Dodaj do ulubionych

Sztokholm - kilka praktycznych pytań

01.10.13, 10:37
1) komunikacja miejska - ile kosztuje bilet, gdzie się kupuje (można u kierowcy?) , trzeba kasować?

2) Ile kosztuje taksówka - cena za kilometr

3) Czego koniecznie trzeba spróbować (jedzenie) - nie mam na myśli wyzwań tylko rzeczy smaczne

4) Czy w Sztokhomie jest muzeum/galeria itp wzornictwa i/lub wnętrz?

Dzięki.
Obserwuj wątek
    • aka10 Re: Sztokholm - kilka praktycznych pytań 01.10.13, 18:57
      joa66 napisała:

> 1) komunikacja miejska - ile kosztuje bilet, gdzie się kupuje (można u kierowcy
      > ?) , trzeba kasować?

Bilet, zależy jaki, najlepiej napisz, o ile dni Ci chodzi i czy maja w to wchodzić np. wstępy do muzeów. Czytnik "kasuje". U kierowcy nie ma możliwości kupić biletu. Pusta kartę Access kupujesz za 20 koron i ładujesz w kiosku lub w automacie na każdej stacji metra.
      sl.se/en/Visitor/Plan-your-journey/
      Tu trochę do poczytania.
      >
      > 2) Ile kosztuje taksówka - cena za kilometr

Ceny taksowek:
      www.taxistockholm.se/en/Fare-and-payment/
      >
      > 3) Czego koniecznie trzeba spróbować (jedzenie) - nie mam na myśli wyzwań tylko
      > rzeczy smaczne

Dziczyzna, jesli lubisz, losos rozego rodzaju, köttbullar, ryby w ogole, toast Skagen, smörgåstårta... Wyzwaniem jest definitywnie kiszony śledź...
      >
      > 4) Czy w Sztokhomie jest muzeum/galeria itp wzornictwa i/lub wnętrz?

Nordiska Musset, wystawa "Nasze domy kiedys i teraz"

www.nordiskamuseet.se/en/node/431
      Architektura

www.arkdes.se/english/index.xml
      Ps. Najnowsza atrakcja jest muzeum Abby.
      >
      > Dzięki.
    • zulejkaz Re: Sztokholm - kilka praktycznych pytań 01.10.13, 19:15
      Jakiego rodzaju wnetrza cie interesuja i co masz na mysli piszac "galeria"?

Typowo skandynawski design to Svenskt Tenn ze sztandarowym Josefem Frankiem, jesli interesujesz sie wnetrzami to koniecznie tam idz. Jest to sklep ale ma zawsze piekna ekspozycje.
      www.svenskttenn.se/default.aspx
      Obok lezy sklep Carl Malmsten, tez charakterystyczny skandynawski design
      www.malmsten.se/
      Niedaleko jest sklep Nordiska Galleriet, skandynawski design
      www.nordiskagalleriet.se/
      Galeria Liljevalchs miala bardzo dobra wystawe Home sweet Home ale niestety skonczyla sie 13 wrzesnia.
      Napisz jakiego typu wnetrza cie interesuja
      • joa66 Re: Sztokholm - kilka praktycznych pytań 01.10.13, 21:26
        Dziękuję Wam. Jadę tylko na dwa dni, z tego jeden będę miała niezagospodarowany. Zamierzam wtedy dobrze i smacznie zjeść - coś czego raczej w Polsce nie ma, lub jest ale nieodpowiedniej jakości.

Jedynym miejscem , które zamierzam odwiedzić to miejsce gdzie będę mogła zobaczyć wnętrza szwedzkich domów najchętniej sprzed lat, względnie klasykę, niekoniecznie najnowszy design. Gdybym miała do czegoś porównac to np Muzeum Secesji w Płocku , albo wystawa polskiego designu lat 5o i 60 w Muzeum Narodowym w Warszawie parę lat temu.
        Resztę wolnego czasu chcę poświęcić na włóczęgę.

Dlatego raczej nie interesują mnie bilety komunikacji miejskiej ze zniżkami do muzeów. Przypuszczam, że będę korzystać z komunikacji miejskiej do hotelu i z hotelu oraz jeden wypad "na miasto" (no może dwa)
        • zulejkaz Re: Sztokholm - kilka praktycznych pytań 01.10.13, 22:09
          Jesli klasyka to koniecznie odwiedz Svenskt Tenn i Carl Malmsten. Zwlaszcza Svenskt Tenn bardzo ci polecam. Lezy w centrum, przy Strandvägen, blisko Teatru Dramatycznego.
          Aktualnie wystaw jako takich chyba nie ma, szkoda ze nie zdazylas na te w Liljevachls.
          Gdzie chcialabys jesc, czy interesuje cie kuchnia szwedzka, restauracje znanych kucharzy? Sa dosc drogie, ale maja swietne jedzenie, sa tez kuchnie z calego swiata, teraz jest tez moda na lepsze "fast food", np hamburgery z bardzo dobrych produktow, specjalnego miesa itd.
          • joa66 Re: Sztokholm - kilka praktycznych pytań 01.10.13, 22:39
            Kuchnia szwedzka - ryby: śledzie , łosoś przyrządzane inaczej niż w Polsce, ale bez jazdy po bandzie typu śledzie stuletnie. Jakiś typowy szwedzki deser (nie musi być w tym samym miejscu co ryby). Ceny: niskie-średnie. Oczywiście wolę zjeśc lepiej w miejscu ze średniej półki niż kiepsko w miejscu tanim.

Aha , niekoniecznie muszą to byc konkretne miejsca - potrawy też.

Dzięki za linki do "wnętrz"
          • aka10 Re: Sztokholm - kilka praktycznych pytań 01.10.13, 22:53
            zulejkaz napisała:

>
            > Gdzie chcialabys jesc, czy interesuje cie kuchnia szwedzka, restauracje znanych
            > kucharzy? Sa dosc drogie, ale maja swietne jedzenie, sa tez kuchnie z calego s
            > wiata, teraz jest tez moda na lepsze "fast food", np hamburgery z bardzo dobryc
            > h produktow, specjalnego miesa itd.

Z tymi restauracjami znanych kucharzy to jest ten problem, ze na miejsce mozna i miesiacami czekac. Podaj najlepiej nazwe hotelu, to latwiej cos w poblizu wyszukac.

Co do komunikacji, to najlepiej Ci bedzie kupic w kiosku Pressbyrån albo w T-centralen (glowna stacja metra) niebieska plastikowa karte i naladowac ja pieniedzmi. Wyglada na to, ze bedziesz sie poruszala tylko w strefie 1 i wtedy jeden przejazd kosztuje 25 koron. Policz plus minus, ile takich potrzebujesz. Bilet jest wazny 75 minut, czyli w tym czasie mozesz zmieniac srodki komunikacji jak chcesz (czytnik nie kasuje Ci wiecej).
            • joa66 Re: Sztokholm - kilka praktycznych pytań 01.10.13, 23:03
              Dzięki za info o biletach.

Zatrzymam się w dzielnicy (?) Djurgarden.
              • aka10 Re: Sztokholm - kilka praktycznych pytań 01.10.13, 23:19
                joa66 napisała:

> Dzięki za info o biletach.
                >
                > Zatrzymam się w dzielnicy (?) Djurgarden.

To wyspa, ale i dzielnica Sztokholmu. Bardzo ladna. Lezy tam Skansen, Gröna Lund (Wesole miasteczko), muzeum Abby, muzeum Vasa, Nordiska museet itd.. Stamtad masz tramwaj do centrum (kilka minut), ale mozna tez przejsc sie spacerkiem.
                Lunch mozesz zjesc np. w Blå Porten, zaraz obok muzeum Abby. Szkoda, ze juz chlodno, bo bardzo przyjemnie siedzi sie tam w ogrodzie.
                "Hasselbacken" i "Ulla Winbladh", to dwie inne restauracje w poblizu.
                www.blaporten.com/index.html
                www.restauranghasselbacken.com/default.aspx
                www.ullawinbladh.se/
                • pia.ed Re: Sztokholm - kilka praktycznych pytań 02.10.13, 00:56
                  Tu jest pozny obiad w Hasselbacken:

Middagsbord
                  Mellan kl 17:00-21:00

En komplett 3 rätters måltid för 455:- per person
                  2 rätter 395:- ert val av förrätt alt dessert.

Obiad trzydaniowy - 455 kr
                  Obiad dwudaniowy - 395 kr
                  • zulejkaz Re: Sztokholm - kilka praktycznych pytań 02.10.13, 22:16
                    Djurgården czy Djurgårdsstaden?
                    Na Djurgården dobre miejsce do zjedzenia to rowniez café/restauracja siostr Voltaire. www.helinvoltaire.com/
                    mapa:www.helinvoltaire.com/hitta.html
                    Bardzo dobre, nowoczesne szwedzkie jedzenie, takie jak sie chetnie je w Sztokolmie dzisiaj, nie najdrozej, dobre wypieki. Latem piekny widok z tarasu, jesienia i zima pala w kominku. Otwarte od pon-sob od 9 do 17 a w niedziele od 10 do 19tej.
                    • joa66 Re: Sztokholm - kilka praktycznych pytań 02.10.13, 23:07
                      Djurgarden.

Dzięki. Zdjęć niewiele, ale baaardzo mnie zachęciły, właśnie czegoś takiego szukałam.

Szkoda, że menu po szwedzku, ale na miejscu pewnie sobie poradzę- zakładam, że obsługa zna angielski.
                      • zulejkaz Re: Sztokholm - kilka praktycznych pytań 04.10.13, 23:17
                        W Sztokholmie dasz sobie rade po angielsku bez problemu, mowia praktycznie wszyscy
                        Powodzenia!
                        Nie zapomnij o Svenskt Tenn, na Strandvägen, bardzo blisko Djurgården, bedziesz kolo niego przechodzic/przejezdzac wielokrotnie:), wlasciwie za kazdym razem jadac do miasta
    • malinka-5 Re: Sztokholm - kilka praktycznych pytań 03.10.13, 14:33
      jeśli chciałbyś zobaczyć więcej niż 1-2 muzea warto kupić Stockholm Card
      www.visitstockholm.com/en/stockholmcard/
      uprawnia on do wstępu do muzeów jak i pozwala na bezpłatne korzystanie z komunikacji miejskiej. ważna jest no. 24h (od 15 do 15 następnego dnia - liczy się godzina kiedy wejdziesz do 1 muzem)
      a muzea są dość drogie, więc warto

jak kupowałyśmy bilet na metro okazało się że bilety tam gdzie są sprzedawane bilety na samo metro są droższe niż w zwykłym kiosku ruchu , mimo że były obok siebie
      tak było 3 lata temu, nie wiem jak teraz

z muzeów które warto zobaczyć to na pewno statku Vasa
      www.vasamuseet.se/sv/Sprak/Polski/
      Mnie zachwyciła również muzeum archeologiczne
      byłam też np. w muzeum miasta (w ratuszu), muzeum Nobla (nic ciekawego), skansenie z budownictwem skandynawskim, muzeum tańća i jeszcze paru innych
      sztokholm.miasta.org/s_Skansen.html
      zabawna jest zmiana warty przy pałacu królewskim - była tabliczka informująca o której się odbywa.
      jest w ogóle fajna informacja turystyczna
      mają mapy Stocholmu, książeczki ze spisem muzeów i można po angielsku dowiedzieć się czegoś co nas interesuje, lub co polecają
      www.visitstockholm.com/en/
      same miasto jest fajne ale drogie
      najwięcej knajpek i atrakcji jest na wyspie Gamla Stan

sztokholm.miasta.org/
    • joa66 Dziękuję wszystkim 05.10.13, 20:23
      :)

Ze względów praktycznych (bliskość) wybrałam Nordiska Museet i jestem zachwycona. Było tam wszystko co chciałam zobaczyć. Mimo, że odpuściłam sobie Nordiska Galleriet i Svensk tenn i tak do nich trafiłam pętając się po mieście. Przyznam, że byłam trochę rozczarowana - tzn oferta fajna, ale brakowało mi rysu historycznego.

Odpuściłam też sobie Helinvoltaire - nie chciało mi się szukać i...oczywiście też przypadkiem na nich trafiłam. Niestety kiedy tam zajrzałam było pełno turystów więc zrezygnowałam ( ale wypieki przy wyjściu wyglądały fajnie). Znalazłam moje śledzie na szczęscie i nieszczęscie w innym miejscu. Szczęscie - bo poznałam ich smak, nieszczęście bo były niejadalne :)

Transport do/z hotelu taksówka. Reszta - własne nogi.

I najważniejsze. Kocham Djurgarden, jest przepiękne - mam na myśli przyrodę i architekturę.
      • ania_i_pawel Re: Dziękuję wszystkim 19.10.13, 20:05
        Chcąc niechcący dołączę sie do wątku Sztokholmu jednak z innym pytaniem.. Wybieram sie na koncert w maju do Sztokholmu, będę jechał z Lundu i tak sie zastanawiam jak.. 600 km :( pociąg, samolot przy wczesnej rezerwacji kosztuje ok 300 zł/osoba w dwie strony ale mimo tego chciałbym pojechać autem bo prościej jest zobaczyć to miasto.. No i właśnie czy to prawda? Ktoś mi kiedyś powiedział ze nie mozna do miasta wiezdzac autem? Koncert jest w Tele2 Arena jest tam jakiś parking w pobliżu gdzie mozna przenocować samochód?
        • aka10 Re: Dziękuję wszystkim 19.10.13, 22:52
          www.tele2arena.se/ditt-besoek/hitta-till-oss
          Do miasta mozesz bez problemu dostac sie samochodem, placisz za wjazd i wyjazd, roznie, zaleznie od pory dnia.
        • pia.ed Re: Dziękuję wszystkim 19.10.13, 23:00
          ... Koncert jest w Tele2 Arena jest tam jakiś parking w pobliżu gdzie można przenocować samochód?

Przenocujesz samochód, a sam będziesz chodzić cala noc po mieście???
          • ania_i_pawel Re: Dziękuję wszystkim 20.10.13, 20:40
            Chce około 2 w nocy wyruszyć z powrotem do Malmo, pytanie czy parking koło Tele2 Arena jest czynny cala noc i czy jest darmowy?
            • aka10 Re: Dziękuję wszystkim 20.10.13, 22:30
              Parkering i Globen City

Det finns totalt 1500 parkeringsplatser i anslutning till arenan. På Arenavägen 49-51 samt på Arenavägen 25 och 31. Parkeringsplatserna är fördelade på två inomhusgarage med moderna och praktiska parkeringssystem. Parkeringsgaragen är övervakade och har öppet dygnet runt.

Przepraszam, sadzilam, ze znasz szwedzki. Parking w Globen (metr od areny) jest otwarty do 23-ciej, wyjazd cala dobe.
              Jesli jest jakas wieksza impreza, mozna parkowac na specjalnie do tego przygotowanym miejscu za 150 koron (tylko karta). Alternatywa, to 25 koron za kazde pol godziny. To sie tyczy Arenavägen 49-51.
              Obok masz Arenavägen 25 i 31, tam placisz 15 koron za kazde pol godziny lub 120 za 12 godzin.
              • ania_i_pawel Re: Dziękuję wszystkim 21.10.13, 19:02
                Dzięki za info ale chyba wybiorę pociąg :)
                • aka10 Re: Dziękuję wszystkim 21.10.13, 22:47
                  Czasem samolot jest tanszy, sprawdz.
                  • pia.ed Samolot, pociąg ... 22.10.13, 00:01
                    Do ceny samolotu musisz zawsze dodac cene autobusu lotniczego.
                    ktory kosztuje Lund-Sturup ca 100 kr, Arlanda -Sztockholm 100 kr ,
                    Sztockholm-Arlanda 100 kr, i Sturup-Lund 100 kr.

Sumujac:
                    do ceny (nie wiem jakiej) biletu lotniczego w tę i z powrotem
                    dochodzi 400 kr dojazdu :( i masa straconego czasu ...

Ja bym najpierw dowiedziała się o cenę biletu kolejowego zamówionego miesiąc wcześniej.
                    Sama nie potrafię wyszukać na internecie, ale w razie czego moja siostra zamieszkała w Linköping może to zrobić, bo jest w tym dobra. Pociągiem dojeżdża się z centrum do centrum.
                    • aka10 Re: Samolot, pociąg ... 22.10.13, 17:59
                      pia.ed napisała:

>-Sztockholm 100 kr ,
                      > Sztockholm-Arlanda 100 kr,
                      >

Pia, na litosc boska...To ani po polsku ani po szwedzku....
                      • pia.ed Re: Samolot, pociąg ... 23.10.13, 13:01
                        Pisałam to o godzinie pierwszej w nocy, byłam zmęczona ...
                        A czy moja pomyłka była tak wielka, ze wpłynęła na zrozumienie tekstu???
                        • aka10 Re: Samolot, pociąg ... 23.10.13, 17:59
                          pia.ed napisała:

> Pisałam to o godzinie pierwszej w nocy, byłam zmęczona ...
                          > A czy moja pomyłka była tak wielka, ze wpłynęła na zrozumienie tekstu???

Alez skad, Pia :-) Myslalam tylko, ze to kto inny pisal;-)
                          • zulejkaz Re: Samolot, pociąg ... 23.10.13, 19:08
                            Czase rzeczywiscie taniej niz pociagiem jest poleciec samolotem. Rozumiem, ze jedziecie z Lund, wiec zarowno pociag jak i samolot z Malmö. Jezeli sie poleci samolotem linia Malmö aviation, ktora ma czasem bardzo dobre,nizsze od pociagu ceny, to leci sie na lotnisko Bromma, ktore lezy prawie w miescie i z ktorego do Areny Tele2 mozna dojechac komunikacja miejska, wiec duzo taniej niz autobusem z Arlandy w cenie o ktorej pisala Pia

www.malmoaviation.se/en
                            • pia.ed Pociąg ... samolot ... 23.10.13, 21:46
                              zulejkaz napisała:
                              Rozumiem, ze jedziecie z Lund, wiec zarówno pociąg jak i samolot z Malmö.

Pociąg
                              Pociąg z Malmö zatrzymuje się (po 10-minutowej) jeździe w Lund ... na trasie do Sztokholmu, czyli nie trzeba do Malmö dojeżdżać.

Lotnisko
                              Potocznie mówi sie, ze lotnisko leży w Malmö, ale w rzeczywistości jest położone 29 km od Malmö, w szczerym polu, a jedyny dojazd jest autobusem lotniskowym,
                              dlatego mogą tak zdzierać za bilety. Taksówka ma stalą cenę 450 kr, tez chyba wyższą niż należy, bo wraca do Malmö pusta.
                              Chyba taka sama odległość jest z Lund do lotniska pod Malmö, bo cena autobusu
                              jadącego "na skróty" jest jednakowa.

Jezeli sie poleci samolotem linia Malmö aviation, ktora ma czasem bardzo dobre,
                              nizsze od pociagu ceny, to leci sie na lotnisko Bromma, ktore lezy prawie w miescie i z ktorego do Areny Tele2 mozna dojechac komunikacja miejska, wiec duzo taniej niz autobusem z Arlandy w cenie o ktorej pisala Pia.

>
                              > www.malmoaviation.se/en

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka