Dodaj do ulubionych

5 miesięczny chłoczyk nie obraca się na boki

21.07.16, 09:54
Witam jestem mamą 5 miesięcznego chłopczyka który został wyciągnięte w 37tyg ciąży przez cc.
Od nie dawna wyciąga rączki do zabawek... Ale jak tylko straci je z oczu już go nie interesuje go się podziały... Nie obraca się na boki a ja nie umiem Go zachęcić... Byłam u pediatry rehabilitacyjnego obejrzał małego trochę z nim popracowal i mały współpracowal... Ja się czuję bez radna
Obserwuj wątek
    • paulina_budzinska Re: 5 miesięczny chłoczyk nie obraca się na boki 21.07.16, 21:45
      Witam Panią,

chciałabym doradzić, nie wspomniała Pani jednak o diagnozie postawionej przez pediatrę. Czy lekarz stwierdził odchylenia od normy, nieprawidłowości u Pani synka? Czy otrzymała Pani zalecenie dalszej terapii bądź wskazówki dotyczące samodzielnej stymulacji?

Pozdrawiam!
      • lena2405 Re: 5 miesięczny chłoczyk nie obraca się na boki 08.08.16, 11:34
        pediatra popracowala troche z synkiem ... i powiedziala ze jest wporzadku i ze niewidzi ze maly mial jakies opoznienia...poradzila jak z nim pracowac ale jak tylko ja probuje to maly sie wygina i prezy i zaczyna plakac a na sile to sie nie da....
        Martwi mnie jeszcze to ze mały kiedy go biorę na rece odrazu rece rozkłada na krzyż... i ma strasznie sztywne ...i nie mogę z nim złapać kontaktu nie interesuje sie twarzą ani zabawkami.... chodze z nim do lekarzy ale ich zdaniem nic zlego sie nie dzieje....
    • kaskakowalska23 Re: 5 miesięczny chłoczyk nie obraca się na boki 09.08.16, 10:06
      Cześć !
      Jeśli potrzebujecie dobrego neurologa, to możecie skorzystać z poradni PsychoMedic.pl na Ursynowie i w Centrum Podaję numer: 22 2991122. Możliwe są też wizyty domowe i konsultacja skype.
      • paulina_budzinska Re: 5 miesięczny chłoczyk nie obraca się na boki 10.08.16, 19:36
        Witam ponownie,

sugeruję Pani skorzystać z pomocy fizjoterapeuty dziecięcego, myślę że będzie potrafił bardziej szczegółowo ocenić umiejętności ruchowe dziecka aniżeli pediatra. Rozkładanie rączek na boki może świadczyć o pewnej nierównowadze w ciele, ale to powinien zweryfikować specjalista. Na pewno niezbędna byłaby też nauka właściwego podnoszenia i noszenia oraz pielęgnacji i pozycji do zabawy.
        W kwestii zaburzonego, Pani zdaniem, kontaktu z maluchem zalecam wizytę u psychologa bądź pedagoga, którzy specjalizują się w ocenie niemowląt.

Pozdrawiam!
        • lena2405 Re: 5 miesięczny chłoczyk nie obraca się na boki 23.08.16, 15:16
          dziekuje za Pani odpowiedz. Dzis moj syn kończy 6mcy korygowane 5mcy i tydz. przewraca sie z pleców na brzuch bierze łapie nóżki ale nie sięga nimi do buzki ...piąstki często zaciska ..... jest nerwowy i płaczliwy... za kilka dni mamy konsultacje z rehabilitantem ....a ja sie coraz mocniej martwię.. maluch traci zainteresowanie zabawkami...rzadko bierze raczki do buzi...ja już nie wiem co mam robić . Na stale mieszkam w UK. i ta ignorancja tych lekarzy mnie przybija...
          • paulina_budzinska Re: 5 miesięczny chłoczyk nie obraca się na boki 26.08.16, 22:13
            Witam ponownie,

rozumiem Pani niepokój. Wkrótce ma Pani jednak wizytę u specjalisty i wierzę, że uda ustalić się na niej przyczynę takiego właśnie obrazu maluszka.
            Proszę podzielić się z nami opinią specjalisty tutaj na forum.

Życzę dużo wytrwałości!
            Pozdrawiam
            • lena2405 Re: 5 miesięczny chłoczyk nie obraca się na boki 02.09.16, 18:22
              No specjalista jest małym zachwycona mówi że rozwija się prawidłowo. A jak zapytałam o jej zdanie na temat czemu nic do buźki nie bierze tzn ze przestrzeni to robić powiedziała że najwyraźniej pominą ten etap... mnie to jakoś nie uspokoiło....niewiem co mam myśleć... i już tym bardziej co mam robić....
              • paulina_budzinska Re: 5 miesięczny chłoczyk nie obraca się na boki 03.09.16, 13:49
                Witam serdecznie,

nie wiem, co Pani poradzić w tej sytuacji. Czy specjalistka pokazała, w jaki sposób wspomagać prawidłową aktywność dziecka? Jak powinna Pani nosić synka?
                Z mojej strony mogę Pani jedynie zasugerować, żeby unikała Pani noszenia małego przodem do siebie. Proszę ustawiać go twarzą do świata, stawy biodrowe powinny być w zgięciu, a ręce skorygowane tak, aby synek nie układał ich w skrzydełka. Oprócz tego proszę bawić się z małym w leżeniu na plecach tak, aby jego biodra były w zgięciu i pokazywać mu zabawki bądź swoją twarz na wysokości jego kolan. W ten sposób dziecko powinno uczyć się centralizacji swojego wzroku. Należy też unikać sytuacji, w których synek będzie patrzył w górę lub do tyłu. To tyle, ile mogę doradzić bez obejrzenia malucha na żywo i bazując na Pani opisie.

Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka