kazeta.pl55
12.12.12, 13:03
Ponieważ od czasy do czasu wpadają mi w ręce dokumenty z tarnogórskiej przeszłości (głównie oryginały), przyszło mi do głowy, by pomóc trochę poszukującym swych lokalnych korzeni.
W tym celu postaram się od czasu do czasu wrzucać tutaj nazwiska (raczej bez imion) ludzi zamieszkałych swego czasu w T. Górach. Oczywiście zadbam, by pisownia nazwisk była zgodna z oryginałem z którego dane czerpię. Dlatego niech każdy kto spotka podobne do swojego nazwisko, uwzględni kontekst czasowy dokumentu. Do publicznej wiadomości nie zamierzam podawać sygnatury ani nazwy dokumentu, ale zrobię to, gdy ktoś zwróci się do mnie na priva.
Tytułem wstępu mała porcja nazwisk z początku stycznia 1891r, bez porządku alfabetycznego tylko tak jak leci w dokumencie. Jeżeli się jakieś nazwiska powtórzą, to będzie to może i dobrze gdyż umożliwi mi łatwiejsze znalezienie miejsca gdzie są one zapisane.
str. 2.
Schorsch; Grzynczyk; Biniok; Bogusch; Krzistetzko; Dyrczyk; Sobel; Josch; Pradella; Macher; Palenga; Müller; Albrecht; Bienok; Hawrank; Tlucykont; Nowak; Gollasch; Pappelka; Ptok; Kopia; Schitting; Bogusch; Concilius; Niemczyk; Wlochowski; Sucker; Renka; Hruschka; Kott; Wiegand;
Zachęcam innych do wypisywania w tym wątku nazwisk z innych dokumentów historycznych. Czyli taka zabawa z której ktoś może mieć nawet pożytek.
Pozdr.