blomax
18.08.13, 09:38
Witam,
W jaki sposób grzecznie odwołać zaręczyny, żeby nikogo nie urazić? Oboje mamy po 28 lat, jestem z nią od 3 a od 2 mieszkamy ze sobą. Miesiąc temu zaprosiłem ją na tydzień do Sopotu. Chciałem wtedy się oświadczyć. Kupiłem pierścionek, na który oszczędzał prawie cały rok. Chociaż cel wizyty trzymałem w tajemnicy (miał to być niby nasz wakacyjny wyjazd), ona domyślała się o co chodzi, więcej była prawie pewna. Przemyślałem jednak sprawę bardzo dogłębnie i uznałem, że to nie jest to, czego szukam, że nie chcę się z nią wiązać. Pojechaliśmy do tego Sopotu (pobyt był już opłacony a nie chciałem tracić dodatkowo kasy), spędziliśmy miło tydzień, ale ja się nie oświadczyłem. Była trochę rozczarowana, ale widzę, że teraz czeka z weekendu na weekend, aż zrobię ten krok. Na początku września kończy nam się umowa najmu mieszkania, ja chcę się wyprowadzić od niej i zrezygnować z naszego związku. Jestem z natury osobą spokojną i bardzo dobrze wychowaną, nie znoszę histerii, scen i tego typu teatralnych zabaw. Chciałbym jak najgrzeczniej wytłumaczyć jej, że żadnych zaręczyn nie będzie, co więcej, że kończę nasz związek i się wyprowadzam. Ciężka sprawa, ale nie ucieknie się od tego. W jaki sposób zrobić to możliwie najgrzeczniej, najbardziej kulturalnie żeby jej nie urazić? Na wszelki wypadek zdecydowaną większość swoich rzeczy przeniosłem już do kuzyna, który zgodził się je przechować do czasu, gdy znajdę sobie nowy lokal. Zrobiłem to pod pozorem generalnych porządków. Czy postawić sprawę jasno, spokojnie, grzecznie, ale stanwczo i racjonalnie wytłumaczyć, że to koniec i ewentualnie odpowiedzieć na dodatkowe pytania, czy lepiej po prostu zakomunikować istotę sprawę, powiedzieć coś w rodzaju "jest mi niezmiernie przykro, ale tak się w życiu często układa, nic na to nie poradzimy, trzeba iść do poprzodu. Życzę Ci jak najlepiej, powodzenia, pozdrawiam" i po prostu opuścić wspólny lokal (zobowiązania finansowe wobec niej już uregulowałem)? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Przykładam wielką wagę do dobrych manier i chcę, aby to wydarzenie, wypadło naprawdę profesjonalnie, to w końcu cenne doświadczenie życiowe, kto wie, co jeszcze nam się przydarzy, a uważam, że kultura osobista i zasady savoir vivre powinny odgrywać wyjątkowo ważną rolę w naszym życiu. Dlatego też przygotowuję się do rozwiązania tego problemu poważnie, szukam w różnych źródłach, w tym zadaję pytania na dedykowanym forum internetowym, licząc na różne punkty widzenia oraz ciekawe propozycje.
Pozdrawiam,
Bartek