Dodaj do ulubionych

Eleganckie danie...

19.07.18, 23:07
Co to jest właściwie "eleganckie danie" i czym sie różni od pospolitego?
Czy zalezy od podania, czy od jakości produktów, czy też moze od zapachu jaki dane potrawy wydzielają? sztuccow jakie będą używane? łatwość spożycia?
Powiedzmy iz chciałabym urządzić eleganckie przyjęcie, czy na takim przyjęciu wypada podać
np. kotlety mielone? golabki w sosie pomidorowym? pasta? sushi? stek wolowy? jagniecy?
Chętnie wysłucham waszych opinii.

Minnie
Obserwuj wątek
    • milamala Re: Eleganckie danie... 19.07.18, 23:31
      Moja przyjaciolka organizuje przyjecia , ktore okreslilabym "eleganckie".
      Nie wazne tak na prawde co sie podaje (kiedys byl nawet zwykly ... kalafior) wazne jak. Jedzenie oczywiscie musi byc smaczne, ale ona akurat umie gotowac i lubi.
      Natomiast cala otoczka to dopiero jest cudo. Ostatnio kazalam mezowi fotografowac coby sie uczyc. Odpowiedni obrus, serwetki, ozdoby, talerze (jak okreslono kiedys w programie wnetrzarskim) o szlacheckiej elegancji, sztuce, super eleganckie kieliszki. I oczywiscie sposob podania, ona to potrafi zwykle pomidory i cebule (pokrojone na talerzyku) podac tak, ze czlowiekowi szkoda jesc bo takie piekne.
      Ale to chyba sie talent nazywa, bo ja podpatruje, probuje, ale zawsze mi wychodzi dosc nieudolnie. Nadrabiam jakoscia produktow, tylko mnie fantazyjnie podane.
      • minniemouse Re: Eleganckie danie... 19.07.18, 23:36
        Dzieki Milu, ale mnie wlasnie nie o otoczke chodzi ale o samo danie - czy taki swojski kotlet mielony z salatka z kapusty kiszonej to danie eleganckie? wypada cos takiego podac np na obiedzie prezydenckim?
        jesli nie to dlaczego, bo co w tym nie tak?
        I co to jest danie "wykwintne''? - na czym polega?

        Minnie
        • aqua48 Re: Eleganckie danie... 20.07.18, 09:17
          minniemouse napisała:

          > Dzieki Milu, ale mnie wlasnie nie o otoczke chodzi ale o samo danie - czy taki
          > swojski kotlet mielony z salatka z kapusty kiszonej to danie eleganckie? wypa
          > da cos takiego podac np na obiedzie prezydenckim?

          Moim zdaniem i kotlet mielony i zupa pomidorowa czy rosół mogą być dziełem sztuki i eleganckim daniem ale.. wszystko zależy od tego właśnie jak jest przyrządzony i jak podany, jakie są dodatki do niego. Czy z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej z olejem, czy np też tradycyjnie, ale niecodziennie z pięknie sadzonym jajkiem na wierzchu i cytrynką, lub innym przybraniem. Zwykłe ziemniaki do niego mogą być zastąpione pieczonymi batatami lub topinamburami, albo trójkolorowym kolorowym puree z marchewką i szpinakiem. Kapusta też może dawać wiele pomysłów do niecodziennych, a smacznych realizacji. Zupa pomidorowa może być czysta z ostrą papryką i czosnkiem, można zrobić krem ze świeżych pomidorów podany z diablotkami, kuleczkami z ryżu, pulpecikami z mięsa, paseczkami z omletu itp. Czy danie będzie eleganckie zależy głównie od sposobu przyrządzenia, dodatków i przede wszystkim eleganckiego podania, pięknej zastawy i udekorowania stołu.

          > I co to jest danie "wykwintne''? - na czym polega?

          Wykwintne to ekskluzywny, finezyjny, luksusowy - czyli danie wykwintne to danie niecodzienne. Takie którego nie jada się zwykle.
    • engine8 Re: Eleganckie danie... 19.07.18, 23:44
      Na pewno nie mielone...czy golabki - chyba ze goscie z tornta przyjezdzaja? smile - to jest dobre na bardziej casual przyjecia
      Podobnie steki ktore nie wszyscy lubia i nie wszyscy preferuja tak samo zrobione... wiec ryzykone aby podawac tylko stek.
      Sushi rowniez - raczej na przyjecia w znanym sobie gronie gdzie widomo ze ludzi to lubia..

      Jak zauwaylas buyc moze to w Bialym Domu najczesciej podaja "rack of lamb" - czyli jagniecina "na zeberku".

      Alternatywa to dwa dania do wyboru - Losos z grila zrobiony na desce cedarowej (polany czyms tam - nie wiem czym zona to polewa jakis sos z czosnkiem i ziolami. Wazne aby nie solic wczesniej niz bezposrednio przed wrzuceniem ma grila) plus stek typu Filet Mignon (prime- wszesniej zamarynowany) - i ten musi byc rare albo medium rare - jako ze zbyt dobrze spieczony smakuje jak podeszwa od buta. Mozna jeszcze dorzucic do tego ziemniaki pokrojone w kostke , polane olejem z przyprawami i zawiniete w folie aluminiowa... To wszytko robi sie na grilu w tym samym czasie obok siebie (ziemniaki wklada sie kiedy sie zapala gril a reszte dopiero jak sie nagrzeje)
      Kiedy zdejmuje sie mieso i rybe to musza postac ok 5-10 minut zanim sie je podaje aby "nasiakly" i wtedy mozna wrzucic wlasnie na 5 minut szparagi zawiniete w folie na goracy grill i wszystko bedzie gotowe. Do tego salata ....
      Do tego dobre Chardonnay i Pinot Noir.. Pamietajmy ze czerowone wino - kiedy nie mamy karafki, nalezy otworzyc na przynajmnije pol godziny albo i godzine przed podaniem aby wydelikatnialo i nabralo aromatu. Jak widze ze ludzie otweraja butelke przed polaniem i potem jeszcze korek wsadzaja na sile ze by zatkac to az boli...
      Ah i dodatkowy benefit to to ze caly process nalezy do Pana domu ... a wiec dwa problemy z glowy - tzn dania upieczone i chlop sie po kuchni nie plata...
      U mnie zwykle na powyzsza alternatywe wiekszoasc reaguje tak ze zajadaja sie i jednym i drugim..
      • engine8 Re: Eleganckie danie... 19.07.18, 23:55
        Rack of lamb tez bardzo latwo zrobic... na grilu oczywiscie...
        Ja najpierw opiekam caly "rack" a potem przecinam to na pojedyncze czy podwojne zeberka/porcje i krotko "wykanczam" na ostrym ogniu... Te podwojne beda bardziej rare a te pojedyncze medium/well done..
        3-4 pojedyncze czy 2 podwojne zwykle sa rozsadna porcja.
        I podobnie robie z ziemniakami i warzywami jak wyzej... Ziemniaki sie super przypieka (folie nalezy "spraynac" SPAM aby sie nie przykleily ale przypiekly)
        Jak ktos lubi salatke z rzepy czarnej to polecam - zrobina na tarce takie cienkie wirka, ze smietana - sa troche "spicy" i dobrze ida i z wolowina i baranina.
                  • baba67 Re: Eleganckie danie... 20.07.18, 08:29
                    Nie wiedziałam że to takie niezdrowe, nie przepadam, czasem zjem ,na pewno zdrowszy jest jeden kawałeczek bardzo gorzkiej czekolady (kcal tyle samo -30).
                    Z czego wynika że one takie niezdrowe bo zdawałoby się że nic szkodliwego nie zawierają i wszyscy tak myślą ale oczywiście Ty masz lepsza orientacje jako lekarz i możemy się tu dokształcić.
                  • minniemouse Re: Eleganckie danie... 20.07.18, 10:16
                    matylda1001 napisała:
                    > Lepsza garstka jakichś ziarenek (słonecznik, dynia), kilka daktyli albo trochę zwyczajnych rodzynek. Doskonale oszukują głód i są zdrowe.

                    mnie nie oszuka garstka rodzyneczek czy daktyli a na dodatek zle sie po tym czuje bo to jest slodkie.
                    orzechy- tak samo. tluste sa, za tluste.
                    po garstce dalej bede wsciekle glodna, zeby sie najesc musialabym tego zjesc ze szklanke o.25L a to strasznie duzo kalorii.

                    natomiast te ciastka ryzowe robione z dmuchanego brazowego ryzu robione sa z calych ziaren zboza, nie maja w ogole tluszczu, bardzo malo cukru i kalorii (od 35 do 80 kal). maja fiber, weglowodany i troche zwiazkow fitochemicznych. fakt, nie sa jakies super odzywcze ale tez i nie sa wcale takie szkodliwe jak utrzymujesz Matyldo - poczytalam o nich troche.
                    po prostu trzeba zwracac uwage na informacje zawarte na opakowaniu jakiego rodzaju te placki sa. jedna maja wiecej cukru, inne mniej, jedne maja więcej kalorii inne mniej, jedne sa wybielane inne nie. sa solone i niesolone, oraz ze zmniejszona zwartoscia soli i to chyba jedyny minus tych plackow ryżowych - zwartosc soli - bo te niesolone nie sa za smaczne (ale mozna sie przyzwyczaic) a solone moga przyczynic sie do zwiekszenia poziomu soli w diecie.

                    Minnie
        • minniemouse Re: Eleganckie danie... 20.07.18, 00:04
          Oooo, wlasnie - chcialabym konkretnie wiedziec dlaczego łosoś czy filet mignon kwalifikuje sie jako danie eleganckie a juz golabki czy kotlet schabowy - nie?

          na razie widze cztery roznice- po pierwsze cena, po drugie wyglad, po trzecie zapachy i po czwarte - smak. (choc jesli chodzi o to ostatnie, to byc moze znajdzie sie ktos kto woli swojski schabik od coho i miniona. no ale mniejsza z tym bo tu nie o to chodzi).

          Minnie
          • engine8 Re: Eleganckie danie... 20.07.18, 00:17
            M in dlatego ze golabki to produkt "przetworzony" a wierzowina do mies "elegnackich" nie nalezy.
            Ale to nie znaczy ze to dotyczy wszytkich srodowisk...i potraw oraz okazji.
            Sa zapewne srodowiska gdzie golabki beda rarytasem. Ja osobiscie nie jestem zwolennikiem ani golabkow ani schabowego..
            Ale beda to zapewne dobre opcje jesli organizujesz przyjecie "polskie"..
            Ale skoro nie zdefiniowalas kto bedzie uczestniczyl - zakladam ze to ludzie z roznych ras/kultur/srodowisk...

            My np czasami serwujemy Sashimi z tunczyka - opalanego palnikiem smile tzw "Sirred Tuna Sashimi jako apetizer...
            • minniemouse Re: Eleganckie danie... 20.07.18, 00:46
              Nie ma znaczenia kto bedzie uczestniczył - przyjecie ma byc eleganckie czy bedzie szeik arabski, czy krolowa angielska czy ciotka z Toronto czy tesciowa z Pipidowka, Engine.
              Interesuje mnie tylko definicja "jedzenie eleganckie" - jakie sa jego charakterystyczne cechy? smile
              I tu wlasnie wytlumacz mi prosze dlaczego wieprzowina nie jest miesem eleganckim? bo za zycia kwiczy? wink
                  • matylda1001 Re: Eleganckie danie... 20.07.18, 01:06
                    Może elegancka = oryginalna? Takie gołąbki, mielone czy schabowy to żadna atrakcja bo jada sie to stosunkowo często a przyrządzić potrafi raczej każdy, kto w ogóle ma pojęcie o gotowaniu.
                    • minniemouse Re: Eleganckie danie... 20.07.18, 01:44
                      Dociekam. na razie znalazlam taki artykul, mniemam p. Krajskiego:
                      Kultura jedzenia. hm. bez puenty, no niemniej cos w tym jest smile

                      tu nie sprecyzowano niemniej ciekawe:
                      Nie mniej istotny jest dobór odpowiedniego menu. Przy jego planowaniu trzeba wziąć pod uwagę takie czynniki jak narodowość zaproszonych gości, porę roku i różnorodność dań. Przygotowując przyjęcia o charakterze międzynarodowym należy dostosować menu do zwyczajów i religii panujących w innych krajach i tak np. nie serwować muzułmanom wieprzowiny, a hindusom – wołowiny. W piątek z kolei, uwzględnić preferencje katolików i zaserwować rybę. Pora roku stwarza możliwości wykorzystania świeżych sezonowych warzyw i owoców. Latem gorącą i ciężkostrawną zupę można zastąpić lekkim chłodnikiem, a ciastko z kremem – lodami z owocami. Menu powinno być urozmaicone, tak aby nie powtarzały się produkty i dodatki wykorzystane do dań, np. krem z pieczarek eliminuje sos pieczarkowy itp. Coraz bardziej popularna i bardzo „trendy” staje się kuchnia „fusion”, która polega na umiejętnym łączeniu tradycji kulinarnych różnych nacji w jednym daniu i wspaniale nadaje się na międzynarodowe przyjęcia.
                      Kolejna ciekawostka troche od rzeczy smile

                      Minnie
                      • minniemouse Re: Eleganckie danie... 20.07.18, 01:53
                        @ Matylda
                        przegladam net zarowno polski jak i nasz, i dochodze do wniosku ze jestes blisko.
                        najprosciej mowiac, za eleganckie potrawy uwaza sie takie przy ktorych wybiera sie jak najlepszej jakosci wyszukane produkty i poswieca sie wiecej czasu na obrobke.
                        a wiec, schab i mielone sa pospolite, tudziez kapusta, a stek w kazdej postaci juz nie, tudziez jego obrobka
                        bo kotleta latwo zrobic a steka juz wcale nie - latwo sporzadzic z niego niesmaczna podeszwe.
                        poza tym te bardziej wyszukane produkty jednak maja lepszy smak. np, nie wiem jak wy ale ja wole mieso wolowe od wieprzowiny zdecydowanie. (nie mowie ze nigdy przenigdy nie mam ochoty na schaboszczaka, bo czasem mam, ale zdecydowanie wole od niego kure lub wolu)
                        i chyba na tym polega ta 'lelegatnsja'.
                        I wykonczenie - zazwyczaj im bardziej fikuśne tym lepiej - tez ma znaczenie - bo jemy nie tylko buzia ale i oczami.

                        Minnie
                        • engine8 Re: Eleganckie danie... 20.07.18, 03:48
                          Tylko ze takiej wolowiny jak masz u siebie to w Europie nie dostaniesz ... A za steka jakiego masz u siebie kupisz w Polsce auto... a Polska wolowina to nie to... Wszedzie najlepiej jesc produkty lokalne.

                          A stwierdzenie za "bardziej wyszukane" prdodukty maja lepszy smak jest bardzo nieprecyzyjne.... bo co to sa "bardziej wyszukane"??? Np zupa z pletwy rekina?
                    • baba67 Re: Eleganckie danie... 20.07.18, 08:31
                      O nie Matyldo-dla mnie gołąbki to superatrakcja, ja nie robię bo to obieranie kapusty idzie mi niebezpiecznie, Mama kiedyś robiła częściej ale teraz to tez trudne dla niej.
                • minniemouse Re: Eleganckie danie... 20.07.18, 04:52
                  Jest subiektywne, i masz racje iz trzeba brac pod uwage dostepnosc produktow. ale nawet biorąc pod uwage ze w Polsce takiego steka jak tu nie dostanie sie ze wzgledu na brak tradycji jedzenia steków ogolnie, to i tak pospolity schaboszczak moze byc zastapiony szlachetniejsza np polędwica badz dziczyzna, badz drobiem. lub ryba.
                  A przez 'bardziej wyszukane' chodzilo mi o jakość miesa, na przyklad. Im wyższej jakości tym lepsze. a przynajmniej tak mi się wydaje. nawet nasze wieprzowiny wieprzowinom nierówne.

                  Minnie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka