ale to są tylko spacerówki ;/ a co z pierwszymi miesiącami..?

tyle możliwości na rynku i bądz tu mądrym haha
      pozdrawiam smile
      • sylki Re: wózki BARDZO ŁATWO składane 06.09.12, 21:15
        o BJ gondola jest smile
        • kala_g Re: wózki BARDZO ŁATWO składane 06.09.12, 21:22
          cos ty smile
          oj to szukam smile
          • lucyna_1980 Re: wózki BARDZO ŁATWO składane 06.09.12, 21:42
            Każdy który jest w moich propozycjach też ma opcję gondoli
            • saras-wati Re: wózki BARDZO ŁATWO składane 06.09.12, 21:44
              i mój teżwink
          • linkap_wawa gondola do BJ 07.09.12, 09:45
            w necie nie znajdziesz za duzo informacji o gondolach do BJ poza tym ze one sa - ja tez kupujac ten wozek przekopalam neta w poszukiwaniu filmiku pokazujacego montaz gondoli i wogole jak ten wozek z nia wyglda i nic nie znalazlam... uratowalo mnie to forumsmile Sa dwa typy gondoli - tansza "miekka", drozsza "twarda". Minusem miekkiej jest to, ze jesli zalezy ci na uzywaniu fotelika samochodowego z rama wozka bedziesz musiala kupic dwa oddzielne adaptery. Na adapter do gondoli twardej pasuje i gondola i fotelik.
            Po odpieciu siedziska spacerowego montujesz na rame lacznik czyli adapter i na ten lacznik wpinasz gondole (zeby ja zdjac musisz zlapac ja po dwoch stonach za specjalne uchwyty, przycisnac blokade i podniesc do gory - ale wszystko chodzi latwo a gondola jest lekka). Na stelazu wozka zamontowana jest taka tasma - wystarczy ja chwycic go gory i wozek jest zlozony. Wozek mozna zlozyc z adapterami do gondoli, wiec nie trzeba ich za kazdym razem odkrecac. Gondola kosztuje niestety sporo ale mozna kupic uzywane na allegro (ja pewnie tez bede niedlugo sprzedawac swoja, wiec jakbys byla zainteresowana to zapraszamwink)
            • kala_g Re: gondola do BJ 07.09.12, 13:04
              dziekuje za info smile
              a ty jak oceniasz bj z gondola ? bo jednak malo jest opinii smile fajnie sie prowadzi, latwo sklada, rozklada, montuje ? duzo sily potrzeba ? masz "sztywna" czy "miekka" ? smile
              moglabys przeslac mi na @ fotki ? kagoc@poczta.onet.pl
              jeszcze ostatecznej decyzji nie podjelam co do wozka, ale sklaniam sie do bjce smile musze tylko gdzies dorwac go w sklepie, aby przetestowac..
              jezeli bedziesz sprzedawala gondole, daj prosze znac na @
              pozdrawiam
              • linkap_wawa Re: gondola do BJ 07.09.12, 13:46
                Ja mam twarda gondole - zdecydowalam sie na nia glownie po to zeby nie bawic sie z przekladaniem tych adapterow, bo my czesto w ruchu, duzo jezdzimy samochodem. Gondola jest prosta i lekka, bez bajerow. Plusy to bardzo fajny gruby materacyk i jej lekkosc wlasnie. Z minusow - nie ma wentylacji - ale jak to marcowe dzieciatko, to moze nie bedzie az tak potrzebna i system skladania i rozkladania budki jest troche niewygodny, bo trzeba to robic dwoma rekoma. Gondola w Elicie jest osadzona dosyc wysoko - dla mnie to plus, bo nie trzeba sie zginac w pol, zeby podniesc czy wlozyc dziecko.
                Wozek z gondola prowadzi sie bardzo dobrze - wozek plynie, w miare lekko podbija (ale w wersji spacerowej podbijanie lepsze niz z gondola, bo ciezar jest wtedy inaczej rozlozony). Jesli chodzi o amortyzacje to jest wyczuwalna, ale oczywiscie do takich klasycznych wozkow na pasach czy wachaczach sie nie umywa - no ale to inny typ wozka po prostu. GOndole zdjemuje sie leciutko - nie potrzeba sily, jesli chodzi operacje odwrotna, glowny problem polega na trafieniu na adaptery. Stelaz sklada sie bardzo prosto - tak jak pisalam w sumie jednym pociagnieciem. Jest w miare kompaktowy po zlozeniu choc ma dosyc szeroki rozstaw kol - my w oplu astrze musimy zdejmowac jedno kolo zeby sie do bagaznika zmiescil (ale to tez nie problem w tym przypadku, bo kolo zdejmuje sie bardzo prosto i lekko). Szeorki rozstaw kol jest juz troche bardziej klopotliwy w przypadku manewrowania w waskich przejsciach, osiedlowych sklepikach czy w windzie, bo czasem po prostu sie nie miescimy. Samo manewrowanie jednak jest bezproblemowe, wozkiem mozna krecic w miejscu niemalze.
