Dodaj do ulubionych

Jak zwracać się do teściów swojego rodzeństwa.

30.04.23, 14:37
Cześć wam,
Mam pytanie, ostatnio poznałam rodziców swojego szwagra i nie jestem pewna jak do nich się zwracać. Dziwnie czuje się mówiąc do nich per "Pan/Pani, ale nie wiem czy wypada mówić po imieniu. Zwracanie się cały do nich bezosobowo jest trudne więc proszę pomóżcie! tongue_out
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Jak zwracać się do teściów swojego rodzeństwa 30.04.23, 18:25
      Jeżeli są drętwi, to pozostań przy pan/pani, dopóki sami nie zaproponują czegoś innego. Ale w przypadku osób bardziej wyluzowanych możesz zapytać, jak masz się zwracać. Oczywiście bez proponowania po imieniu, bo to powinno wyjść od nich, ale może chcą być Twoim wujkiem i ciotką?
    • jadwiga1350 Re: Jak zwracać się do teściów swojego rodzeństwa 30.04.23, 19:37
      Ale dlaczego czujesz się dziwnie? To są dla Ciebie kompletnie obcy ludzie. Jak najbardziej Pan i Pani, no bo jak inaczej?
    • annthonka Re: Jak zwracać się do teściów swojego rodzeństwa 02.05.23, 16:13
      To są dla Ciebie zupełnie obcy ludzie, dopiero ich poznałaś. Pan i Pani jak najbardziej pasuje.
    • aqua48 Re: Jak zwracać się do teściów swojego rodzeństwa 03.05.23, 14:52
      Normalnie - per pan i pani, a jak zwracasz się do obcych ludzi?
      Chyba, że sami wyjdą z inna propozycją choć nie sądzę.Tobie nie wypada.
    • akle2 Re: Jak zwracać się do teściów swojego rodzeństwa 04.05.23, 22:01
      Zaczęłabym od Pan/Pani. A jeśli będzie między wami "chemia", to może kiedyś przejdziecie na "Ty", ale tu nie ma półśrodków.
    • kocynder Re: Jak zwracać się do teściów swojego rodzeństwa 06.05.23, 09:15
      Zdecydowanie, jak już napisali inni, forma "pani" i "pan" jest jedyną poprawną. Chyba, że oni zaproponują inną, wówczas możesz tą "inną" zaaprobować. Tobie, jako osobie młodszej absolutnie nie wypada proponować innej formy.
    • vivi86 Re: Jak zwracać się do teściów swojego rodzeństwa 01.06.23, 19:07
      Pan/pani chyba, że zaproponują inaczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka