flow0
29.01.16, 09:05
Dzień dobry. Moja córeczka ma 4 miesiące i 3 tygodnie.Ma stwierdzoną asymetrię - widać ją jak leży na brzuszku, układa się lekko w łuk, główka w prawą stronę. Jak lezy na pleckach to czasem główkę przechyli na bok. Ma też stwierdzone lekko obniżone napięcie mięśniowe w obrębie klatki i rąk. Czucie głębokie prawidłowe, neurolog mówi że jest to w obrębie klatki dolna granica normy, określa ja mianem że w tych partiach jest wiotka. W nogach napięcie niby ok. Co mnie niepokoi:
-potrafi leżeć jakby "krzyżem", czyli rączki w bok ciała (niby dlatego ze są wiotkie), nóżki wtedy też raczej lekko prostuje
-nie przekręca sie jeszcze na boki i brzuszek
-czasem cała się napina jakby szukała napięcia w ciele
Opiekuję się nią wg NDT Bobath. Mamy zleconą ze względu na asymetrię rehabilitację metodą Vojty 3 razy dziennie. Mała tego nie lubi. Znalazłam Panią od NDT Bobath w Rzeszowie prywatnie. Może przychodzić do nas raz w tyg ale nie wiem czy to nie za mało. Czy mam się martwić jej taką słabą ruchliwością, tym leżeniem i barkiem przekręcania? Dodam że dużo ją "roluję", sama przekręcam itp. Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.