                Zdjecia postaram sie przeslac wieczorem. Jesli jestes z Warszawy, moglybysmy sie umowic to bym ci wszystko pokazala na zywo.
                • kala_g Re: gondola do BJ 07.09.12, 17:11
                  jestem z 3miasta uncertain
                  obdzwonilam dzis sklepy i nigdzie ich nie maja na ta chwile... a ja wozka w ciemno, bez sprawdzenia nie kupie.. czekam na fotki i w pozniejszym terminie na info o sprzedazy gondoli smile moze do czasu twojej decyzji o sprzedazy uda mi sie go gdzies przetestowac smile
                  • linkap_wawa Re: gondola do BJ 07.09.12, 18:24
                    kolejna dostawa BJ ma byc w Polsce w pazdzierniku, ale muszisz wczesniej sie dowiedziec gdzie sprzedaja bo raczej rzadko bywaja w sklepach stacjonarnych - moze jaks forumka z trojmiasta by ci pokazala? Swoja gondole bede sprzedawala i tak za jakis miesiac, poltora wiec spoko.
                  • hanna79 Re: gondola do BJ 07.09.12, 18:55
                    W Gdyni, w Bobowózkach na Nowodworcowej stały ostatnio BJ City Mini i Mini GT, Elita nie mieli. Nie wiem czy zobaczysz wersję z gondolą, bo Pani sprzedawczyni nie była zbytnio zorientowana w temacie jak pytałam o gondolę.
                    • kala_g Re: gondola do BJ 08.09.12, 11:50
                      właśnie do bobo wózków dzwoniłam i pani powiedziała mi o tej październikowej dostawie (powiedziała ostatniej październikowej dostawie ! ) co mam przez to rozumieć ? że już ich nie będzie, nie będą zamawiać ?? tak czy inaczej mam dzwonić w poniedziałek i pani mi wszystko powie, bo będzie po rozmowie z producentem. ja nie koniecznie upieram się żeby zobaczyć go z gondolą, chce go zobaczyć i przetestewoać w ogóle smile
                      może ktoś z 3miasta się odezwie smile ?? i na jakiś spacerek się dołącze smile
                      • nutnut Re: gondola do BJ / june?? 10.09.12, 21:35
                        Kala jak jesteś z 3miasta, to podjedź do babyuniverse zobaczyć Easywalker June. Do złożenia wózka potrzeba nacisnąć nasadą dłoni od góry (do zrobienia tylko ciężarem ciała, bez ruchu palców ani kciuka), potem od dołu nacisnąć zginając wszystkie palce jednocześnie (tak jakby zamykając dłoń) wystarczy zgięcie ok 90 stopni, bez zamykania dłoni. Ruch nie jest precyzyjny, na przyciski z zewnątrz da się nałożyć gripper (taki jak używają chorzy z RZS na przykład do otwierania słoików), byś musiała sama ocenić.

Obejrzyj na zdjęciach,www.google.pl/imgres?q=easywalker+june&hl=pl&client=firefox-a&hs=AHq&sa=X&rls=org.mozilla:pl:official&biw=1280&bih=624&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=vtjD4bhj3PEYqM:&imgrefurl=http://www.babyvergelijk.nl/wordpress/archief/easywalker-june&docid=QACoaCR_B_3K6M&imgurl=http://www.babyvergelijk.nl/wordpress/wp-content/uploads/2011/10/easywalker-june.jpg&w=478&h=640&ei=tz9OULOXOoXJtAa96oBY&zoom=1&iact=hc&vpx=693&vpy=115&dur=2290&hovh=260&hovw=194&tx=65&ty=150&sig=103736775956758036919&page=1&tbnh=131&tbnw=107&start=0&ndsp=19&ved=1t:429,r:3,s:0,i:81 to czerwone w kształcie dysku - to właśnie do składania.
                        Wózek rozkłada się bez używania rąk. No ok - trzeba go wyciągnąć rękami z bagażnika (waga 9.9kg spacerówki), postawić na kołach i popchnąć nogą/ramieniem. Gondoli nie widziałam więc nie wiem. Z minusów - nadgarstki bardzo mocno pracują przy jeździe. Najlepiej wpakuj dziecia/plecak ok 10-15kg do wózka i zobacz czy dasz radę np skręcać.
    • elizazaza87 Re: wózki BARDZO ŁATWO składane 28.06.23, 15:04
      Hej! Zerknij sobie na anex, bo mają lekkie wózki. My mamy spacerówkę air x, składa się bardzo szybko, bez żadnego wysiłku i przyjmuje kształt małej walizki po złożeniu. Co do gondoli wiem, że e type jest świetny i oczywiście lekki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka