Dodaj do ulubionych

Co Bielany mają z tego UKSW ?

18.04.11, 14:26
Nurtuje mnie takie pytanie - Co Bielany mają z tego UKSW ?
Niby jest podpisane porozumienie władz dzielnicy z UKSW (tekst poniżej), ale tak na co dzień to Oni żyją sobie wyizolowani w swoim świecie bez żadnej współpracy czy kontaktu z urzędem dzielnicy czy mieszkańcami. Nawet pies z kulawą nogą nie wie co się tam dzieje - ot choćby poniżej przykład z dziś. Nawet jakby zaprosili Ronalda Regana to nikt na Bielanach by się nie dowiedział

Serdecznie zapraszamy na Seminarium Uniwersyteckie z wybitnym politykiem, dr Andrzejem Olechowskim. Seminarium pt. "Czy to już koniec polityki ?" odbędzie się 18 kwietnia 2011 o godz. 17.00 na terenie kampusu im. ks. prof. Ryszarda Rumianka,przy ulicy Wóycickiego 1/3 (sala nr 106 w bud. nr 23). Wstęp wolny!!

Dzielnicy Bielany m. st. Warszawy reprezentowanym przez
Zbigniewa Dubiela - Burmistrza Dzielnicy Bielany m. st. Warszawy.
§ 1
Strony porozumienia postanawiają, co następuje:
Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie i Urząd Dzielnicy Bielany m.st. Warszawy zacieśniają współdziałanie i współpracę mając na względzie interes Dzielnicy i dobro jej mieszkańców oraz kierując się zapisami „Strategii rozwoju Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie w latach 2003-2020" i w dokumencie pn. „Główne kierunki działalności Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie w latach 2006-2008".
§ 2
UKSW ze swej strony deklaruje:
1. pomoc Urzędowi Dzielnicy w zorganizowaniu i prowadzeniu kursów języków dla pracowników Urzędu,
2. prowadzenie przez doświadczonych i wysoko kwalifikowanych nauczycieli akademickich w szkołach na terenie Dzielnicy zajęć popularyzujących naukę i organizowanie międzyszkolnych zajęć pozalekcyjnych,
3. kontynuowanie funkcjonowania Uniwersytetu Otwartego w ramach cyklu Bielańskich Wykładów Otwartych,
4. współorganizowanie dla melomanów (w siedzibie UKSW lub w salach wskazanych przez Urząd) koncertów kameralnych oraz spotkań umuzykalniających dla młodzieży w szkołach,
5. inicjatywę współpracy przy budowie hali sportowej na kampusie UKSW na Młocinach z późniejszym współużytkowaniem zarówno przez społeczność uniwersytecką jak i mieszkańców bielańskiej dzielnicy,
6. współpracę w zakresie wolontariatu; między innymi wsparcie akcji „Ośmiu Wspaniałych" prowadzonej przez Fundację „Świat na Tak" - w ramach współpracy UKSW udostępni lokal na potrzeby wolontariatu,
7. współpracę w organizacji konferencji naukowych.
§ 3
Urząd Dzielnicy Bielany ze swej strony deklaruje:
1. realizację praktyk i staży studenckich w wydziałach Dzielnicy,
2. realizację praktyk studenckich w szkołach i placówkach oświatowych,
3. wspieranie projektów artystyczno-kulturalnych tzw. kultury wysokiej realizowanych w bezpośrednim otoczeniu uniwersytetu tzn. Podziemiach Kamedulskich [zobacz >>>] (m.in. koncertów piosenki artystycznej, jazzu, prezentacji Teatrów Offowych),
4. współudział w projektach kulturalnych realizowanych przez UKSW na terenie Dzielnicy,
5. wspieranie projektów plenerowych o masowych charakterze - koncertów muzyki popularnej podczas Juwenaliów [zobacz >>>],
6. współpraca przy realizacji projektów oświatowych z zakresu edukacji historycznej i ochrony dziedzictwa - sesji naukowych poświeconych historii Polski szczególnie zaś historii Warszawy i Bielan,
7. współpracę przy realizacji inwestycji należących do Centrum Edukacji i Badań Interdyscyplinarnych UKSW,
8. współpracę przy realizacji wcześniejszych porozumień dotyczących terenów,
9. wpisanie kluczowych inwestycji UKSW do „Strategii Rozwoju Dzielnicy Bielany m.st. Warszawy na lata 2008-2015",
10. wspólne tworzenie warunków sprzyjających rozwojowi sportu i rekreacji,
11. współpracę i fachowe doradztwo w sprawach zakładania i pielęgnowania zieleni,
12. opiniowanie projektów zieleni,
13. sprzątanie raz w tygodniu terenów wokół budynków UKSW przy ul. Wóycickiego w ramach akcji „Czysta Warszawa".
§ 4
Szczegółowe formy działania wynikające z przyjętej umowy o współpracy będą regulowane w odrębnych porozumieniach. UKSW i Dzielnica Bielany deklarują chęć podejmowania innych przedsięwzięć i wyrażają nadzieję, iż wspólne inicjatywy przyczynią się do wymiany wzajemnych doświadczeń, podnoszenia poziomu wiedzy mieszkańców i przybliżania im dorobku nauki, wzrostu kompetencji kadr i rozwoju kultury w Dzielnicy.
Obserwuj wątek
    • scorpionikus Szkoda że nigdzie nie było info. - ciekawy temat 18.04.11, 14:30
      W kwietniu było też coś takiego -
      Serdecznie zapraszamy na Seminarium Uniwersyteckie z Prezesem Związku Banków Polskich Krzysztofem Pietraszkiewiczem. Seminarium pt. "Czy można jeszcze wierzyć Bankom?" odbędzie się 4 kwietnia 2011 o godz. 17.00 na terenie kampusu im. ks. prof. Ryszarda Rumianka,przy ulicy Wóycickiego 1/3 (sala nr 107 w bud. nr 23). Wstęp wolny!!
    • scorpionikus Ciekawe gdzie były dostępne info na ten temat 18.04.11, 14:32
      Bielańskie Warszaty Naukowe
      Drogi Maturzysto! Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, Urząd Dzielnicy Bielany oraz Młodzieżowa Rada Bielan zapraszają Cię na Bielańskie Warsztaty Naukowe. Matura zbliża się wielkimi krokami. Bielańskie Warsztaty Naukowe to bezpłatne spotkania z wybitnymi historykami UKSW, które utrwalą i poszerzą Twoją wiedzę z historii. Liczba miejsc ograniczona! Zarejstruj się już teraz klikając tutaj!
      • m3rkury Re: Ciekawe gdzie były dostępne info na ten temat 18.04.11, 14:35
        A gdzie znalazłeś te informacje? Może warto monitorować i wrzucać tutaj na forum? Bo niby gdzie miałyby być te informacje?
    • m3rkury Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 18.04.11, 14:32
      Ja byłem na fajnych bezplatnych koncertach organizowanych specjalnie dla Mieszkańców. Było bardzo miło i kulturalnie.
      Nie wiem, co jeszcze mogliby robic...
      A znasz jakies przyklady z innych dzielnic/uczelni?

A czy AWF coś robi?
      • scorpionikus Czy ktoś słyszał że na Bielanach byli tacy goście 18.04.11, 14:35
        Niezależne Zrzeszenie Studentów UKSW zaprasza na pierwszy Zjazd Warszawski, który odbędzie się 26.02.2011 r. o godz.11.30 na terenie kampusu im. Ks. prof. Ryszarda Rumianka (ul. Wóycickiego 1/3, Aula Schumana). Wśród gości m.in. prof. Barbara Kudrycka, Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego; prof. Irena Lipowicz, Rzecznik Praw Obywatelskich.
    • scorpionikus Gdzie Oni ogłaszają takie spotkania - chyba na pł 18.04.11, 14:37
      Gdzie Oni ogłaszają takie spotkania - chyba na płocie na Młocinach -
      Zapraszamy na wykład pt. "Charles de Gaulle wobec paryskiego maja 68'", który wygłosi prof. Aleksander Hall - były minister rządu Tadeusza Mazowieckiego, wykładowca WSZiI.. Wykład odbędzie się w czwartek, 17 lutego 2011 r. o godz. 18:00 w Auli Wielkiej Bobolanum o.o. Jezuitów przy ul. Rakowieckiej 61 w Warszawie. WSTĘP WOLNY
      • m3rkury Re: Gdzie Oni ogłaszają takie spotkania - chyba n 18.04.11, 14:57
        > Gdzie Oni ogłaszają takie spotkania - chyba na płocie na Młocinach

Akurat na płocie tego nie widziałem, ale z ciekawości wszedłem na stronę główną UKSW (uksw.edu.pl zobaczyć jak to głęboko ukryte są te wiadomości...
        I wiesz co się okazało? Że są na stronie głównej.
        Nie wiem, czego innego oczekujesz? Że Ci zaproszenie do domu wyślą? Wtedy byś pewnie napisał, że zaśmiecają Ci skrzynkę... Ehh
    • lukasz.1978 Skąd info o tych spotkaniach na UKSW? 18.04.11, 14:45
      Skąd info o tych spotkaniach na UKSW? Z ich strony internetowej?

Bo Merkury ma rację, że warto śledzić źródło ogłoszen i wrzucąć na forum, mamy nawet specjalny watek od takich rzeczy.

Samo UKSW podpadlo mi jednym - zachęcaniem do zasmradzania Lasu Bielanskeigo przez samochody (ul. Dewajtuis):
      www.zm.org.pl/?a=dewajtis_uksw-086
      • scorpionikus wszystko co robią to tylko dla siebie. 18.04.11, 15:03
        Przypadkiem wdepnąłem na ich stronę www a tam takie ciekawe rzeczy - tylko magistrzy i doktorzy nie wpadli na pomysł, że nie wszyscy codziennie śledzą wszystkie info na ich stronie i może warto by zaprosić/zawiadomić mieszkańców dzielnicy chociażby poprzez : Nasze Bielany, Echo Bielan i Łomianek, Facebook dzielnicy, nasze forum, darmowe tablice ogłoszeniowe na ulicach (granatowe). Sporo ludzi się interesuje tym co słychać na terenie dzielnicy a Oni dostają wsparcie od miasta i dzielnicy ale wszystko co robią to tylko dla siebie.
    • m3rkury Jutro muzyka pasyjna 18.04.11, 14:57
      Muzyka Pasyjna w UKSW
      • lukasz.1978 Prośba 18.04.11, 15:04
        Prośba - jak znajdziesz coś ciekawego na stronie UKSW, to wrzucaj tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/w,101706,122684680,122684680,co_gdzie_kiedy_kulturalnie_i_nie_tylko.html
        to specjalny wątek od takich ogłoszen, przyszpiliłem go na prośbę forumowiczów, więc warto go napełniac treścią :)
        • scorpionikus Informacje dla 120 000 mieszkańców dzielnicy 18.04.11, 15:16
          Jeżeli do mnie ta prośba to nic z tego. Ja na stronę czarnych nie wchodzę prawie wcale a juz na pewno nie będę odwalał za nich roboty. Może mają jakiegoś rzecznika uczelni albo komórkę PR.
          Pokazuję tylko zły mechanizm że mieszkańcy dzielnicy nie mają skąd czerpać informacji co się dzieje w ich najbliższym otoczeniu. Pytanie podstawowe brzmi - jak UKSW współpracuje z mieszkańcami dzielnicy - co im oferuje i w jaki sposób ? Mieszkańców jest ze 120 tysięcy a uczelnia wyższa powinna promieniować na całą okoliczną ludność
          • m3rkury Re: Informacje dla 120 000 mieszkańców dzielnicy 18.04.11, 15:21
            Jasne. Powinna promieniować i powinna podnieść każdemu mieszkańcowy stopień naukowy o co najmniej jeden.
            Może podaj jakiś przykład takiego promieniowania np. UW albo Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Moja żona mieszkała z rodzicami kilkaset metrów od rektoratu ówczesnej Akademii Medycznej i jakoś nie doświadczyła takiego promieniowania.

Ja za to chętnie podejmę się monitorowanie strony tej uczelni.

Nota bene - UKSW jest uczelnią państwową (a nie katolicką jak KUL chociażby).
            • scorpionikus A jak państwowe to możemy doić ile się da 18.04.11, 15:35
              No tak jak ktoś nie wie w jaki sposób Uniwersytet Warszawski promieniuje na okolice bliższe i dalsze Krakowskiego Przedmieścia to szkoda gadać. Nie tylko dla studentów - wykłady, prelekcje, odczyty, seminaria, sympozja, konferencje, dyskusje, spotkania, pokazy, prezentacje, imprezy, przedstawienia, i bóg wie co jeszcze. Kto nie korzysta z setek możliwości związanych z życiem uczelni ten tego nie zrozumie. I rzeczywiście nie chodzi o korzyści z życia w sąsiedztwie rektoratu. Jedyne co adwokaci UKSW robią odruchowo niezależnie od tematu to hasło uczelnia jest państwowa nie katolicka i może doić kasę skąd się da (niewiele dając z siebie w zamian).
          • beata_z_rudy Re: Informacje dla 120 000 mieszkańców dzielnicy 18.04.11, 15:24
            "Jeżeli do mnie ta prośba to nic z tego. Ja na stronę czarnych nie wchodzę prawie wcale a juz na pewno nie będę odwalał za nich roboty. Może mają jakiegoś rzecznika uczelni albo komórkę PR"

a wiesz? ja nie mam poczucia, że odwalam za kogoś robotę. Wręcz przeciwnie - fajnie jest, gdy dzięki informacji tutaj, na naszym na forum ktoś może skorzystać.
            Przykład: info o kiermaszu bielańskim była na stronie Urzędu Gminy. Nie mnie oceniać, czemu niektórzy forumowicze tam nie zaglądają. Może mają mało czasu albo coś tam. Natomiast jeśli już sama do czegoś dotrę, to chyba nie jest niczym złym gdy się komuś zabieganemu o tym powie/przypomni? Ale ja zawsze byłam taka trzepnięta (społecznik itp ;))

B.
            • lukasz.1978 Re: Informacje dla 120 000 mieszkańców dzielnicy 18.04.11, 15:36
              > a wiesz? ja nie mam poczucia, że odwalam za kogoś robotę. Wręcz przeciwnie - fa
              > jnie jest, gdy dzięki informacji tutaj, na naszym na forum ktoś może skorzystać

Uważam podobnie.

Co do "promieniowania" uczelni, to faktycznie nie odczuwam istnienia tej uczelni na Bielanach - po za tym, ze ktos mi bliski tam studiuje :) Ale jak już Merkury napisal, nie jest to raczej kwestia tego, że jest to UKSW, inne uczelnie tez nie "promieniują".

Co nie zmienia faktu, że uniwersytet to jednak uniwersytet i jestem jak najbardziej za promowaniem Bielan m.in. poprzez UKSW właśnie i ogólnie za współpracą na linii dzielnica-uczelnia. Ale jak by to miało konkretnie wyglądać, to nei bardzo wiem - gdybym wiedział, to bym zostal dzielnicowym urzędnikiem ds. promocji :)
            • scorpionikus Społecznik-jestem, widzę, reaguję, pokazuję prob 18.04.11, 15:51
              Po to zamiesiłem ten wątek żeby zasygnalizować problem. Oczywiście jak ktoś na coś trafi to zamieszcza na forum, ale żeby zaplanować sobie wcześniej dzień i zdążyć na spotkanie na 17.00 informacja powinna dotrzeć do zainteresowanych z dużym wyprzedzeniem (trzy dni ?tydzień ?). Okazjonalnych obserwatorów forum Bielany jest garstka (100 osób ? max 200 ?) a przekaz informacyjny można tak zbudować by dotarł do zainteresowanych z rożnych źródeł.
              W przypadku UKSW żadnej z imprez które przez przypadek zobaczyłem na pierwszej stronie www nie widziałem nigdzie indziej czyli system informacyjny jest do bani i to chciałem wypunktować. Chyba, że z założenia UKSW chce trafiać tylko do swoich a znając ich arogancję wobec otoczenia można się tego domyślać, że nie są zainteresowani adresowaniem oferty do społeczności lokalnej.

beata_z_rudy napisała:

> "Jeżeli do mnie ta prośba to nic z tego. Ja na stronę czarnych nie wchodzę praw
              > ie wcale a juz na pewno nie będę odwalał za nich roboty. Może mają jakiegoś rze
              > cznika uczelni albo komórkę PR"
              >
              > a wiesz? ja nie mam poczucia, że odwalam za kogoś robotę. Wręcz przeciwnie - fa
              > jnie jest, gdy dzięki informacji tutaj, na naszym na forum ktoś może skorzystać
              > .
              > Przykład: info o kiermaszu bielańskim była na stronie Urzędu Gminy. Nie mnie oc
              > eniać, czemu niektórzy forumowicze tam nie zaglądają. Może mają mało czasu albo
              > coś tam. Natomiast jeśli już sama do czegoś dotrę, to chyba nie jest niczym zł
              > ym gdy się komuś zabieganemu o tym powie/przypomni? Ale ja zawsze byłam taka tr
              > zepnięta (społecznik itp ;))
              >
              > B.
              • lukasz.1978 A mnie się marzy portal bielański 18.04.11, 15:56
                Tak czytam, co napisałeś i zamarzył mi się portal bielański, lub raczej neico szerszy (Bemowo-Bielany-Łomianki-Żoliborz) grupujący wązne informacje na temat naszej okolicy, wydarzeń itd. W 130-tysięccznym Elblągu wygląda to tak:
                www.portel.pl/
    • stooki Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 18.04.11, 15:46
      Bielany maja z tegi UKSW zapchane autobusy i korki i tyle, a motłoch po studiach i taki nic tu nie zostawi pozytecznego tylko sobie wyjedzie no chyba, że zostanie na stałe
      • lukasz.1978 Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 18.04.11, 15:52
        > Bielany maja z tegi UKSW zapchane autobusy i korki i tyle, a motłoch po studiac
        > h i taki nic tu nie zostawi pozytecznego tylko sobie wyjedzie no chyba, że zost
        > anie na stałe

Dlaczego od razu "motloch"? Nie przesadzasz aby?
        • scorpionikus Właśnie o to chodzi, że sami nie wiedzą co mogą d 18.04.11, 16:04
          Właśnie o to chodzi, że sami nie wiedzą co mogą dać. Podpisali dęte porozumienie z dzielnicą z którego samorząd dopłaca do realizacji puntów 3 i 4. 1i 2 to fikcja która chyba nawet nie zaistniała. na pkt 5 miasto przekazało 1,5 ha tracąc kilkadziesiąt milionów złotych ze sprzedaży gruntu (taka sama sytuacja jak z działką dla CHAT). I nic nie słychać o wspólnych konferencjach naukowych korzystnych/przydatnych z punkt widzenia samorządu dzielnicy.

UKSW ze swej strony deklaruje:
          1. pomoc Urzędowi Dzielnicy w zorganizowaniu i prowadzeniu kursów języków dla pracowników Urzędu,
          2. prowadzenie przez doświadczonych i wysoko kwalifikowanych nauczycieli akademickich w szkołach na terenie Dzielnicy zajęć popularyzujących naukę i organizowanie międzyszkolnych zajęć pozalekcyjnych,
          3. kontynuowanie funkcjonowania Uniwersytetu Otwartego w ramach cyklu Bielańskich Wykładów Otwartych,
          4. współorganizowanie dla melomanów (w siedzibie UKSW lub w salach wskazanych przez Urząd) koncertów kameralnych oraz spotkań umuzykalniających dla młodzieży w szkołach,
          5. inicjatywę współpracy przy budowie hali sportowej na kampusie UKSW na Młocinach z późniejszym współużytkowaniem zarówno przez społeczność uniwersytecką jak i mieszkańców bielańskiej dzielnicy,
          6. współpracę w zakresie wolontariatu; między innymi wsparcie akcji „Ośmiu Wspaniałych" prowadzonej przez Fundację „Świat na Tak" - w ramach współpracy UKSW udostępni lokal na potrzeby wolontariatu,
          7. współpracę w organizacji konferencji naukowych.
      • beata_z_rudy Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 18.04.11, 15:53
        "rzeczownik motłoch
        synonimy: dzicz, gawiedź, hałastra, hołota, lumpenproletariat, męty, motłoch, pospólstwo, szumowiny, tałałajstwo, tałatajstwo, tłuszcza, zbieranina"

hmmm
        • stooki Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 18.04.11, 15:58
          O rany, nawet w najbardziej pożądnej uczelni jest grupa ludzi, którzy zachowują się ta jak się zachowują i tyle. Nie mam nic do studentów, którzy nie chodzą po Lasku i nie rozwalają puszek po browarku.

I mam przekonanie, że akurat Ty Łukaszu nie rozwalasz puszek i nie zachowujesz się w 114 jak szlachcic na zagrodzie chociaż wiem jak związany jesteś z Uksfordem :D
          • lukasz.1978 Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 18.04.11, 16:10
            > I mam przekonanie, że akurat Ty Łukaszu nie rozwalasz puszek i nie zachowujesz
            > się w 114 jak szlachcic na zagrodzie chociaż wiem jak związany jesteś z Uksford
            > em :D

Przede wszystkim to ja już dawno skończyłem studnia i na UW a nie na UKSW :)
    • scorpionikus Nawet o przyjeździe Gorbaczowa byśmy się nie dowie 18.04.11, 16:09
      Nawet o przyjeździe Gorbaczowa, Dalajlamy i Księcia Karola byśmy się nie dowiedzieli

Gościem kolejnego z cyklu Seminarium Uniwersyteckiego będzie Jego Ekscelencja Ks. Abp. Celestino Migliore Nuncjusz Apostolski w Polsce, który wygłosi wykład pt. „Dyplomacja watykańska wobec współczesnych problemów”. Seminarium odbędzie się 23 marca 2011 r. o godz. 10.00 na terenie kampusu im. ks. prof. Ryszarda Rumianka (budynek Auditorium Maximum, aula im. Roberta Schumana). Ks. Abp.
    • scorpionikus Balcerowicz był, pogadał i się zmył - słyszał kto 18.04.11, 16:11
      W szczycie dyskusji o OFE Balcerowicz był, pogadał i się zmył - słyszał ktoś że będzie ???????
      Gościem drugiego Seminarium Uniwersyteckiego był wybitny ekonomista, były prezes Narodowego Banku Polskiego prof. Leszek Balcerowicz, który wygłosił wykład pt. "Finanse publiczne a rozwój gospodarczy". Były Minister Finansów odniósł się w swoim wykładzie do perspektyw i podstaw tworzenia dobrego państwa, określenia filarów na których powinna być budowana wydajna gospodarka.
    • scorpionikus Nawet przyjazd Tuska schowaliby pod sukmanę przed 18.04.11, 16:13
      Nawet przyjazd Tuska schowaliby pod sukmanę przed mieszkańcami !!!!!!!!!!

Gościem pierwszego z cyklu, Seminarium Uniwerstyckiego był Minister Rządu RP dr Michał Boni. Szef Zespołu Doradców Strategicznych Prezesa Rady Ministrów wygłosił referat o długofalowej perspektywie rozwoju Polski w kolejnych dwóch dekadach, oparty na niedawno opublikowanym przez Kancelarię Premiera dokumencie „Raport Polska 2030. Wyzwania rozwojowe” .
    • beata_z_rudy Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 18.04.11, 16:17
      wątek bierze udział w konkursie szybkości dopisywania postów? :D (27 w niecałe dwie godziny, niezły wynik).
      • lukasz.1978 Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 18.04.11, 16:53
        > wątek bierze udział w konkursie szybkości dopisywania postów? :D (27 w niecałe
        > dwie godziny, niezły wynik).

Ja tam do konkursu naszego forum nie zgłaszałem :)

A tak z drugiej strony, to całkem ciekawe osobistości były na UKSW, a człowiek nawet nie wiedział. Portal bemowsko-bielansko-zoliborski informujący o takich sprawach pilnie potrzebny.
        • szlufkaa Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 18.04.11, 16:59
          lukasz.1978 napisał:

>
          Portal bemowsko-bielansko-zoliborski informujący o takich s
          > prawach pilnie potrzebny.

Jak się zajmiesz organizacją, to ja mogę dać wsparcie techniczne i portal będzie:)
          • lukasz.1978 Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 18.04.11, 17:27
            Eee no, ja tego nie ogarnę, porządny portal to de facto duże przedsięwzięcie biznesowe - trochę o tym wiem. Ale może ktoś kiedyś...
        • beata_z_rudy Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 18.04.11, 17:17
          lukasz.1978 napisał:

> A tak z drugiej strony, to całkem ciekawe osobistości były na UKSW, a człowiek
          > nawet nie wiedział. Portal bemowsko-bielansko-zoliborski informujący o takich s
          > prawach pilnie potrzebny.

i przekonał Cię do tego ten szybko rozwijający się wątek :D
          • lukasz.1978 Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 18.04.11, 17:26
            > i przekonał Cię do tego ten szybko rozwijający się wątek :D

Po prostu sobie uświadomiłem, śledząc ten wątek, że jako mieszkaniec Bielan o wielu wydarzeniach zarówno w naszej dzielicny jak i w dzielnicach sąsiednich po prostu nie wiem (np. te spotkania na UKSW). Dlatego fajny byłby taki portal, aby móc dzięki niemu sprawdzać pewne rzeczy w jednym miejscu, bez konieczności ich śledzenia w wielu miejscach.
            • beata_z_rudy Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 18.04.11, 17:30
              ok, podałeś przykład Elbląga. Widzę, że są tam reklamy. Też planujesz je wprowadzić do planowanego serwisu?
              • lukasz.1978 Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 18.04.11, 17:37
                > ok, podałeś przykład Elbląga. Widzę, że są tam reklamy. Też planujesz je wprowa
                > dzić do planowanego serwisu?

Zacznijmy od tego, że ja nie założę takiego serwisu, bo trochę znam zagadnienie od środka i wiem, ze taki portal to nei jest prosta sprawa, lecz duże przedsięwzięcie biznesowe.

Po prostu marzy mi się, że ktoś takie coś założy. Pewnie z reklamami, bo portal musi zarabiac na siebie.
                • beata_z_rudy Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 18.04.11, 17:40
                  lukasz.1978 napisał:

> Zacznijmy od tego, że ja nie założę takiego serwisu, bo trochę znam zagadnienie
                  > od środka i wiem, ze taki portal to nei jest prosta sprawa, lecz duże przedsię
                  > wzięcie biznesowe.

no, ja też znam od środka, dlatego chciałam kilka spraw uściślić.
                  Ok, w takim razie już wiadomo, że portal jest potrzebny.
    • krysen03 Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 19.04.11, 05:52
      Wiecznie zatłoczone autobusy linni 114 .
      Dziury w płocie na ulicy Wóycickego 1/3.
      Zlikwidowany sklep Marcpol też na ulicy Wóycickego 1/3.
      Parkujące samochody w otulinie rezewatu na ulicy Dewajtis .
      Dodatkowy przystanek MZA na ulicy Marymoncka /Dewajtis 200m po przystanku przy Szpitalu.
      • lukasz.1978 Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 19.04.11, 07:25
        > Wiecznie zatłoczone autobusy linni 114 .

Z drugiej strony gdyby nie UKSW, to 114 przyjeżdżałoby baaardzo rzadko - jego obecna częstotliwośc związana jest właśnie m.in. z obslugą UKSW.

Co do samochodów na Dewajtis, to się zgadzam - też mnie wladze uczelni bardzo wkurzały swoją arogancją i przyzwoleniem na gazowanie Lasu Bielańskiego spalinami.
      • m3rkury Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 19.04.11, 09:20
        > Wiecznie zatłoczone autobusy linni 114 .

Gdyby nie UKSW linia prawdopodobnie w ogóle by nie jeździła tą trasą. A już z pewnością nie z taką częstotliwością (jak słusznie zauważył Łukasz)

> Dziury w płocie na ulicy Wóycickego 1/3.

Dziury w płocie były już znacznie wcześniej zanim pojawiło się tam UKSW. Akurat uważam, że UKSW przyczynia się do tego, że ta była jednostka wojskowa staje się fajnym terenem.

> Zlikwidowany sklep Marcpol też na ulicy Wóycickego 1/3.

To faktycznie szkoda, chociaż sklep był bardzo drogi (ale za to pod ręką). Na szczęście zamknięcie Marcpolu zbiegło się z otwarciem Biedronki.

> Parkujące samochody w otulinie rezewatu na ulicy Dewajtis .

Zgoda.

> Dodatkowy przystanek MZA na ulicy Marymoncka /Dewajtis 200m po przystanku przy
        > Szpitalu.

Gdy jeździłem sporo 181 z Młocin na plac Wilsona, to pojawienie się tego dodatkowego przystanku nie było dla mnie uciążliwe.
      • ryk.pat Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 19.04.11, 09:22
        > Dodatkowy przystanek MZA na ulicy Marymoncka /Dewajtis 200m po przystanku przy Szpitalu.

Rozumiem, że wolałabyś/wolałbyś czarną dziurę między przystankami "Szpital Bielański" i "Las Bielański" (w stronę Łomianek). Przypominam, że przystanek obsługuje również pogranicze Wrzeciona, nie tylko studenci z niego korzystają. Nie wszystkim pasuje drałowanie do Metra Wawrzyszew. Z resztą przystanek jest na żądanie.

Co do wydarzeń kulturalnych. Przypominam, że warto również sprawdzać stronę www.dobremiejsce.org/ U nich też się czasem fajne rzeczy dzieją.
        • nalezyta_starannosc Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 21.04.11, 12:39
          co mi daje UKSW - nic oprocz poczucia, ze z moich podatkow idzie kasa na finansowanie koscielnego pasozyta.

zdawalem tam na studia (wieki temu) bo stwierdzilem, ze jakas nowosc, ze blisko, ze Bielany i ze pewnie sporo znajomych itd i... jak zobaczylem pana w sukience i w koloratce na egzaminie wstepnym na te "panstwowa uczlenie" ... to bez mrugniecia okiem wybralem UW. to byla chyba jedna z najlepszych decyzji w moim zyciu.

z reszta co tu duzo pisac. wystarczy rzut oka na strone uksw i uw bez zaglebiania sie w jakies zakladki - tak po prostu aktualnosci:

UKSW - odsloniecie tablicy ofiar smolenskich, wirtualny telegram do Papieża z okazji Jego beatyfikacji oraz konkurs na najlepszy film dokumentalny dotyczący wydarzeń wokół beatyfikacji Jana Pawła II

UW - Konstelacje Stanisława Brzozowskiego - w stulecie śmierci pisarza, Dni Afryki, Dzień Otwarty Archeologii Podwodnej, konkurs „Wachta Uniwersytetu Warszawskiego - The Tall Ships Races”

gdybym mial ochote na aktywnosci oferowane mi przez uksw wybralbym sie do kosciola Sw Zygmunta.

spesindeo.dbv.pl/
          www.sw-zygmunt.pl/?id=25
          stad tez moim zdaniem nie ofruje NIC ponad to co mam w swojej parafii - podobnie naukowo. miałkosc totalna i katolicki matecznik (przepraszam, ale jestem z tych ktorzy uwazaja ze wiara i nauka nie ida w parze).
          • krysen03 Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 28.04.11, 23:33
            Zapomniałem dodać że dzięki tej wspaniałej uczelni mogę poznać ludność napływową z calej Polski tj. jej studentów. Jej nie oszlifowany jeszcze diament. Jadąc autobusem 114 mogę posłuchać orginalnych dialalektów z Kurpi ,Kaszub ,Śąska itp. Odzywek typu tamój ,jo ,pajedziem ,byli my . Dzięki Ci UKSW.
            • 2-bielanka Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 28.04.11, 23:48
              a ja to sobie myślę, że dzięki nim mamy właśnie ten 114....
            • m3rkury Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 29.04.11, 05:09
              > Jadąc autobusem 114 mogę posłuchać orginalnych dialalektów z Kurpi ,Kaszub ,Śąska itp.

A dzięki Tobie poznałem nową pisownię słowa oryginalnych oraz dowiedziałem się, że spację stawia się przed przecinkiem, a nie po nim. Prawdziwa awangarda.

A przy okazji: co to są dialalekty? Jakiś nowy rodzaj dialektów?
              • krysen03 Re: Co Bielany mają z tego UKSW ? 29.04.11, 07:52
                Ortografia i błędy no cóż zdarzają się ale słomka z butów wystaje i nawet dyplomy takiej uczelni tego nie zmienią. A przed autobusem 114 były 148 , 103, 384 ,no i zawsze obecne 181 kiedyś jadące przez całą długość ulicy Marymonckiej .

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka