Dodaj do ulubionych

Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj ...

12.12.12, 13:03
Ponieważ od czasy do czasu wpadają mi w ręce dokumenty z tarnogórskiej przeszłości (głównie oryginały), przyszło mi do głowy, by pomóc trochę poszukującym swych lokalnych korzeni.
W tym celu postaram się od czasu do czasu wrzucać tutaj nazwiska (raczej bez imion) ludzi zamieszkałych swego czasu w T. Górach. Oczywiście zadbam, by pisownia nazwisk była zgodna z oryginałem z którego dane czerpię. Dlatego niech każdy kto spotka podobne do swojego nazwisko, uwzględni kontekst czasowy dokumentu. Do publicznej wiadomości nie zamierzam podawać sygnatury ani nazwy dokumentu, ale zrobię to, gdy ktoś zwróci się do mnie na priva.

Tytułem wstępu mała porcja nazwisk z początku stycznia 1891r, bez porządku alfabetycznego tylko tak jak leci w dokumencie. Jeżeli się jakieś nazwiska powtórzą, to będzie to może i dobrze gdyż umożliwi mi łatwiejsze znalezienie miejsca gdzie są one zapisane.

str. 2.
Schorsch; Grzynczyk; Biniok; Bogusch; Krzistetzko; Dyrczyk; Sobel; Josch; Pradella; Macher; Palenga; Müller; Albrecht; Bienok; Hawrank; Tlucykont; Nowak; Gollasch; Pappelka; Ptok; Kopia; Schitting; Bogusch; Concilius; Niemczyk; Wlochowski; Sucker; Renka; Hruschka; Kott; Wiegand;

Zachęcam innych do wypisywania w tym wątku nazwisk z innych dokumentów historycznych. Czyli taka zabawa z której ktoś może mieć nawet pożytek.
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 12.12.12, 13:41
      Następna porcja ze stycznia 1891.

str. 3.
      Kalnik; Karasch; Langer; Felix; Przybylka; Breilich; Gowik; Kijanski; Juretzek, Mehlich; Budzinski; Lukaschik; Bereska; Franke; Knefel; Bernatzki; Puchalla; Schikora; Broll; Nimpsch; Malek; Drzysga; Platzek; Zielonka; Sornik; Drosdek; Kunz; Wagner; Milowski; Nawara; Uplawa; Jendrosek; Misch; Borowik;
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 12.12.12, 14:09
      Kolejne:

str. 4.
      Stark; Stahr; Giehne; Imiolczyk; Ganschinietz; Blacha; Lesniczek; Przybylek; Pache; Motzek; Krawczyk; Kachel; Soschitzki; Sobotta; Juszczyk; Bitta; Enger; Kranczoch; Müller; Struzyna; Haensel; Olenek; Kasperczyk; Szewczyk; Kalisch; Kurek; Garnczarczyk; Giołda, Woitzik, Wodarczyk; Muschalski;

str. 5.
      Niedurny; Liścinski; Schendera; Adamski; Buchta; Knura; Gluch; Ruda; Bomski; Boron; Burczyk; Liß; Korbel; Kozlik; Zielensko; Kibitz; Ukosczyk; Naczewski; Olschowski; Kolson; Bulla; Nißler; Minkus; Patetzki; Kampa; Mrochem; Kupka; Koloch; Wąs; Gaschok; Schläger; Schneider; Krasny; Kozubek; Gluch; Tetta; Kolenda; Tunke;
      • oryginal23 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 12.12.12, 15:45
        A Nowak gdzie?

23.
        • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 12.12.12, 16:01
          oryginal23 napisał:

> A Nowak gdzie?

Przeoczyłeś, - jest już wypisany na str. 2.
          • oryginal23 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 12.12.12, 16:33
            Rzeczywiście, czepiam się niepotrzebnie.
            Przepraszam.

23.
            • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 13.12.12, 13:33
              oryginal23 napisał:

> Rzeczywiście, czepiam się niepotrzebnie.
              > Przepraszam.

Nie ma za co przepraszać. Cieszę się, że znalazłeś interesujące Cię nazwisko. Przy okazji możemy poradzić niewprawionym, by korzystali z komendy na pasku narzędziowym EDYCJE i później wybrali rozkaz ZNAJDŹ, wpisali szukane nazwisko, a program odszuka sam.
              Pozdrawiam.
              • easyblue Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 16.12.12, 10:01
                Dzięki:)))
            • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 16.12.12, 18:30
              oryginal23 napisał:

Akurat interesujące Cię nazwisko NOWAK, mimo wypisania ledwie czterdziestu kilku stron (a jest ich powyżej 2 tysięcy) jest całkiem licznie reprezentowane. Zrobione za Cię małe poszukiwanko dało aż dwanaście rezultatów, są to strony: 2; 6; 7; 11; 12; 13; 22; 24; 26; 31; 42; 43;

Pozdr.
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 12.12.12, 18:16
      I dalej rok 1891:

str. 6.
      Maßek; Mainka; Olschowski; Kott; Drynda; Schimanek; Matschulla; Jablonka; Pospiech; Koschuth; Bendkowski; Swoboda; Scheja; Muscolek; Domin; Maczolla; Nowak; Skwaran; Przywarka; Juretzek; Klausa; Prentki; Urbanczyk; Garczarczyk; Lebek; Fabian; Kuliszcz, Widerek; Przybylka; Kopyciok; Scholltyssek; Mazur; Widera;

str. 7.
      Mnich; Student; Sojek; Kozinoga; Kozlik; Buczenski; Kanz; Marzinietz; Franke; Karmainski;
      Nowak; Bartusch; Galus; Skowronek; Sprott; Mazur; Gatzki; Scheja; Pluszczyk; Hampel; Hartrumpf; Neuber; Schneider; Kaul; Hanisch; Fülbier (albo Füllier); Netwig; Gasse; Plingna; Knoblauch; Schramm; Kienel; Gruner; Stasch; Maleska; Maniurka; Maniura; Michalski;

str. 8.
      Poser; Kasperczyk: Kalus; Thomalla; Michalski; Bondkowski; Cempulik; Jablonka; Piernikarczyk: Wandzik; Torbus: Janoschka; Mrochem; Grabowski; Schydlo; Wengerek; Skwara; Piegza; Kick; Botta; Prudlki; Galla: Czuday; Grzeschik; Sczygula: Samol: Kaluza: Cichon; Muschik; Kocht; Maschalczyk; Kowalski;

str. 9.
      Schmidt; Stanulla; Prätor; Gluch; Wichary; Wrobel; Krasny; Niemczyk; Kahlert; Gajdzik; Kolodziej; Matusczyk; Fidowitz; Stoschek; Beyer; Riedel; Halemba; Bartosch; Jaschik; Kazda; Pospiech; Gralla; Bednarz; Thomalla; Mrochem; Kluge; Krawczyk: Foitzik; Eichmann;
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 13.12.12, 13:25
      Kolejna dawka z okresu gdzieś luty-marzec 1891.:

str. 10.
      Waniek; Hanke; Korbel; Parusel; Kachel; Schwierzy; Bartoszek; Kapuszciok; Juretzek; Michalski; Grabowski; Mrochem; Kamionka; Noelscher; Piofczyk; Gawenda; Tilla; Rothmann; Rubbert; Beyer; Pulver; Ruppert; Bauer; Mittas; Hakuba; Schigulla; Maliglowka; Lubos; Janitzek; Nestmann; Pawlik; Bimler; Kudelko; Rudolph; Krziwon; Kleinert;

str. 11.
      Priska; Keiser; Krollik; Koprek; Schwitalla; Rosnik; Imiolczyk; Wistel; Halemba; Bodora; Dworatzek; Schmatloch; Weimann; Czarnetzki; Scibuletzki; Swoboda; Franke; Pozimski; Schmidt; Okcewa; Heiduk; Jackel; Neumann; Herbst; Seidel; Nowak; Werner; Ksienzyk; Wieczorek; Titz; Kinzelmann; Wolf; Durchschlag;

str.12.
      Woiteczek; Ragus; Przybylka; Kroll; Respondek; Müller, Czaban; Wieczorek; Gollik; Nowak; Werschowetz; Benne; Morawek; Adamski; Nowak; Mrawek; Ludwig; Janus; Meisner; Pokora; Skwaran; Przybylka; Baetz; Zielonka; Langr; Fleischer; Langer; Michalik; Grütz; Michalik; Koslowski; Okulus; Koslowski; Riedel;

str.13.
      Opolka; Galba; Krasowka; Noßol; Juretzek; Gowik; Sobel; Breilich; Minulla; Suchetzky; Habor; Krollik; Nowak; Pacharzina; Neugebauer; Geisler; Jablonka; Grzeszczyk; Renner; Blaszczyk; Grzeschik; Sobczyk; Dyka; Lukasczyk; Strzymetzki; Ociepka

P.S.
      Czy można mieć zaufanie co do wiarygodności podawanych zestawów nazwisk? Myślę, że w dużym stopniu tak! Wypisuję je z oryginalnych ręcznie pisanych rejestrów instytucji o b. dużym stopniu zaufania publicznego (nie wiem czy istnieją bardziej kompetentne).
      Każdy, kto znajdzie tu nazwisko identyczne jak swoje, albo też bardzo podobne, ma prawo domniemywać, że może ono leżeć na jego linii rodowej. Na razie wystarczy mu o tym wiedzieć, by później kiedy dojrzeje sięgnąć po dalsze szczegóły. Niniejsza zabawa oczywiście nie ma wiele wspólnego z onomastyką nazwisk, ale pozwala wyciągnąć pewne ogólniejsze wnioski porównawcze dzisiejszej struktury nazwisk miasta w stosunku do tej sprzed ok. 120 laty. Ale, żeby ten zabieg był jako tako miarodajny, trzeba by wziąć pod uwagę nazwiska trzech podstawowych konfesji miasta (katolickiej, luterańskiej, żydowskiej), a przede wszystkim, lista nazwisk powinna być znaacznie dłuższa.

To jednak jest ogromna robota, nie dla jednej osoby, która na dodatek czyni to gratis. Ale teraz to mnie wiele nie kosztuje, bo przebywam na L-4, a moje przeziębienie jeszcze się wlecze!
      • oryginal23 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 13.12.12, 15:30
        Weź pod uwagę, że większość tych nazwisk znajdziesz w prawie każdym mieście Polski(polskojęzyczne brzmienia) i Niemiec(niemieckojęzyczne)
        www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/nowak.html
        Można więc założyć, że wielu ludzi noszących obecnie te nazwiska niewiele ma wspólnego
        (korzenie) z tym miastem.

23.
        • strefas Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 13.12.12, 16:18
          Ale nigdzie nie zauważyłem nazwiska Kocot -które też w Tarnowskich Górach jest dość popularne
          • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 13.12.12, 18:24
            strefas napisał:

> Ale nigdzie nie zauważyłem nazwiska Kocot -które też w Tarnowskich Górach jest
            > dość popularne

Dokument z którego aktualnie wypisuję nazwiska ma powyżej 200 stron. Z tego mam przeczytanych zaledwie 70 i jak do tej pory takie nazwisko nie wpadło mi w oko. Nie jest wykluczone, że zostało przeoczone, albo że wystąpi później. Kiedy wypisuję nazwiska pojedynczo robię to bardziej uważnie, - pożyjemy zobaczymy.
            Pozdr.
          • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 16.12.12, 18:34
            strefas napisał:

> Ale nigdzie nie zauważyłem nazwiska Kocot -które też w Tarnowskich Górach jest
            > dość popularne

Spojrzyj na strony 27 i 28, tam pisze wprawdzie KOTZOT, ale być może wtedy się je tak właśnie pisało.
            Pozdr.
        • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 13.12.12, 18:16
          oryginal23 napisał:

> Można więc założyć, że wielu ludzi noszących obecnie te nazwiska niewiele ma
          > wspólnego (korzenie) z tym miastem.

Myślę, że szukający swych przodków zaczyna od podstawowych informacji zaczerpniętej ze źródeł rodzinnych (pisanych czy mówionych). Jeżeli przykładowo nosi nazwisko NOWAK i wie od dziadka linii ojcowskiej, że jego przodkowie też mieszkali w T. Górach lub okolicy, poza tym zna mniej więcej w jakich latach żyli, coś mu świta, że pradziadek miał na imię np. Arnold, czy Adam, to z dostępnych mi źródeł można coś więcej wydobyć. To takie fajne bawienie się w rodzinnego detektywa i odkrywanie zamierzchłej historii własnego rodu.
          Denerwujące później, jak członkowie mej rodziny pytają mnie: Skąd to wiesz? Gdzie to można znaleźć? Oni nie zdają sobie sprawy ile zachodu takie poszukiwanie kosztuje, i czasu i pieniędzy!!!
          Wiem coś o tym, to żmudna praca, ale rezultaty są czasami zaskakujące.

Ostatnio zwracała się do mnie osoba, która od urodzenia miesza w USA, ale jej dziadek rodzony był w T. Górach, albo Strzybnicy i nazywał się Emanuel Adamski rocznik gdzieś plus minus 1925. Do tej pory mam już kilku Adamskich z podobnego rocznika, ale żaden z nich nie ma na pierwsze Emanuel, ale jeden ma tak na drugie imię. Sprawa jest jednak rozwojowa, bo szykuje mi się dostęp do innych nowych źródeł. W sumie nie idzie takie coś łatwo, bo to niby dane osobowe ustawowo blokowane.
          Pozdr.
          • oryginal23 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 13.12.12, 19:52
            Napisz teraz jakie to źródła, z których czerpiesz wiedzę o nazwiskach.

23.
            • strefas Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 13.12.12, 20:38
              W ciemno "strzelam" :albo archiwum miejskie,albo archiwum kościelne
              • oryginal23 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 14.12.12, 09:18
                Strzelasz i nie trafiasz.
                Archiwum miejskiego w tg od dawna już nie ma. Kościelne archiwum nigdy tu nie istniało, są księgi parafialne, ale to inna "historia"

23.
                • strefas Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 14.12.12, 11:36
                  oryginal23 napisał:

> Archiwum miejskiego w tg od dawna już nie ma. Kościelne archiwum nigdy tu nie
                  > istniało
                  >
                  Widzę ,że mało się orientujesz w realiach.Kościół to największa baza danych w Polsce,jak i tych archiwalnych tak i tych bieżących, nigdzie nie napisałem ,że te archiwa musiały być w TG ,ani nikt nie napisał ,że te archiwa są teraźniejsze .
                  • oryginal23 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 14.12.12, 15:25
                    Źle widzisz strefas, troszkę się orientuję, ale Ty niepoprawnie odczytujesz to co napisałem.
                    Zgadza się, że kościelne księgi parafialne to źródło informacji, ale mi chodziło o to, iż
                    nie było nigdy w TG jakiegoś kościelnego archiwum (każda parafia archiwizuje sobie sama swoje
                    dokumenty) i zbiorcze archiwum nie istniało i nie istnieje.
                    Archiwum miejskie było, ale obecnie jego zasoby też już nie znajdują się tutaj.
                    Zresztą nie ma o co się spierać, to w zasadzie drobiazgi nieważne.

23.
                    • strefas Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 14.12.12, 15:31
                      No pewnie ,że niema o co się spierać ,ani ja nie mam wiedzy 100% ani Ty,więc możemy się tylko domyślać,a już na pewno nie kłócić :)
              • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 14.12.12, 09:25
                strefas napisał:

> W ciemno "strzelam" :albo archiwum miejskie,albo archiwum kościelne

Nie mogę zaprzeczyć ani potwierdzić, czy jest to oficjalny dokument archiwalny. Po prostu nie zauważam na nim jakiejkolwiek takiej adnotacji. Po drugie, rzeczywiście wpisy w księdze robił urzędnik jednej z dwu wymienionych przez Ciebie instytucji. Na razie nie powiem jakiej, nie chodzi o robienie jakiejś wielkiej tajemnicy ale by czytający dalsze części wypisów precyzyjniej zagadnął z jakiej.
                Pozdr.
                • strefas Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 14.12.12, 11:41
                  Tak czy tak to bardzo ciekawy temat ,tylko powiedz mi co dalej czy jak już się pokaże te nazwisko można np.uzyskać adres gdzie ci przodkowie mieszkali lub uzyskać dane ich potomków ich stan matrymonialny ?bo jak wiadomo kiedyś też się rozwodzili mieli nieślubne dzieci itp.pozdro
                  • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 14.12.12, 13:31
                    strefas napisał:

> Tak czy tak to bardzo ciekawy temat ,tylko powiedz mi co dalej czy jak już się
                    > pokaże te nazwisko można np.uzyskać adres gdzie ci przodkowie mieszkali lub uzy
                    > skać dane ich potomków ich stan matrymonialny ?bo jak wiadomo kiedyś też się ro
                    > zwodzili mieli nieślubne dzieci itp.

Akurat w tym rejestrze, który teraz mam na tapecie, to danych adresowych brak. Bardzo rzadko jest adnotacja pochodzenia głównego bohatera który mieszkał poza granicami centrum miasta, albo nieco dalej, bo pisze np. Adam Kurek z Lasowic.

Z ciekawych rzeczy, to ważną informacją dla ówczesnych był zawód głównego bohatera (osób towarzyszących nie). Moje przykłady z danymi wymyślonymi:

Anselm Kuna (maszynista kolejowy); Marie Blaszka (służąca); itd.

No i jeszcze coś dla mnie niespodziewanego. Rejestrowane były dzieci martwo urodzone, ba dostawały nawet po dwa lub trzy imiona. Jest ich zadziwiająco dużo!

O rozwodnikach i rozwodniczkach do tej pory nie było nic. Ale łatwo się zorientować, kiedy chodziło o pannę z dzieckiem. Po prostu wpisywano na głównym miejscu zamiast ojca tylko samą matkę! Po czym dopisywano jej profesję (gospodyni domowa), ale że była panną śladu nie zostawiano.
                    Pozdr.
                    • strefas Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 14.12.12, 13:57
                      To też nie wiele można zrobić na podstawie tych danych,szkoda.
                      • strefas Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 14.12.12, 14:04
                        A jeszcze jedno pytanie czy tam są daty urodzin i zgonu ?
                        • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 14.12.12, 14:37
                          strefas napisał:

> To też nie wiele można zrobić na podstawie tych danych,szkoda.

Powtarzam raz jeszcze, poszukiwania danych do własnego drzewa genealogicznego to wieki kawał pracy. Sprawdzenie jednego dokumentu, który liczy 2000-3000 pozycji w cale nie gwarantuje natrafienie potrzebnego śladu. Tym niemniej trzeba to przejść, by wykluczyć dane źródło. Kto się zniechęci nie ruszy dalej. Zaznaczam, że co dokument to inny, jedne mają informacje rudymentarne, inne takoweż, ale w innym zakresie. Niekiedy trzeba obydwa źródła porównać, a częstokroć sięgnąć do kolejnego. Niekiedy można się załamać, bo człowiekowi wydaje się być już bardzo blisko, kiedy się wreszcie po wielkich trudach dostał do poszukiwanego rejestru, a tu akurat brakuje pól strony, bo została przez kogoś wyrwana. I znowu po ptokach!

> A jeszcze jedno pytanie czy tam są daty urodzin i zgonu ?

Zazwyczaj są osobne księgi urodzin/chrztów i zgonów. Tam są oczywiście wpisane daty owych wydarzeń. Ja na razie wypisuję same nazwiska choć są przy nich imiona i niekiedy daty urodzenia. Całych danych nie będę jednak tu wypisywał, bo to jest do zaharowania. Kto już znajdzie swoje nazwisko w moim wykazie i poważnie myśli o rodzinnych poszukiwaniach to nich napisze mi na priva i wtedy dam mu więcej informacji. Dalej moja uprzejmość iść nie może. Czy to mało?
                          Pozdr.
                          • strefas Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 14.12.12, 14:48
                            Ja cie całkowicie rozumie i nie chodzi mi o to abyś więcej wpisywał tylko szukam sensu wpisywania tych danych ,co dalej kiedy zostanie wsiane np.moje nazwisko,na co mogę liczyć ,czy wpisanie imiona i nazwiska mojego pradziadka objawi mi jeszcze coś więcej ?
                            • strefas Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 14.12.12, 14:49
                              miało być "wpisane"
        • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 15.12.12, 10:09
          oryginal23 napisał:

> Weź pod uwagę, że większość tych nazwisk znajdziesz w prawie każdym mieście Pol
          > ski(polskojęzyczne brzmienia) i Niemiec(niemieckojęzyczne)
          >
          rel="nofollow">www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/nowak.html

Mam pełną świadomość tego co napisałeś. mapa nazwisk funkcjonujących na danym terenie ma charakter dynamiczny, szczególnie na przestrzeni długiego okresu. Zalinkowaną mapkę nazwisk znam i wiem, że ona nie ma więcej niż ca. 10 lat. Tym nie mniej jest ona też pomocna w poszukiwaniu krewnych oraz korzeni rodzinnych. Myślę, że zbyt przesadzasz, pisząc: "Można więc założyć, że wielu ludzi noszących obecnie te nazwiska niewiele ma wspólnego (korzenie) z tym miastem."
          Pozdr.
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 15.12.12, 09:56
      Kontynuacja roku 1891:

str.14.
      Guschel; Oleschko; Fidowitz; Benke; Fleischer; Bujara; Feige; Indetzki; Swoboda; Feisebeth (odczyt niepewny); Blasch; Koschut; Czrnetzki; Bondkowski; Oeser; Jaschke; Schmidt; Ulfik; Bräuer; Bradler; Gajde; Hill; Klondzik; Kapitza; Mitschke; Korbel; Bull; Heinze; Golombek; Schoßler; Welt; Wolkownik; Domin; Fidowitz;

str.15.
      Herzog; Stertz; Albrecht; Freund; Kanz; Stoschek; Walosczyk; Koelik; Kuchnia; Grychtol; Ludwig; Mazurek; Hok; Berseska; Pierdziwol; Florinski; Wąs; Kroll; Karkoschka; Malek; Freitag; Renka; Meridis; Mehlich; Ochmann; Kaida; Finsterle; Krzynowski; Konietzny; Wengerek; Mainka; Sucker; Daniel; Kulas; Korbsch; Bromisch;

str.16.
      Gräupner; Jarkoawski; Krawczyk; Jentkowski; Teilhauer; Grünig; Popelka; Bär; Golasch; Tlucykunt; Popelka; Koslowski; Galler; Schmidt; Marx; Holitschke; Przybylka; Bromisch; Kulas; Proboszcz; Daniel; Wrobel; Cioska; Schesja; Lischka; Rachfahl; Lisek; Simon; Rachfahl; Scheja; Ochmann; Lukosczyk; Ochmann; Pisczór, Mrochem; Swoboda;

str.17.
      Kaschel; Skrobotz; Kapusciok; Gasmenda; Bartocha; Karmainski; Konopka; Czaja; Riedel; Leistner; Kipka; Swaty; Rother; Ratzki; Kozieł; Kalus; Pokora; Urbanczyk; Przybylla; Pokora; Pikoß; Olscher; Sobol; Spiller; Salewski; Gold; Muschalik; Sobel; Fabian; Schiwy; Ender; Luftzik; Kuboth;
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 15.12.12, 15:20
      1891 c-d.:

str.18.
      Grünig; Knoll; Koschmider; Korner; Ochmann; Slotta; Mosler; Schimanek; Gwozdz; Wolf; Czeczer; Sobotta; Gabor; Mazurek; Koprek; Kuchnia; Kulus; Oßmann; Bittmann; Banasch; Schulze; Hollert; Moritz; Schönbrun; Kühnemann; Gdowietz; Derdzinski; Schlonsok; Grada; Haparta; Kaczmarczyk; Haparta; Dubiel; Drozdczok; Blacha;

str.19.
      Prentki; Plotezki; Przywarka; Plotezki; Schulz; Klupinski; Hoinca; Cziel; Baranski; Jendrzejowski; Franke; Owczarek; Bromisch; Proboszcz; Blaut; Golla; Soporowaski; Golla; Stransky; Tondygroch; Hörtel; Drosdek; Kaźmirek; Leszczyna; Zielonka; Kokot; Kasprzyk; Woitenek; Namyslo; Gerlich; Cuber; Kartazko; Kochanowski; Famula; Sprott; Babson (albo Balson);

Str.20.
      Skwara; Schydlo; Kudelko; Ullrich; Rinke; Sowa; Joschinski; Wrobel; Bialon; Lange; Pyttel; Mordzin; Respondek; Szafarczyk; Menzel; Kubitza; Spachowski; Indetzki; Minkus; Blochel; Fose; Matonia; Lubojanski; Reichel; Matonia; Migdalski; Heppner; Migdalski; Dworak (albo Dworczak); Kühnel; Glatzel;
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 16.12.12, 10:38
      c-d. 1891.:

str. 21.
      Nenba; Gowik; Winkler; Bieniok; Klink; Ratzek; Sojka; Michalsky; Czachorek; Korek; Schiwy; Stelmasczyk; Schiwy; Schwienty; Hondz; Müller; Fukas (albo Tukas); Schuberth; Potyka; Scholtyssek; Kaminski; Aniol; Anioł; Brzezina; Langer; Czerner; Budny; Czewior; Kaletta; Kozlik; Slawik; Żelosko; Lis; Wengerek; Widerek; Wengerek;

str. 22.
      Loniak; Sok; Müller; Kamionka; Zielonka; Stasch; Konopka; Madolla; Nowak; Sobotta; Przybylka; Mainka; Bregulla; Saworka; Borowka; Karkoschka; Kochanek; Skwara; Drewniok; Lukassek; Klik; Daniel; Piecuch; Morawietz; Piecuch; Kwoke (albo Kwoka); Hetmanczyk; Mittas; Kaschel; Skiba; Nierada; Geisler; Kaliga; Kwiotek; Geisler; Drinda; Mainka; Kott;

str. 23.
      Kidalla; Thomalla; Kidalla; Michalski; Dworatzek; Homsel; Bittmann;Gieroska; Wyrwich; Klucznica; Galla; Czaja; Ibrun; Broll; Moscinski; Dresner; Krolik; Dresner; Großmann; Ksoll; Wochnik; Kudelko; Gajda; Drinda; Kroll; Scholtyssek; Hayn; Lezoch; Szoppa; Stanski; Szoppa;
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 16.12.12, 13:41
      1891 c-d.:

str. 24.
      Kobielka; Bijoszek; Fidowitz; Winkler; Gowik; Nowak; Neba; Luppa; Golombek; Luppa; Thomiß; Swientek; Dziuk; Koslowski; Galonska; Franschke; Galonska; Wocznik; Sollik; Piestrzonek; Ulfik; Goinka; Koczyba; Swierczok; Koczyba; Imach; Pudlo; Osadnik; Lezoch; Mazurek; Demski (lub Domski); Cebulla;

str. 25.
      Miozga; Mlotzek; Lange; Schwiderski; Kubitza; Morawitz; Jurczyk; Schnura; Anders; Golla. Anders; Franzik; Ochmann; Slawik; Sojka; Doleczyk (albo Dolecik); Majowski; Willim; Majowski; Schendera; Mohrhardt; Niedurny; Schendera; Boehm; John; Ochmann; Brisch; Olczyk; Kletta; Czabon; Ziemba; Lelen; Ziemba; Ptok; Jacek; Sobel;

str. 26.
      Baron; Czernetzki; Sciora; Skroba; Konopka; Scheja; Gallert; Kaczuba; Kick; Gordziel; Pawelczyk; Henkel; Scheja; Konopka; Werner; Hasner; Wollmann; Hill; Fritsch; Hoffmann;; Schwarz; Fleischer; Patzek; Hubera; Baingo; Nowak; Gorzawski; Nowak; Jott; Maciejowski; Wiglus; Maciejowski; Filusch;

Czy na podstawie wypisów do prawie połowy roku 1891 można już jakieś ogólniejsze wnioski wysnuć? Na pewno zauważyć można, że gdzieś do 50% (albo nieco więcej) tamtych nazwisk znajduje kontynuację w obecnych czasach. Oczywiście, jak wskazał Oryginał, nie koniecznie musi być miedzy nimi ścisły związek pokrewieństwa dalszego czy bliższego rodów, bo niekiedy jest to zbieżność czysto przypadkowa.
      Tym nie mniej, co zauważam za charakterystyczne, że prawie zupełny jest tam brak nazwisk z końcówką 'icz" (Salewicz, Makłowicz). Koleżanka, która mi przy wypisywaniu kibicuje rzuciła przypuszczeniem, że może być tam kilka takich nazwisk, które zapisujący nieco zniekształcił i dała przykład: Fidowicz --> Fidowitz. Mnie jednak to słabo przekonuje. Zatem pytam Was, co o tym myślicie?
      Pozdr.
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 16.12.12, 14:25
      1891 c-d.:

str. 27.
      Giza; Gawenda; Dworatzek; Strzysch; Giehne; Sobel; Struzyna; Goretzki; Zacher; Müller; Goretzki; Galla; Bartosch; Fidowitz; Widera; Horoba; Damasch; Kiołda; Wrocza; Żurek; Kotzot; Gallus; Schwiercz; Zosgornik; Suska; Schwiercz; Borowka; Sochor; Ryteczka; Borowka; Korek; Koloch; Malik; Michalski;

str. 28.
      Maletz; Grabowski; Beer (albo Baer); Heiduk; Ogiewa; Oniecha; Schmidt; Kroll; Kudert; Kudelko; Kansy; Matysczok; Sobel; Neumann; Smarczyk; Janetzko; Jendrzejowski; Jendrzejowski; Stolarski; Sczygiol; Solisch; Schombierski; Ciesielski; Zgodzaj; Kosch; Dziewior; Gawlik; Bodora; Gawlik; Buczenski; Schmigielski; Sobel; Herzepka; Müller; , Fidowitz;
      str. 29.
      Kamionka; Michalski; Juretzek; Wrzeszczok; Kotzot; Stelmach; Wroszcz; Kajda; Walura; Ochmann; Maniurka; Schlenzok; Jagoda; Schwitulla; Scheja; Kroener; Peter; Berger; Kroener; Lelonek; Schlossarek; Bieniok; Kotzian; Kulik; Neuba; Strzelczyk; Koziolek; Cyba. Koziolek; Gorzawski; Rother; Kozioł; Gorzawski; Fleischer; Wlochowski; Przybylka;
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 16.12.12, 15:17
      1891. c-d.:

tr. 30.
      Grünig; Süßmann; Hahn; Heerde; Stiller; Schubert; Grunday; Stellmach; Antlauf; Lach; Stach; Bujara; Fleischer; Krawczyk; Pietruszka; Przewieslik; Barglik; Stefanik; Przewieslik; Kalisch; Kasperczyk; Kurek; Bembenek; Bonk; Rother; Piestrzonek; Kurka; Wolf; Olbrich; Jackel; Henner; Henner;

str. 31.
      Markefka; Kopyto; Markefka; Olschowski; Sowa; Schwiderski; Schuster; Sowa; Kothe; Weprzowski; Potemski; Weprzowski; Sobczyk; Bien; Motzek; Bonk; Matejczyk; Skutnik; Roger; Skutnik; Kutta; Kamionka; Kutzok; Kensy; Kubina; Krust; Bienczyk; Sperling; Scholaster; Hartmann; Kothe; Nowak; Simon; Golasch; Nowak; Hartmann;

str. 32.
      Fitzner; Apfeld; Przybylka; Lauer; Mosek; Kudelko; Vogel; Czaja; Pache; Morawski; Spallek; Buchwald; Kasperek; Bock; Jonas; Pielok; Mrozek; Jonas; Zielonka; Maciosek; Kazmirek; Przywarka; Putzer; Przywarka; Majowski; Nitsche; Sobel; Reinike; Neumann; Waloschik; Bittmann;
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 16.12.12, 15:24
      1891. c-d.:
      str. 33.
      Kulas; Pielot; Pielot; Murgot; Jablonka; Murgot; Jablonka; Flak; Kwiotek; Kwiotek; Niesel; Penkert; Penkert; Kazmirek; Koschary; Halemba; Zdzieblo; Ploszczka; Stephansky; Berger; Kiesel; Henschel; Junger; Eichert; Sobel; Dalkowski; Urbanek; Ciemboruk; Ubrich; Kupczyk; Leuchter; Neumann;

str. 34.
      Jonik; Warczok; Maruszczyk; Kowalski; Skrzypczyk; Schröter; Grzeschiok; Sophia; Piczatz; Kaletta; Przybylka; Schikora; Broll; Grzewiok; Pozimski; Jose; Kamionka; Lischik;Wypisczyk; Badura; Wieczorek; Geisler; Blaszczyk; Maier; Kudlek; Thomczyk; Scheliga; Scholik;

str. 35.
      Kaikowski; Opara; Bondik; Seidel; Marchinek; Soremba; Kubitza; Soremba; Slodczyk; Klyszcz; Drenda; Kowalski; Hoffmann; Jonik; Hoffmann; Kawetzki; Frost; Kawetzki; Pach; Michalski; Namyslo; Motzek; Schwiderski; Milarski; Sowa; Klose; Michalski; Fidowitz; Herzonek; Gambietz; Stephansky; Fidowitz; kijanski; Indetzki; Beck; Breulich; Zdralek;
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 16.12.12, 15:26
      1891. c-d.:

str. 36.
      Zacher; Zug; Tyrtania; Zdralek; Pyrczok; Siegel; Ociepka; Strzinetzki; Ociepka; Sczecina; Mrozek; Ciecior; Kworke; Münzer; Kalus; Malecha; Pluwa; Pluwa; Bochen; Smolarczyk; Bartsch; Frania; Bartsch; Kulessa; Koziol; Sobotta; Schembor; Grojetz; Skolik; Ochmann; Grojetz;

str. 37.
      Pyka; Brylok; Dubiel; Brylok; Thomalla; Schmidt; Kujawczyk; Joscht; Nowotay; Widera; Joscht; Widera; Segeth; Scopel; Gottwald; Kudelko; Sagolla; Forbuviorz (niepewne odszyfrowanie); Waloschik; Wagner; Schwitulla; Widera; Plischke; Zawiślok; Widera; Kansy; Bräuer; Schimetzek; Kansy; Sekula; Schlimok; Martin; Mücka; Bulla; Langrzik; Kowalski; Pohl; Kowolik; Gorzawski;

str. 38.
      Poganiuch; Schnura; Dizivter (niepewne odszyfrowanie); Ziaja; Lambor; Lambor, Kasperczyk; Dylka; Parczyk; Dylka, Wolf; Beck; Trulley; Kazmirowski; Trulley; Trulley; Schmidt; Ledwoch; Sobel; Loebell; Lamprecht; Loebell;
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 16.12.12, 15:57
      ROK: 1892.

str. 39.
      Kandora; Just; Abeer; Ulfik; Gorniok; Ulfik; Wadalski; Sakreida; Korbel; Wawrzinczok (albo Wawrzibcek); Ludwig; Dworaczek; Seidel; Wolanky; Wolanky; Papke; Grunwald; Woycik; Slotta; Thill; Karaß; Winkler; Pfeiffer; Zelder; Kapitza; Klose; Noßol; Sobel; Hennek; Budzinski; Hennek; Hennek; Binkowski; Binkowski; Roswadowski; Modrok;

str. 40.
      Heiser; Machnik; Pruschowski; Kolodziej; Haraschonski; Rother; Miosuda; Kudelko; Misch; Kwoke; Sobel; Heisig; Ratoy; Kozyrowski; Marusczyk; Brunner; Jonik; Zogel; Wons; Lischik; Woms; Bogusch; Duchnik; Pokora; Ulitzka; Jakschar; Krug; Sucker; Mainka; Walentek; Daniel;

str. 41.
      Krusch; Krolik; Krolik; Ochmann; Woitenek; Woitenek; Kamionka; Mlynek; Padelczyk; Golombek; Sobek; Vogt; Vogt; Puckelwartz; Wirth; Liß; Korbel; Zielenski; Kubitza; Markefka; Gluch; Kubitza; Cichos; Kosubek; Kozubek; Steinsky; Meisel; Galonska; Poser; Kasperczyk; Kalus; Thomalla; Krawczyk; Bernart; Fidowitz;
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 16.12.12, 16:25
      1892. c-d.:

str. 42.
      Olschowski; Markefka; Olesch; Markefka; Koprek; Lukos; Żylka; Wicher; Widera; Gruszka; Brunner; Dudek; Morawietz; Bodora; Wrszowietz; Lisczok; Nowak; Bereska; Biedron; Jusczyk; Foitzik; Jusczyk; Przychodnik; Hornig; Exner; Niederek; Brylka; Stanik; Schikora; Maruszczyk; Hamulla; Thomczyk; Ceglarek; Jaworski; Ceglarek;

str. 43.
      Adamek; Pierdziwoł; Juretzek; Gowik; Waclawek; Nowak; Cudok; Pelka; Skrobaczek; Weprzowski; Dombrowski; Gustro; Janas; Wengrzik; Kleinert; Schwitulla; Hakuba; Schwitulla; Rzepka; Sperling; Binczyk; Wandzik; Mainka; Schiwy; Mainka; Przybylla; Mende; Hilwig; Przybylla; Pokora; Neumann; Tiralla; Pokora; Kalus; Waloschik; Maliglowka:Schwitalla;
      str. 44.
      Leciejewski; Zigert; Chribke; Stransky; Halemba; Opołka; Bregulla; Wagstiel; Schnelle; Masur; Drosdek; Lebek' Drosdek; Lebek; Scglawinski; Sommer; Przybylka; Weidner; Skrzypuletz; Bibella; Celary; Binczyk; Kulitza. Lepszo; Cichon; Bregulla; Moll; Kowolik; Moll; Latta; Gnielka; Pendel; Latta; Czott; Laugwitz; Pozimski; Nierobis;
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 20.12.12, 13:29
      1892. c-d.:

str. 45.
      Jany; Jelito; Jany; Berseka; Sdrzalek; Polatzek; Kiganski; Jeziorowski; Krafczyk; Ciba; Ciba; Kolodziejczyk; Werner; Indetzki; Gatzki; Koppner; Neumann; Segnitz; Lindenzweig; Cichon; Langer; Kalnik; Langer; Kalnik; Klyk; Schembor; Boronski; Balart; Bittman; Dziuron; Reinike; Dworatzek; Delus; Francik; Wieczorek; Wieczorek;

str. 46.
      Müller; Grzeszczok; Ssok albo ßok; Minulla; Mittas; Schuster; Maletz; Moroń; Michnia; Lubetzki; Drenda; Krug; Bort; Ulitzka; Hennek; Schastok; Sobel; Niedurny; Liscenski; Ciechutek; Niedurny; Prandzioch; Pietrek; Wolny; Wiegand; Raczek; Niebisch; Ratzek; Kopian; Koziel; Bogusch; Starok; Ssok albo ßok; Smolka; Kuchnia; Loniak;

str. 48. (str. 47 jest powtórką str. 46)
      Semella;Małek; Pasternak; Maletz; Beyer; Gluch; Przybylka; Müller; Broll; Kudelko; Killer; Steinig; Guderlt; Kunze; Kretschmer; Juretzka; Schwitalla; Winkler; Jaroń; Dragon; Bär; Jendel; Bär; Jendel; Stodulka; Watrobek; Kudelko; Hoffmann; Stephan; Mitschke;
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 20.12.12, 18:06
      1892. c-d.:

str. 49.
      Morawski; Bembenek; Bembenek; Kysik; Michnia; Leipner; Blaszczyk; Golasch; Weser; Popelka; Tlucykont; Kasperczyk; Juretzek; Kalisch; Kasperczyk; Beck; Indetzki; Kijanski; Proske; Fruhner; Proske; Fruchner; Gruschka; Knapp; Zalder; Grabowski; Ferdyn; Grabowski; Boronowski; Kabus; Sobel; Puchalla; Rzeźniczek; Schuster; Kneffel;

str. 50.
      Lubojanski; Morawietz; Lubojanski; Gawenda; Tilla; Tilla; Wokownik; Domin; Owczarek; Zimmermann; Sosna; Koruschowitz; ; Zimmermann; Urbański albo Urbeintz...); Poloczek; Ochmann; Schneider; Weiß; Bargiel; Mainka; Mainka; Bialas; Preuß; Warczenski; Preuß; Kompalla; Knetsch; Przybylka; Mathuschik; Weigel; Salinger; Weigel; Opolka; Galbas; Kraschowka; Noßol;

str. 51.
      Schimanek; Macoła; Pospiech; Renner; Grzeschiok; Jablonka; Kutzera; Skrabania; Skrabania; Zysik; Habow; Schustok; Namyslo; Plotetzki; Wartlok (niepewne); Föhlich; Marlowski; Kalnik; Polke albo Polko; Karras; Langer; Kandzia; Lubos; Przybylka; Lambor; Klemens; Kawetzki; Deska; Bendel; Goletz; Schwitulla; Kudelko;
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 21.12.12, 09:00
      1892. c-d.:

str. 52.
      Dworatzek; Gawenda; Rothmann; Imiolczyk; Ganschienietz; Ganschienietz; Imiolczyk; Spachowski; Schulz; Menzel; Antlauf; Wippler; Wippler; Kempik; Brodowy; Langer; Pielok; Francik; Göppert; Nowak; Nowak; Bogdol; Domin; Schelenz; Blaszczyk; Schelenz; Schoßler; Haase; Heinze; Dyrkowski; Kobiołka; Lupiorz; Sidel; Schmatolla; Kaikowski;

str. 53.
      Bimmler; Jaworski; Koprek; Schuberth; Scholz; Scholz; Pohl; Hoffmann; Małek; Drzysga; Zielonka; Kapalla; Owczarek; Strzebinczyk; Wolkownik; Bodora; Jose; Machnik; Grzeszczok; Zaporowski; Golla; Blaut; Stahr; Adamski; Knauer; Sobel; Schmidt; Erlekamp; Barczok; Przybylka; Hiebsch; Schramm; Maiser; Polczyk;
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 21.12.12, 17:09
      1892. c-d.:

str. 54.
      Geisler; Pospiech; Pospiech; Kliszcz; Widera; Francki; Bregulla; Heiduk; Michalski; Kolock; Kirschner; Beyer; Kirschner; Ruppert; Ulfik; Schiranski; Ulfik; Sowa; Sazgornik; Sowa; Sazgornik; Kowalski; Slotta; Kowalski; Menzel; Gawlik; Galios; Schlenk; Schrempel; Schrenk; Schrempel; Koske; Tiras; Koske; Kamienietz;

str. 55.
      Michalik; Hullin; Sobel; Luppa; Glattner; Glattner; Sowa; Schneider; Sobel; Litwinski; Ciecior; Hayn; Bomski; Wieczorek; Gwoźdź; Odej; Theda; Majowski; Wypiszczyk; Karrasch; Maier; Sornik; Drosdek; Sornik; Drosdek; Czaja; Sowada; Adamczyk; Przybylla; Osadnik; Kansy; Matysiok; Sobel;
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 22.12.12, 09:48
      1892. c-d.:

str. 56.
      Schön; Metze; Przybylka; Neumann; Jaworski; Pannek; Sobel; Kopytzok; Scholtyssek; Kochanek; Mazur; Kolodziejczyk; Górny; Przybylka; Szczurek; Bańka; Grzywotz; Ulfik; Grzywotz; Kensy; Czaja; Leisner; Czaja; Kipka; Nowak; Himmel; Nowak; Himmel; Drzisga; Blochel; Joschonek; Blochel; Juretzek; Fietz; Münzer; Maliglowka;

str. 57.
      Koslowski; Blochel; Kaschel; Blochel; Bregulla; Bregulla; Renka; Hauschka; Renka; Ludwig; Wycislok; Elias; Kuchnia; Schwitulla; Salwik; Salwik; Schwitulla; Pielok; Gruschka; Gajowski; Brodowy; Geisler; Stolarczyk; Geisler; Gabrisch; Knopp; Dudek; Kubitza; Ptok; Salinger; Piwowarczyk; Mathuschik; Krasowka; Radlanski; Kubina; Opolka;
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 23.12.12, 10:37
      1892. c-d.:

str. 58.
      Franke; Pozimski; Klonzik; Sapotta; Heflik; Korbel; Kleppek; Schlenczek; Baranski; Franke; Skwara; Piegsa; Drescher; Kwaschniowski; Bujoczek; Wezlenczny; Dworatzek; Skrzypczyk; Dworatzek; Fiołkowski; Schoska; Langer; Mainka; Nowak; Mainka; Bednarczyk; Zientek; Zientek; Klupinski; Hoinza; Goletz;

str. 59. (jest powtórzeniem str. 58.)

str. 60.
      Ruda; Bomski; Gellert; Burczyk; Neumann; Danielczok; Kaldonek; Sobel; Maier; Juretzek; Boldt; Pohlke; Boldt; Böhlke; Opolka; Polomski; Saffian; Torbus; Obst; Christph; Mücke; Mrochem; Labus; Przybylka; Respondek; Mallischik; Górniok; Wosch; Kukowka; Tetta; Solisch; Drescher;
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 23.12.12, 17:19
      1892. c-d.:

str. 61.
      Meiwerk; Opielka; Reinike; Opielka; Antonczyk; Schikora; Spira; Mainka; Schastok; Fidowitz; Stiller; Krömer; Rösner; Rösner; Weißbrich; Maros; Przybylka; Kalus; Kischel; Mrochem; Skrobania; Sroka; Hewig; Beer; Michalczyk; Schmidt; Jaendel; Warzecha; Nowatzki; Wünsch; Stephansky; Stolka; Piegsa; Bulla;

str. 62.
      Stolka; Piegsa; Thomalla; Nowak; Bromisch; Kulas; Krziskowitz; Pierczek; Balla; Bursig; Zawodny; Walter; Maniurka; Nowak; Swoboda; Roskosch; Nowitzki; Sigulla; Soballa; Zazgornik; Ochmann; Żydek; Brzezina; Pokora; Kulla; Pelka; Nowak; Piosek; Maslo; Sobel;
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 23.12.12, 17:58
      1892. c-d.:

str. 63.
      Sosadzin; Galla; Cibis; Schimetzki; Przywarka; Juretzek; Kalusa; Prentki; Dylung; Wolschik; Prochowski; Bonk; Adamczyk; Adamczyk; Hakuba; Wostal; Scholtyssek; Stasiczek; Zowada; Solorz; Sobel; Siegert; Koziol; Morgala; Bogusch; Heinze; Golombek; Schoeßler; Welt; Pohl; Kubetzki; Przybylka; Bogusch; Kościelny; Dominik; Kopiras;

str. 64.
      Kapitza; Winkler; Zedler; Winkler; Jeziorowski; Poloczek; Zdrzalek; Nitzler; Gräupner; Jankowski; Krafczyk; Jankowski; Leistner albo Leistnor; Swatek; Sobel; Palenga; Müller; Palenga; Albrecht; Bienek; Korona; Waclawek; Kamczyk; Duchniczek; Nalepa; Peiker; Karnel; Nalepa; Peiker; Stoschek; Bayer; Bayer; Ruppert; Kopotz; Beer; Jego majestat Cesarz Wilhelm II; Beer; Nikel; Seidel; Fidowitz;
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 24.12.12, 15:23
      1892. c-d.:

str. 65. (strona pusta)

str. 66.
      Kuna; Kapuscinski; Kapuscinski; Seidel; Rother; Ratzki; Rother; Grzeszczyk; Muschalik; Muschalik; Potempa; Potempa; Potempa; Volkmer; Kalder; Salisch; Korbsch; Kadlubek; Winkler; Lach; Stasch; Sobel; Kott; Wiegand; Mrozek; Ochmann; Pielot; Pielot; Pielot; Skwara; Schydlo; Schydlo; Neumann;

str. 67.
      Jablonka; Binkowski; Filipczyk; Cogiel; Mikliß; Kuta lub Kote; Kuntnawietz; Mikliß; Buchta; Flak; Widerek; Przybylka; Kaintoch; Kubitza; Fidowitz; Kroner; Kroner; Matonia; Lubojanski; Sobel; Giehne; Wildner; Strysch; Giehne; Krawietz; Weidlich; Waloschik; Triebmacher; Pawolka; Kaczmarczyk; Pawolka; Koziol; Sowa; Lempka; Sobczyk; Koschitza;
    • kazeta.pl55 Re: Nazwiska tarnogórzan z wczoraj i przedwczoraj 25.12.12, 13:19
      1892. c-d.:

str. 68.
      Uplawa; Jendrossek; Misch; Uplawa; Kaikowski; Moll; Morcinek; Bregulla; Gluch; Kubitza; Gluch; Diebner albo Ditner; Migdalski; Heptner; Heptner; Bitta; Enger; Bitta; Nowak; Viotor; Pollok; Glombik; Kottas; Budzinski; Kopetzki; Kuperek; Pradella; Schlimok; Schlimok; Pradella; Tomiczek; Sakraida; Sakraida; Mitschke; Sobel; Neumann;

str. 69.
      Kożuch alias Korxus; Moschny; Moschny; Saworka; Maus; Mainka; Salwik; Soika; Schwitulla; Francik; Kandzia; Sowka; Firlus; Gluch; Tomiczek; Blasch; Roeder; Wrobel; Kaikowski; Wrobel; Scholtyssek; Scholich; Morawitz; Dombek; Schadke; Kuboth; Walter; Muskalla; Pikar; Kneffel; Bernatzki; Puchalla; Kunz; Wagner; Milkowski; Nawara;

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka