skat_0 18.12.09, 08:47 Zdecydowanie mój number one: czekolada Marabou Daim pychaaaaa,no i mogę jeszcze dodać śledzie w curry też dobre :), i napój taki piwny Somersby ... A co Wy polecacie??? czego warto spróbować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia.ed Re: skandynawskie przysmaki :) 18.12.09, 15:36 Ten "napój taki piwny" to pewnie must, bo zawiera w sobie dwa skladniki ktore normalnie uzywa sie w produkcji piwa: humle, malt. Choc w tym przypadku to nie autentyczne skladniki, tylko aromaty. Napój ten ma rozne nazwy w zaleznosci od pory roku. W tej chwili jest Julmust, a za pare miesiecy bedzie Påsk must. To jest napój gazowany produkowany fabrycznie, a smakiem i wygladem przypomina coca cole, tylko nie jest tak slodki. Jest tez cos autentycznego, ktore kiedys wyrabialo sie w domach, i na pewno mozna to jeszcze dostac na jarmarkach Bozenarodzeniowych. Nie pamietam jednak nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
eri4 Re: skandynawskie przysmaki :) 19.12.09, 08:40 Kanapki z krewetkami, podgrzane przez uczynną panią w sklepiku w mikrofali :D No i napoje - warzywa zalane wodą! Niepodziewanie pyszne! Bo generalnie nie spotkałam nic nadzwyczajnego w tej kuchni.. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: skandynawskie przysmaki :) 19.12.09, 12:59 Kanapke z krewetkami, tzw.räksmörgås jem wylacznie na zimno, i nawet nie moge sobie wyobrazic podgrzanej w mikrofalowce. Warzyw zalanych woda jako napoj - nigdy nie probowalam! To co jest przysmakiem dla Szwedow, niekoniecznie musi byc przysmakiem dla nas ... wychowali sie na tym i to im smakuje, a nie musi smakowac nam ktorzy maja "inne podniebienie". Pare lat po przyjezdzie do Szwecji jadlam chetnie wszystko co szwedzkie, bo to dla mnie byla egzotyka, ale teraz to wlasciwie jem miedzynarodowo, i trudno mi powiedziec, co takiego "czysto szwedzkiego" lubie. eri4 napisała: > Kanapki z krewetkami, podgrzane przez uczynną panią w sklepiku w mikrofali :D > > No i napoje - warzywa zalane wodą! Niepodziewanie pyszne! > > Bo generalnie nie spotkałam nic nadzwyczajnego w tej kuchni.. Odpowiedz Link Zgłoś
eri4 Re: skandynawskie przysmaki :) 20.12.09, 19:20 Pio jak byc może pamiętasz 1,5 roku pytałam sie o wyprawę na rowerze po Szwecji, potem w skrócie opisałam jej przebieg. I wówczas jadłam owe kanapki, były pyszne.. Bo dla kogoś kto cały dzień pedałuje, góra-dół-góra-dół.. wszystko jest pyszne :D Choc na codzień wolę kuchnie śródziemnomorską, wege itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
eri4 Re: skandynawskie przysmaki :) 20.12.09, 19:25 A ta woda z warzywami naprawde jest godna polecenia i rozpropagowania. Dają (dosłownie) taką np w Tullgarns. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: skandynawskie przysmaki :) 21.12.09, 01:01 Dalej nie rozumiem, co to jest ta "woda z warzywami" ... Czy jest to woda, w ktorej plywaja kawalki surowej marchewki i pietruszki??? eri4 napisała: > A ta woda z warzywami naprawde jest godna polecenia i rozpropagowania. > Dają (dosłownie) taką np w Tullgarns. Odpowiedz Link Zgłoś
skagerak Re: skandynawskie przysmaki :) 21.12.09, 07:26 ja mialem odwrotnie, na poczatku nie jadlem tego co "dundkie", teraz jem wszystko, gusta sie zmieniaja, nie jem natomiast polskiej wedliny, jest mi zbyt wedzona i zbyt duzo odpadow, mozna polamac zeby,, wspaniale sa dunskie smørrebrød`y a szczegolnie stjerneskud, www.dk-kogebogen.dk/opskrift2/visopskrift.php?id=5792 to kulinarny kunst, nie jest tania ale pycha, mozna robic w domu, jakosc ogranicza jedynie fantazja, pyszny jest risalemande na deser, jest to gotowany ryz na mleku z migdalami polany sosem wisniowym, super, bardzo lubie ciastko Spandau - mozna kupic zamrozone, ach, duzo potraw jest tu smacznych mam na mysli Skandynawie, nie trzeba nad morze srodziemne, np. gravadlaks z dresingiem koperkowym, laks zapiekany w ciescie, w ogole tutejszy laks czy ørred jest lepszy niz w innych regionach Europy tak jak dorsz polnocny jest smaczniejszy od baltyckiego ..... Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: skandynawskie przysmaki :) 21.12.09, 14:39 Co do polskiej wedliny to masz swieta racje ... Moj syn kiedys dopytywal sie zawsze o "kabanosi", ale kiedy kiedys przywiozlam cos co bylo kabanosami tylko z nazwy, to juz nigdy ich nie tknal, i nawet nie chcialnigdy wiecej sprobowac. Ja przywoze pare kilo polskiej kielbasy (w sredniej cenie) z moich rzadkich wypadow do Polski, ale uzywam ja podsmazana albo gotowana, bo na kanapki to sie raczej nie nadaje ... Pracowalam kiedys z nauczycielem Dunczykiem z pochodzenia, to rzeczywiscie zazdroscilam mu jego smørrebrød, i probowalam go nasladowac kiedy robilam kanapki w domu. Wszystkie produkty do takiej kanapki mozna kupic bez problemu w Szwecji. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: skandynawskie przysmaki :) 22.12.09, 22:57 Wczoraj kupilam mrozony torcik firmy "Almondy". Kosztowal na promocji 29 90 kr, ale jego normalna cena jest ca 38 kr. Napisano na nim "prawdziwy szwedzki tort marcepanowy z Daim". Marcepanu specjalnie nie poczulam, wydal mi sie raczej czekoladowy, choc na opakowaniu wyglada na bardzo jasny. Natomiast okruchy dajm byly wspaniale, torcik tez. Zjadalam cale 400 gram sama - tego samego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
skagerak Re: skandynawskie przysmaki :) 23.12.09, 07:17 po najlepszy marcypan musisz raczej przejechac sie do Lubeck, to nie jest tak daleko z Malmø, w tym roku juz za pozno ale na przyszly rok przed swietami polecam, naprawde warto caly rynek i przylegajaca hala to marcypanowy-swiateczny targ, sciagaja tam ludziska z calego swiata bowiem to jedyna tego typu impreza na swiecie, podobnie jak w Norymberdze targ piernikowy (pierniki pochodza z wlasnie z Norymbergi, dla informacji) ale to troche dalej, wesolych i pogodnych swiat Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: skandynawskie przysmaki :) 23.12.09, 17:54 Trase Trelleborg - Travemunde zrobilam wielokrotnie, ale zawsze bylo to latem, bo jezdzilam na ich wspaniale plaze. Przy kazdej takiej okazji bylam tez w Lubeck. Jarmarkow bozenarodzeniowych bardzo nie lubie, nawet tych slawnych marcepanowych ... wiec raczej na przyszly rok tez sie nie skusze. Natomiast dostalam maly prezent kupiony przez mojego goscia z Niemiec: jest to herbata marcepanowa wyprodukowana w Lubeck :) Odpowiedz Link Zgłoś
althea35 Re: skandynawskie przysmaki :) 26.01.10, 21:13 pia, almindy, to nie jest torcik marcepanowy, tylko migdalowy. Ciasto nie zawiera maki tylko mielone migdaly. Ja je uwielbiam. Pyszny jest tez czekoladowo-pomaranczowy. W zamrazalniku mam z ciemna czekolada, ale jeszcze nie jadla. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: skandynawskie przysmaki :) 27.01.10, 19:13 Pomylilam sie, bo nawet nie patrzylam dobrze co jem ... Tak rzadko pozwalam sobie na tego typu slodkosci, ze trzy torty poszly w cztery dni ... osobiscie zjedzone przeze mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tequilkuk Re: skandynawskie przysmaki :) 31.12.09, 16:21 Podpisuje sie pod smørrebrød, stjerneskud i risalemande (choc ten ostatni musi byc tak jak robi moja tesciowa, gesty od ubitej smietany, nie jakies tam kleiki ryzowe ;) Dorzuce - Brune kartofler - czyli karmelizowane ziemniaki serwowane do kaczki w wigilie. Kaczka mi prawie niepotrzebna choc kaczke po ichniemu tez uwielbiam, ciemna, pieczona dlugo i powoli, miekka i rozpadajaca sie na kawalki. mhmhmhmh - biala kapusta zaprawiana smietana jako dodatek do frykadeli - idealne polaczenie. BTW o frykadelach mowi sie tu ze kazdy lubi inne: te ktore robi mama :) - grøvbirkes i københavner: pierwsze to bulka, drugie niby ciastko - ulubione moje na sniadanie i do kawy. W københavner musi piekarz nie poskapic cukru, inaczej wyrosnie suchy i duzy. - sledzie po dunsku - czyli bardziej slodkie i mniej octowe, jak dla mnie bez tej ich salatki curry za to z kawiorem (tania wersja "naturel") - losos z sosem koperkowo miodowym albo ze szpinakiem - slina mi pociekla ... (oo tez o tym napisales :) - ribensteg, na zimno, pokrojony a plastry, na chlebie z czerwona kapusta na wierzchu... - rozne takie rzeczy ktore nauczyla mnie tesciowa: salatka z krewetek z curry i migdalalami, salatka z krebsehele, w ogole oni tu duza jedza ryb i owocow morza za co ich lubie :) - prazone migdaly sprzedawane w okresie przedswiatecznym na ulicy, prosto z patelnii... Do jednej rzeczy za to chyba nigdy sie nie przekonam a mianowicie cukierkow z lukrecji (to lakridser tak?) w wersjii slonej, ktorymi Dunczycy obzeraja sie namietnie. W ogole mialam lukrecje na czarnej liscie ale rok temu odkrylam slodkie, miekkie norweskie ciaguty z lukrecji i ta wersja mi pasuje :) Pewnie jeszcze sporo rzeczy mi sie przypomni... o, jak cieply, swiezy pasztet z sallinga na ciemnym chlebie od emmerys, plus swieze plasterki ogorka :) a w ogole emmerys to bajka sama w sobie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny gość Re: skandynawskie przysmaki :) IP: *.centertel.pl 11.02.10, 03:37 ee drodzy emigranci i dzieci tychze)a zwlaszcza Ty synu Skagerrak). Przejdzcie na polski. Czy smalbrod to chleb maczany w jajku i smazony? To zna i kuchnia slowacka?Kromki chleba smazone na smalcu zna tez kuchnia polska. Strasznie to niezdrowe! Czy tym sie zachwycacie? Czy woda z warzyw to sok z burakow czerwonych i jablek? My to znamy. Objasnijcie cokolwiek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
skagerak Re: skandynawskie przysmaki :) 14.02.10, 13:05 Gość portalu: inny gość napisał(a): > ee drodzy emigranci i dzieci tychze)a zwlaszcza Ty synu Skagerrak). po pierwsze jestes grubianski znaczy zle wychowany, wychodze z zalozenia, ze masz jeszcze lajno pod nosem po drugie, posluchaj mlokosie, jestes pewien, ze mowisz plyta kompaktowa w miejsce jakiego comact disk jesli juz mamy byc przy polskim ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny gość Re: skandynawskie przysmaki :) IP: *.centertel.pl 15.02.10, 04:52 @"skagerak napisała":Ustal no może jakiego rodzaju gramatycznego,jesteś(żeński? czy nijaki?).Nazwij się może Kategatt (albo inną nazwą którejś z duńskich cieśnin - Mały Bełt,Duży Bełt,a może Sund) , aby chropawym językiem swoich wpisów nie bruździć wspomnieniu dobrej polszczyzny postów Skagerak. Mylisz "łajno" z "mlekiem" - w polskim związku frazeologicznym(idiomie)...Przekładasz na polski,zapewne jakąś kalkę językową ze Skandynawii,która tu na południowym brzegu Bałtyku brzmi śmiesznie... Pewnie "masz mleko pod nosem", albo dopiero wgryzasz się w zawiłości języka polskiego? Ucz się polszczyzny, my tu nad Wisłą wierzymy że wraz z nauką polskiego nabywa się grzeczności. Nie takie to trudne: na początek wystarczy odpowiadać na pytania. Co to jest -mam nadzieję,że nie przekręcam nazwy ów "smalbrodt"?Tego słowa nie ma w polskim. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
skagerak Re: skandynawskie przysmaki :) 15.02.10, 09:55 jestes polskim oslem wiec bez pozdrowien, ach, gdybys byl zalogowany ..... napisalbym ci cos wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny gość Re: skandynawskie przysmaki :( IP: *.centertel.pl 16.02.10, 06:31 "Grzeczność nie jest sztuką małą..." Adam Mickiewicz("Pan Tadeusz"pierwsza połowa XIX wieku). Przeczytaj to , choć, może to ci się wydać zbyt trudne. Posługujesz się Pan, Panie skagerrak słownictwem które w Polsce wyszło z użycia w XVII wieku("grubianin"?"łajno"? - takie słowa mogli ostatni raz słyszeć skandynawscy najeźdźcy, zanim po wykopaniu ich za Bałtyk nie nabrali ogłady), albo brzmi jeszcze śmieszniej : "woda z warzyw" - w Polsce to woda którą obmywa się brudne, zapiaszczone warzywa - naprawdę chłepcesz to błoto? I jak ,ziarenka piasku zgrzytają między zębami? Może chciałeś Pan powiedzieć coś innego? I cóż,dobrej woli czy inteligencji nie starczyło? Bo słów na pewno zabrakło. Może, zresztą łaskawco się nie wysilaj. Gusta -masz Pan -podobne do obyczajów - proste by nie rzec prostackie. Chleb(jak sądzę z przemilczenia) smażony - je się w Polsce po wsiach(zatyka naczynia tłuszczem) i to dość odległych. Dorsze? "Jedzcie dorsze, bo są jeszcze rzeczy gorsze" - tę wersję Polskiego przysłowia analizują filologowie polscy, ale jest też wersja dosadna. Nie widzę powodu aby logować się na tym forum. Po co?Aby się wprawiać w dziwacznym narzeczu emigrantów w drugim pokoleniu, czy frustratów w - pierwszym?Z ubóstwem słownictwa?Duńskimi, czy szwedzkim wtrąceniami i dosłownym tłumaczeniem na polski skandynawskich idiomów? Dziękuję -nie! Jeszcze rok temu można się tu było poznac lepiej zwyczaje,życie i kulturę krajów skandynawskich. Pisywał tu posty "Guido_Concini"(gdzież on?), pod nickiem "Skagerrak' pisała dobrą, cierpką czasem polszczyzną zafascynowana Skandynawią Polka zza Bałtyku. Cóż się z nią stało? Uległa wypadkowi? Przeszła operację zmiany płci i pisze teraz w rodzaju męskim? Ktoś podszywa się pod jej nicka? Skagerrak wróć! Pod Twoim nickiem kaleczy język człek o umysłowości,upodobaniach, i znajomości polszczyzny na poziomie żołdaka, który cudem ocalał spod polskiej kosy w szwedzkim potopie czy wojnie północnej ! Odpowiedz Link Zgłoś
zulejkaz Re: skandynawskie przysmaki :( 16.02.10, 21:53 Gość portalu: inny gość napisał(a): > "Grzeczność nie jest sztuką małą..." Niewatpliwie masz racje - nie grzeszy grzecznoscia gosc, ktory wpada na chwile by naublizac zastanemu towarzystwu.... Odpowiedz Link Zgłoś
pirret Janssons Frestelse 01.01.10, 14:16 Pycha... Ziemniaki zapiekane ze sledziem korzennym, cebula i smietana... Ja nie lubie sledzi wiec bylo to dla mnie pieklo gdy na poczatku mojego pobytu zawsze serwowano to...bleeee Z czasem nauczylam sie, to jest cudo po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
pirret no i julskinkan 01.01.10, 14:18 Nie ma lepszej szynki na swiecie! A szczegolnie gdy sie samemu zapieka powoli w piecu w niskiej temperaturze ze jest taka soczysta...ach, palce lizac. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: no i julskinkan 01.01.10, 15:30 "Julskinka" przestala byc juz takim rarytasem, bo sklepy od kilku lat wprowadzily cos o nazwie "helgskinka" ktora jest identyczna z szynka bozenarodzeniowa czy wielkanocna. Jest troche mniejsza, do 2 kilogramow, ale ja nigdy wiekszej nie kupowalam na Boze Narodzenie ... No i fakt, ze 95 % szynek to szynki juz gotowe, ktore - jesli sie chce - mozna posmarowac sosem zrobionym z musztardy i podpiec w piecu, aby skorupka zrobila sie chrupiaca. Swieze szynki pewnie mozna kupic obecnie w specjalnych sklepach, albo na zamowienie. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: skandynawskie przysmaki :) 03.01.10, 22:42 wódka ziołowa "Herrgård".. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.k2 Re: skandynawskie przysmaki :) 28.04.10, 16:56 muszę sobie notatki zrobić, co kupić jak już będę w Szwecji i czego spróbować na promie, bo ma być szwedzki bufet (rejs jest tematyczny i wszystko będzie szwedzkie) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.k2 Re: skandynawskie przysmaki :) 11.05.10, 11:41 spróbowałam czego się dało ;) zauważyłam, ze sporo mają dań na słodko, ale bardzo mi smakowało, ogólnie bufet na promie był rewelacyjny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: skandynawskie przysmaki :) IP: *.acn.waw.pl 28.08.10, 16:59 jak się je takie bardzo śmierdzące śledzie z puszki?? czy nalezy je wymoczyc, doprawic? usmażyc? Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Skandynawskie przysmaki ...surströmming 28.08.10, 22:49 Gość portalu: m napisał(a): > jak się je takie bardzo śmierdzące śledzie z puszki?? > czy nalezy je wymoczyc, doprawic? usmażyc? One sa gotowe do jedzenia - tak jak sledzie ze sloika ... tylko trzeba je najpierw troche przewietrzyc. Wg tradycji spozywa je sie z malutkimi kartofelkami zwanymi mandelpotatis. Surströmming mozna tez zawinac w specjalny chlebek, przypominajacy forma nalesniki, jedna z odmian wypiekanego na polnocy Polarbröd Specjalistka jesli chodzi o surströming nie jestem, ale moj maz pochodzil z samej polnocy, z Gällivare ... kiedys chcial sie pochwalic swoimi tradycjami i namowil mnie na zjedzenie ... Smakowi nic nie moglam zarzucic, szczegolnie kiedy zatkalam nos, ale dlugo czulo sie smrod w mieszkaniu ... Od meza tez smierdzialo przez pare dni ;( bo zjadl cala duza puszke tego delikatesu. www.surstromming.se/sidor-om-surstromming.htm Odpowiedz Link Zgłoś
eri4 Re: Skandynawskie przysmaki ...surströmming 29.08.10, 09:30 > Od meza tez smierdzialo przez pare dni ;( bo zjadl cala duza puszke > tego delikatesu. Spróbowałam tego wczoraj, ale decyzją rodzinki puszka została zutylizowana :/ Nie było to złe, ale wole śledzie polskie, takie zwykła, z cebulką :D Lub Abby ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śteifer Re: Skandynawskie przysmaki ...surströmming IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.10, 20:03 Nie wiem czemu wszyscy demonizują zapach kiszonege śledzia? Gdy w piszę w gógle Surströming to prawie wszystkie trafienia ostrzegają prze3d rzekomo potwornym smrodem. W zeszłym tygodniu pierwszy raz w życiu spróbowalem tego przysmaku, dobrze przefermentowanego, wszak już kilka miesięcy po premierze, i nie powaliło mnie. Typowy zapach kiszonej żywności, bardzo podobny do zapachu kiszonej kapuszty. Chanel Nr 5 to nie jest ale demonizują to chyba przedstawiciele narodów nie znających np kiszonej kapusty :) Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc U mnie na stole wigilijnym 26.12.10, 22:03 Barszcz, ryba po grecku, salatka jarzynowa, raki morskie, krewetki, salatki krewetkowe w czosnku, chili, whisky, julskinka, cwikla, sledz w kilku wersjach i härgård... no i bez oplatka i tym bardziej ksiedza.. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: skandynawskie przysmaki :) 28.08.10, 19:13 Kalakukko w Finlandii. Odpowiedz Link Zgłoś
skagerak Re: skandynawskie przysmaki :) 29.08.10, 11:16 Finlandia to nie Skandynawia. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Masz racje skagerak ... 31.08.10, 12:01 pl.wikipedia.org/wiki/Skandynawia www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/swiat/skandynawia-najszczesliwszym-miejscem-na-swiecie,62145,1 skagerak napisała: > Finlandia to nie Skandynawia. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: Masz racje skagerak ... 03.09.10, 21:31 Patrz pan jaka ciekawostka! A jak zdawalam mature z geografii to Finlandia byla krajem skandynawskim. No ale wtedy to nie Wikipedia byla glownym zrodlem wiedzy o swiecie. Co tu ma do rzeczy germanskosc kraju? W takim razie Niemcy tez powinny byc krajem skandynawskim. portalwiedzy.onet.pl/87440,,,,skandynawskie_panstwa,haslo.html Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: Masz racje skagerak ... 04.09.10, 09:50 Wikipedia vs Encyklopedia PWN. Ktore zrodlo jest wg Ciebie bardziej wiarygodne? skandynawskie, kraje, termin obejmujący kraje Europy Północnej, początkowo tylko Norwegię i Szwecję ze względu na położenie geogr. oraz powiązania hist. i kulturowe, współcześnie rozszerzony także na norweską prow. Svalbard, Danię (z W. Owczymi i Grenlandią), Finlandię oraz Islandię; zespolone więzami gosp., komunik. i polit. (Rada Nordycka, Nordycka Rada Ministrów). zrodlo: encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3975781 Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Masz racje skagerak ... 04.09.10, 10:25 Dla mnie najbardziej prawdopodobne jest to, co pisza Skandynawowie, bo chyba oni wiedza najlepiej gdzie ich kraj jest polozony? ;) To o czym piszesz to kraje nordyckie, a tu jest link do oficjalnej strony ministeriow i departamentow w tych krajach, ktore scisle ze soba wspolpracuja poprzez rade nordycka. www.norden.org/sv/fakta-om-norden/de-nordiske-lands-ministerier Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: Czy Finlandia to Skandynawia? 04.09.10, 18:50 > Dla mnie najbardziej prawdopodobne jest to, co pisza Skandynawowie, > bo chyba oni wiedza najlepiej gdzie ich kraj jest polozony A jaki jest kraj Skandynawow? > To o czym piszesz to kraje nordyckie, Umiesz czytac ze zrozumieniem? Przeczytaj tytul watku i nazwe forum. Jest tam slowo "nordyckie" czy slowa "skandynawskie" i "Skandynawia"? Haslo w encyklopedii PWN brzmi: skandynawskie, kraje. Wiadomo Ci kto pisze hasla do takiego wydawnictwa? Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: Masz racje skagerak ... 04.09.10, 19:00 Dodam jeszcze dla tych, ktorzy powoluja sie na jezyk jako kryterium przynaleznosci do Skandynawii - w Finlandii obowiazuja 2 jezyki urzedowe: finski i szwedzki. Odpowiedz Link Zgłoś
guido_contini Obrobka Skrawaniem, a racja 05.09.10, 08:03 Obrobka skrawaniem, niestety ale Twoje wydanie PWN blednie okresla termin " kraje skandynawskie" i to chyba dlatego, ze autorzy najparwdopodobniej korzystali z angielskich zrodel, gdzie termin " kraje nordyckie" ciezko byl akceptowany, a to chociazby z czystego lenistwa dlatego, ze dotyczyl wielu krajow i to o roznych podlozach kulturowych. Skandynawii nie nalezy mylic z polwyspem skandynawskim, bo na tym polwyspie znajduje sie oprocz Szwecji, Norwegii czesc Finlandii i rosyjska Karelia. Skandynawia to geograficzny i kulturowy obszar w polnocnej Europie. Wlasnie wspolne podstawy kulturowe i jezykowe sa decydujace dla terminu Skandynawia, ktora sklada sie ze Szwecji, Norwegii i Danii, ktorej terytorium nie lezy na polwyspie skandynawskim. Jednym slowem masz szanse na zwrot pieniedzy jezeli kupilas jakies zrodlo PWN, w ktorym sie twierdzi, ze Finlandia to Skandynawia. To, ze jednym z jezykow urzedowch jest w tym kraju rowniez szwedzki, to wynika to z roznych historycznych przyczyn. Byl okres w historii, ze na terytorium Polski urzedowym byl i rosyjski i niemiecki. Cytujesz: skandynawskie, kraje, termin obejmujący kraje Europy Północnej, początkowo tylko Norwegię i Szwecję ze względu na położenie geogr. oraz powiązania hist. i kulturowe, współcześnie rozszerzony także na norweską prow. Svalbard, Danię (z W. Owczymi i Grenlandią), Finlandię oraz Islandię; zespolone więzami gosp., komunik. i polit. (Rada Nordycka, Nordycka Rada Ministrów). zrodlo: encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3975781 a ten cytat moze byc np zapozyczonym tlumaczeniem ^ "Scandinavia" in The Merriam-Webster Online Dictionary (2008). "Scandinavia: Denmark, Norway, Sweden — sometimes also considered to include Iceland, the Faeroe Islands, & Finland." Odpowiedz Link Zgłoś
guido_contini Re: Obrobka Skrawaniem, a racja 05.09.10, 08:16 P.S. Piszesz: "Co tu ma do rzeczy germanskosc kraju? W takim razie Niemcy tez powinny byc krajem skandynawskim". Owszem, termin" germanskosc kraju" jest niedokladnie sformulowany. Autor mial na mysli fakt, ze jezyki skandynawskie naleza do grupy jezykow germanskich, co nie oznacza, ze Niemcy sa krajem skandynawskim, tak jak nie jest nim Wielka Brytania Odpowiedz Link Zgłoś
zulejkaz Re: Obrobka Skrawaniem, a racja 05.09.10, 20:02 Najlepszy dowod, ze jak SAS (Scandinavian Airlines) oferuje tanie loty " w ramach Skandynawii" to promocja nigdy nie obejmuje Hellsinek;-) Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: Obrobka Skrawaniem, a racja 06.09.10, 15:34 zulejkaz napisała: > Najlepszy dowod, ze jak SAS (Scandinavian Airlines) oferuje tanie loty " w rama > ch Skandynawii" to > promocja nigdy nie obejmuje Hellsinek;-) niezly argument, Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: Obrobka Skrawaniem, a racja 06.09.10, 18:57 zulejkaz napisała: > Najlepszy dowod, ze jak SAS (Scandinavian Airlines) oferuje tanie loty " w ramach Skandynawii" to promocja nigdy nie obejmuje Hellsinek;-) Twoj dowod jest rozwalajacy! Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: Obrobka Skrawaniem, a racja 06.09.10, 19:11 guido_contini napisał: > Obrobka skrawaniem, niestety ale Twoje wydanie PWN blednie okresla termin " kraje > skandynawskie" A Twoje wydanie jak okresla ten termin? Nie kupilam zadnego wydania PWN. Gdyby Ci sie chcialo skorzystac z linku to bys wiedzial, ze jest to internetowe wydanie encyklopedii. Sadzisz, ze in. wydania encyklopedii podaja in. definicje? > Skandynawii nie nalezy mylic z polwyspem skandynawskim, bo na tym polwyspie znajduje sie > oprocz Szwecji, Norwegii czesc Finlandii i rosyjska Karelia. Twierdzisz, ze znowu PWN dal ciala i Ty wiesz lepiej? "na Półwyspie Skandynawskim leżą: Norwegia, Szwecja i część Finlandii" - zrodlo: encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3975778 Jesli chodzi o kulture to polecam haslo skandynawski krąg kultur: encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3975777 Odpowiedz Link Zgłoś
guido_contini Re: Obrobka Skrawaniem, a racja 06.09.10, 19:37 Obrobk skrwania, stwierdzam z cala pewnoscia, ze PWN dalo ciala, podobnie jak Ty poprzez swoj upor. Sa inne wydania, ktore podaj bardziej precyzyjne definicje. Trudno jest jednak dyskutowac z kims, kto zaleca innym czytnie ze zrozumieniemm, a sam nie potrafi tego zrobic. Apropo kultur krajow skandynawskich wybieram czytanie z rodzimych zrodel skandynawskich, ktore dokladniej potrafia okreslic swoj status i miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
zulejkaz Re: Obrobka Skrawaniem, a racja 06.09.10, 21:06 Argument moze glupi, ale ja tez wybieram chetnie zrodla skandynawskie:) Wiele lat tamu wybieralam sie ze Sztokholmu do Helsinek i wlasnie SAS mial promocje tanich biletow do Krajow Skandynawskich. Zadzwonilam wiec i powiedzialam ze chcialabym do Helsinek. I wtedy uslyszalam odpowiedz, ze tanie bilety sa tylko do krajow skandynawskich a Finlandia to nie Skandynawia. Mam jednak wieksze zaufanie do tutejszych zrodel niz naszej encyklopedii. Tu rozroznia sie Norden i Skandinawien. Skandynawow laczy wspolnota kultury i jezyka wchodzacego w grupe jezykow skandynawskich, do ktorych zdecydowanie finski nie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c# Re: Obrobka Skrawaniem, a racja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.10, 23:02 Finlandia to nie Skandynawia, bo (z przymrużeniem oka): - Kraje skandynawskie to monarchie, a Finlandia jest republiką, - Walutą w krajach skandynawskich jest korona, Finowie mieli markę, a teraz euro, - Język fiński nijak nie przystaje do języków skandynawskich Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Obrobka Skrawaniem, a racja 07.09.10, 01:35 zulejkaz napisała: >Skandynawow laczy wspolnota kultury i jezyka wchodzacego w grupe jezykow skandynawskich, do ktorych zdecydowanie finski nie nalezy. Swietnie to napisalas, teraz nikt nie powinien miec juz najmniejszych watpliwosci :) Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: Obrobka Skrawaniem, a racja 07.09.10, 18:39 O jezyku juz napisalam, chyba nietrudno przeczytac? Moze jeszcze napiszesz czym rozni sie kultura Finlandii od kultury pozostalych krajow polnocnych? Skoro nie jest to forum o Finlandii to dlaczego watki dotyczace tego kraju nie sa stad usuwane? Odpowiedz Link Zgłoś
guido_contini Re: Obrobka Skrawaniem, a racja 07.09.10, 23:41 Obrobka skrawaniem, nie rozumiem Twoich atakow na moja osobe. Tym sposobem nie dojdziemy do zadnego consusu w dyskusji. Ja Ciebie nigdzie osobiscie nie obrazalem, ani nie posadzalem o niewiedze,. Ty natomiast od poczatku robisz sobie osobiste wycieczki. Celem naszych rozmow tutaj jest wyjasnienie sobie rozbieznosci. Jeszcze raz powtorze, ze Twoje przytoczone linki z PWN sa dowodem jak bardzo sa niedokladne, a wiec smie twierdzic, ze sa to niedokladnie tlumaczone plagiaty z innych zrodel, najprawdopodobniej angielskojezycznych. Podalem wczesniej jeden z takich przykladow. Czytanie ze zrozumieniem okazuje sie nie jest Twoja silna strona. Pojecie Polwysep Skandynawski nie nalezy mylic z pojeciem Skandynawia. To tez napisalem wczesniej. Caly Polwysep Skandynawski geograficznie czyli Fennoskandia to Szwecja, Norwegia, polnocna Finlandia, Polwysep Kola i Karelia, tak podaja szwedzkie zrodla: "Den skandinaviska halvön med bergskedjan Skanderna är ett geografiskt område som omfattar hela Norge och Sverige. I omvärlden inbegrips ibland hela Norden i namn som engelskans något diffusa Scandinavia eller motsvarande på andra språk. På engelska har namnet "the Nordic Countries" inte fått något större genomslag, och engelskspråkiga historiker, statsvetare och andra forskare har inkluderat Finland i "Scandinavia" eftersom Finland har en mycket lång historia som en del av Sverige. En av anledningarna till att begrepp som Fennoskandia börjat användas är för att det ska stå klart att även Finland och nordvästra Ryssland (Karelen och Kolahalvön) ska inkluderas när man talar om hela den geografiska halvön." Kultura kazdego kraju jest wyrazana przez jezyk, a jezyki skandynawskie nie maja nic wspolnego z finskim, tak jak ich historia przebiega w innej fazie czasowej wedrowki ludow. Prosze bardzo, a tutaj sa referencje, w ktorych mozesz doszukac sie powyzszych stwierdzen i nie tylko: "Scandinavia" in The Merriam-Webster Online Dictionary (2008). "Scandinavia" in Ed. Erin McKean (2005) The New Oxford American Dictionary, Second Edition. Oxford: Oxford University Press. "(...) a cultural region consisting of the countries of Norway, Sweden, and Denmark (...)". Hirsch, E.D. Jr.; Kett, F, Trefil, J. (eds.) (2002). Scandinavia. The New Dictionary of Cultural Literacy. Houghton Mifflin Company. Anderson, Carl Edlund (1999). Formation and Resolution of Ideological Contrast in the Early History of Scandinavia. PhD dissertation, Department of Anglo-Saxon, Norse & Celtic (Faculty of English), University of Cambridge, 1999. Haugen, Einar (1976). The Scandinavian Languages: An Introduction to Their History. Cambridge, Mass: Harvard University Press, 1976. Helle, Knut (2003). "Introduction". The Cambridge History of Scandinavia. Ed. E. I. Kouri et al. Cambridge University Press, 2003. ISBN 0-521-47299-7. ^ "Island". Bartleby, American Heritage Dictionary of the English Language, Fourth Edition, 2000. Old Frisian "se". "Comments on Indo-European reconstruction". The Indo-European Dictionary (IEED). Retrieved 2 October 2007. ^ "Romanis armis cognitae" ^ Pliny the Elder. Naturalis Historia. Book IV, 96. Pliny the Elder. Naturalis Historia. Book VIII, 32. Huruvida den gotiska ursprungsmyten som sådan hade någon verklighetsbakgrund är omstritt. Själva migrationen anses av de flesta samtida forskare inte ha ägt rum. Jordanes (translated by Charles C. Mierow), THE ORIGIN AND DEEDS OF THE GOTHS, April 22, 1997 Goffart, Walter (2006). Barbarian Tides: The Migration Age and Later Roman Empire. Philadelphia: University of Pennsylvania Press. ISBN 978-0-8122-3939-3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guido_contini Re: Obrobka Skrawaniem, a racja IP: *.cust.tele2.se 14.09.10, 09:31 "Tym sposobem nie dojdziemy do zadnego consusu w dyskusji. " Powinno byc conesensusu - przeprasazam Odpowiedz Link Zgłoś
skagerak Re: Obrobka Skrawaniem, a racja 14.09.10, 13:18 W encyklopediach, nie tylko w polskiej, bywa duzo niescislosci. W Europie, nie wiem, moze i w Polsce, uzywa sie dwuch okreslen - Nordycy i Skandynawowie. Nordycy to Finowie, Szwedzi, Norwedzy i Dunczycy z bylymi koloniami ale bez Grenlandczykow. Skandynawowie to Szwedzi, Norwedzy i Dunczycy - etnicznie, jezykowo i kulturowo "identyczni". Laczy te kraje wiele, bardzo wiele. Obawiam sie, ze Fin "obrazi sie" gdy mu sie powie, ze Skandynaw. Oni sa dumni ze swojej innosci mimo "przynaleznosci". Natomiast Szwedzi, Norwedzy i Dunczycy sa dumni, ze sa wkladani do jednego worka mimo takze pewnych roznic ale to raczej natury bardzo przyziemnej jak "kto jest lepszy czy wazniejszy w czyms tam ...............". I chyba nie ma o co sie sprzeczac i przekonywac. Skandynawia to Szwecaj, Norwegia i Dania. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: a co z Islandia? 14.09.10, 22:24 Islandia i Wyspy Owcze to kraje nordyckie... Wklejam ponownie podany przeze mnie wczesniej link. www.norden.org/sv/fakta-om-norden/de-nordiske-lands-ministerier Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: Obrobka Skrawaniem, a racja 16.09.10, 22:46 > Obawiam sie, ze Fin "obrazi sie" gdy mu sie powie, ze Skandynaw. Oni sa dumni ze swojej innosci mimo "przynaleznosci". > Skandynawowie to Szwedzi, Norwedzy i Dunczycy - etnicznie, jezykowo i kulturowo "identyczni". Przypominam, ze w Finlandii mieszkaja takze Szwedzi, przy czym na poludniowym-zachodzie kraju stanowia wiekszosc. W Finlandii sa 2 jezyki uznane za narodowe i urzedowe: szwedzki i finski, takze Wasza karegoryzacja ze wzgledu na jezyk upada. Byc moze pojecie "Skandynawia" istnieje tylko w jezyku polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: Obrobka Skrawaniem, a racja 16.09.10, 22:35 > Obrobka skrawaniem, nie rozumiem Twoich atakow na moja osobe. Tym sposobem nie > dojdziemy do zadnego consusu w dyskusji. Ja Ciebie nigdzie osobiscie nie obraza > lem, ani nie posadzalem o niewiedze,. Ty natomiast od poczatku robisz sobie oso > biste wycieczki. W ktorym miejscu robilam te wycieczki? Przypominam Twoje slowa: "Obrobk skrwania, stwierdzam z cala pewnoscia, ze PWN dalo ciala, podobnie jak Ty poprzez swoj upor. Sa inne wydania, ktore podaj bardziej precyzyjne definicje. Trudno jest jednak dyskutowac z kims, kto zaleca innym czytnie ze zrozumieniemm, a sam nie potrafi tego zrobic. " Gdzie Ci zalecalam czytanie ze zrozumieniem? > Caly Polwysep Skandynawski geograficznie czyli Fennoskandia to Szwecja, Norwegi > a, polnocna Finlandia, Polwysep Kola i Karelia Przeczytaj definicje slowa "polwysep". Karelia lezy w czesci kontynentalnej Eurazji. Daruj sobie teksty po szwedzku, nie zamierzam tego czytac. Interesuja mnie tylko teksty popelnione przez polskich geografow. > Kultura kazdego kraju jest wyrazana przez jezyk, a jezyki skandynawskie nie maj > a nic wspolnego z finskim, tak jak ich historia przebiega w innej fazie czasowej wedrowki ludow. Jesli kluczowy jest jezyk to nalezaloby z Finlandii, Estonii i Wegier tez utworzyc oddzielny region geograficzny. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: Obrobka Skrawaniem, a racja 07.09.10, 18:28 W takim razie zacytuj. Jak komus zarzucasz dawanie ciala itp to to udowodnij! Myslisz, ze slowo anonimowej osoby jest dla mnie bardziej wiarygodne niz to, co napisali specjalisci zatrudniani przez PWN? > Apropo kultur krajow skandynawskich wybieram czytanie z rodzimych zrodel skandy > nawskich, ktore dokladniej potrafia okreslic swoj status i miejsce. Twoj wybor. Oczywiscie polskie zrodla sa niewiarygodne i Ty, najwiekszy specjalista od Skandynawii wiesz lepiej. Faktycznie trudno z kims takim dyskutowac! Moze zglos sie do PWN z propozycja poprawienia ich encyklopedii. Nie mozesz zrozumiec, ze termin "kraje skandynawskie" nie musi pokrywac sie z terminem "nordic countries"? Wiesz, ze "Polacy nie gesi iz swoj jezyk maja"? Polecam tez spojrzenie na mape i sprawdzenie gdzie lezy Karelia, bo sie kompletnie skompromitowales! Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Moze kogos zainteresuje... 26.09.10, 20:48 www.nordiskamuseet.se/Publication.asp?publicationid=13406&topmenu=412 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Susi Lupus Re: Moze kogos zainteresuje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.11, 19:03 Rozmawiałam ostatnio z jedną Finką i wywiedziałam się, że w szkole są uczeni, że ich kraj nie należy do Skandynawii i tylko Szwecja i Norwegia wchodzą w skład tego terenu. Natomiast jeśli chcemy mówić o tych trzech krajach to powinniśmy używać nazwy FENNOSKANDIA Odpowiedz Link Zgłoś
skagerak Re: To i Finowie maja swoje PiS ? 23.12.11, 18:07 Skandynawia to pojecie dwojakie a) polwysep - na nim leza Norwegia, Szwecja i Finlandia b) panstwa i narody skladajace sie na pojecie "Skandynawia" - Dania, Norwegi, Szwecja W potocznym pojeciu Skandynawia to wlasnie panstwa i narody, do ktorych nierozelwalnie nalezy Dania i Dunczycy jako protoplasta narodow skandynawskich a zatem pojecia "Skandynawia". Etnicznie i jezykowo Finowie nie naleza do grupy skandynawskiej ale z racji geograficznego polozenia sa powszechnie zaliczani do Skandynawow. Odpowiedz Link Zgłoś