Dodaj do ulubionych

Wasza ulubiona dzielnica lub część Warszawy-która?

23.02.11, 10:28
Którą dzielnicę czy też część Warszawy - oprócz Bielan oczywiście! - najbardziej lubicie? Gdzie chętnie spędzacie wolny czas, gdzie Wam się podoba, gdzie czujecie się po prostu dobrze? Piszcie!

Moje typy: kolejność przypadkowa:
- Stary Mokotów - uroku temu miejscu nie brakuje, idealne miejsce na spacery, uwielbiam chodzić po tamtejszych ulicach
- Stara Ochota - uwaga j.w.
- Muranów - zabudowa powojenna, ale przyjemna dla oka, mnóstwo zieleni, mnóstwo kotów (uwielbiam) i wciąż bezpłatne parkowanie :)
- Bródno - wbrew pozorom lubię też klimaty blokowiskowe, a Bródno jest dla mnie najbardziej blokowiskowym z blokowisk :)
- Rembertów i Wawer - można poczuć się jak w małym miasteczku, a to przecież wciąż stolica

A Wy którą część Warszawy lubicie?
Obserwuj wątek
    • beata_z_rudy Re: Wasza ulubiona dzielnica lub część Warszawy-k 23.02.11, 10:50
      to ja może bardziej szczegółowo:

- Nowe i Stare Miasto ale nietypowo, tzn. w tygodniu, najlepiej przed południem (nic mi tak nie poprawia nastroju jak obejście Nowego Miasta, potem ulica Stara, Barbakan i wejście na rynek od Krzywego Koła. Kocham podwórka staromiejskie, widok na Wisłę ze skarpy przy Brzozowej). Biegaliśmy na Stare Miasto po szkole, więc to pewnie sentymentalny powrót do dzieciństwa ;)

- Morskie Oko i okolice, również Goworka.

- Pole Mokotowskie.
      • lukasz.1978 Re: Wasza ulubiona dzielnica lub część Warszawy-k 23.02.11, 11:09
        A właśnie, Nowe Miasto, byłbym zapomniał. Uwielbiam je zwłaszcza wieczorem, jak jest już totalnie pusto, ma w sobie wtedy jakąś taką magię. A już zwłaszcza jak śnieg spadnie i jeszcze go nie zdążą solą posypać...
    • joaszkaa Re: Wasza ulubiona dzielnica lub część Warszawy-k 23.02.11, 12:40
      > Którą dzielnicę czy też część Warszawy - oprócz Bielan oczywiście! - najbardzie
      > j lubicie? Gdzie chętnie spędzacie wolny czas, gdzie Wam się podoba, gdzie czuj
      > ecie się po prostu dobrze? Piszcie!

Łukaszu juz miałam to wczesniej napisać. Bródno jest osiedlem, nie dzielnicą.
      Nasza dzielnica zwie się Targówek :)
      • lukasz.1978 Re: Wasza ulubiona dzielnica lub część Warszawy-k 23.02.11, 12:48
        Łukaszu juz miałam to wczesniej napisać. Bródno jest osiedlem, nie dzielnicą.
        > Nasza dzielnica zwie się Targówek :)

Pytałem o dzielnicę lub część Warszawy - dzielnicą nie jesteście, ale częścią Warszawy to chyba tak? :)
        • joaszkaa Re: Wasza ulubiona dzielnica lub część Warszawy-k 23.02.11, 13:06
          oczywiscie Łukaszu :)
          i tez na B
          pozdrowienia ze słonecznego Bródna ;)
    • gwiazdka_89 Re: Wasza ulubiona dzielnica lub część Warszawy-k 23.02.11, 22:19
      Zdecydowanie Bemowo (Jelonki) a także Stare Miasto i Łazienki.
      A co do Starego Mokotowa, to skoro to takie fajne miejsce na spacery, to czemu ja tam jeszcze nie byłam????
      • lukasz.1978 Re: Wasza ulubiona dzielnica lub część Warszawy-k 23.02.11, 22:21
        > A co do Starego Mokotowa, to skoro to takie fajne miejsce na spacery, to czemu
        > ja tam jeszcze nie byłam????

Bo mróz jest :) Ale spokojna głowa, po Starym Żoiliborzu i Starej Ochocie także na Starą Ochotę przyjdzie czas :)
        • gwiazdka_89 Re: Wasza ulubiona dzielnica lub część Warszawy-k 23.02.11, 22:24
          Poprawiam, Stary Mokotów, Panie Łukaszu:))
          • lukasz.1978 Re: Wasza ulubiona dzielnica lub część Warszawy-k 23.02.11, 22:27
            O to to to! A tak poza tym to pewne miejsce (i Pani Gwiazdka wie, które) leży tuż koło Starego Mokotowa, więc po wygrzaniu się mozna się trochę pomrozić, czyż nie? :))
            • gwiazdka_89 Re: Wasza ulubiona dzielnica lub część Warszawy-k 23.02.11, 22:31
              Po wygrzaniu nie chciałabym od razu zmarznąć, więc może pomyślimy o tym jak się nieco ociepli i wtedy taki spacer będzie bardziej przyjemny:)
              • lukasz.1978 Re: Wasza ulubiona dzielnica lub część Warszawy-k 23.02.11, 22:33
                > Po wygrzaniu nie chciałabym od razu zmarznąć, więc może pomyślimy o tym jak się
                > nieco ociepli i wtedy taki spacer będzie bardziej przyjemny:)

O własnie! Więc bez reklamacji mi tutaj :) PS. A niech ja jutro zobaczę grzejnik na cały regulator... Chyba się pogniewamy wtedy :)
                • gwiazdka_89 Re: Wasza ulubiona dzielnica lub część Warszawy-k 23.02.11, 22:37
                  To nie była reklamacja, tylko moje głośne myśli o spacerze z takim jednym Bielanem (Warszawiakiem). Natomiast z grzejnika jest ciężko zrezygnować, zwłaszcza gdy czuje na sobie zimne dłonie (kogoś) :))
                  • lukasz.1978 Re: Wasza ulubiona dzielnica lub część Warszawy-k 23.02.11, 22:39
                    > To nie była reklamacja, tylko moje głośne myśli o spacerze z takim jednym Biela
                    > nem (Warszawiakiem). Natomiast z grzejnika jest ciężko zrezygnować, zwłaszcza g
                    > dy czuje na sobie zimne dłonie (kogoś) :))

Przecież wiesz, że jestem niereformowalny i rękawiczek nosić nie będę :) :*
                    • gwiazdka_89 Re: Wasza ulubiona dzielnica lub część Warszawy-k 23.02.11, 22:42
                      Wiem, dlatego tutaj grzejniczek jest niezbędny:))
                      Ale cieszę się chociaż z samego szaliczka:*
                      • lukasz.1978 Re: Wasza ulubiona dzielnica lub część Warszawy-k 23.02.11, 22:46
                        > Ale cieszę się chociaż z samego szaliczka:*

Życie to sztuka kompromisu :) :**
                        • lkan Re: Wasza ulubiona dzielnica lub część Warszawy-k 23.02.11, 23:02
                          A wracając do głównego wątku, dlaczego nikt nie lubi Białołęki? Taka duża; teraz się nie dziwię dlaczego nawet Ratusz ją "olewa".
                          • lukasz.1978 Re: Wasza ulubiona dzielnica lub część Warszawy-k 23.02.11, 23:12
                            > A wracając do głównego wątku, dlaczego nikt nie lubi Białołęki? Taka duża; tera
                            > z się nie dziwię dlaczego nawet Ratusz ją "olewa".

Ależ nikt nie pisał, że nie lubi Białołęki. Co prawda sympatii też nikt nie deklarował...

Powiem za siebie - z mojej perspektywy jako mieszkańca Bielan nie ma na Białołęce nic godnego uwagi, brakuje czegoś wyjątkowego. Ani rozbudowanej warstwy historycznej nie macie, ani Wasza nowoczesność nie jest wyjątkowa, lecz objawia się jedynie w postaci kolejnych blokowisk i osiedli za płotem. Więc nie budzicie jakiejś antypatii, ale uwagi też nie przyciągacie.

Cóż mogę rzec... Musiałoby powstać na Białołęce coś naprawdę wyjatkowego, aby zwrócić uwagę ludzi i wzbudzić sympatię. Może jakiś park rozrywki czy coś w tym stylu? Jakieś fajne tereny rekreacyjne z aquaparkiem przewyższającym wszystko to, co dotychczas zbudowano w tej dziedzinie w Warszawie? No nie wiem,tak sobie głośno myślę na luzie... Generalnie musicie się jako dzielnica wyróżniać, ot co.
                            • miroslaw7 Re: Wasza ulubiona dzielnica lub część Warszawy-k 24.02.11, 12:50
                              Jak dla mnie Wisła pozostaje poza wszelką konkurencją. To najpiękniejsza część Warszawy.
                              • lukasz.1978 Mirosławie 24.02.11, 16:14
                                No właśnie Mirosławie, kojarzę kim jesteś w realu (z prasy), więc ciekawi mnie, jaki jest Twój pogląd na praski brzeg Wisły - zagospodarować i uregulować czy zostawić jak jest?
                                • miroslaw7 Re: Mirosławie 25.02.11, 13:09
                                  Cały plan zagospodarowania Warszawskiej Wisły jest oparty na wypośrodkowaniu interesów wielu ludzi. Jak to powiedział M. Piwowarski Wisła ma być dla mieszczuchów, wodniaków i ludzi z krzaków. Właśnie to jest realizowane. Lewobrzeżny odcinek to mają być nowoczesne bulwary z przystaniami, traktami spacerowymi i gastronomią dla mieszczuchów i wodniaków (rewitalizowany Port Czerniakowski). Prawy brzeg to delikatnie ucywilizowane krzaki dla tych którzy je lubią ale tez plaże. Odcinki poza centrum miasta pozostaną dzikie, to dla przyrody. W Młocinach w związku z powstaniem "statku do Młocin" będzie przystań ale nie tylko tam. W sumie na Bielańskim odcinku są planowane trzy. Trochę w tym uczestniczę pomagając Piwowarskiemu, a jest to człowiek bardzo zaangażowany w pracę którą wykonuje.
                                  • lukasz.1978 Re: Mirosławie 25.02.11, 14:37
                                    Ja byłem kiedys wielkim zwolennikiem zagospodarowania praskiego brzegu, tak naprzeciwko Starówki i Powiśla. Teraz jakoś przestalo mi na tym zalezeć, ale raczej nie tyle z przekonania,ze tak jak jest teraz jest dobrze, ile z przyzwyczajenia, że "tak bylo zawsze".
    • 2-bielanka Re: Wasza ulubiona dzielnica lub część Warszawy-k 24.02.11, 18:40
      Zdecydowanie Stary Mokotów i Saska Kępa a zaraz potem Stara Ochota . Wisła - poza konkurencją wszelką. Ale jeszcze wspaniały jest Plac na Bielanach Konfederacji(?) przy starym urzędzie meldunkowym.
      A Łazienek nie lubicie? Okolice Alei Róż - tyły Al Ujazdowskich?

A tak właściwie to stare części dzielnic są najpiękniejsze. Przecież Stary Żoliborz też.
      • lukasz.1978 Re: Wasza ulubiona dzielnica lub część Warszawy-k 24.02.11, 18:45
        > A Łazienek nie lubicie?

Lubią, lubią! :)

forum.gazeta.pl/forum/w,101706,122503927,122535610,Re_Wasza_ulubiona_dzielnica_lub_czesc_Warszawy_k.html
    • lukasz.1978 Polubiłem Saską Kępę 17.03.11, 09:36
      Od prawie już roku pracuję na Saskiej Kępie. Poprzednio pracowałem przy Rondzie ONZ, czyli w samym sercu wielkiego maista. Dlatego na pocżatku nie mogłem się do Saskiej Kępy przyzwyczaić, brakowało mi wielomiejskiego zgiełku, czułem się jak na prowincji jakiejś :)

Ale wiecie co? Właśnie się złapałem na tym, że w końcu tę Saską Kępę polubiłem. No i Park Skaryszewski jest obok :)
    • lukasz.1978 Subiektywny przegląd dzielnic z ostatnich dni 12.04.11, 07:51
      Oto mój subiektywny przegląd niektórych dzielnic, na podstawie moich obserwacji w ostatni i przedostatni weekend:

Górny (Stary Mokotów) - baaardzo przyjemne miejsce (dopiero im bliżej stacji Wilanowska, tym robi się gorzej)
      Dolny Mokotów - nie jest źle, zwłaszcza okolice Łazienek bardzo fajne
      Wilanów - w okolicach tzw. Miasteczka Wilanów niezły wygwizdów. Ale to wciąż plac budowy, więc damy im szanse
      Bemowo - niby zwykłe blokowisko, ale blisko mnie, więc oswojone
      Żoliborz - neutralnie, dużo urokliwych uliczek, ale Plac Wilsona i szare domy WSM to już nie moja bajka
      Wola - kiepsko, chaos przestrzenny i dużo dresiarzy, ogólnie niestety mało atrakcyjnie

No właśnie, czy Wy też macie takie odczucia wobec Woli czy to może ja jestem uprzedzony?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka