Dodaj do ulubionych

ceny leczenia zebow wyzsze o ponad 100% !

04.10.04, 13:40
www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,542203,00.html
W cigu ostatnich 5 lat leczenie zebow bardzo podrozalo.
Na plnocy Szwecji leczenie kanalowe jednego zeba kosztuje 8 000 kr.
Podana jest tabela cen za sprawdzenie stanu zebow, rentgen, oczyszczenie
zebow przez dentyste i mala plombe.
Ceny te sa w granicach 1500 kr, czasem nieco taniej w przychodni niz
prywatnie.
Potem podam inne szczegoly, choc moze ktos mnie w tym wyreczy?
Obserwuj wątek
    • pia.ed Re: ceny leczenia zebow wyzsze o ponad 100% ! 04.10.04, 16:05
      W 1998 puszczono ceny wolno. Od tego czau wzrosly one o niemal 100% za uslugi
      debtystyczne, podczas kiedy indeks wzrosl tylko 9,1.
      Jesli tak dalej pojdzie to za najblizsze 5-6 lat leczenie kanalowe wraz z
      koronka moze kosztowzc 17 000 kr.
      Dla informacji: w tej chwili ekspedientka w supermarkiecie ma na czysto
      8 000-10 000 kr miesiecznie, sprzataczka mniej wiecej tyle samo.

Te ostatnie cyfry podaje orientacyjnie, nie wiem dokladnie, moze nawet
      podalam za duze pensje. Prosze wiec o sprostowanie.
      • fri_ex Re: ceny leczenia zebow wyzsze o ponad 100% ! 04.10.04, 20:14
        a dlaczego akurat podajesz zarobki ekspedientki czy sprzataczki a nie jakiejs
        pani siedzacej w biurze ?
        • anniken Re: ceny leczenia zebow wyzsze o ponad 100% ! 04.10.04, 23:10
          fri_ex napisała:

> a dlaczego akurat podajesz zarobki ekspedientki czy sprzataczki a nie jakiejs
          > pani siedzacej w biurze ?

Moze dlatego, ze pan/pani ekspedientka i pan/pani, ktora sprzata, maja nizsze
          stawki godzinowe od wiekszosci innych profesji, a zeby tez maja ;)
          • fri_ex Re: ceny leczenia zebow wyzsze o ponad 100% ! 05.10.04, 11:49
            anniken napisała:

> fri_ex napisała:
            >
            > > a dlaczego akurat podajesz zarobki ekspedientki czy sprzataczki a nie jak
            > iejs
            > > pani siedzacej w biurze ?

>
            > Moze dlatego, ze pan/pani ekspedientka i pan/pani, ktora sprzata, maja nizsze
            > stawki godzinowe od wiekszosci innych profesji, a zeby tez maja ;)

a ciebie stac na leczenie zebow w Szwecji ?
            • anniken Re: ceny leczenia zebow wyzsze o ponad 100% ! 05.10.04, 14:01
              fri_ex napisała:

> a ciebie stac na leczenie zebow w Szwecji ?

O to mnie lekarz nie pyta. Musi mnie byc stac, jesli chce leczyc. W Norwegii.
              Czemu mialo sluzyc to pytanie?

• fri_ex Re: ceny leczenia zebow wyzsze o ponad 100% ! 05.10.04, 14:14
                anniken napisała:

> fri_ex napisała:
                >
                > > a ciebie stac na leczenie zebow w Szwecji ?
                >
                > O to mnie lekarz nie pyta. Musi mnie byc stac, jesli chce leczyc. W Norwegii.
                > Czemu mialo sluzyc to pytanie?
                >
                >
                >
                tak sobie bo martwi cie sytuacja sprzataczek i ekspedientek, zaproponuj im
                wyskok do Polski, jest zdecydowanie taniej
        • pia.ed Re: ceny leczenia zebow wyzsze o ponad 100% ! 05.10.04, 12:22
          Moglam oczywiscie podac wysokosc RENT i EMERYTUR, ktore sa jeszcze nizsze
          od plac sprzataczek, a emerytow jest Szwecji niedlugo wiecej
          iz pracujacych..
          Emeryci zeby tez maja gorsze niz mloda ekspedientka!

Poza tym mlodziez, wsrod ktorej jest olbrzymie bezrobocie, czyli ledwo sobie
          daje rade, tez choc co rok musi pojsc na kontrole, i raz na rok na
          czyszczenie zebow.

Pielegniarka ma ca 14 000 miesiecznie na czysto, wiec 8 000 kr za jeden zab
          nie jest malo... A jak ktos potrzebuje wiecej leczenia (nie kazdy ma swietne
          zeby)?
          Nawet wsrod Szwedow bardzo dbajacyh o swoje uzebienie moze sie zdarzyc ktos
          potrzebujacy wiekszych zabiegow czy uzupelnienia uzebienia
    • legal.alien Re: ceny leczenia zebow wyzsze o ponad 100% ! 05.10.04, 10:16
      To chyba w Szwecji uslugi dentystyczne sa jeszcze drozsze niz w Norwegii.
      Ja za leczenie kanalowe plus nadbudowanie kawalka ukruszonego zeba placilem 2
      lata temu ok 6000 NOK lacznie w tym dwie wizyty na pogotowiu bo zab mnie zaczal
      bolec w Wielkanoc.
      • pia.ed Re: ceny leczenia zebow wyzsze o ponad 100% ! 05.10.04, 15:41
        "Chwalilam sie " kiedys, ze w lutym zaplacilam 8 800 kr za leczenie kanalowe
        zeba ktorego jedyna wada bylo to ze mial slabe korzenie.
        Dentysta rekomendowal wypelnienie 3 kanalow (szostka), co oznaczalo, ze zab
        bedzie sie trzymal az do smierci...

Poniewaz zab mial duzo plomb, wiec odbudowanie moglo sie dlugo nie tzymac.
        Zaproponowal mi danie koronki, ktora kosztowala PIEC TYSIECY koron!!!

Czyli samo "leczenie " - dwukrotne wypelnienie kosztowalo 4 800 kr.

Bardzo dbam o moje zeby, wiec chodze do prywatnego stomatologa ktory ma
        wszystkie mozliwe nowosci.
        Przyjezdzaja do niego pacjenci z Kopenhagi, ktorzy jednak dostaja calkowity
        czy czesciowy zwrot pieniedzy w Danii.
        • fri_ex Re: ceny leczenia zebow wyzsze o ponad 100% ! 05.10.04, 18:47
          sa w Szwecji stomatolodzy z kasy chorych ?
          w Danii sa tylko prywatni, jedynie dzieci w szkole podstawowej maja dentyste
          darmowego
          • pia.ed Re: ceny leczenia zebow wyzsze o ponad 100% ! 05.10.04, 19:57
            Jak mogles zorientowac sie z tabeli sa stomatolodzy w przychodniach i prywatnie.
            Ceny nie roznia sie jednak zbytnio. Leczenie moze kosztowac 600 kr w
            przychodni i 650 u prywatnego.
            Ubezpieczenie po osiagnieciu pewnej kwoty daje ulge 10%, ale wylacznie na
            PRACE DENTYSTY i dlatego zaplacilam "tylko" 3 800 kr za jego godzinna prace,
            a bez znizki zaplacilabym pewnie 4 300 kr. Moja koronka za 5 000 kr nie
            podlegala znizce.
            Widzialam jak Dunczycy placili 35 000 kr i mowili w recepcji, ze potrzebuja
            kwit, aby im w Danii zwrocono.

Dzieci i mlodziez chyba maja bezplatnego dentyste do 19 roku zycia, ale nie
            jestem tego pewna.
            Natomiast maja bezplatnie lekarza do 19 roku zycia.

Wprowadzono tez od tego roku jakas znizke dla emerytow od 70 roku zycia, ale
            rozczarowanie bylo wielkie kiedy okazalo sie ze tylko za PRACE DENTYSTY,
            natomiast zero znizki na same sztuczne zeby.

Widzilam rachunek znajomego emeryta, ktory za proteze z 3 zebami zaplacil
            5 000 kr plus 2 500 kr za prace dentysty. To bylo w przychodni, wiec gdyby
            robil to u mojego dentysty zaplacilby na pewno 500 kr wiecej...

Moze ktos inny ze Szwecji napisze wiecej, bo ja po prostu chodze do mojego
            dentysty, nie interesuje sie ile kosztuje, bo licze na jego fachowosc i
            rzetelnosc. Jesli przysluguje mi jakas ulga to wiem ze jego sekretarka
            skurpulatnie mi ja odliczy.

Dwa lata temu bylam ze znajoma na ordontologii, bo ma zeby w bardzo zlym
            stanie (sama zaniedbala). Widzialam ze dostala rachunek 1 200 kr za samo
            zbadanie zebow przez profesora no i pewnie zdjecia.
            To jest NAJNIZSZA stawka, za pierwsza wizyte.
            Skierowali ja do zwyklego dentysty, bo widocznie tym razem nie miala tak
            wielkich problemow, dziwie sie ze nie zaczela wlasnie od tego.
            Te 1 200 kr zaplacila na raty.

• dentystka2 Re: ceny leczenia zebow wyzsze o ponad 100% ! 05.10.04, 22:08
              a zdajesz sobie sprawe, ile obecnie kosztuje DOBRE leczenie stomatologiczne w
              Polsce? Ceny niewiele odbiegaja od tych szwedzkich, ale zarobki...
              • pia.ed Re: ceny leczenia zebow wyzsze o ponad 100% ! 06.10.04, 00:24
                O ile wiem za sprawdzenie zebow i oczyszczenie z kamienia nic sie w przychodni
                nie placi... Jakies proste leczenie w przychodni, a takze usuwanie zebow jest
                bezplatne. Tu takich mozliwosci nie ma.

Czytalam wypowiedz kogos kto byl u czterech dentystow na sprawdzeniu zebow aby
                ocenic ktory jest najtanszy w wiekszym leczeniu. Tu takie cztery wizyty
                kosztowalyby ponad 2 tysiace, a Polsce pacjent nic nie zaplacil bo przeciez
                lekarz tylko popatrzyl!

W Polsce kosztuje DOBRE leczenie stomatologiczne, tu kosztuje KAZDE i to jest
                roznica.
              • pia.ed Bezplatne leczenie istnieje... 06.10.04, 02:04
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=305&w=16310487&v=2&s=0
              • legal.alien Re: ceny leczenia zebow wyzsze o ponad 100% ! 06.10.04, 07:56
                Zawsze w Polsce chodzimy do zaprzyjaznionego prywatnego gabinetu dentystycznego
                na kontrole i ewentualnie konieczne naprawy naszego uzebienia. Gabinet jest nie
                gorzej wyposazony niz te w Norwegii, a ceny jednak klkukrotnie nizsze za czesto
                nowoczesniejsze materialy i technike niz w Norwegii. Koronka w Polce np.
                kosztuje ok 4-5 razy taniej.
                • pia.ed A co na to " dentystka2" - wypowiedz aliena 06.10.04, 09:47
                  Kilkakrotnie pytalam ludzi z Polski jaka czesc leczenia zebow mozna wykonac
                  bezplatnie w Przychodni (emerytow, studentow, bezrobotnych nie stac chyba na
                  leczenie prywatne).

Dziwne, nikt nie potrafil udzielic mi odpowiedzi.
                  Zamiast tego slysze opowiesc o trzyosobowej rodzinie zyjacej za 600 zl
                  miesiecznie, w ktorej ojciec zaplacil u dentysty prywatnego 800 zl
                  za jakis zabieg.

A przeciez Przychodnie dalej istnieja, pracuja w nich wyksztalceni na tych
                  samych uczelniach stomatolodzy!

Rozumiem ze w przychodniach sa kolejki, ale ludzie siedza w takich samych
                  kolejkach do lekarzy i chodza do nich bardzo czesto, bo nic nie kosztuje...
                  • dj_tosia Re: A co na to " dentystka2" - wypowiedz aliena 19.10.04, 15:41
                    W Polsce niewielka część leczenia jest refundowana (np.raz na pięć
                    lat "przysługuje" pacjentowi komplet protez-najzwyklejszych akrylowych i czeka
                    się na nie baaardzo długo),nie refunduje się koronek porcelanowych,a przecież
                    to wszędzie jest norma(o ile wiem fundusz płaci tylko za przód i tylko korony
                    akrylowe).Jeżeli chodzi o wypełnienia,to można je zrobić,ale tylko częściowo,na
                    przednie zęby,tylne wypełnia się starym amalgamatem.Jak chcecie,to sprawdzę z
                    ciekawości dokładnie jakie inne usługi są refundowane.Jeżeli chodzi o
                    przychodnie państwowe to wybranie się do nich na leczenie stomatologiczne jest
                    podejmowane przez Polaków nad wyraz ostrożnie i niepewnie.Lekarze
                    na "państwowym" robią starszną fuszerkę,na starym,zdezelowanym sprzęcie i
                    prehistorycznych materiałach.Co innego,gdy prywatny gabinet z dobrymi
                    fachowcami i sprzętem ma podpisaną umowę z NFZ.Wtedy jest szansa,że będzie w
                    miarę nieźle,aczkolwiek,ponieważ NFZ płaci lekarzowi na granicy śmieszności,a
                    on tą kwotą musi podzielić się z technikiem,to po pierwsze -ani technik,ani
                    lekarz nie będzie dokładał ze swojej kieszeni za porządny materiał,więc
                    materiały są gorszej jakości,a po drugie-coraz mniej chętnych techników robi na
                    kasę chorych(teraz NFZ),więc kolejki są długie.
                    • legal.alien Re: A co na to " dentystka2" - wypowiedz aliena 21.10.04, 12:09
                      W Norwegii tylko dzieci maja darmowa opieke dentystyczna.
                • arius5 Re: ceny leczenia zebow wyzsze o ponad 100% ! 06.10.04, 10:49
                  prawda
                  mam znajomego Dunczyka, ktory zajmuje sie dystrybucja materialow dentystycznych
                  i urzadzen do prywatnych gabinetow w Danii.
                  Spora czesc towaru kupuje w Polsce od producenta dzialajacego na licencji
                  jakiejs znanej wloskiej firmy, tyle ze 4 razy taniej.
                  Tak ze w tej chwili chyba wyposazenie jest takie same.
                  Tylko ze Skandynawia przoduje znacznie w rozwoju stomatologii i lekarze sa
                  lepiej douczeni, w tym sensie, ze maja lepszy dostep do nowosci.
                  Ale jak mam tutaj zaplacic 1000 kr za zwykle leczenie, to wole w Polsce za 50
                  zl, mimo ze plomby szybciej wypadaja.
                  • legal.alien Re: ceny leczenia zebow wyzsze o ponad 100% ! 06.10.04, 11:11
                    Dyskutowalbym, jesli chodzi o wyksztalcenie i jakosc. Wszedzie sa rozni
                    dentysci, lepsi i gorsi. Moj staly dentysta z przerazeniem patrzyl na to, co
                    zrobila dentystka norweska. Nie radze tez nikomu szukac pomocy dentystycznej w
                    dni swiateczne na pogotowiu w Norwegii. Dzien po dniu, dwa razy trafilem na
                    jakiego magika, ktory nic mi nie pomogl, skasowal okragla sumke, a moj dentysta
                    w Norwegii raczej go nie pochwalil.
                    • pia.ed Bezplatne w Polsce 19.10.04, 19:51
                      Wlaczylam sie do dyskusji na forum zdrowie, bo bylam ciekawa czy i ile
                      kosztuje leczenie ubezpieczonych w Polsce.
                      Tu macie odpowiedz na pytanie.
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=305&w=16840306
                    • fri_ex Re: ceny leczenia zebow wyzsze o ponad 100% ! 20.10.04, 11:03
                      Moj staly dentysta z przerazeniem patrzyl na to, co
                      > zrobila dentystka norweska.

przewaznie bywa odwrotnie, to tu patrza z przerazeniem co zrobiono tam

z lekarzami dokladnie to samo co i z nami, to tylko ludzie i maja swoje ambicje
                      i aspiracje szkoda tylko, ze zbyt czesto niczym nie uzasadnione, sam dyplom to
                      malo, primo
                      secundo, kazdy lekarz jest "patriota" i innych uwaza jesli nie za idiotow to
                      przynajmniej za niedouczonych
                      tercio, latem mialem okazje byc u lekarza w W-wie, demonstrowal dumnie aparat
                      jako najnowszy krzyk now-how, nie wiedzial, ze jestem przyjezdnym
                      takie aparaty zostaly wycofane z gabinetow lekarskich na zachodzie ponad 3 lata
                      temu
                      • pia.ed do Legal alien 20.10.04, 23:42
                        Bylam 2 razy u dentystow w Polsce. W obu wypadkach stwierdzili ze mam zeby
                        "w fantastycznym stanie", a po powrocie do Szwecji okazalo sie ze mam ubytki
                        do leczenia.
                        W Szwecji nie spotkalam jeszcze stomatologa, ktory nie mialby aparatu do
                        przeswietlania zebow na poczekaniu. W przychodni jest pieciu stomatologow i
                        kazdy ma w swoim pokoju rentgen.
                        A ilu dentystow ma takie aparaty w Polsce?
                        Na forum Zdrowie czytam, ze panie najpierw ida na przeswietlenie bolacego zeba,
                        a potem ze zdjeciem do dentysty!
                        Znajoma ze Szwecji plombowala 10 zebow w Krakowie, w czasie tego samego pobytu.
                        Swietna dentystka, wspaniale warunki (oczywiscie wg mojej kolezanki).
                        Zapytalam sie, czy przeswietlala zeby w gabinecie czy musiala gdzies chodzic na
                        zdjecia. Okazalo sie ze dentystka nie uwazala ze zdjecia sa potrzebne!
                        Majac nowa pacjentke, z takimi ubytkami i zeby nie zrobic zdjec???
                        • legal.alien Re: do Legal alien 21.10.04, 08:06
                          Moj dentysta w Polsce ma Rentgen przy fotelu, ale go nie naduzywa tak jak
                          tutaj, a za wszystko placisz. Do wielu rzeczy rentgen nie jest potrzebny.
                          • fri_ex Re: do Legal alien 21.10.04, 08:46
                            sa rozne przypadki
                            • legal.alien Re: do Legal alien 21.10.04, 09:15
                              Oczywiscie, ze sa. Ale tu w Norwegii czesto przy byle plombie wala ci pare
                              zdjec rentgenowskich i to przy malym ubytku.
                              • pia.ed Re: do Legal alien 21.10.04, 11:44
                                Pamietam, ze tak mi robili w szwedzkiej przychodni, ale tam przestalam od
                                dawna chodzic... Kiedys kazda dzielnica miala duza przychodnie rejonowa do
                                ktorej chodzili praktycznie biorac wszyscy.
                                Potem polikwidowali etaty, czekanie wydluzylo sie do 6 tygodni.

Obecnie do przychodni chodza tylko Ci ktorzy musza: azylowcy i zyjacy na
                                zasilku socjalnym. Oni maja obowiazek wybrac najblizsza przychodnie
                                panstwowa, ktora wysyla rachunek do socjalu za wykonana prace, no i
                                oczywiscie musi ona byc jak najtaniej zrobiona.
                                Nawet gdyby ktos mial pieniadze aby zastapic plombe amalganowa porcelanowa,
                                to w przychodni nie ma prawa tego zrobic, bo to oznaczaloby ze ma pieniadze,
                                wie nie musi zyc na socjalu!

Moj prywatny dentysta robi zdjecie wylacznie wtedy kiedy potrzeba.
                                Przeciez ma wszystkie moje zeby na monitorze komputera (w poblizu fotela),
                                wiec moze zawsze zobaczyc, a ja moge ogladac moje uzebienie i zadawac pytania w
                                trakcie leczenia.
                                Monitor jest zawsze wlaczony kiedy wchodze do jego gabinetu.
                                • dj_tosia Re: do Legal alien 21.10.04, 13:24
                                  Hej,a w takim razie może zobaczcie tutaj:
                                  www.avmintand.dk/polen/tandlæge-polsk.asp

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka