Dodaj do ulubionych

Zaprosić na wigilię czy nie?

23.12.22, 11:13
Wiem że zajęci jesteście ale wydaje mi się że ostatni dzwonek na rozwiązanie problemu.
Latem zmarła siostra męża. Został szwagier z dziećmi. Czasem ból po stracie łączy a czasem wykopuje jeszcze większe doły. Szwagier pokłócił się z teściami ( z racji wieku i chorób odmówili zajęcia się wnukami ). Dzieciaki nastawił przeciwko dziadkom i urwał kontakty. Jedyną osobą z którą nie jest skonfliktowany jest mój mąż ( aczkolwiek uważam że gdyby nie miał w tym interesu to też podobnie by go potraktował). Dla szwagra i dzieciaków to będą pierwsze święta bez żony i mamy. I do brzegu. Mąż chce zadzwonić i zaprosić ich na wigilię. Teściowie gdy się o tym dowiedzieli powiedzieli że jeżeli tak się stanie to oni nie przyjdą. Sytuacja patowa. Widzę że mężowi zależy na jednych i drugich. Nie chce by rodzice byli sami i przeżywali że ich córki już nie ma a do tego u teściowej wykryto nowotwór i to mogą być ostatnie wspólne święta. Z drugiej widzę że zależy mu na rodzinie siostry i nie chce by w tym czasie byli sami. W grę nie wchodzi zaproszenie ich w pierwsze albo w drugie święto.
Widzicie jakieś rozwiązanie ? Bo nawet inna godzina przyjęcia jednych i drugich już się rozbiła w drobny mak.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Zaprosić na wigilię czy nie? 23.12.22, 14:28
      Ja bym nie zapraszała. Nie jest sam, ma dzieci i może się na nich skupić. W obecnej sytuacji ważniejsi są teściowie.
    • akle2 Re: Zaprosić na wigilię czy nie? 23.12.22, 15:52
      Ja na Twoim miejscu postawiłabym na teściów. Ew. zapakowałabym wiktuały i zamiast zapraszać teściów do siebie - pojechałabym z mężem do nich. Zakładam, że najbardziej chcieliby widzieć własne dziecko, skoro zostało im jedno. A że szwagier z nimi pokłócony i nie mile widziany... no cóż... W wielu rodzinach nie jest idealnie. Najważniejsze, to żebyś nie ulegała destrukcyjnym emocjom, bo to przecież nie Twoja wina, że tak się dzieje.
    • koronka2012 Re: Zaprosić na wigilię czy nie? 23.12.22, 23:11
      Ja próbowałabym nakłonić szwagra do zgody. Dzieci straciły matkę, a on pozbawia je dodatkowo dużej części rodziny.

Jakoś brzydko to wygląda, zarówno żądanie żeby dziadkowie zajęli się wnukami jak i obrażenie się na wnuki…?
    • zazou123 Re: Zaprosić na wigilię czy nie? 24.12.22, 06:25
      A co z dziećm? W jakim wieku są?
    • agpagp Re: Zaprosić na wigilię czy nie? 24.12.22, 10:26
      Mąż wybadał teren delikatnie. I okazało się że szwagier jedzie z młodymi na narty. Co prawda napisał że gdybyśmy zapytali wcześniej to by odwiedzili nas, ale chyba mąż uspokoił sumienie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka