Dodaj do ulubionych

gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch

25.08.16, 02:38
Cześć Dziewczyny!

Minął rok odkąd odjechał od nas ostatni wózek synka, a teraz w listopadzie dołączy do nas córeczka smile

Potrzebuję porady w sprawie pierwszych miesięcy wózkowania. Mam kilka pomysłów, ale jakoś ciężko mi się na coś zdecydować. Mieszkamy w mieście, więc z nierówności do pokonania mamy kilka wysokich krawężników.

Pod uwagę biorę:
1. Quinny buzz xtra - bardzo lubiłam zwykłego buzza i wiem, że muszę teraz wypróbować przynajmniej spacerówkę. Czy macie jakieś doświadczenia z tą nową składaną gondolą? nada się dla listopadowego malucha?

2. Britax affinity - śledziłam wątek koali o spacerówce i wydaje się być ok, ale co z gondolą, czy któraś z Was jej używała?

3. Brio go - po zachwytach martuski az zal nie wyprobować smile

4. tradycyjna gondola marita/bartatina a potem kubełkowa spacerówka na wiosnę

Rozsądek podpowiada ze ostatnia opcja jest najlepsza dla malucha ale... mieszkamy na 4 pietrze bez windy, więc będzie problem z przechowywaniem. Poprzednio przy buzzie stelaż chowaliśmy w bagażniku, a samą gondolę wnosiliśmy na górę. Czy nie umęczę się z codziennym składaniem krzyżakowego stelaża?

A może inne opcje warto wziąć pod uwagę?

PS. Znacie jakieś skuteczne sposoby na bezsenność w ciąży? sad
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 25.08.16, 18:47
      Skłaniałabym się ku ostatniej opcji (używanej, za grosze) i przechowywaniu stelaża przy wyjściu z bloku. Nie musi to być stelaż krzyżakowy. A na wiosnę jakaś spacerówka, którą złożysz z dzieckiem na ręku np. Baby Jogger City Mini Gt i wniesiesz na górę.
      • carole87 Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 27.08.16, 05:28
        BJ CM GT odpada - jest tylko przodem do świata i do tego ma bardzo obszerne siedzisko. Rozważałam go poprzednio dla 2-letniego synka, ale nie ujął mnie zupełnie.
        • ela.dzi Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 27.08.16, 18:32
          Napisałam, że to tylko przykład smile osobiście polecam Armadillo dla niemowlaka, ale on też jest 'tylko przodem i bez amortyzacji. Raczej nie istnieje wózek przodem i tyłem, który złożysz jedną ręką.
          • martuska1982 Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 27.08.16, 18:58
            ela.dzi napisał(a):

> Napisałam, że to tylko przykład smile osobiście polecam Armadillo dla niemowlaka,
            > ale on też jest 'tylko przodem i bez amortyzacji. Raczej nie istnieje wózek prz
            > odem i tyłem, który złożysz jedną ręką.

Istnieje. Armsdillo własnie, ale wersja flip xt. Z tym, ze amortyzacji nie ma.
    • ollasja Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 25.08.16, 19:17
      Dla listopafowego dziecka, moim zdaniem, nie potrzeba jakiejs ogromnej gondoli. Mam synka z grudnia i przesiadalismy sie na spokojnie do spacerówki w kwietniu i dalam rade z wozkiem 2 w 1. Nie wiem czy nie zastanowilabym sie nad brio go...
      • carole87 Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 27.08.16, 05:33
        opcja wcześniejszej przesiadki jak najbardziej wchodzi w grę, tylko czy brio go nada się dla 3/4- miesięcznego dziecka? nie ma rozkładanej na płasko spacerówki sad Plusem brio jest chyba większa gondola. Niestety w okolicy nie ma brio/britaxa w sklepach, także nie mogę porównać np. z quinny foldable, która moim zdaniem jest dość płytka.
        • martuska1982 Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 27.08.16, 14:05
          carole87 napisała:

> opcja wcześniejszej przesiadki jak najbardziej wchodzi w grę, tylko czy brio go
          > nada się dla 3/4- miesięcznego dziecka? nie ma rozkładanej na płasko spacerówk
          > i sad Plusem brio jest chyba większa gondola. Niestety w okolicy nie ma brio/bri
          > taxa w sklepach, także nie mogę porównać np. z quinny foldable, która moim zdan
          > iem jest dość płytka.

Moim zdaniem gondola brio go jest długa i dosyć głęboka, chociaż wąska. No ale foldable jest równie wąska, a przy tym krótsza i płytsza.
    • martuska1982 Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 25.08.16, 21:43
      Ja bym brała britax go next jesli masz takie fundusze. No ale czy bartatina czy go next - będzie się kiepsko wnosiło.
      • martuska1982 Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 25.08.16, 21:44
        A co do ciąży - po pierwsze GRATULACJE :d
        Po drugie - na bezsennosc polecam allegro dział wózki dziecięce i olx - ten sam dział tongue_out
        • ollasja Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 25.08.16, 21:46
          E... To się w ogole nie zasnie!
        • carole87 Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 27.08.16, 05:34
          Dziękuję za gratulacje smile
          Bezsenność + olx = 2 godziny snu na dobę wink
    • oliveyra Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 26.08.16, 10:55
      bezsenność w ciąży, to chyba zmora każdej przyszłej mamy..podobnie pewnie jak wybór wózka, łóżeczka itp..itd smile powiem, że wg. mnie noszenie i wnoszenia wózka na 4 piętro to wyzwanie..nie ma w waszym bloku jakiejś wózkowni? co byś nie wybrała i tak się umęczysz, no chyba, że zrezygnujesz z używania wózka w domu i faktycznie do auta go zapakujesz, albo na dole na jakimś korytarzu będziesz przechowywać..o ile go nikt nie podprowadzi, bo nie wiem w jak bezpiecznym miejscu żyjecie..Mnie ominął "problem" wyboru, bo dostaliśmy wózek w prezencie od dziadków bez jakichś wcześniejszych mocnych konsultacji, ale w sumie jestem zadowolona. Zaopatrzyli nas w virage ecco, i w sumie choć trochę mnie to zezłościło, że ktoś mnie w wyborze wyręczył, to ostatecznie jestem zadowolona. Moja pociecha ma 3 miesiące, więc gondola teraz jest ok, ale na zimę, to już raczej wsiądzie do spacerówki, bo nie wydaje mi się, żeby chciała na leżaka okutana w jakiś kombinezon wyleżała w gondoli, o ile by się zmieściła wink Wózek nie za ciężki, zwrotny, dobrze się prowadzi, nie muszę na szczęście pokonywać nim żadnych wysokości, więc nie wypowiem się w tej kwestii.
    • ollasja Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 26.08.16, 11:15
      Jedyny wozek ktory dawalam rade wnosic z zawartością na 3 pietro bez windy to bee. Tylko on nadaje sie dla noworodka jedynie jako podwozka. Ale mysle, ze musialabys szukac wozka ok.wagi bee czyli max 7kg chyba...
      • martuska1982 Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 26.08.16, 23:22
        ollasja napisała:

> Jedyny wozek ktory dawalam rade wnosic z zawartością na 3 pietro bez windy to b
        > ee. Tylko on nadaje sie dla noworodka jedynie jako podwozka. Ale mysle, ze musi
        > alabys szukac wozka ok.wagi bee czyli max 7kg chyba...

Ja puste zlozone bee wnosiłam kilka razy u rodziców na czwarte piętro i masakra. Chociaż lepsze to niż wnosić MBUJ bo i na ten pomysl wpadłam tongue_out
        No ale do celu "rodzicowego" kupiłam yoya na lato, a na zimniejsza porę chce snapa, bo jego jak testowałam wnosiłam u rodziców jak po masełku.
        • ollasja Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 26.08.16, 23:36
          No ja wszysztkie wózki, ktore mialam musialam wnosic na 3 pietro. Zdecydowana wiekszosc na kolejki, w sensie bez dziecka. Bo zostawianie w klatce lub wozkarni nie wchodzilo w gre. To wlasnie z tego powodu pozbylam sie mbuj. Poreczniejszy od niego byl na pewno bjcm gt, bi byl nawet niespodziewanie lekki. Ale bee wnosilo sie najlepiej. Inna sprawa, ze moj kręgosłup mi za to wszystko podziekuje w swoim czasie.
          Teraz po przeprowadzce mamy winde i zero schodów, wiec dla najmłodszego ktory ma sie urodzic niebawem kupilam... Terraina smile pewnie bede kląć wkładając go do auta, ale co tam! Wreszcie nie muszę opracowywac techniki wnoszenia.
          • martuska1982 Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 27.08.16, 00:16
            Ja ostatnio odwiedzałam jedną forumkę na jej trzecim piętrze. Na ramieniu jednym skip hop, na drugim yoya, na ręku 12 kilo mojego szczęscia. Już dwa piętra mnie pokonały, na trzecie musiałam się dosapac. Nie wyobrażam sobie mieszkac na wyższym piętrze niż pierwsze. Kocham mój parter. Po prostu sobie wjeżdżam do domu. smile
    • enfik Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 26.08.16, 20:22
      Ja mam britax go next i pieje z zachwytu. Uzywamy dopiero 2 tygodnie i nie mam doswiadczenia, ale dla mnie jest swietny. Jedno jest pewne... to nie jest filigranowy wozeczek a raczej miejski suv. Do wnoszenia odpada.
      • martuska1982 Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 26.08.16, 23:25
        enfik napisał(a):

> Ja mam britax go next i pieje z zachwytu. Uzywamy dopiero 2 tygodnie i nie mam
        > doswiadczenia, ale dla mnie jest swietny. Jedno jest pewne... to nie jest filig
        > ranowy wozeczek a raczej miejski suv. Do wnoszenia odpada.

No mały po złożeniu to on nie jest. Wnosiłam na czwarte u rodziców raz. Za więciej dziękuję. wink

https://i1157.photobucket.com/albums/p599/Daddy1274/13521650_1114614101937822_13855244_n_zpsfp1z1qxx.jpg
        • carole87 Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 27.08.16, 05:50
          Dzięki za to zdjęcie smile Uzmysławia jak duże jest brio po złożeniu... Na nowego britaxa next na pewno nie wydam tyle pieniędzy a używek brak. Także tylko opcja używanego brio wchodzi w grę wink

jak pisałam nie jestem w stanie na żywo go obejrzeć i namacalnie ocenić jak duży/ciężki jest sad

Jedno jest pewne, nie będę wnosić całego wózka na 4. piętro. Mój kręgosłup po trzeciej ciąży tego nie przeżyje...

A jak poręczne jest siedzisko brio przy podnoszeniu/wnoszeniu? Z buzzem zdarzało mi się często zostawiać stelaż w aucie a siedzisko ze śpiącym dzieckiem wnosić na górę i było to o wiele łatwiejsze niż wnoszenie quinny dreami smile

• carole87 Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 27.08.16, 05:27
      Dziękuję Dziewczyny za wszystkie uwagi smile Spróbuję się do nich odnieść po kolei.
      • gleana Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 27.08.16, 10:07
        A Emmaljunga Super Viking? Wydaje się być mniejsza i zgrabniejsza od Go.
        • flower_v Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 27.08.16, 16:04
          Dla listopadowej córki miałam Roana Marite. Byłam zadowolona.
          Teraz dla wrzesniowej córki tez brałam Roana pod uwagę. Roana i Britax go next...ale trafił się po drodze brio go ; ) Jak mi podejdzie to zawsze mogę sprzedać i kupić Go Nexta smile
      • skat_0 Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 27.08.16, 20:54
        mam drobnego syna z końcówki lipca 2015 w gondoli brio jezdzilismy w sumie do maja (z szelkami jak juz siedzial) probe przesiadki do spacerowki robilam w okolicy Wielkanocy, ale mu sie nie podobało i poplakiwal .
    • carole87 Odświeżam wątek - jaki stelaż pod fotelik amorty 07.10.16, 16:21
      Praktycznie zdecydowałam się na tradycyjną gondolę - spodobał mi się navington corvet smile i ma całkiem małe rozmiary po złożeniu. Stelaż będzie mieszkał w klatce na dole, gondola będzie przy okazji łóżeczkiem.

Potrzebuję jeszcze jakiś stelaż pod fotelik (besafe wiec adaptery jak do maxi-cosi) do auta, ale taki, żeby był maleńki po złożeniu, najlepiej jak najprostszy w składaniu i rozkładaniu i w miarę amortyzowany - czy istnieje w ogóle coś takiego? Mam max 500 zł za używany.

Znalazłam używany navington gondola + stelaż finn, ale domyślam się, że to raczej nie jest mój ideał - waży 9 kg, jest pseudo parasolką i przede wszystkim został już wycofany...
      Może nuna? Pomóżcie proszę, bo wybór wózka już przyprawia mnie o mdłości sadsadsad
      • blueaha Re: Odświeżam wątek - jaki stelaż pod fotelik amo 07.10.16, 18:32
        Nuna jest fajna pod fotelik, tylko wazy 9kg tez ni i z fotelikiem prowadzi sie ciut gorzej niż jako spacerówka . Ale ogólnie to bardzo fajny wozek. Jest tez fajny jako spacerówka dla małego dziecka bo stelaż fajnie amortyzuje.
    • elizazaza87 Re: gondola vs. 2w1 - Listopadowy maluch 28.06.23, 15:26
      Polecam z anexa, sprawdzają się dobrze. Ja mam e type i jest super

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka