Dodaj do ulubionych

Znów o poczcie będzie.

12.01.23, 22:57
Ale tym razem jako o placówce, a nie korespondencji. smile
Czytałam ostatnio duży artykuł krytykujący, jak to na pocztach dekoracja krzyżem, jak to te świątobliwe książki, jak nie dzieje Apostolskie", to "Przepisy siostry Anastazji/Eufrozyny/jak jej tam"... Dziś byłam na poczcie i aż (w związku z tym artykułem) zwróciłam uwagę. Owszem, "Przepisy siostry Walentyny" (czy innej) były. A obok "Dieta Ketogeniczna", "romans Danielle Steel, krwawy thriller Maxa Czornyja, Owszem, stoiska z "duperelami" nieco wkurzające, no ale rozumiem, niech se będą. Oprócz słodyczy była "wystawa" gadżetów na dzień babci/dziadka" kubki z dedykacją, podusze4czki, etui do okularów, jakieś długopisy, świeczki... Spory wybór kartek - zarówno widokówek jak i "okazyjnych". Kolejka na 6 - 8 osób, więc może nie luz, ale i nie na jakieś miliony lat czekania. Krzyża nie odnotowałam, być może wisi na zapleczu, tego nie wiem. Na sali natomiast w centralnym punkcie widnieje godło Polski, obok herb miasta, a po drugiej stronie - fajna tablica - budynek poczty jest zabytkiem i na tejże tablicy umieszczono jego (budynku) historię, od wybudowania, przez kolejne zmiany "profilu", szpital w czasie wojny, aż po czasy obecne.
I tak się zastanawiam: czy to moja poczta jest jakaś niezwykła, czy tez ów artykuł był przesadzony? wink
Obserwuj wątek
    • annthonka Re: Znów o poczcie będzie. 13.01.23, 12:38
      Na mojej poczcie są owszem przepisy siostry Eufrozyny, kartki z okazji chrztu i w odpowiednich okresach świątobliwe kartki okolicznościowe (Boże Narodzenie, Wielkanoc, komunie). Wtapiają się w tło innych książek, gadżetów okolicznościowych itp., nie są jakoś szczególnie wyeksponowane. Nie widziałam żadnych życiorysów świętych ani nic w tym stylu.

Może to zależy od regionu czy miejscowości? A może artykuł był przesadzony?
    • dewotka1948 Re: Znów o poczcie będzie. 14.01.23, 12:37
      Szukam co tu może być złamaniem zasad S-V? Że przez nadmierną ilość tej cepelii obsługa trwa dłużej i jest to niegrzeczne że strony Poczty?
    • aqua48 Re: Znów o poczcie będzie. 14.01.23, 15:30
      Podejrzewam, że są po prostu różne placówki PP. I takie jak opisane w artykule i takie jak Twoja poczta i pewnie jeszcze jakieś inne. Generalnie poczta chyba skierowała swoją ofertę do ludzi mocno starszych, dla których wyjście z domu aby porobić opłaty jest też okazją do zakupu prasy kolorowej, książki, gadżetu itp. Reszta ludzi robi opłaty przez internet i korzysta też z niego gdy chce coś przeczytać, lub kupić.
    • akle2 Re: Znów o poczcie będzie. 23.01.23, 14:35
      Odpowiedź jest najprostsza z możliwych: próbują zarobić. Odkąd zmniejszyła się drastycznie ilość i wartość korespondencji oraz płatności, bo w większości przeniosło się to do Internetu, to nie ma na czym zarabiać, a koszty są - zarówno rozbudowana infrastruktura, jak i osobowe. Jest to przedsiębiorstwo użyteczności publicznej, ale równolegle nastawione na komercyjny zysk, jak wszystkie inne.
      I bardzo mi żal tych biednych pań z okienka, które obrywają od nerwowych klientów. Raz nie wytrzymałam i opiep..am takiego awanturnika, źeby dał kobiecie spokój, bo to nie ona decyduje jakie duperele sprzedaje i jak taki odważny, to niech pisze do Sasina albo Adamczyka i jego kompanii. Albo na Berdyczów, ale od biednej pani z okienka niech się odkoleguje.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka