Dodaj do ulubionych

jak to się stało że wyemigrowaliście

03.10.04, 11:32
jestem ciekawa jak to się stało że wyemigrowaliście do Skandynawii
najbardziej jak to było z pracą - czy wyjechaliście tamże nie znając języka
czy przeciwnie, czy studiowaliście tam, czy znaliście tylko angielski itp.
wszelkie informacje wile widziane :-)
Obserwuj wątek
    • dyplomatka Re: jak to się stało że wyemigrowaliście 03.10.04, 16:01
      Ja wyjechalam przeszlo dwa lata temu z powodu malzenstwa ze Szwedem. Niestety
      trafilam na bardzo zly okres w szwedzkiej ekonomii i ciagle nie mam pracy,
      podobnie jak wielu znajomych, m. in. z krajow "starej" Unii. Ogolnie moge
      powiedziec, ze Szwecja jest rajem tylko dla tych imigrantow, ktorym sie zle
      powodzilo we wlasnym kraju (np. uchodzcy polityczni, ludzie bez wyksztalcenia,
      nie mogacy znalezc pracy). Ci, ze wzgledu na obowiazujaca tu zasade rownosci i
      pomoc panstwa, podwyzszaja sobie standard zycia. Jezeli jednak komus sie dobrze
      wiodlo we wlasnym kraju, to Szwecja moze byc nie najlepszym wyborem zyciowym.
      Coraz czesciej zastanawiamy sie z mezem nad powrotem do Polski za kilka lat,
      chociaz on ma tu bardzo dobra prace.
    • jan.kran Re: jak to się stało że wyemigrowaliście 03.10.04, 23:03
      Ja wyjechalam do Norge , bo maz sobie chcial zmienic otoczenie :-))))
      Po 3,5 roku wrocil do DE skad przybylismy do Norwegii a ja zostalam.

Z praca w Norwegii jest roznie. Sa zawody w ktorych nie ma problemu i takie z
      ktorymi jest trudniej.

Ja przyjezdzajac tu nie znalam ani norweskiego ani angielskiego. Ale znajomosc
      niemieckiego bardzo mi pomogla w nauce jezyka.

Do Oslo przyjezdza bardzo duzo Szwedow, prcuja w wielu roznych zawodach i
      twierdza , ze latwiej o prace w Norwegii niz w Szwecji.

Mam rodzine w Lundzie , kuzynka wlasnie skonczyla kierumek na ktory jeszcze
      pare lat temu byl spory popyt w Szwecji i od kilku miesiecy poszukuje
      bezskutecznie pracy. Podobno zwlaszcza na poludniu Szwecji jest ciezka z praca.
      K.
      • fri_ex Re: jak to się stało że wyemigrowaliście 04.10.04, 20:16
        to bylo dosc dawno i wlasciwie juz nie pamietam dlaczego, zreszta dzisiaj nie
        ma to juz zadnego znaczenia
    • arius5 Re: jak to się stało że wyemigrowaliście 05.10.04, 15:03
      ja wyemigrowalem 15 lat temu dlatego, ze wkurw**** mnie to beznadziejne zycie w
      Polsce i brak przyszlosci.
      I nie zaluje, zobaczcie sami, co sie porobilo, az zal serce sciska, ze nasz
      kraj nadal jest rozkradany przez cwaniakow i oszustow i kroku do przodu nie
      zrobilismy.

jezyka w Danii nauczylem sie w szkole, ale prace dostalem dopiero po 6 latach
      tyle ze jako uchodzca polityczny mialem prawo do pelnego zasilku
      • arius5 no i zapomnialem dodac... 05.10.04, 15:05
        z Polski jestem elktronikiem i programista, tak ze nie musialem tu sie
        doksztalcac, uznali mi dyplom bez problemow i przyjeli do zwiazkow jeszcze
        zanim pracowalem
        • pia.ed Re: no i zapomnialem dodac... 05.10.04, 15:44
          To 15 lat temu mozna bylo byc "uchodzca politycznym"? Myslalam ze ostatni
          uchodzcy to pokolenie solidarnosciowcow, a to chyba wiecej niz 15 lat??
          • elaimisiek Re: no i zapomnialem dodac... 05.10.04, 17:32
            To,prawda,ostatnie azyle i pobyty polakom dawali dunczycy w 85.roku,tak ze 15
            lat temu bylo chyba niemozliwoscia dostac azyl polityczny w Danii.Sami bylismy
            jednymi z ostatnich ktorym udalo sie otzymac pobyt w 1985 roku,a potem juz nie
            slyszelismy by ktos z polakow takiz pobyt otrzymal
            • arius5 Re: no i zapomnialem dodac... 06.10.04, 01:57
              no to bardzo sie mylicie, bardzo
              przegladalem kiedys statystyki dyrektoriatu dot. uchodzcow i wynika z tego, ze
              ostatni Polacy otrzymali azyl w roku 1991 - 4 osoby, m.in. ja z zona :o)
              ale do Danii przyjecjhalem w 1989, dlatego licze 15 lat.
              a w latach 1986-1990 dawano jeszcze dosc sporo azyli, nawet 3 moich znajomych
              dostalo w 1990.
              • pia.ed Re: no i zapomnialem dodac... 06.10.04, 02:06
                Przepraszam ze sie zapytam, przeciez wtedy byly w Polsce rzady Solidarnosci,
                a przed nia nie bylo chyba powodu uciekac?
                • fri_ex Re: no i zapomnialem dodac... 06.10.04, 08:31
                  polityczna naiwnosc skandynawow jest dosc szeroko znana na swiecie
                  • pia.ed Re: no i zapomnialem dodac... 06.10.04, 09:35
                    Teraz rozumiem, oszukales dunskie wladze...
                    • arius5 Re: no i zapomnialem dodac... 06.10.04, 10:36
                      dlaczego jestescie tak krotkowzroczni ?
                      Azylu politycznego nie dostaje sie tylko za dzialalnosc w Solidarnosci :o)
                      Jest jeszcze 1000 innych powodow
                      moze bylem szpiegiem CIA, a moze agentem Jelcyna ?
                      a moze terrorysta i chcialem wysadzic w powietrze Jaruzelskiego albo Walese ?
                      albo porwalem samolot lub kuter ( akurat moj znajomy obezwladnil zaloge i
                      uprowadzil kuter no i dostal za to azyl polityczny w 1990, a nie za polityke ).
                      a moze tez oklamalem Dunczykow, tak jak to zrobilo 95% uchodzcow z Polski ?
                      coz, caly swiat nie obracal sie dookala Solidarnosci.

• arius5 i znowu musze dodac... 06.10.04, 10:41
                        tym razem dowcip, ale fakt:
                        inny moj znajomy na dzien przed przesluchaniem na policjii wyciagnal z szafy
                        plik papierow i oswiadczyl:
                        "Teraz nie mam czasu, musze chociaz przeczytac, przez kogo bylem
                        przesladowany" :o))
                        ale on nie dostal pobytu, byl jednym z ostanich deportowanych do kraju
                    • fri_ex Re: no i zapomnialem dodac... 06.10.04, 10:43
                      jestes dowcipna
                      apromo - nie mam zwyczaju mowic o sobie
                      secundo - nie musialem nikogo oszukiwac, jestem obywatelem polskim i nikt mi
                      azylu nie udzielal

piszac o naiwnosci skandynawow a nie dunczykow a wiec nie wyciagaj z bigosu
                      drobnych kawalkow bo bigos jada sie w calosci, mialem na mysli ich daleko
                      posuniety humanitaryzm, ktory w oczach innych graniczy czesto z naiwnoscia
                      • arius5 Re: no i zapomnialem dodac... 06.10.04, 10:53
                        oczywiscie, ze to prawda z ich naiwnoscia
                        znam niestety sporo naszych rodakow, ktorzy dostali azyle za "przesladowania w
                        Polsce", czyli po prostu za to, ze siedzieli w pudle za napady i kradzieze.
                        • pia.ed Podstawowe pytanie? 07.10.04, 00:39
                          Wywiazala sie zywa dyskusja na tematy polityczno-spoleczne, a ja odnosze
                          wrazenie, ze autorce chodzi tu bardziej o sprawe osiedlenia sie TERAZ
                          w Skandynawii, i czy znajac jezyk angielski mozna dostac prace i tu sie
                          urzadzic.
                          • ponponka1 Re: Podstawowe pytanie? 07.10.04, 08:49
                            Nie wiem o co chodzi dokladnie autorce watku - choc z pytania wynika, ze o
                            powody emgracji....
                            Ale jesli jej chodzi o warunki osiedlenia sie teraz i jak to jest z tym
                            angielskim, to temat ten byla walkowany niejednokrotnie na tym forum i na forum
                            NOREWGIA.
                            A jesli chodzi o naiwnosc....to nie byloby tego pojecia, gdyby nie bylo
                            cwaniactwa i kombinatorstwa. Skandynawowie sa po prostu w wiekszym od nas
                            stopniu nauczeni przestrzegania pisanych i niepasanych praw. Polacy i w
                            zasadzie wszyscy mieszkancy Wschodu Europy, uczyli sie przez pokolenia, jak
                            obejsc przepisy.....i smiac sie z naiwnosci, ktora sami zdefiniowali swym
                            postepowaniem
                            Pozdrawiam z Polski
                            • pia.ed Re: Podstawowe pytanie? 07.10.04, 11:38

Gdyby autorce chodzilo RZECZYWISCIE o nasze powody emigracji, to by napisala
                              najpierw o SWOICH powodach?
                              Czy ta mysl sie nikomu nie nasunela???
                              • hela1 Re: Podstawowe pytanie? 07.10.04, 16:27
                                Nie.
                                • pia.ed Re: Podstawowe pytanie? 07.10.04, 19:10
                                  A czy nikomu nie wydaje sie dziwne, ze zadaje pytanie i wiecej sie nie
                                  pokazuje? Widocznie nie dostala jeszcze WLASCIWEJ odpowiedzi...
                                  • anais_ tu autorka :-) 07.10.04, 21:03
                                    a ja myślałam, że to jasne o co chodziło autorce :-)
                                    • pia.ed Re: tu autorka :-) 08.10.04, 00:38
                                      Autorka szukala "informacji", tylko nie napisala w jakim celu tych informacji
                                      potrzebuje!
                                      • szatanciekocha Re: tu autorka :-) 09.10.04, 16:49
                                        ty kretynko przecież powyżej autorka się odezwała!
                                        moze idź strzel se wkrok, co ? bo ci kurwa rozum przecieka.............
                                        • lolka11 Oj Szatan.. 11.10.04, 10:21
                                          Oj Szatan, dawno cie nie bylo... Na odwyku byles czy co???
                                          A kretyn to ty jestes...
                                          Nie masz co napisac na temat, to nie pisz wcale...
                                          Czy naprwde do ciebie nie dociera, ze nie jestes tu mile widziany i czytany???
                                          Widac nie, ale to dlatego, ze rozum juz ci calkiem przeciekl...
                                          • szatanciekocha Re: wal sie! 11.10.04, 17:35
                                            hehehe nierozśmeiszaj mnie, oczywiście że byłem na odwyku, przecież leżałaś na
                                            sąsiedniej sali, tyle ze nasz turnus niemiał kaftanów...
                                            niejestem mile czytany? bo co bo udzielam konkretów, i wkurwia mnie wasze
                                            wzajemne lizanie po cipach i brak konkretnych informacji tylko mądrzenie się
                                            zasranych polaczków na uchodźtwie, poczytaj troche dokładniej, niemam co pisac
                                            to niepisze bo niewiem nic o podatkach w norwegi czy jakie jest najlepsze
                                            miejsce do zycia w norwegii, ale na wywody gospodyń domowych w twej osobie czy
                                            cośtam.ed zawsze z przyjemnoscią odpowiem, blacharo!
                                            • lolka11 Re: wal sie! 12.10.04, 09:15
                                              Czlowieku, jakich ty konkretow udzielasz??????????? Nic tylko bluzgasz...
                                              Zastanow sie po co tu zagladasz?? Zeby oslodzic sobie nedzny byt????
                                              Zajmij sie czyms, posadz sobie jakies kwiatki czy kup sobie akwarium z rybkami,
                                              moze sie uspokoisz...Chociaz watpie.

Dorota
                                              • szatanciekocha idź zrób swemu staremu dobrze.... 12.10.04, 18:14
                                                cżłowieku, znalazłaś sobie wroga? kazdy moj post to twoja reakcja : ato to a
                                                to tamto, daj sobie juz spokój, policz ile postów bluzgam i czym to jest
                                                spowodowane, bo w 99% są to konkrety a nie pieprzenie bzdur jak ty czy ta inna,
                                                spójrz najpierw na siebie, potem mnie oceniaj, albo wiesz co idź zrób swemu
                                                staremu dobrze....
                                  • arius5 ech, znow ta teoria konspiracji ? 12.10.04, 02:05
                                    dlaczego my, Polacy, myslimy ciagle, ze wszystkie sluzby wywiadowcze sledza
                                    nasze posty i czekaja tylko na to, abysmy napisali cos o sobie.
                                    chyba pozostalosci z lat komuny :o))
                                    kto ma ochote, ten odpowiada na pytanie, a kto nie ma, ten nie odpowiada -
                                    proste.
                                    • pia.ed Re: ech, znow ta teoria konspiracji ? 13.10.04, 10:20
                                      Nie przyszly mi do glowy SLUZBY WYWIADOWCZE, natomiast przyszly Tobie, wiec
                                      kto tu mysli o KONSPIRACJI?

Sformulowanie ze dziewczyna chce INFORMACJI na temat wyjazdu do Skandynawii
                                      nasunelo mi mysl, ze autorka topiku czeka na odpowiedzi od osob ktore znajac
                                      tylko angielski wyemigrowaly i daly sobie rade.
                                      Typowe pytanie od Polakow szukajacych pracy w starych krajach UE.
                                  • legal.alien Re: Podstawowe pytanie? 13.10.04, 07:49
                                    pia.ed napisała:

> A czy nikomu nie wydaje sie dziwne, ze zadaje pytanie i wiecej sie nie
                                    > pokazuje? Widocznie nie dostala jeszcze WLASCIWEJ odpowiedzi...
                                    Nie, nie zdziwilo. Pyta sie o powody emigracji. Pytanie proste jak drut i bez
                                    zadnych podtekstow.
                                    • szatanciekocha Re: Podstawowe pytanie? 14.10.04, 17:17
                                      no popatrz a ja z ataką odpowiedź dostalem od kury domowej zjeby,ech
                                      polskopolsko
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka