Dodaj do ulubionych

Obniżone napięcie mięśniowe

29.01.16, 09:05
Dzień dobry. Moja córeczka ma 4 miesiące i 3 tygodnie.Ma stwierdzoną asymetrię - widać ją jak leży na brzuszku, układa się lekko w łuk, główka w prawą stronę. Jak lezy na pleckach to czasem główkę przechyli na bok. Ma też stwierdzone lekko obniżone napięcie mięśniowe w obrębie klatki i rąk. Czucie głębokie prawidłowe, neurolog mówi że jest to w obrębie klatki dolna granica normy, określa ja mianem że w tych partiach jest wiotka. W nogach napięcie niby ok. Co mnie niepokoi:
-potrafi leżeć jakby "krzyżem", czyli rączki w bok ciała (niby dlatego ze są wiotkie), nóżki wtedy też raczej lekko prostuje
-nie przekręca sie jeszcze na boki i brzuszek
-czasem cała się napina jakby szukała napięcia w ciele
Opiekuję się nią wg NDT Bobath. Mamy zleconą ze względu na asymetrię rehabilitację metodą Vojty 3 razy dziennie. Mała tego nie lubi. Znalazłam Panią od NDT Bobath w Rzeszowie prywatnie. Może przychodzić do nas raz w tyg ale nie wiem czy to nie za mało. Czy mam się martwić jej taką słabą ruchliwością, tym leżeniem i barkiem przekręcania? Dodam że dużo ją "roluję", sama przekręcam itp. Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • paulina_budzinska Re: Obniżone napięcie mięśniowe 30.01.16, 17:44
      Droga Pani,

jeśli u córeczki stwierdzono obniżone napięcie mięśniowe w obrębie tułowia, może być to przyczyną jej mniejszej chęci do poruszania się, po prostu trudniej wykonać jej nowe czynności. Poza tym z moich obserwacji wynika, że dzieci z asymetrią również rozwijają się nieco wolniej.
      Malutka jest pod opieką kilku specjalistów i myślę, że powinna im Pani zaufać. Sądzę też, że ilość rehabilitacji jest całkiem spora. Częstotliwość terapii trzeba zawsze ustalać indywidualnie, ale na pewno nie wolno dopuścić do przestymulowania, kiedy niemowlę nie będzie już potrafiło przetwarzać bodźców.
      Jeśli u córeczki nie stwierdzono uszkodzeń neurologicznych, tak naprawdę nie ma powodu, aby nie rozwinęła się tak, jak inne dzieci. Może będzie trzeba tylko dać jej więcej czasu.

Życzę powodzenia!:-)
      Pozdrawiam
      • flow0 Re: Obniżone napięcie mięśniowe 30.01.16, 19:02
        Dziekuje za odpowiedź. Neurolog nie stwierdził nieprawidłowości. Usg glowki też nic nie wykazało. Czyli skupić się na jednej metodzie? A czy rolować i przekrecać ją sama mogę i kłaść na brzuszku? Marysia też slabo głuży czy to też może mieć związek z asymetrią? Czyli możerozwijać si w swoim tępię i spokojnie czekać?
      • flow0 Re: Obniżone napięcie mięśniowe 30.01.16, 20:14
        Przepraszam że piszę na raty ale nasunęło mi się jeszcze kilka pytań jeśli Pani pozwoli. Córka czasem bardzo się pręży przy zmianie pieluchy jakby się denerwowała. Nie wiem z czego to wynika. Czynności wykonuje spokojnie i z czułością. Dodatkowo nie lubi dotyku rąk i bark?w. Czy może być to przyczyną obniżonego napięcia? Nie lubi też ubierać się tzn.górnej części czyli gdy dotykam rąk. Dodam ze córka urodził się przez cc w 38 tyg. Otrzymała 10 punktów w skali A. Pozdrawiam
        • paulina_budzinska Re: Obniżone napięcie mięśniowe 30.01.16, 20:45
          Witam ponownie,

łączenie metod jest jak najbardziej dozwolone, jeśli maluch to toleruje.
          Rozumiem, że rolowanie to ćwiczenia obrotów. Przy asymetrii nie należy wprowadzać dużo ruchu, przynajmniej w początkowym etapie terapii. Jeśli wykonuje Pani z córką obroty, proszę to robić bardzo powoli. Zdarza się, że dziecko w sytuacji, kiedy uczymy go nowej, zaawansowanej czynności, która wiąże się z ruchem, niestety utrwala asymetrię. Dzieje się tak dlatego, że nie potrafi symetrycznie pracować ciałem i np. zawsze będzie napinać stronę, którą zwykle skraca, niezależnie w którym kierunku wykonywany jest obrót.
          Mała ilość wydawanych przez dziecko dźwięków może być związana z obniżonym napięciem mięśniowym.
          Nadwrażliwość dotykowa może wynikać z faktu, że niemowlę nie doświadczyło docisku w wyniku przejścia przez kanał rodny. Sama obserwuję, że wiele maluchów urodzonych poprzez cesarskie cięcie wykazuje nietolerancję dotyku w okolicy głowy i barków. Ale nie jest tak we wszystkich przypadkach. Myślę, że terapeuci, którzy znają dziecko mają szansę, żeby trafniej ocenić małą również pod tym kątem :)

Pozdrawiam!
          Tempo rozwoju każdego dziecka to sprawa indywidualna. Już wielokrotnie wspominałam o tym, że skale rozwojowe, to tylko średnia :).
          Niemowlęta bardzo często
          • flow0 Re: Obniżone napięcie mięśniowe 30.01.16, 21:49
            Bardzo dziekuje za odpowiedź. Miło mi ze stara się Pani pomóc na odległość;) obie Panie rehabilitantki są genialne, zapewniają mnie że Mania potrzebuje więcej czasu. Tylko ja jakoś jestem spanikowaną mamą:) czyli mogę ją sobie obracać ale powoli. A kłaść na brzuszku? Panie rehab. zezwalają na tego typu aktywności. Córka ogólnie jest ciekawa świata, łapie zabawki w linii środka, uśmiecha się ale też potrafi bacznie obserwować otoczenie z taką spokojną minką. Ale może faktycznie to jej temperament i też wpływ onm. Czy po wyeliminowaniu asymetrii może więcej gaworzyć? I czy taka nadwrażliwość na dotyk mija samoczynnie? To już ostatnie pytania:) obiecuję:) serdecznie pozdrawiam:)
            • paulina_budzinska Re: Obniżone napięcie mięśniowe 05.02.16, 22:17
              Witam ponownie,

to wspaniale, że trafiła Pani na godne zaufania fizjoterapeutki. Myślę, że najlepszą drogą jest w takim układzie zdanie się na ich wiedzę i doświadczenie :-)
              Leżenie na brzuszku jest pozycją, która sprzyja osiąganiu nowych umiejętności, dlatego TAK, jak najbardziej proszę kłaść malutką w ten sposób.
              Jeśli u córeczki zostanie wypracowana lepsza aktywność mięśniowa, możliwe, że wtedy zacznie więcej gaworzyć.
              Nadwrażliwość dotykowa rzeczywiście często ustępuje samoczynnie. Myślę, że na to pytanie dokładniej odpowie fizjoterapeutka, która zna dziecko.

Wszystkiego dobrego :-)
              Pozdrawiam!
            • ocka33 Re: Obniżone napięcie mięśniowe 13.01.17, 17:35
              Nie wiem na kogo trafiłaś od ndt bobath, ale koniecznie znajdź sobie Panią Kasię Kopeć - najlepsza w Rzeszowie.
    • yapann Re: Obniżone napięcie mięśniowe 28.01.17, 00:53
      Ogromna prośba o polecenie fachowego fizjoterapełty w Trójmieście/Gdańsku. Dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka