Dodaj do ulubionych

Nienaganna uroda

12.12.22, 11:39
Czasem słyszy się i to od osób na poziomie, określenie "nienaganna sylwetka" , "nienaganna sukienka". Słowo "naganny" kojarzy się z oceną szkolną, bynajmniej nie najwyższą albo z czymś złym, określanym właśnie jako naganne. Gdy słyszę takie określenie, zaraz mi przychodzi na myśl, że ta sylwetka czy sukienka są określone jako dość niebrzydkie. Lepiej się słyszy "doskonała sylwetka" czy "piękna sukienka". Czy gdyby stosować określenie do kogoś "niebrzydka kobieta" czy "niegłupi profesor" - to jednak mnie się to nie klei.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Nienaganna uroda 12.12.22, 15:42
      Tego rodzaju problemy bywają omawiane na forum o języku, warto tam zajrzeć. A forum o języku znajdziesz łatwo: klikając powyżej na "zmień", bo też podlega pod naukę i edukację.
    • aga.doris Re: Nienaganna uroda 12.12.22, 17:42
      synonim.net/inaczej-nienaganny
      Inaczej nienaganny

Najbardziej znane wyrazy bliskoznaczne słowa nienaganny to: doskonały, bezkonkurencyjny, idealny, popisowy, pierwszy, optymalny, przykładny, znakomity, mistrzowski, wzorowy, wyborowy, wspaniały, bezbłędny, perfekcyjny, najwyższej próby, bez zarzutu, pierwszej wody, wyśmienity, wirtuozowski, pierwszorzędny, świetny, modelowy, nieskazitelny, wirtuozerski, arcymistrzowski, wyborny, właściwy, celujący, pokazowy, pierwszej klasy, ... .
    • milku90 Re: Nienaganna uroda 14.12.22, 13:35
      Ciekawe przemyślenie, ale mi się wydaje, że "nie" służy tu jako dokładne przeciwieństwo "nagannego".
    • angazetka Re: Nienaganna uroda 14.12.22, 19:17
      Warto sprawdzić w słowniku: nienaganny - «niedający powodu do jakiegokolwiek zarzutu»
    • chercherry34 Re: Nienaganna uroda 09.02.23, 12:55
      ciekawe jaka jest etymologia...
      • dewotka1948 Re: Nienaganna uroda 09.02.23, 18:17
        No właśnie, jak wyżej zauważam : "niebrzydki" to średnio ładny
        • kocynder Re: Nienaganna uroda 09.02.23, 20:54
          Otóż nie. "Nienaganny" - to nie dający żadnego powodu do najmniejszej przygany, perfekcyjny, doskonały.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka